Κώστας Λίχνος: "Γράφω για να αντιδράσω απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και τις εσωτερικές διεργασίες που μου προκαλούν"


Είναι νέος, αρκετά διαβασμένος και έχει να δώσει πολλά στον χώρο του βιβλίου. Ο λόγος για τον συγγραφέα Κώστα Λίχνο, που με αφορμή την έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο "www.Dialogos.gr" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Κέφαλος" φιλοξενείται σήμερα στις Τέχνες, σε μια συνέντευξη έφ όλης της ύλης.

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κανελλοπούλου


Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την συγγραφή;

Δεν αποτέλεσε μια συνειδητή απόφαση ακριβώς η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή. Το γράψιμο, για μένα, είναι μια σύμφυτη διαδικασία με εκείνη της μελέτης. Όσο διαβάζεις, τόσο αναπτύσσεται και ωριμάζει μέσα σου η επιθυμία να γράψεις, και κάπως έτσι συνέβη και στην περίπτωσή μου. Άρχισα να γράφω σποραδικά από τα εφηβικά μου χρόνια λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου, όμως, αφοσιωνόμουν όλο και περισσότερο και ξεκίνησα να γράφω μεθοδικά και συστηματικά.

Τι είναι για σένα η συγγραφή και από που αντλείς έμπνευση;

Η συγγραφή είναι ένας τρόπος να τακτοποιώ τις σκέψεις μου και όλες τις πληροφορίες που έχω αντλήσει από τη μελέτη. Είναι τρόπος να αποκωδικοποιώ την πραγματικότητα, να παρεμβαίνω σ’ αυτήν και να επικοινωνώ τους προβληματισμούς μου.
Γράφω για να αντιδράσω, μεθοδευμένα και με σκοπιμότητα, απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και τις εσωτερικές διεργασίες που μου προκαλούν. Για να εμπλουτίσω την ατομική μου δράση μέσα στο κόσμο και να την συμπληρώσω, προσδίδοντας της καλλιτεχνική υπόσταση.
Πηγή έμπνευσης είναι πάντοτε η ίδια η ζωή, στο βαθμό που αντέχει κανείς να την βιώνει και είναι ικανός να την κατανοεί. Στο βαθμό που δύναται κανείς να αλληλοεπιδρά με τα καθημερινά περιστατικά, που εξελίσσονται γύρω του σε εγγύτητα, αλλά και σε απόσταση. Πηγή έμπνευσης είναι όσα προσλαμβάνω και καλούμαι να επεξεργαστώ, οι εμπειρίες των φίλων και συγγενών μου, οι σκέψεις που μου γεννά η θέαση του κόσμου, οι φευγαλέες εντυπώσεις της στιγμής.


Έχεις συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς και έχεις λάβει αρκετές διακρίσεις. Μίλησε μας για αυτές.

Για έναν νέο συγγραφέα, ο οποίος παίρνει σοβαρά την λογοτεχνία και αρνείται να εμφανιστεί ως διάττων αστέρας στα λογοτεχνικά πράγματα (επιλέγοντας εύκολες και γρήγορες λύσεις για να παρουσιάσει τα έργα του – όπως αυτές τις αυτοέκδοσης και της συνέκδοσης- χωρίς πρώτα να έχει δώσει κανένα δείγμα γραφής στους αναγνωστέες), οι λογοτεχνική διαγωνισμοί είναι ένας έντιμος τρόπος να αξιολογηθεί το έργο του, να λάβει μια μικρή αναγνώριση και να αρχίσει το βάδισμά του στο λογοτεχνικό στερέωμα.

"Ο ρεαλισμός του εξωπραγματικού, ένα εξαιρετικό δοκίμιο. Περίμενες να λάβει παγκόσμια λογοτεχνική αναγνώριση όταν το έγραφες;

Δεν περίμενα τίποτα. Πρόκειται για ένα στοχαστικό λογοτεχνικό δοκίμιο, όπου διατυπώνω κάποιους προβληματισμούς μου και αναπτύσσω βασικές μου θέσεις για την λογοτεχνία. Οι διακρίσεις που απέσπασε, βέβαια, ήταν μια εξέλιξη που με χαροποίησε.


Πρόσφατα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα που φέρει την υπογραφή σου με τίτλο "www.Dialogos.gr". Δυο λόγια για το περιεχόμενο και πως προέκυψε αυτός ο ιδιαίτερος τίτλος.

Η κεντρική θεματική του βιβλίου, η βασική αγωνία που εκφράζει, είναι η ανάγκη των ανθρώπων για διάλογο και επικοινωνία. Το ζητούμενο της ανθρώπινης επικοινωνίας, και το πως μπορεί να επιτευχθεί στις παρούσες συνθήκες, είναι η βασική προβληματική του βιβλίου.
Ο κεντρικός ήρωας, όντας σχετικά περιθωριοποιημένος, προσπαθεί να επικοινωνήσει μέσω του διαδικτύου και για να το κατορθώσει αυτό, δημιουργεί ένα ιστολόγο με διεύθυνση www.Dialogos.gr. O τίτλος του βιβλίου, λοιπόν, συμβολίζει την προσπάθεια για επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, που στις μέρες έχει και ηλεκτρονική υπόσταση.

Έχεις λάβει ένα σπουδαίο βραβείο "σε ζηλεύω για αυτό", το ειδικό Βραβείο Πεζογραφίας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης". Πώς ένιωσες;

Κάθε βραβείο, προσφέρει μια κάποια ικανοποίηση. Όσο πιο σημαντικό είναι, τόσο μεγαλύτερη και η χαρά που σου προσφέρει, καθώς και η αναγνωσιμότητα που σου χαρίζει. Το μεγαλύτερο βραβείο για έναν συγγραφέα βέβαια, είναι να τον αγκαλιάσει ένα τμήμα του αναγνωστικού κοινού και διαβάζοντας τα βιβλία του να ξεκινήσει έναν Διάλογο μαζί του.

Αγαπημένος συγγραφέας;

Αν έπρεπε να διαλέξω έναν, θα επέλεγα τον Ντοστογιέφσκι.

Επόμενος συγγραφικός στόχος;

Για το επόμενο διάστημα ετοιμάζω την έκδοση μιας συλλογής διηγημάτων και μιας Νουβέλας.

Ανάκριση... Αγαπημένος προορισμός, αγαπημένο χρώμα, φαγητό και βιβλίο;

Αγαπημένος προορισμός η Ιθάκη, χρώμα το κόκκινο, βιβλίο: Οι Αδελφοί Καραμαζόφ.

Πώς βλέπεις το μέλλον στο χώρο του βιβλίου;

Παρουσιάζεται σήμερα μια σημαντική αύξηση του αριθμού των συγγραφέων, παράλληλη αύξηση των περιστασιακών αναγνωστών και ταυτόχρονα παρατηρείται στροφή προς το ανάλαφρο ανάγνωσμα που συνδυάζεται με συρρίκνωση του αριθμού των συστηματικών αναγνωστών.
Ρίχνοντας μια ματιά στα ράφια των βιβλιοπωλείων, συνειδητοποιεί κανείς ότι είναι κατάφορτα από νέες κυκλοφορίες βιβλίων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, που εκδίδονται ως επί το πλείστον μέσω αυτοέκδοσης.
Το μέλλον του βιβλίου δεν προδιαγράφεται λαμπρό λοιπόν, αλλά ευτυχώς δεν έχει εκλείψει ακόμη η αξιόλογη λογοτεχνική παραγωγή.

Πώς λαμβάνεις την αποδοχή του αναγνωστικού κοινού;

Η αποδοχή από μια μερίδα του αναγνωστικού κοινού, στάθηκε για μένα μεγάλη πηγή δύναμης. Πριν φτάσω στο σημείο να εκδώσω το πρώτο μου προσωπικό έργο, είχα συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά έργα, ενώ διηγήματα και δοκίμια μου δημοσιεύονταν τακτικά σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια. Με τον τρόπο αυτό έγινα γνωστός σε μια μερίδα των αναγνωστών και έδωσα δείγματα γραφής.

Ετοιμάζεις σύντομα παρουσίαση του μυθιστορήματός σου; 

Πράγματι, ετοιμάζω την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματός μου στον Αστακό Αιτ/νιας, στις 19 Σεπτέμβρη, με κεντρικούς ομιλητές τους Κώστα Καρούσο, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Και Δημήτρης Στρατούλη, Δρας Νομικής, Πρώην Υπουργός, Βουλευτής. Θα ακολουθήσουν ύστερα και κάποιες βιβλιοπαρουσιάσεις στην Αθήνα. Είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία και ταυτόχρονα αρκετά αγχωτική.

Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση. Καλή συνέχεια με ανοδική πορεία.

Και εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τις όμορφες ερωτήσεις σας.


Βιογραφικό: Ο Κωνσταντίνος Λίχνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε στις Σέρρες και αποφοίτησε ως Πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Με την λογοτεχνία ασχολήθηκε από την εφηβεία του και τα τελευταία χρόνια διακρίθηκε σε πολυάριθμους πανελλαδικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ πολλά δοκίμιά και διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και σε λογοτεχνικά ιστολόγια του διαδικτύου. Διηγήματά του έχουν εκδοθεί σε συλλογικά έργα από τον εκδοτικό οίκο Κέφαλος, Σύγχρονη εποχή και Άπαρσις.
Βραβεύσεις
Κέρδισε το 1ο βραβείο για το δοκίμιο του “Περί λογοτεχνικής κριτικής και δοκιμιογραφίας” στον 20ο πανελλαδικό λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ, ενώ για το ίδιο έργο του απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού Κέφαλος. Το 2ο βραβείο κέρδισε και στον 20ο Πανελλαδικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ για το παραμύθι του “Ο μικρός Κάστορας”. Το 2018 απέσπασε για το διήγημα του “Οι πορτοκαλιές” Γ’ βραβείο διηγήματος στον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διεξήγαγε η Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού 2018 καθώς και το Γ’ βραβείο διηγήματος στο Διαγωνισμό Λογοτεχνικού Έργου που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ το 2018, με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ Το 2019 πέτυχε συνολικά 10 πανελλαδικές διακρίσεις στις κατηγορίες του Δοκιμίου και του Διηγήματος. Το Δοκίμιο του “Ο ρεαλισμός του εξωπραγματικού” κέρδισε το Α’ βραβείο Δοκιμίου στον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ, Α’ βραβείο Δοκιμίου στον 19ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου (Ε.Τ.Ε.Π.Κ.) καθώς και έπαινο στον ΛΕ´ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και έπαινο στον 38ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Το διήγημα του “Νόστος” απέσπασε Έπαινο στην κατηγορία του Διηγήματος στον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ καθώς και στον 9ο πανελλαδικό διαγωνισμό που προκηρύχτηκε από την Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού. Το 1ο βραβείο κέρδισε και στην μεγάλη κατηγορία του μυθιστορήματος ενήλικων για το μυθιστόρημα του, το οποίο έχει τίτλο: www.Dialogos.gr. Για το σύνολο των διακρίσεων, το έργο και την ενεργή του παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα, το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς του απένειμε το ειδικό «Βραβείο Πεζογραφίας ”Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”.
Παραπεμπτικό:
«Γράφω για να αντιδράσω, μεθοδευμένα και με σκοπιμότητα, απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και τις εσωτερικές διεργασίες που μου προκαλούν».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια