ΜΑΝΤΩ η ηρωίδα της Μυκόνου του Γεωργίου Κοζυράκη σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα


Το 2021 μια χρονιά που όλοι οι Έλληνες θα γιορτάσουμε μαζί και ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του Ελληνικού Κράτους

Η Eπετειακή παράσταση του ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 η οποία έχει την τιμή να τελεί υπό την Αιγίδα της Ιερας Μητροπολης Συρου _ Μυκονου


Η μεγάλη Hρωίδα της Ελλάδας, κόρη του Νικόλαου Μαυρογένους μεγαλέμπορου που ήταν εγκατεστημένος στην Τεργέστη.Η μητερα της ήταν Μυκονιάτισσα, κόρη του Αντώνη Χατζή Μπάτη και την έλεγαν Ζαχαράτη .Με την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 παίρνει μέρος στις συσκέψεις που γίνονται για συμμετοχή στον Ιερόν Αγώνα και αποφασίζει να πάει στην Μύκονο. Εξοπλίζει με δικές της οικονομίες δύο πλοία και τα στέλνει να πάρουν μέρος στον Αγώνα, μαζί με άλλα δύο μυκονιάτικα πλοία που εξόπλισαν Μυκονιάτες. Τον Ιούνιο του 1821 άλλα τέσσερα μυκονιάτικα πλοία εξοπλίζονται, με προτροπή της Μαντώς, που είναι η ψυχή της Επανάστασης στην Μύκονο.Υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή στους αγώνες του Έθνους για την εθνική Ελευθερία και Ανεξαρτησία, αγωνίστρια και πολέμαρχος. Ατρόμητη μαχήτρια, υπέροχος άνθρωπος, με σπάνια πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα.Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η Μαντώ Μαυρογένους δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη Μύκονο. Μετά από δική της προτροπή, οι κάτοικοι του νησιού, ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων. Η Μαυρογένους εξόπλισε πλοία από δικά της χρήματα και ηγήθηκε του αγώνα κατά των πειρατών που λυμαίνονταν τις Κυκλάδες και αργότερα πολέμησε στο Πήλιο, στη Φθιώτιδα και στη Λιβαδειά. Κάτοχος της γαλλικής γλώσσας, συνέταξε συγκινητική έκκληση προς τις γυναίκες της Γαλλίας, ζητώντας τη συμπαράστασή τους στον πληθυσμό της Ελλάδας. Επίσης εκτός από τη Γαλλική, μιλούσε άπταιστα την Ιταλική, αλλά και την Τουρκική.
Λιγα Λογια για το Εργο

Το θεατρικό έργο "ΜΑΝΤΩ Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ" του Δρ Γεωργίου Κοζυράκη,αναφέρεται στη δράση της Μαντούς Μαυρογένους, στη συμβολή της στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και καλύπτει ένα χρονικό πλαίσιο από το 1822 έως τον θάνατό της. Παράλληλα την παρακολουθεί σε όλους τους σταθμούς της ζωής της από τη Μύκονο, τη Ρούμελη, το Μοριά έως την Πάρο. Σκοπός του έργου είναι να φωτιστεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθεί η φήμη της ως γνήσιας πατριώτισσας που υπερασπίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της ακλόνητες εθνικές, πνευματικές και ηθικές αξίες όπως η ελευθερία, ο αλτρουισμός και η ανυστερόβουλη προσφορά προς την πατρίδα.
Ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά τους :

Δήμος Μυκόνου
Δήμαρχο Μυκόνου:κ.Κωνσταντίνο Κουκά
κ.Ελένη Κοντιζά :Εντεταλμένη Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς Δήμου Μυκόνου
Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Μυκόνου
Αρχιερατικό Επίτροπο : Πατερ Πετρο Μαραγκο


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Ερμηνεύουν :
Ελευθερία Τώρα
Ευτυχία Αργυροπούλου
Κλεάνθης Βαρσαμούλης
Αρετή Τσιαμπόκαλου
Μέλπω Σφακιανάκη

Στον ρόλο του αφηγητή ο Χοβίκ Καραμπετιάν
Φιλική συμμετοχή: Νεκτάριος Παλαιολόγος
Το τραγούδι της Μαντώς συνέθεσε και ερμηνεύει επί σκηνής σε πρώτη εκτέλεση ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.

Κείμενο: Γεώργιος Κοζυράκης
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Μεταφραση γαλλικων πηγων : Νεκταριος Παλαιολογος
Μουσική: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Β.σκηνοθέτη: Θανάσης Σταυρόπουλος
Ενδυματολογία: Παραδοσιακές φορεσίες Αιμιλία Γιαννοπούλου
Χορογραφίες: Nick Mathiews
Κατασκευή σκηνικού: Ergon - Ιωάννου
Φωτογραφίες: Ιωάννης Ντόνεφ
Γραφιστική επιμέλεια: star artwork
Οργάνωση παραγωγής: Πολυδεύκης Πολυδεύκη - Νικολέτα Πικέα
Ηχοληψία - Φωτισμοί: Σπύρος Πιπερίδης
Hair stylist - Make up artist: Νικολέτα Πικέα


Παραγωγή: Δήμος Μυκόνου - Music & Drama Productions / Μαυρίκιος Μαυρικίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια