Ελισάβετ Αγόρου: "Το μοίρασμα λέξεων και συναισθημάτων είναι η μεγαλύτερη χαρά για κάθε συγγραφέα"


Είναι νέα, ταλαντούχα και η πένα της μαγεύει τους λάτρεις της ποίησης. Ο λόγος για την συγγραφέα Ελισάβετ Αγόρου, που μας συστήνεται σήμερα στις Τέχνες μέσα απ' την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο " Καθρέφτης".

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κανελλοπούλου


Τι ήταν αυτό που έκανε την Ελισάβετ να «ερωτευτεί» την ποίηση;

Η ποίηση αγκαλιάζει τις λέξεις και σου απλώνει το χέρι, δείχνοντάς σου τα πιο βαθιά νοήματα. Με έναν στίχο, μεταφέρεσαι σε άλλους μακρινούς κόσμους μέσα σου, που πολλές φορές σε γυρνούν στη χαμένη πατρίδα της ψυχής σου. Για εμένα, είναι ταυτόχρονα ένας τρόπος έκφρασης για να επικοινωνήσω τις σκέψεις μου και ένα κρυφό καταφύγιο για τα σημαντικά μου. Γράφω από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου και θα μπορούσα να πω ότι είναι ένας έρωτας αληθινός, που τον ακολουθώ με εμπιστοσύνη!


Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην όμορφη Πρέβεζα. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Είχα την τύχη να γεννηθώ και να μεγαλώσω σε έναν όμορφο, γραφικό τόπο δίπλα στη θάλασσα. Οι αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων, είναι γεμάτες ήλιο, διάβασμα, φύση και θάλασσα. Χαίρομαι που μεγάλωσα στην Πρέβεζα και αγαπώ πολύ τον τόπο μου. Μάλιστα, τον επισκέπτομαι πάντα στις διακοπές για να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω, πως η Πρέβεζα είναι ένας καλλιτεχνικός τόπος, με πολλούς αξιόλογους δημιουργούς και καλλιτέχνες όλων των ειδών και πλούσια πολιτιστικά δρώμενα. Νομίζω ότι πρέπει όλοι και όλες να την επισκεφτείτε!

Το να γίνεις δασκάλα ήταν και αυτό όνειρο ζωής;

Ναι! Ήταν το όνειρό μου από μικρή, το οποίο αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που το πραγματοποίησα. Σίγουρα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που είχα ως μαθήτρια, αποτέλεσαν για εμένα έμπνευση, ώστε να ακολουθήσω αυτόν τον κλάδο και τους είμαι ευγνώμων. Αυτή την έμπνευση εύχομαι να δώσω και εγώ με τη σειρά μου στους δικούς μου μαθητές, για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους!

Μίλησέ μου για τις σπουδές σου και πόσο σε γεμίζει η επαφή με τους μικρούς μας φίλους;

Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη συνέχεια, συνέχισα τις σπουδές μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εξειδικεύτηκα στην Ειδική Αγωγή και πιο συγκεκριμένα, στην εκπαίδευση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Μετά από αυτό, πήρα το πιστοποιητικό γνώσης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και ακολούθησε η μονοετής εξειδίκευσή μου στη Διαπολιτισμική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αυτή την περίοδο, τελειώνω τη διπλωματική μου εργασία για την απόκτηση του μεταπτυχιακού μου διπλώματος στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μου αρέσει συνεχώς να εξελίσσομαι και να χρησιμοποιώ τις γνώσεις που αποκτώ στη διδασκαλία μου. Η δουλειά μου, μου προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα της δίνω, γιατί η ευτυχία στα μάτια των παιδιών είναι το ακριβότερο δώρο.

Πόσο συχνά κοιτάζεις τον καθρέφτη;

Κυριολεκτικά τον κοιτάζω όταν χρειάζεται, μεταφορικά τον κοιτάζω πολύ συχνά. Είμαι από τους ανθρώπους που σκύβουν μέσα τους, για να επεξεργαστούν τα πράγματα αλλά και για να κατανοήσουν τις πράξεις και τις ενέργειές τους.


Καθρέφτης η πρώτη σου ποιητική συλλογή, που μέσα από αυτήν μπήκες ενεργά και στον χώρο της συγγραφής. Μίλησέ μας για αυτή τη συλλογή.

Το όνομα της ποιητικής μου συλλογής αντιπροσωπεύει επάξια το περιεχόμενό της, καθώς πρόκειται για ένα κοίταγμα προς τα μέσα. Ο καθρέφτης πάντα δείχνει την αλήθεια, είτε είναι ευχάριστη είτε δυσάρεστη. Τα ποιήματα από τα οποία αποτελείται, είναι μικρές ματιές στην ψυχή μου που επεξεργάζεται διάφορα ζητήματα κοινά για όλους μας, τη μοναξιά, την αγάπη, την προσπάθεια. Πιστεύω βαθιά πως οι απαντήσεις είναι μέσα μας, αν κοιτάξουμε ειλικρινά την ψυχή μας.

Χάρισέ μας ένα ποίημα από τη συλλογή σου.

Θα σας χαρίσω το ποίημά μου με τίτλο «Σύμβολα»

Σύμβολα
Τα μάτια μας σύμβολα κοινά,
μιλούν μια γλώσσα αρχαία και λιτή.
Γίνονται φλύαρα όταν έρχονται κοντά,
πέφτουν σε λήθη όταν απλώνεται σιωπή.
Κάποτε στέκουν μες στην άβυσσο τυφλά.

Κάποτε πνίγονται σε αλήθειες που αντέχουν.
Όσα και αν ξέρουν τα μαγνητίζει η σκιά.
Μα όσα είναι πιο γενναία,
δραπετεύουν.
Φωτίζουν κάθετί που βρίσκεται κοντά
και ως ψυχές πολύ συχνά τα αναφέρουν.

Υπάρχουν μαγικοί καθρέφτες κι αν ναι, πόσο αντικειμενικοί είναι στις μέρες μας;

Πιστεύω πως υπάρχει η μαγεία της ψυχής μας. Αυτή τη μαγεία πρέπει να αναζητούμε. Εκείνη κρύβεται στο μέσα μας, πιο βαθιά από την επιφάνεια του οποιουδήποτε καθρέφτη. Κοιτάζοντας το έξω, πρέπει να βλέπουμε και το μέσα!

Τι εμπνέει την Ελισάβετ;

Με εμπνέει η ίδια μας η ζωή! Οτιδήποτε συμβαίνει στην καθημερινότητα, μια λέξη, ένα τραγούδι, μια συζήτηση, μια βόλτα στη φύση, ένα νέο μέρος. Πιο πολύ από όλα, με εμπνέουν τα όνειρα, οι στόχοι και η δυνατότητά μας να μετακινούμε βουνά και να κάνουμε το αδύνατο δυνατό. Η δύναμη της ψυχής σίγουρα αποτελεί για εμένα μεγάλη πηγή έμπνευσης.

Ο όρος οικογένεια τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Η οικογένειά μου είναι η βάση μου, το σημείο αναφοράς και ο άξονάς μου. Είμαι πολύ δεμένη με την οικογένειά μου αλλά και με ανθρώπους στη ζωή μου που έγιναν οικογένειά μου, χωρίς να είμαστε συγγενείς. Οικογένειά μας είναι οι άνθρωποί μας, εκείνοι και εκείνες που διαλέγουμε και μας διαλέγουν για να πορευτούμε μαζί!


Η ποιητική σου συλλογή είναι λίγο καιρό στην κυκλοφορία, ωστόσο έχει γίνει πολύ αγαπητή από το αναγνωστικό κοινό. Το περίμενες;

Το ονειρευόμουν!! Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για αυτή τη δυνατότητα της επικοινωνίας μέσω της γραφής. Ευχαριστώ θερμά τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες που προμηθεύτηκαν το βιβλίο μου! Το μοίρασμα λέξεων και συναισθημάτων είναι η μεγαλύτερη χαρά για κάθε συγγραφέα. Ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει απόλυτα αλλά τα θετικά σχόλια που ακούω μου δίνουν δύναμη για να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ, να γράφω!

Πώς αντέδρασε ο κύκλος σου όταν έμαθε ότι θα εκδώσεις τη δική σου συλλογή;

Η αλήθεια είναι, πως οι κοντινοί μου άνθρωποι το περίμεναν. Μάλιστα , εδώ και αρκετό καιρό με παρότρυναν να το τολμήσω. Ο περίγυρός μου είναι πολύ υποστηρικτικός στο δικό μου ταξίδι στον κόσμο της συγγραφής και τους ευχαριστώ πολύ!

Ελεύθερο χρόνο έχει η Ελισάβετ κι αν ναι πώς τον γεμίζει;

Τα τελευταία χρόνια ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να είναι περιορισμένος , είναι όμως γεμάτος με όσα αγαπώ και θέλω να κάνω. Πέρα από τη συγγραφή, στον ελεύθερό μου χρόνο πηγαίνω εκδρομές σε κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς, βόλτες στη θάλασσα, θέατρο και κινηματογράφο.


Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το 2◦ έργο σου, αυτή τη φορά ένα παραμύθι σωστά;

Σωστά! Το παραμύθι μου λέγεται «Τα παράθυρα του Πάρη και ο χαμογελοκλέφτης», θα κυκλοφορήσει σύντομα απ' τις Εκδόσεις Άρωμα. Είναι μια ιστορία που γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα και συγκεκριμένα στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης. Ο ήρωάς μου είναι εμπνευσμένος από τους μαθητές και τις μαθήτριές μου καθώς και από τον τρόπο που βίωσαν και βιώνουν όλη την κατάσταση που ζούμε. Ήθελα πολύ να καταγράψω τη δική τους σκοπιά αλλά και να αναδείξω κάποια σημαντικά ζητήματα που ξεπερνούν την πανδημία και έχουν να κάνουν με τη γενικότερη στάση ζωής μας και τη χαμένη μας χαρά! Ανυπομονώ η ιστορία μου να ζωντανέψει μέσα από τις αναγνώσεις των παιδιών!

Τελικά τι είναι πιο εύκολο για εσένα, να γράφεις ποιήματα ή ιστορίες για τους μικρούς μας φίλους;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα από τα δύο. Για εμένα είναι το ίδιο φυσικό να γράφω ποιήματα αλλά και να σκαρώνω ιστορίες για τα παιδιά. Η αλήθεια είναι, πως η δουλειά μου και η επικοινωνία με τα παιδιά με οδηγεί σχεδόν αβίαστα στη δημιουργία ιστοριών γιατί οι πηγές έμπνευσης είναι αμέτρητες! Πιστεύω πως οι άνθρωποι αγαπούν τις ιστορίες. Τα παραμύθια, αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο της παράδοσης όλων των λαών του κόσμου αλλά και τρόπο επικοινωνίας. Μεταφέρουν αξίες, αρχές, οράματα και διδάσκουν πολλά πράγματα με έναν τρόπο άμεσο και φυσικό. Το δικό μου παραμύθι, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και περιμένω να το διαβάσετε για να μου πείτε τη γνώμη σας!

Τι αγαπάς και τι απεχθάνεσαι;

Αγαπώ τη ζωή, το όραμα, το όνειρο και την καλοσύνη. Απεχθάνομαι την αγένεια, την αδικία και τον ρατσισμό οποιασδήποτε μορφής.

Πότε θύμωσε για τελευταία φορά μπροστά στον καθρέφτη της και γιατί;

Θυμώνω με την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ωστόσο, βλέπω πως υπάρχει αλλαγή της στάσης προς τη φύση σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ για ένα καλύτερο αύριο.

Αγαπημένος προορισμός, χρώμα, φαγητό, χόμπι;

Αγαπημένος προορισμός είναι πόλη μου η Πρέβεζα και γενικότερα το Ιόνιο. Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το γαλάζιο. Αγαπημένο φαγητό είναι δύσκολο να σας πω, καθώς αγαπώ πολύ το φαγητό γενικότερα! Ένα από τα πολλά αγαπημένα μου φαγητά είναι ο μουσακάς. Κάποια από τα χόμπι μου είναι το περπάτημα, η γιόγκα και ο χορός.


Μια ευχή που έκανες μπροστά στον καθρέφτη σου για το μέλλον;

Η ευχή μου είναι η υγεία όλων μας στην ψυχή, στο μυαλό και στο σώμα!

Εύχομαι ό,τι προσδοκία έχεις για το μέλλον να γίνει πραγματικότητα. Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την όμορφη συζήτηση.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Χαρά μου να απαντώ σε τόσο ωραίες ερωτήσεις!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια