Μαριαλένα Δισακιά: "Πάντα υπάρχει μια ιστορία πίσω από την ιστορία"

 


Η Μαριαλένα Δισακιά, μία νέα φωνή στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχει ασχοληθεί τόσο με την πεζογραφία όσο και με την ποίηση, και τολμά να καταπιάνεται με τα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας  (όπως ναρκωτικά, αλκοολισμός, ενδοοικογενειακή βία κ.α.). Προσπαθεί να αφουγκράζεται το κοινωνικό γίγνεσθαι, γράφει συνεχώς και οπουδήποτε, ενώ μπορεί να αποτυπώσει τις σκέψεις της μέσα από διάφορες φόρμες (Διήγημα, Νουβέλα, Θεατρικό ή ποίηση), καθώς όπως μας λέει και η ίδια: αφήνει το κάθε ερέθισμα να εκφραστεί στο χαρτί με τον τρόπο που επιλέγει εκείνο.

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της Νουβέλας της, «Η σκιά της μάνας», τη φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες με σκοπό να την γνωρίσουμε καλύτερα. 

Ας δούμε τι είχε να μας πει…

 Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Λίχνο

 

Καλησπέρα σας κ. Δισακιά. Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια, για το πώς και πότε ξεκινήσατε να γράφετε. 

Καλησπέρα και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.  Η γραφή στη ζωή μου μπήκε πολύ νωρίς. Με θυμάμαι, πριν ακόμα την εφηβεία να πηγαίνω σε ένα κοντινό εγκαταλελειμμένο σπίτι της γειτονιάς, να κάθομαι στην αυλή σε ένα πεζούλι με το μπλοκάκι μου και να γράφω. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που συνήθως γράφω εκτός σπιτιού. Τα τελευταία χρόνια πήρα το θάρρος να εκτεθώ στο αναγνωστικό κοινό. 

Έχετε ασχοληθεί με την πεζογραφία αλλά και με την ποίηση. Σας κέρδισε κάποιο από τα δύο περισσότερο; 

 Δε μπορώ να πω ότι κάποιο από τα δυο με έχει κερδίσει περισσότερο, είναι ανάλογα τη στιγμή και τη σκέψη. Μπορεί μια εικόνα παραδείγματος χάριν σε ένα τρόλεϊ να με αγγίξει και να βγάλω το τετράδιο και να γράψω ένα ποίημα, μπορεί όμως ένας διάλογος που θα ακούσω τυχαία στο σταθμό του τρένου να μου προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα και να με κάνει να «πλέξω» μια πιθανή ιστορία πίσω από αυτό. 

Στην πεζογραφία, έχετε ασχοληθεί με ποικίλα είδη συγγραφής, όπως το διήγημα, τη νουβέλα, αλλά και το θεατρικό. Ποιο σας εκφράζει περισσότερο; 

Μια εικόνα ή ένα γεγονός που θα μου προκαλέσει το συναίσθημα θα εκφραστεί στο χαρτί με τον τρόπο  που εκείνο "θα επιλέξει". Μπορεί να ξεκινήσω να γράψω ένα διήγημα και στο τέλος να δω ότι έχω παραπάνω πράγματα να πω και να καταλήξει σε νουβέλα. Είναι η πρόκληση μεγάλη φυσικά και στο θεατρικό. Άλλη δομή. Αλλάζεις τελείως τον τρόπο σκέψεις και γραφής. 

Τον Ιούνιο του 2021, κυκλοφόρησε η νουβέλα σας «Η σκιά της μάνας». Μιλήστε μας λίγο για το έργο σας αυτό.

Η ηρωίδα μου, η Δάφνη μεγαλώνει γαλουχημένη με τα στερεότυπα της κοινωνίας μας. Από παιδί την έχουν κάνει να πιστέψει πως μόνο όταν κάνει δική της οικογένεια και φυσικά πολλά παιδιά θα ολοκληρωθεί ως άνθρωπος. Όταν ανακαλύπτει ότι αυτό δεν μπορεί γίνει αρχίζει ένας δαιδαλώδης αγώνας που την φέρνει αντιμέτωπη  με το κατεστημένο, με το δικαστικό σύστημα, τη γραφειοκρατία. Συγκρούεται με όλους μα πάνω από όλα με τον ίδιο της τον εαυτό.

Τι πρόκειται να ανακαλύψει στις σελίδες του βιβλίου σας ο αναγνώστης;

Πάντα υπάρχει μια  ιστορία πίσω από την ιστορία! «Η σκιά της μάνας» μας μεταφέρει μέσα από την ιστορία της Δάφνης μηνύματα που απασχολούν τη σημερινή και όχι μόνο, κατά την γνώμη μου, κοινωνία, όπως ναρκωτικά, αλκοολισμός, ενδοοικογενειακή βία, σχέσεις γονέων και παιδιών και τη σύγκρουση του καθενός μας με τους κοινωνικούς μας ρόλους. 

«Η Σκιά της Μάνας», μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ιστορία των ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Από πού εμπνευστήκατε για να την γράψετε και κατά πόσο βασίζεται σε δικά σας βιώματα

Σίγουρα η έμπνευση για την συγκεκριμένη νουβέλα προήλθε από ένα ρεπορτάζ. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι η ιστορία, όπως λέτε, της διπλανής πόρτας. Όσο για το αν βασίζεται σε προσωπικά βιώματα, όχι δεν βασίζεται.  Φυσικά υπάρχει η δική μου ματιά στα γεγονότα που τρέχουν την ιστορία και το συναίσθημα.  

Υπήρχαν κάποια βιβλία παρόμοιας θεματικής που σας ενέπνευσαν; 

Όχι, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο. Ως αναγνώστρια μου αρέσει να «βουτώ» στο βιβλίο που διαβάζω κρατώντας στο τέλος όχι την ιστορία του αλλά το συναίσθημα που μου αφήνει, την γεύση του, τα αρώματα του, τα μηνύματα και ίσως κάποιες εικόνες.  

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την έκδοση του βιβλίου;

Η επικαιρότητα! Οι συνεχείς γυναικοκτονίες που όλες πίσω κρύβουν τα στερεότυπα, αλλά καταλυτικό ρόλο έπαιξε, αν θυμάστε, εκείνο το σποτ για το συνέδριο της υπογονιμότητας που ξεσήκωσε, ευτυχώς, πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να ακυρωθεί! Τότε είπα πως ναι, τώρα είναι η στιγμή να βγει στο φως «Η σκιά της μάνας». 

Τι θεματολογία πραγματεύονται συνήθως τα βιβλία σας; 

Αφουγκράζομαι πάντα το κοινωνικό γίγνεσθαι οπότε συνήθως οι ιστορίες μου έχουν να κάνουν με ήρωες και ηρωίδες της καθημερινότητας τις δυσκολίες της αλλά και την εσωτερική τους ουσιαστικά πάλη απέναντι στη κοινωνία. 

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε ως αναγνώστης στους συγκαιρινούς σας συγγραφείς ή κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε ως συγγραφέας με τους αναγνώστες; 

Ως αναγνώστρια θα ήθελα να προτρέψω τους συγγραφείς να συνεχίσουν να γράφουν χωρίς να αποφεύγουν τις αλήθειες τους! Ως συγγραφέας θα προέτρεπα τους αναγνώστες να  διαβάζουν βιβλία μη προσπαθώντας να δουν ή να καταλάβουν τί θέλει να πει ο συγγραφέας αλλά πόσο αυτό που διάβασαν τους αφήνει στη ψυχή τους ένα απαλό άγγιγμα ή ακόμα και μια πίκρα. Με λίγα λόγια και στους μεν και στους δε, ας κάνουμε την αλήθεια ένα μεγάλο δρόμο που θα πορευτούμε παρέα!   

Τι να περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον; Έχετε κάποια σχέδια που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας; 

Είναι έτοιμη η επόμενη ποιητική μου συλλογή με τίτλο «Γραφές διεκδίκησης» Ένα έργο που έχει γραφτεί εξ ολοκλήρου μέσα στα Μ.Μ.Μ. Αν όλα πάνε καλά το 2022 θα εκδοθεί. 

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να μάθουμε να μοιραζόμαστε και να αγαπάμε ανιδιοτελώς! 

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας; 

Το βιβλίο υπάρχει σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία όπου μπορεί να το παραγγείλει κάποιος, αλλά και από εμένα. Η αλήθεια είναι πως προτιμώ την άμεση επαφή με τον αναγνώστη από τις απρόσωπες ηλεκτρονικές αγορές.  Μπορούν λοιπόν να απευθυνθούν απευθείας σε εμένα μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης του Facebook αλλά και στο προσωπικό μου e-mail. 

Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συγγραφική σας πορεία. 

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να μιλήσω για το νέο βιβλίο μου αλλά και να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες  πιο προσωπικά! 


Βιογραφικό:

Η Μαριαλένα Δισακιά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε λογιστική. Εξάσκησε το επάγγελμα της στην Αθήνα και στη Σκύρο. Γράφει παντού εκτός από το σπίτι της. Συνήθως στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε καφετέριες, πάρκα ακόμα και καταμεσής του δρόμου. Ασχολείται πλέον μόνο με τη γραφή και την ανάγνωση ποίησης και πεζογραφίας. Γράφει ποίηση, διηγήματα, θεατρικά, αφηγήματα και αρθρογραφεί σε διάφορους ιστότοπους. Διηγήματα και ποίησή της που έχουν κυκλοφορήσει : «Ανθολογία μικρού διηγήματος για την νύχτα» 2017 «Ιστορίες πάθους και μαγειρικής» 2017 «Παράξενες ιστορίες με γάτες» 2018 «Οι στροβιλισμοί της Αστάρτης» 2018 «Ασκήσεις επί χάρτου» 2019 «Ρευστά όρια» 2019 «Ανεμοδαρμένα ποιήματα» 2020

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια