Αθανάσιος Ψαλίδας: Καλοκινήματα


Επανακυκλοφορία (πρώτη έκδοση: 1795) του έργου του Γιαννιώτη Διαφωτιστή, Αθανάσιου Ψαλίδα

Το 1795 ο μεγάλος Διαφωτιστής, Αθανάσιος Ψαλίδας, εξέδωσε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και υπό μορφή φυλλαδίου τα "Καλοκινήματα", εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Ευγένιο Βούλγαρη και σε δύο μαθητές του. Οι τελευταίοι είχαν προηγουμένως μεσολαβήσει ώστε η φρεσκοτυπωμένη μεταφρασμένη έκδοση της "Λογικής" του Γερμανού φιλοσόφου Baumeister (με επιμέλεια και πρόλογο του Ψαλίδα) να καταστραφεί (σχεδόν) ολοσχερώς σε τυπογραφείο της Βιέννης.

226 χρόνια αργότερα τα "Καλοκινήματα" του Ψαλίδα είναι και πάλι διαθέσιμα για το αναγνωστικό κοινό από τη Σειρά Lux Orbis των εκδ. iWrite. Και αυτή τη φορά, πολλοί περισσότεροι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν δέκτες των μηνυμάτων του Γιαννιώτη λογίου.

Πρόκειται για την επανακυκλοφορία του έργου "Καλοκινήματα" (1795) του Γιαννιώτη Διαφωτιστή, Αθανάσιου Ψαλίδα, που αναδεικνύει τη σφοδρή του σύγκρουση με τον Ευγένιο Βούλγαρη και δύο μαθητές του. Οι τελευταίοι μεσολάβησαν έτσι ώστε να καταστραφεί η έκδοση της μεταφρασμένης και επιμελημένης (από τον Ψαλίδα) "Λογικής" του Γερμανού φιλοσόφου F.C Baumeister στη Βιέννη, μιας και στον πρόλογό του ο Ψαλίδας άφηνε αιχμές κατά του Βούλγαρη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Ψαλίδα που συνέγραψε τα "Καλοκινήματα" για να επιτεθεί στους ιδεολογικούς του αντιπάλους.

Η προσεγμένη σύγχρονη έκδοση της Σειράς Lux Orbis εμπεριέχει έναν πολυσέλιδο πρόλογο από τον καθηγητή Φιλοσοφίας Ηλία Τεμπέλη, που αναλύει διεξοδικά όλο το χρονικό της διαμάχης μεταξύ Βούλγαρη και Ψαλίδα. Αποτελεί δε (ο κ. Τεμπέλης) τον κάτοχο του μοναδικού σωζώμενου αντιτύπου της "Λογικής" του Baumeister (με επιμέλεια Ψαλίδα), γεγονός που φέρνει στο φως αδημοσίευτες μέχρι τις μέρες μας πληροφορίες και αναλύσεις για την όλη υπόθεση.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια