Βέρα Αναστασίου: "Η παιδική λογοτεχνία μου δίνει τη δυνατότητα να ονειρευτώ κόσμους μαγικούς και να φέρνω τη μαγεία τους στον δικό μας κόσμο"


Οι σπουδές της στο Τμήμα Χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επέδρασαν καταλυτικά στη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου, καθώς είναι εμπνευσμένο από τη χημική ανάμιξη της πραγματικότητας με τις δύο κορούλες της και της φαντασίας. Μιλάμε για τη συγγραφέα Βέρα Αναστασίου και το παραμύθι της με τίτλο «Η πριγκίπισσα Βανίλια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  «Συμπαντικές Διαδρομές». Σήμερα η κυρία Αναστασίου φιλοξενείται στις Τέχνες.

Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Κυρία Αναστασίου, γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να στρέψετε το ενδιαφέρον σας σ’ αυτό το, ομολογουμένως, απαιτητικό είδος της λογοτεχνίας;

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για την πριγκίπισσα Βανίλια. Ο κόσμος των παραμυθιών είναι ο μόνος κόσμος όπου υπάρχει πολλή αισιοδοξία και τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Η παιδική λογοτεχνία  με εκφράζει γιατί μου  δίνει τη δυνατότητα να ονειρευτώ κόσμους μαγικούς και να φέρνω τη μαγεία τους στον δικό μας κόσμο.

Δεδομένου ότι τα παιδιά στη σημερινή εποχή μεγαλώνουν στην κοινωνία της απόλυτης τεχνολογίας, θεωρείτε πως μπορεί ακόμα το βιβλίο να έχει θέση στη ζωή τους; Έχει, δηλαδή, ακόμα τη δυνατότητα να ταξιδέψει την αθώα ψυχή τους και να πλάσει όμορφα και αρμονικά τον αμόλυντο κόσμο τους;

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε και εμείς και τα παιδιά μας από φαντασμαγορικές εικόνες, έτοιμες πληροφορίες με απίστευτη ταχύτητα. Ωστόσο, η εύκολη πρόσβαση σε αυτές δεν προϋποθέτει  την προσωπική μας συμμετοχή και δε  μας προσφέρει το πολυπόθητο ταξίδι στη φαντασία. Ένα ταξίδι,  προσωπικό, βιωματικό, το οποίο όλοι μας  και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά  μπορούν  να  βιώσουν  διαφορετικά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.

Έχετε υπόψιν σας κάποιο βιβλίο, που κατά τη γνώμη σας, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάθε παιδί;

Ένα από τα βιβλία που θεωρώ πως θα ήταν καλό να διαβάσει κάθε παιδί είναι ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας του  Roald Dahl.

Εκτός, από την απίστευτη και τόσο καλογραμμένη πλοκή που πραγματικά σε ταξιδεύει σε κάθε σημείο του βιβλίου, έχει πολύ σημαντικά ηθικά διδάγματα και ιδιαίτερα επίκαιρα για την εποχή μας.

Εσάς ποιο υπήρξε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία ήταν και  είναι ο Μάγος του Οζ του Baum L. Frank , καθώς προσφέρει πολλές φαντασιακές περιγραφές , παρασύρει αβίαστα τον αναγνώστη σε χαρούμενες και φωτεινές σκηνές και όλα αυτά μαζί δημιουργούν πάρα πολλές νοητικές εικόνες στο μυαλό, κυρίως των παιδιών, αλλά και των μεγάλων που το διαβάζουν. Είναι μία ιστορία, κατά τη γνώμη μου, η οποία ακόμα και μετά το τέλος της ανάγνωσής της συνεχίζει να σε ταξιδεύει για πολύ καιρό ακόμα.

 Συγγραφέας, πλέον, παιδικής λογοτεχνίας, θέλω να μου πείτε, από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για να δημιουργήσετε τους δικούς σας παραμυθένιους κόσμους;

Έμπνευση στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου, θεωρώ πως αποτελούν οι  στιγμές που ζω με τις κόρες μου, μία τυχαία κουβέντα τους, ένα αστείο περιστατικό, κάποια επιθυμία τους. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν  στη δημιουργία  ενός φανταστικού κόσμου, που στη συνέχεια αποτυπώνεται στο χαρτί.

 Σας διακατέχει το άγχος, αν θα γίνει το έργο σας αποδεκτό από τα παιδιά;

Αναμφίβολα, θα χαρώ πολύ αν  τα παιδιά θελήσουν να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το δικό μου παραμυθόκοσμο, αλλά η αποδοχή από μέρους τους είναι κάτι που από την αρχή της συγγραφής γνώριζα πως είναι  απρόβλεπτη και αβέβαιη.

Όταν ξεκινήσατε να γράφετε, γνωρίζατε από την αρχή, το τέλος της ιστορίας που θα αναπτύξετε ή αφήσατε τους ήρωές σας να οδηγήσουν την πένα σας στο τέλος που επιθυμούν εκείνοι;

Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς το τέλος δεν το γνώριζα , απλώς σε αυτό που σίγουρα στόχευα ,  ήταν  να αποτελέσει μία αισιόδοξη ιστορία,  όπου στο τέλος το καλό θα νικήσει το κακό και η δύναμη του καλού θα ταξιδέψει μέχρι τα πέρατα και του δικού μας κόσμου.

Το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου φέρει τον τίτλο «Η πριγκίπισσα Βανίλια» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  «Συμπαντικές Διαδρομές». Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό.

Η  πριγκίπισσα Βανίλια  είναι μία πριγκίπισσα χαρισματική, από τα μακριά μαλλιά της οποίας  αναδύεται μία υπέροχη αρωματική βανίλια. Ζει στη Βελανιδοχώρα,  έναν τόπο φαντασιακό,  τον οποίο όλοι θα προσδοκούσαμε να επισκεφτούμε κάποια στιγμή. Αν και αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους αρνητικά ανθρώπινα  συναισθήματα όπως έριδες, αντιζηλίες, μισαλλοδοξίες και άλλα,   γρήγορα δίνουν τη θέση τους στις πανανθρώπινες αρετές.

«Καλύτερα μαζί παρά χώρια». Αυτό είναι, εν τέλει, το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες μέσα από την ιστορία σας; Η συνεργασία και η αγάπη πάντα αποφέρει καρπούς;

Ακριβώς αυτό είναι το μήνυμα, όπως πολύ σωστά   εντοπίσατε. Ο καθένας μας χωριστά,  μπορεί  να κάνει κάτι  πολύ σωστά, όμως μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ιδιαίτερα στην εποχή  μας, όπου η αποξένωση κάνει έντονα την εμφάνισή της,  η σωστή και ανιδιοτελής συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχρονα θαύματα.

Όπως κάθε παιδικό βιβλίο έτσι και το δικό σας συνοδεύεται από μια υπέροχη εικονογράφηση. Θεωρείτε πως ο συνδυασμός ιστορίας και εικόνας είναι απαραίτητος για την κατανόηση του παραμυθιού;

Μία  όμορφη εικονογράφηση μπορεί σίγουρα να λειτουργήσει βοηθητικά σε ένα βιβλίο,  καθώς πολλές φορές τα παιδιά πριν ακόμα και από  την ανάγνωση ενός παραμυθιού, ξεφυλλίζουν τις εικόνες και όσο πιο έντονες και επιβλητικές είναι αυτές,  τόσο πιο πολύ αυτά  ενθουσιάζονται. Ωστόσο,  θυμάμαι και από τον εαυτό μου να  έχω ενθουσιαστεί με παιδικά βιβλία αποκλειστικά από το δυνατό περιεχόμενό τους, τα οποία δεν περιείχαν καθόλου  εικονογράφηση.  Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι μία όμορφη εικονογράφηση, έγχρωμη ή και ασπρόμαυρη  μπορεί να εξάψει και να κεντρίσει ακόμα περισσότερο τη φαντασία.

Είναι δύσκολο αναγνωστικό κοινό τα παιδιά; Έχουν απαιτήσεις από τον εκάστοτε συγγραφέα ή ο συγγραφέας έχει τον τρόπο να τα ξεγελάσει μέσα από την εικόνα;

Το κάθε παιδί είναι ένας κριτής από τον οποίο δε μπορείς να κρυφτείς, είναι απόλυτο στα θέλω του, όσο αυτό μπορεί να μας χαροποιήσει ή και να μας πληγώσει. Συνεπώς , πιστεύω πως οι όμορφες εικόνες μπορεί να τραβήξουν το ενδιαφέρον τους αλλά το ιδανικό είναι να  συνοδεύονται από ένα εξίσου όμορφο και διδακτικό περιεχόμενο.

Το δικό σας βιβλίο σε ποιες ηλικίες απευθύνεται κυρίως;

Θα έλεγα περισσότερο από περίπου επτά χρονών και πάνω και ίσως από μικρότερα με μια καθοδήγηση από τους γονείς τους.

Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Σίγουρα και από μεγάλους! Το παιδί μέσα μας, μπορεί μέσα από την αισιοδοξία και την  πίστη στο αδύνατο που πρεσβεύουν τα παιδικά  βιβλία και τα παραμύθια, να νιώσει ξανά την αγαλλίαση και ελπίδα που τόσο έχει ανάγκη και δυσκολεύεται να βιώσει πλέον  στην καθημερινότητα « των μεγάλων ».

Με βάση ποιο κριτήριο οφείλουν οι γονείς να επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά τους;

Αυτή είναι μία κάπως  δύσκολη επιλογή καθώς δε μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί μία παιδική ιστορία και ποια νοήματα θα περάσει στα παιδιά μας, μόνο από την περίληψη στο οπισθόφυλλο και ένα γρήγορο ξεφύλλισμα. Ωστόσο,  αυτό που θα μπορούσαμε να προσέξουμε σε ένα παιδικό βιβλίο , είναι εκτός από μία όμορφη περιπέτεια και δράση, που και αυτό είναι ένα ζητούμενο , να προκύπτουν  βαθύτερα νοήματα και ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.
Όπως και να έχει όμως, το κάθε βιβλίο   προσφέρει το δικό του εισιτήριο για ένα ταξίδι στη φαντασία.

Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς ως συγγραφέας κι αν ναι γιατί;

Υπάρχουν πάρα πολλά παιδικά βιβλία που θαυμάζω και ξένων και Ελλήνων συγγραφέων. Επειδή, όμως ακριβώς πιστεύω πως το καθένα από αυτά είναι τόσο μοναδικό, αδυνατώ ακόμα και να φανταστώ οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα στη θέση τους. 

Πού μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Συμπαντικές διαδρομές, τις οποίες και ευχαριστώ πολύ καθώς και από οποιοδήποτε ενημερωμένο βιβλιοπωλείο.

Κυρία Αναστασίου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτησή μας, και σας εύχομαι πάντα όμορφες και παραμυθένιες εμπνεύσεις.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Βιογραφικό:

Η Βέρα Αναστασίου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2003 από το Τμήμα Χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκτοτε εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγήτρια και στον χώρο υγείας σε ιδιωτική κλινική. Η πριγκίπισσα Βανίλια είναι το πρώτο της βιβλίο, εμπνευσμένο από τη χημική ανάμιξη της πραγματικότητας με δύο κορούλες και της φαντασίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια