Λευτέρης Ευαγγελινός: "Είμαι λάτρης της λογοτεχνίας με αρκετή φαντασία και πάθος"


Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, αλλά και ποίηση. Το ενδιαφέρον του στρέφεται κυρίως προς τη λογοτεχνία του φανταστικού, με την οποία αποφάσισε να κάνει κι επίσημα πλέον το ντεμπούτο του ως συγγραφέας. Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το πεπρωμένο του Ραθ», από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Μιλάμε για τον συγγραφέα Λευτέρη Ευαγγελινό, που σήμερα έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενούμε στις Τέχνες.
Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Ευαγγελινέ, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Ως ένας ακόμα λάτρης της λογοτεχνίας με αρκετή φαντασία και πάθος ώστε να αφήσει ένα μικρό έστω αποτύπωμα στο ράφι της λογοτεχνικής κοινότητας του φανταστικού. Αν και η αγάπη μου για τα βιβλία άργησε λίγο να ανθίσει, ανέκαθεν θαύμαζα ιστορίες φαντασίας όπως αυτές του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, που νομίζω ήταν από τις πρώτες επιρροές μου. Όπως και των περισσότερων συνομήλικών μου θεωρώ. Είμαι ένας άνθρωπος που από μικρός έκανε εικόνα τον εαυτό του να ζει σε ένα φανταστικό πλαίσιο, οπότε δεν υπήρχε μεγαλύτερη αυτό-ολοκλήρωση από το να δημιουργήσω ένα δικό μου και να το μοιραστώ με τον κόσμο.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Δεν μπορώ να προσδιορίσω τι ήταν ακριβώς αυτό που με οδήγησε στο να ξεκινήσω να γράφω. Διάφορα άσχημα και όμορφα στάδια της ζωής μου με οδηγούσαν εκεί ανά τα έτη, αλλά νομίζω η μεγάλη σπίθα ξεκίνησε ως μία εντελώς ακατέργαστη ιδέα. Μία σκηνή στο μυαλό μου που δεν ήξερα πού οδηγεί και γράφοντας θα το ανακάλυπτα και ο ίδιος. Αυτό ήταν το βασικότερό μου κίνητρο στην πορεία, αλλά κοιτώντας πίσω στο παρελθόν, πάντα με έβρισκα να φλερτάρω με την ιδέα να γράψω «κάτι», ό,τι και αν ήταν αυτό. Μάλλον περίμενα αυτό το «κάτι» να είναι αρκετά ενδιαφέρον ώστε να αφοσιωθώ πλήρως.

Θεωρείτε ότι η συγγραφή απελευθερώνει τον εσωτερικό κόσμο του συγγραφέα; Εσείς νιώσατε αυτού του είδους την απελευθέρωση όταν ολοκληρώσατε το πρώτο σας έργο;

Η συγγραφή είναι κάτι δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργικό και καθηλωτικό. Το να δημιουργείς κάτι από το τίποτα, απαιτεί πολλά από τον εσωτερικό σου κόσμο, άρα σίγουρα απελευθερώνει ένα μέρος του συγγραφέα. Όταν ολοκλήρωσα το πρώτο μου έργο, τα συναισθήματα ήταν πέρα των προσδοκιών μου και ήταν κάτι που παρέμεινε ανεξίτηλο μέσα μου.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Τα πάντα ενδεχομένως. Εξαρτάται και από την διάθεση μου. Κάποιες φορές τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει έμπνευση, αλλά όταν οι συνθήκες το ευνοούν, νέα ερεθίσματα πάσης φύσεως μπορούν να μου ξυπνήσουν ιδέες, ενώ ακόμα και μία καθημερινή συζήτηση, που θα με βάλει σε σκέψεις, μπορεί να με οδηγήσει μπροστά από ένα νέο κείμενο.

Ποια πιστεύετε πως είναι η συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής του συγγραφέα, η φαντασία του ή η σκληρή δουλειά του;

Μία καλή «συνταγή» απαιτεί κάτι παραπάνω από ένα «υλικό». Οπότε μάλλον όλα όσα αναφέρετε θα υποστήριζα. Από δικής μου εμπειρίας τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορούν από μόνα τους να οδηγήσουν σε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη δόση και των τριών.

Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε μία ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, η θεματολογία της ή οι δευτερεύοντες χαρακτήρες;

Οι χαρακτήρες γενικότερα θα έλεγα. Νομίζω πως ακόμα και σε μία ιστορία που από μόνη της δεν συναρπάζει, αν οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικοί, θα παραμείνει μία ευχάριστη ιστορία. Αμφιβάλλω για το κατά πόσο μπορεί να ισχύσει και το αντίθετο, οπότε για αυτό καταλήγω στους χαρακτήρες. Όχι ότι κάθε άνθρωπος το βλέπει με τον ίδιο τρόπο. Είναι και λίγο θέμα προσωπικών προτιμήσεων ομολογώ.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Έχω αρκετά πρότυπα με βασικότερο τον Robert Jordan. Λατρεύω τον τρόπο που γράφει και σε αρκετά σημεία μπορεί κάποιος να το διακρίνει. Από την πλοκή ως και τον τρόπο που πολλές φορές αποδίδω μία σκηνή, έχω ακολουθήσει τις δικές του τεχνικές. Επίσης έχω μελετήσει και αρκετά τις διαλέξεις του Brandon Sanderson, οπότε θα ήταν άδικο να μην τον αναφέρω.

Πέρα από τον πεζό λόγο έχετε δοκιμαστεί και στην ποίηση σε ελληνικό και αγγλικό στίχο. Προς τα πού κλίνετε περισσότερο και γιατί;

Ο πεζός λόγος ήταν και παραμένει το βασικό μου μονοπάτι. Η ποίηση έρχεται και φεύγει και αυτό οφείλεται στο ότι οι λόγοι που θα με ωθήσουν να γράψω ένα ποίημα είναι πολύ λιγότεροι. Ωστόσο, εξακολουθώ να γράφω και ίσως κάποια στιγμή καταφέρω να δω μία ποιητική μου συλλογή μέσα σε ένα βιβλίο.


Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο, το μυθιστόρημά σας με τίτλο «Το πεπρωμένο του Ραθ», από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Πρόκειται για μια ιστορία που εντάσσεται στα πλαίσια της επικής\ηρωικής φαντασίας. Να υποθέσω ότι το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος είναι αυτό που σας κεντρίζει περισσότερο ως συγγραφέα;

Το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος είναι σίγουρα αυτό που με χαρακτηρίζει περισσότερο ως αναγνώστη, αλλά και ως συγγραφέα. Ωστόσο, δεν επικεντρώνομαι εξολοκλήρου σε αυτό. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με άλλα ήδη για αυτό ήδη γράφω μία ιστορία στα πλαίσια του Β παγκοσμίου πολέμου, ενώ αρκετά διηγήματά μου επίσης ξεφεύγουν από αυτό το πλαίσιο.

Πείτε μας δυο λόγια για την υπόθεση της ιστορίας σας.

Η ιστορία εξελίσσεται σε έναν φανταστικό κόσμο, που ένας χαρακτήρας προσπαθεί να βρει απαντήσεις για όσα συμβαίνουν γύρω του. Έχοντας χάσει τις περισσότερες αναμνήσεις του, οδηγείται σε πολλές καταστάσεις που τον ωθούν να ανακαλύψει πτυχές του κόσμου, φαινομενικά ανεξερεύνητες για την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Τελικά, οι διαστάσεις που παίρνει όλη αυτή η διαδρομή τον φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό, που αποτελεί κύριο πρόσωπο μίας ξεχασμένης προφητείας, ονόματι «Το πεπρωμένο του Ραθ».

Ποια υπήρξε η κυριότερη πηγή έμπνευσης και ποιο το ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κυριότερη πηγή έμπνευσης ήταν αναμφίβολα τα βιβλία που διάβαζα κατά τη διάρκεια, ενώ βασικότερο ερέθισμα για να ξεκινήσω να γράφω ήταν μία ιδέα που είχα από παλαιότερα. Η ιδέα αφορούσε έναν φανταστικό χαρακτήρα, που έχοντας χάσει τις αναμνήσεις του θα ανακάλυπτε έναν νέο κόσμο, τον οποίο θα μάθαινε και ο αναγνώστης μαζί του. Αυτό μου έδινε την ελευθερία και σε εμένα σαν συγγραφέα να δουλέψω δίχως μία ξεκάθαρη κατεύθυνση. Άφηνα τον εαυτό μου ελεύθερο να φανταστεί και να γράψει, πράγμα που εξ αρχής με καθήλωνε μπροστά στην οθόνη.

Θα υπάρξει και μέρος Β’ του συγκεκριμένου βιβλίου στο μέλλον; Είναι ήδη στα σκαριά;

Βεβαίως υπάρχει μέρος Β’ και είναι ήδη έτοιμο από δικής μου μεριάς. Έχω έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον εκδοτικό οίκο σχετικά με την αξιολόγηση του και την έναρξη των διαδικασιών έκδοσης του. Ωστόσο, μία τέτοια διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο διάστημα για να ολοκληρωθεί.


Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου σας στο οποίο καθρεφτίζονται στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητας σας;

Πάντα μέσα από τα πρόσωπα του βιβλίου μου προβάλλεται και κάποιο κομμάτι του εαυτού μου καθώς μου αρέσει να ταυτίζομαι με τους χαρακτήρες που γράφω ως ένα βαθμό. Το βρίσκω οικείο και με βοηθάει να γράφω πιο πιστά στην πραγματικότητα χαρακτηριστικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και σημαντικές αποκλίσεις.

Το βιβλίο σας απευθύνεται σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, δεδομένου ότι εντάσσεται στη λογοτεχνία του φανταστικού; Μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Το βιβλίο δίνει αρκετή έμφαση στο στοιχείο της φαντασίας, αλλά γνωρίζοντας ήδη άτομα που το διάβασαν, που δεν ήταν λάτρεις του φανταστικού, μπορώ να πω αισιόδοξα πως μπορεί να το διαβάσει ένα μεγάλο εύρος αναγνωστικού κοινού και να το κρίνει θετικά. Όσο για το αν το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για εφήβους, θεωρώ πως είναι. Και εγώ ως έφηβος διάβασα βιβλία παρόμοιου περιεχομένου και δεν ένιωσα ποτέ πως δεν απευθύνονται σε εμένα. Δεν είναι ένα παιδικό παραμύθι φυσικά, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα παραμύθια. Απλά στο βιβλίο συναντάς βία, πόλεμο και διαμάχες που για κάποιους νεότερης ηλικίας (και όχι μόνο) ίσως να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Όσο παραμένουν αυτά στη σφαίρα της φαντασίας, πιστεύω πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η εποχή της πνευματικής και οικονομικής κρίσης σας έχει επηρεάσει ως συγγραφέα;

Δίχως αυτήν την εποχή ίσως να μην ήμουν συγγραφέας. Καλώς ή κακώς η οικονομική κρίση με οδήγησε σε ατελείωτες ώρες απομόνωσης, που με τη σειρά τους με οδήγησαν σε πολύωρες αναγνώσεις και εν τέλη στη συγγραφή. Μέσα από κάθε κρίση μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και ψάχνεις τρόπους να εκφράσεις τις ανησυχίες σου. Η συγγραφή για εμένα ήταν και είναι η διαφυγή μου από κάθε ανησυχία οπότε σίγουρα η κάθε κρίση με έχει βοηθήσει.

Μιλήστε μας για το πρώτο σας εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές»; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την περαιτέρω προώθηση ενός βιβλίου;

Το πρώτο μου εκδοτικό σπίτι είναι αυτό που θα ευχόταν ενδεχομένως να αποκτήσει ένας νέος συγγραφέας στο χώρο της λογοτεχνίας. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν το κατά πόσο ευλογημένος νιώθω για την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στο έργο μου, αλλά και για την διαρκή στήριξη και συμβουλές που λαμβάνω. Ένας εκδοτικός οίκος παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία ενός βιβλίου και πόσο μάλλον στην προώθηση του, οπότε σίγουρα ένας καλός εκδοτικός οδηγεί και σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.


Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές μέλλον;

Αυτόνομα, όχι. Μέσω του εκδοτικού και του φεστιβάλ «Όψεις του φανταστικού» που διοργανώνει, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να γίνει, πολύ θα το ήθελα να συμμετάσχω και να παρουσιάσω το βιβλίο μου σε ένα ευρύτερο κοινό, έξω από τον κύκλο μου. Ελπίζω να είμαι διαθέσιμος, όταν έρθει αυτή η στιγμή.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Κυριολεκτικά παντού. Μπορεί κάποιος να το παραγγείλει σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο και να έρθει στη γειτονιά του, μπορεί να το βρει διαδικτυακά από την επίσημη σελίδα του εκδοτικού οίκου Συμπαντικές Διαδρομές ή μπορεί και να το αναζητήσει σε άλλα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία μέσω ιστότοπων όπως το Skroutz. Οι εναλλακτικές είναι αρκετές και νομίζω μπορούν να εξυπηρετήσουν τον καθένα.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Ξαφνικά, βρέθηκε σε ένα καταπράσινο τοπίο. Γύρω του υπήρχαν δέντρα, γεμάτα ζωή και το μπλε του ουρανού φαινόταν πιο φωτεινό από ποτέ. Ένα ελαφρύ αεράκι συνοδευόμενο από κελαηδήματα πουλιών γέμισαν τα αυτιά του. Στεκόταν σε ένα φαρδύ ξέφωτο, που στη μέση βρισκόταν ένας μεγάλος βράχος διαβρωμένος και βυθισμένος στο χώμα. Παντρεμένος με τη φύση περίμενε εκεί για μία αιωνιότητα. Δίπλα του ήταν στηριγμένο και ένα συνηθισμένο ξίφος. Το γρασίδι στο έδαφος χάιδευε τα δάχτυλα των ποδιών του και ο ήλιος τον ζέσταινε στοργικά, που ξέχασε την παγωνιά που τον είχε νικήσει νωρίτερα. Ένα ανεπαίσθητο χάιδεμα στο πρόσωπό του ήταν το θρόισμα των φύλλων, που έμοιαζε σαν το πιο ειρηνικό τραγούδι του κόσμου, αρκετό όμως για να τον κάνει να αγαπήσει ακαριαία αυτό το μέρος. Λύγισε τα γόνατά του και ξάπλωσε στο γρασίδι κλείνοντας τα μάτια του. Τα ένιωσε να υγραίνουν, σαν να ήθελε να βάλει τα κλάματα. Δεν τον ένοιαζε γιατί, και πώς βρέθηκε εκεί. Ήθελε μόνο να απολαύσει αυτή τη στιγμή ηρεμίας.


Κύριε Ευαγγελινέ, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και ελπίζω σύντομα να τα ξαναπούμε με το βιβλίο Β’ της σειράς.


Βιογραφικό:

Με καταγωγή από το Λαύκο και την Αργαλαστή του Νότιου Πηλίου, μεγάλωσε στον Βόλο και σπούδασε στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχοντας από μικρός πάθος με τις κλασικές ιστορίες φαντασίας, αποφάσισε κάποια στιγμή να γράψει τη δική του. Με πολλές παύσεις ανά τα έτη, η συγγραφή αποτελούσε για αυτόν τη μόνη ουσιαστική διέξοδο από την πραγματικότητα. Μεγαλύτερη του επιρροή είναι αναμφισβήτητα ο Robert Jordan και η σειρά βιβλίων του Wheel of Time, ενώ ιδιαίτερα σημαντικοί για τον ίδιο είναι ο Tolkien και ο Brandon Sanderson. Επιπλέον, σημαντική επιρροή έχει ασκήσει πάνω του και η σειρά Manga ονόματι Berserk. Εκτός της σειράς «Πεπρωμένο του Ραθ», στον ελεύθερό του χρόνο, γράφει μικρές ιστορίες θρίλερ, όπως και ποιήματα με αγγλικό, αλλά και ελληνικό στίχο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια