Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Κόνγκο – Ο σαμουράι στα σπίτια με τις στέγες" του Πέτρου Δημητρίου | Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας

 


Συγγραφέας: Πέτρος Δημητρίου
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 554
Εκδόσεις: Πηγή

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας


Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα ρεαλιστικό όσο λίγα. Αναπτύσσει την ιστορία του μέσα από ένα διανοητικό ταξίδι προς την αναζήτηση της αλήθειας και του νοήματος της ζωής μαζί με τον πρωταγωνιστή μας τον Κόνγκο, ο οποίος όμως έχει ένα μικρό πρόβλημα. Δεν κοιμάται ποτέ!

Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι μία τέτοια ζωή όπου ο ύπνος είναι κάτι άγνωστο; Ποια προβλήματα δημιουργεί και ποια επιλύει η απουσία του; Σίγουρα αλλάζει όλη τη ζωή και το άγρυπνο μάτι οφείλει να επινοήσει μία ολότελα δική του πραγματικότητα. Κάτι που ο Κόνγκο γνωρίζει πολύ καλά και επιχειρεί διαρκώς. Ωστόσο, μερικά πράγματα παραμένουν διαφορετικά για τον ίδιο κι ας προσπαθεί μέσα από τις μοναδικές καταστάσεις που βιώνει να ενσωματωθεί στο κόσμο.

Διαφορετικός ή ξεχωριστός, ο Κόνγκο δεν μπορεί να νιώσει καλά, καθώς δεν είναι ίδιος με τους άλλους ανθρώπους. Εκμυστηρεύεται το πρόβλημά του στη μητέρα του, η οποία καταφεύγει σε γιατρούς χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια οι δυο τους καταλήγουν σε μία μάντισσα η οποία τους δίνει έναν παράδοξο χρησμό. Τελευταίο καταφύγιο του Κόνγκο, ένας αμφισβητούμενος γιατρός που του τάζει μία φόρμουλα ύπνου. Σε όλη αυτή τη διαδρομή γνωρίζει και τη Κλέλια την οποία ερωτεύεται και τον συντροφεύει στο ταξίδι του.

Ένα σουρεάλ µυθιστόρηµα για το νοητικό ταξίδι που κάνουµε όλοι µας με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας, της ταυτότητας και του νοήµατος της ζωής, καθώς και την αποδοχή των ιδιαιτεροτήτων µας και εν τέλει του εαυτού µας. Εύστοχο, ευρηματικό, καίριο και ανατρεπτικό. Μία βίβλος ωμής πραγματικότητας και ένα ιδεολογικό μανιφέστο. Ο συγγραφέας καταθέτει αλήθειες ζωής, τα αυτονόητα που όμως αγνοούμε ενίοτε προτιμώντας τις αυταπάτες και ψευδαισθήσεις μας.

Συνοπτικές και περιεκτικές προτάσεις χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις, δίνουν τον κατάλληλο ρυθμό ώστε να είναι τα πάντα κατανοητά και μεστά στον αναγνώστη. Για 1η συγγραφική προσπάθεια έχουμε κάτι περισσότερο από υπέρβαση, μία ανάβαση που σταματάει λίγο πριν την κορυφή την οποία μελλοντικά σίγουρα θα αγγίξει ο συγγραφέας Πέτρος Δημητρίου.

Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε μαζί του και με τον Κόνκγο τον Σαμουράι, στα σπίτια με τις στέγες, είναι σίγουρο πως θα σας μείνει αξέχαστη η εμπειρία περνώντας μέσα από ζούγκλες και Ινδιάνους, βρίσκοντας μυθικούς τόπους και παλεύοντας με άγνωστα ζώα αναζητώντας το βαθύτερο νόημα της ζωής. Είναι άραγε η ζωή μας ένα όνειρο ή όχι;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια