Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "ΧΡΥΣΟ ΑΙΜΑ" του Θεόφιλου Γιαννόπουλου | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 473
Εκδόσεις: ΕΞΗ


Τι συμβαίνει όταν ο φόβος της απόρριψης ή καμιά φορά και η άγνοια ύπαρξης βαθύτερων συναισθημάτων στέκονται εμπόδιο στην ορμή; Παντελής απραξία, υποκριτικός συμβιβασμός, νέκρωση της ίδιας της ζωής. Και ποιο το αντίδοτο; Η ξαφνική ανατροπή, η εκδήλωση της οποίας είναι ικανή να θέσει σε εγρήγορση όλους εκείνους τους εσωτερικούς μηχανισμούς της καρδιάς που χρειάζονται την απαιτούμενη άσκηση πίεσης για να προκύψει η αντίδραση, το ξεγύμνωμα της ψυχικής διάθεσης, που εν τέλει είναι και το ζητούμενο για την αρχή του ερωτικού ταξιδιού.

Ερωτικό ταξίδι, φυσικά, δίχως σκαμπανεβάσματα δεν έχει νοστιμιά. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο συγγραφέας Θεόφιλος Γιαννόπουλος, ο οποίος εντελώς συνειδητά μας παρουσιάζει τη δική του ερωτική ιστορία, το ξεδίπλωμα της βαθύτερης σχέσης του Άγγελου και της Αλεξάνδρας, μέσα από μια σειρά συναρπαστικών σκηνών δράσης, μυστηρίου και περιπέτειας, που ομολογουμένως συναρπάζουν και καθηλώνουν τον αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος της ανάγνωσης του νέου του βιβλίου.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην ιστορία που μας παρουσιάζει στο δεύτερο κατά σειρά εκδοθέν μυθιστόρημά του, με τίτλο «ΧΡΥΣΟ ΑΙΜΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΞΗ». Το βιβλίο αυτό, βέβαια, όσο κι αν περιέχει σκηνές έντονα συναισθηματικές και ρομαντικές, σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπεί τη ρομαντική λογοτεχνία. Ο αναγνώστης εξάλλου, γνωρίζοντας ήδη τη λογοτεχνική πένα, το ύφος και το θεματικό ενδιαφέρον του συγγραφέα από το προηγούμενο εκδοθέν μυθιστόρημά του, με τίτλο «ΤΟ ΑΓΚΑΘΙΝΟ ΣΤΕΜΑ», που κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις, αλλά και παίρνοντας μια αρχική πρώτη διαπίστωση διαβάζοντας το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του νέου του βιβλίου, αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα πως η ιστορία που αναπτύσσεται μέσα σ’ αυτό υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό το ιστορικό μυθιστόρημα.

Αρκετά επιδέξια ο συγγραφέας πλέκει τη μυθοπλασία με την ιστορική αφήγηση και τους θρύλους μιας εποχής και ενός τόπου που σίγουρα παρουσιάζουν αμφότερα μεγάλο αναγνωστικό ενδιαφέρον για πολλούς και ευνόητους λόγους. Η εξερεύνηση καλά κρυμμένων μυστικών, αλλά και η ίδια η γνώση της ιστορίας αυτών πρωταγωνιστούν στο βιβλίο του Θεόφιλου Γιαννόπουλου «ΧΡΥΣΟ ΑΙΜΑ». Είναι αρκετά ευδιάκριτο πως ο ίδιος ο γράφων, ως υπεύθυνος και αυστηρά πειθαρχημένος στο καθήκον του συγγραφέας, προέβη σε πολύχρονη έρευνα των στοιχείων που με τόση συγγραφική επιδεξιότητα και φαινομενική ευκολία παρουσιάζει στις σελίδες αυτού, δίχως να κουράζει τον αναγνώστη και δίχως να πλατειάζει στο ελάχιστο.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας του είναι ο Άγγελος, ο οποίος μετά από μια σειρά ανεξήγητα γεγονότα, καλείται στην Κωνσταντινούπολη από τον φίλο του βυζαντινολόγο Κωνσταντίνο, προκειμένου να ξεκινήσουν από κοινού ένα συναρπαστικό ταξίδι μυστηρίου για την εξερεύνηση καλά κρυμμένων μυστικών της ανθρωπότητας και της θρησκείας, αλλά και για την αποκάλυψη θησαυρών που πρωταγωνίστησαν σε μια άλλη εποχή, την εποχή της άλωσης της Κωνσταντινούπολης και προ αυτής. Συνοδός του σε αυτό το ταξίδι, όπως ήδη αναφέρθηκε, η καλή του φίλη Αλεξάνδρα, η οποία με τη σειρά της βιώνει τη δική της σκοτεινή περιπέτεια, μια περιπέτεια που εν αγνοία της έχει κι αυτή άμεση σχέση με την έρευνα του Άγγελου και του Κωνσταντίνου.

Ένα βιβλίο 473 σελίδων, δοσμένο σε πρώτο πρόσωπο, με λιτό και ρεαλιστικό τρόπο γραφής, ευκολοδιάβαστο, που περιέχει αρκετά έξυπνη πλοκή, δυνατή θεματολογία, συναρπαστική περιπέτεια, μπόλικη αδημονία και γρήγορη κινηματογραφική ροή και δράση. Η ιστορία του, δίνοντας αρκετή έμφαση στο μυστήριο που τόσο επιδέξια πλανάται στην ατμόσφαιρα, σ' αυτή που κάθε φορά κινούνται οι ήρωές της, κρατά σε εγρήγορση το ενδιαφέρον του αναγνώστη, δίχως ωστόσο να τον κουράζει στο ελάχιστο. Διαθέτει αχνά στοιχεία ρομαντικής λογοτεχνίας, αρκετά στοιχεία αστυνομικής και φανταστικής λογοτεχνίας, στοιχεία θρίλερ, λαογραφικά στοιχεία, όλα όμως δοσμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπηρετούν με σεβασμό και υπευθυνότητα το ιστορικό μυθιστόρημα, το είδος δηλαδή που το χαρακτηρίζει κατά κυριότητα, παρόλο που δεν είναι κατά βάση ιστορικό. Θα μπορούσε παράλληλα να χαρακτηριστεί και ως ένας τουριστικός οδηγός για την Κωνσταντινούπολη, αλλά και πάλι δεν είναι μόνο αυτό.

Στα άδυτα, λοιπόν, μιας τεράστιας αθέατης πόλης, στα υπόγεια μιας ήδη υπαρκτής, οι ήρωες αυτού του βιβλίου θα τολμήσουν να αναβιώσουν τους θρύλους, να ξετρυπώσουν τους όρκους και τα αυτοκρατορικά μυστικά, για να ξεσκεπάσουν τις σκοτεινές δολοπλοκίες και τις διαρκείς προδοσίες που μαστίγωσαν στα βάθη των αιώνων συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα κλειδιά, καθορίζοντας με το πέρασμα του χρόνου συνειδητά ή ασυνείδητα και τη δική τους σκοτεινή μοίρα.

Ένα βιβλίο για απαιτητικούς αναγνώστες που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Μια αλήθεια καλά κρυμμένη μες στους πιο απίστευτους θρύλους. Ένα λυτρωτικό κυνήγι ζωής και θανάτου στα άδυτα της αθέατης Πόλης. Στο μέρος που στα σπλάχνα του αναγεννιούνται όρκοι και προδοσίες, αυτοκρατορικά μυστικά και συνομωσίες.

Ο Άγγελος και η Αλεξάνδρα φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συναντήσουν τον Κωνσταντίνο, τον βυζαντινολόγο φίλο τους, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ακόμα μεγάλης ανακάλυψης. Όμως, οι εχθροί του έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Η απαγωγή της Αλεξάνδρας τούς φέρνει αντιμέτωπους με ένα τεράστιο δίλημμα: να βρουν το «κλειδί» της Αγια-Σοφιάς προδίδοντας τα μεγαλύτερα μυστικά της ανθρωπότητας και της θρησκείας ή να τα προστατέψουν με τη ζωή τους. Η αναζήτηση ξεκινά. Τα πρώτα τους ευρήματα τους οδηγούν στις υπόγειες στοές που βρίσκονται κάτω από την Κεκαυμένη Στήλη. Ένα παλιό σεντούκι με δύο χρυσά καρφιά ορίζει τη μοίρα τους…

Ένα εγχάρακτο Χριστόγραμμα, ένα χρυσό αγκάθινο στέμμα, ο τάφος του μαρμαρωμένου βασιλιά τούς οδηγούν σε αποκαλύψεις που μέχρι πρότινος φάνταζαν απλοί θρύλοι.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Θεόφιλο Γιαννόπουλο:

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Ι. Λογιστικής Καβάλας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του περιέχονται σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης.
Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει συχνά κάνοντας έρευνα στα μέρη που διαδραματίζονται οι ιστορίες των βιβλίων του.

Επικοινωνία με τον συγγραφέα: theofilosbook@yahoo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια