Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Εκμηδένιση" του Μισέλ Ουελμπέκ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Μισέλ Ουελμπέκ
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 664
Εκδόσεις: Εστία


Ένα νέο βιβλίο από τον αιρετικό, προκλητικό, αμφιλεγόμενο και συχνά αποκαλούμενο «προφήτη» εξελίξεων και συμβάντων στη Γαλλία, είναι από μόνο του ένα εκδοτικό, τουλάχιστον, γεγονός. Η «Εκμηδένιση»  είναι το όγδοο βιβλίου του τρομερού παιδιού των γαλλικών γραμμάτων, του Μισέλ Ουελμπέκ.

Σε αυτό το βιβλίο ασχολείται με την πολιτική σκηνή της Γαλλίας ,τον εξουσιομανή και μακιαβελικό  Πρόεδρο Ε.Μακρόν χωρίς να τον κατονομάζει, τη Γαλλία να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επαναβιομηχάνισή της και την εθνικοποίησή της, τις ψηφιακές επιθέσεις που εξαπολύει μια διεθνή τρομοκρατία που γνωρίζει πολύ καλά  την υψηλή τεχνολογία, τις μυστικές υπηρεσίες ,τους «χριστιανούς τζιχαντιστές», το κίνημα κατά της ευθανασίας, τον «οικοφασισμό», το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, τη τεχνητή αναπαραγωγή,  το ζήτημα των γηρατειών, τις εγκεφαλικές παθήσεις, την ανάλυση της γαλλικής υπαίθρου,  τη ζωή των μικρών πόλεων, την τοπιογραφία, τη μαγειρική, την αστική μοναξιά, την υποβάθμιση της υπαίθρου, την απαξίωση της φύσης, τους τρόπους ζωής που χάνονται,  την αγάπη, τον ρομαντισμό, το ρόλο της τεχνολογίας στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών αλλά και των προσωπικών σχέσεων, ακόμα και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία – κ.α..

Η «Εκμηδένιση» μας παραπέμπει στην παρακμή όσο  και σε μια διαδικασία σταδιακού αφανισμού, φυσικού και πολιτισμικού της μονάδας και του συνόλου. Παρουσιάζει τις επίπονες αντιφάσεις του ατομικού πεπρωμένου στις καταθλιπτικές και εξουθενωτικές αντινομίες του σύγχρονου κόσμου.

Η αφήγηση του βιβλίου διαδραματίζεται μεταξύ Παρισιού και επαρχίας , όπου ο κεντρικός ήρωας Πωλ Ραιζόν, ο εξ απορρήτων του υπουργού Μπρυνό Ζυζ, καλείται να επαναπροσδιορίσει την πορεία του ως άνδρας και σύζυγος, να αναψηλαφίσει την ταυτότητά του και να αντιμετωπίσει το οικογενειακό του παρελθόν.

Ο Πωλ Ραιζόν,  το 2027 ρίχνεται στη μάχη των προεδρικών εκλογών υποστηρίζοντας τον υποψήφιο της πλειοψηφίας.

 Η αποξένωση του Πωλ από την γυναίκα του, την Πρυντάνς, με την οποία εξακολουθεί να μοιράζεται την ίδια στέγη αν και δεν έχουν ερωτική επαφή για μια δεκαετία, η επί σειρά ετών απομάκρυνση από την οικογένειά του και η ξαφνική επιστροφή στο πατρικό σπίτι στο Σεν-Ζοζέφ-αν-Μπωζολέ με αφορμή το εγκεφαλικό του πατέρα του, θα αποτελέσουν σημαντικά κομμάτια της ιστορίας που, καθώς ξετυλίγεται, μας επιτρέπει να γνωρίσουμε μια πλειάδα από ενδιαφέροντες και πειστικούς χαρακτήρες.

Ο Πωλ Ραιζόν θα εισέλθει σε μια ζώνη που δεν έχει επιστροφή, στη ζώνη της «επιθανάτιας αγωνίας». Θα διαγνωστεί με έναν επιθετικό καρκίνο του στόματος ενόσω επανασυνδέεται με την Πρυντάνς, τη γυναίκα της ζωής του.

Είναι ένα πολιτικό θρίλερ που αφορά την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ένα μυθιστόρημα αστυνομικού τύπου με διεθνή τρομοκρατία και μυστικές υπηρεσίες, αλλά είναι παράλληλα μια οικογενειακή σάγκα που αφηγείται την ιστορία της οικογένειας του πρωταγωνιστή του βιβλίου. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό δράμα, σε μια πολύ συνεπή ουελμπεκική προοπτική.

Η “Εκμηδένιση” είναι ταυτόχρονα έργο ωριμότητας, ανατομία μιας απειλητικής κοινωνικής πραγματικότητας, της σύγχρονης και ίσως της μελλούμενης, παθιασμένο μανιφέστο ενός βαθύτατου υλιστικού ανθρωπισμού και, προπάντων, μια συναρπαστική μυθοπλασία.

Μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, ποιητής με παγκόσμια απήχηση, ο Μισέλ Ουελμπέκ τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Γκονκούρ για το μυθιστόρημά του “Ο χάρτης και η επικράτεια”.

Η “Εκμηδένιση” είναι το ποιο ογκώδες βιβλίο του Μ.Ουελμέκ , αλλά κυλάει σαν νερό. Η αφήγηση και η υπόθεση απλώνεται σε πάρα πολλά επίπεδα, εξ ου και ο όγκος του βιβλίου. Δεν είναι βαρύ στο περιεχόμενο, διαβάζεται πολύ ευχάριστα.

Οξυδερκής, προκλητικός, αντιδραστικός, ευρηματικός, διεισδυτικός,  αιρετικός ο συγγραφέας.

Πρόκειται για ένα πολύ καλό και θαυμάσιο μυθιστόρημα.

Διαβάστε το.

Ο Μισέλ Ουελμπέκ είναι σύγχρονος Γάλλος συγγραφέας, τιμημένος με το Βραβείο Γκονκούρ (2010). Γεννήθηκε στην υπερπόντιο Γαλλία, και συγκεκριμένα στο νησί Ρεϊνιόν του Ινδικού Ωκεανού, στις 26 Φεβρουαρίου 1956. Ακολούθησε θετικές σπουδές και εργάστηκε στο Παρίσι στον τομέα της πληροφορικής. Το 1994 δημοσιεύθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, το Extension du domaine de la lutte (μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Αλέξη Εμμανουήλ σαν Η επέκταση του πεδίου της πάλης). Το βιβλίο, που δεν είχαν δεχθεί να εκδώσουν μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και ο συγγραφέας του έγινε γνωστός. Το δεύτερο μυθιστόρημά του Les Particules élementaires (Τα στοιχειώδη σωματίδια), που εκδόθηκε το 1998, του έφερε διακρίσεις και αναγνώριση. Με το τρίτο του μυθιστόρημα Plateforme, που εκδόθηκε το 2001, κέρδισε πλατιά φήμη διεθνώς, αλλά κατηγορήθηκε για ρατσισμό και «εξύβριση» του Ισλάμ, χωρίς όμως να καταδικαστεί στη σχετική δίκη που ακολούθησε στο Παρίσι. Έζησε για κάποιο διάστημα στην Ιρλανδία, μετά στην Ισπανία και σήμερα ζει στο Παρίσι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια