Σελίνα Χρυσουλάκη: "Δεν υπάρχει καλύτερη ψυχοθεραπεία από τη συγγραφή"

 


Το 2021 εισέβαλε δυναμικά στο χώρο της συγγραφής παρουσιάζοντας στο αναγνωστικό κοινό το πρώτο της έργο. Το 2022 δίνει και πάλι το παρόν αποδεικνύοντας έμπρακτα πως ήρθε για να μείνει. Το νέο της βιβλίο φέρει τον τίτλο «Nuclear Winter» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Μιλάμε για τη συγγραφέα Σελίνα Χρυσουλάκη που σήμερα φιλοξενούμε για δεύτερη φορά στις Τέχνες.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Κυρία Χρυσουλάκη, καλώς ήρθατε για ακόμα μια φορά στις Τέχνες. Με νέο βιβλίο αυτή τη φορά. Τελικά η συγγραφή για εσάς είναι ένα δημιουργικό μικρόβιο που δεν επιδέχεται θεραπείας;      

Καλώς σας βρήκα. Δεν υπάρχει καλύτερη ψυχοθεραπεία θεωρώ!

Επιλέγετε να εκφραστείτε μέσω της μικρής (νουβέλα ή σύντομο μυθιστόρημα) και της πολύ μικρής φόρμας του πεζού λόγου (νουβελέτα). Είναι αυτή η επιδίωξή σας εξαρχής όταν γράφετε μια ιστορία ή προκύπτει στην πορεία κατά τη διάρκεια της δημιουργίας;

Μπορεί να μην γνωρίζω πάντα το τέλος της ιστορίας μου, αλλά ναι, γνωρίζω εξ αρχής αν θα πρόκειται για νουβέλα ή μυθιστόρημα, έτσι ώστε να αφιερώσω τις απαραίτητες σελίδες για να κάνω τους χαρακτήρες μου αληθινούς.

Είναι ξεκάθαρη η προτίμηση που δείχνετε για τη συγγραφή ιστοριών επιστημονικής φαντασίας. Γιατί αυτή η στοχευμένη προσήλωση της πένας σας;

Για μένα αποτελεί μια εξερεύνηση, ένα ταξίδι στο άγνωστο, όπου υπάρχει χώρος για όλα χωρίς κανένα περιορισμό. Ερωτήσεις όπως: πώς θα είναι το μέλλον σε 200 χρόνια, θα αποικήσουμε σε άλλους πλανήτες, ή αν θα βρεθεί τρόπος να θεραπεύσουμε κάθε αρρώστια,  πάντα με απασχολούσαν. Η επιστημονική φαντασία είναι ναι μεν φαντασία στα μάτια του συγγραφέα, αλλά πόσο νομίζετε ότι απέχει από τη σύγχρονη πραγματικότητα;

Θεωρείτε πως η πραγματικότητα έτσι όπως περιγράφεται στη λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να προκαλέσει περισσότερο το ενδιαφέρον του αναγνώστη; Μπορεί ακόμα να του περάσει και περισσότερα μηνύματα;

Υπάρχουν αξιόλογα δείγματα λογοτεχνίας του φανταστικού που είναι άκρως προφητικά. Είτε αυτά παρουσιάζουν ένα πενιχρό υποδουλωμένο μέλλον, είτε σατιρίζουν τη νέα τάξη των πραγμάτων, όπως και να έχει βάζουν τον αναγνώστη σε σκέψεις.

Το δεύτερο βιβλίο σας κυκλοφορεί σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Νιώθετε πως το 2022 είναι η χρονιά σας;

Το 2021 άνοιξαν οι πύλες του συγγραφικού μου ταξιδιού και αναμφίβολα ήταν μια δημιουργική χρονιά. Το 2022 ανακάλυψα πόσο σημαντικό είναι σε αυτό το ταξίδι να έχεις πλάι σου άτομα που σε στηρίζουν, σε συγχαίρουν και αναμένουν το επόμενο βιβλίο σου.

Νουβελέτα αυτή τη φορά και μάλιστα βραβευμένη. Διπλή χαρά για έναν συγγραφέα που πέρα από το ότι βλέπει το έργο του να εκδίδεται, αποσπά παράλληλα και το πρώτο του βραβείο. Συμφωνείτε;

Δεν το κρύβω. Νιώθω μεγάλη χαρά πραγματικά που μπήκα στη μεγάλη οικογένεια των συγγραφέων.

Ποια η γνώμη σας για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Το μόνο βέβαιο είναι πως αν δεν υπήρχαν, πολλοί νέοι αξιόλογοι συγγραφείς δεν θα είχαν μπει στη διαδικασία να εξελιχθούν και να φτάσουν σήμερα να συγκαταλέγονται στους καλύτερους Έλληνες λογοτέχνες.

Μιλήστε μας για το βραβείο που λάβατε.

Μεγάλη τιμή να κερδίσω το πρώτο βραβείο επιστημονικής φαντασίας, αλλά θα προσπαθήσω να παραμείνω μια ταπεινή συγγραφέας για την ώρα.  

Ας αναφερθούμε λοιπόν στο νέο σας βιβλίο. Είναι νουβελέτα όπως είπαμε, που φέρει τον τίτλο «Nuclear Winter» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Και πάλι ο τίτλος του βιβλίου σας είναι αγγλικός. Γιατί;

Ήταν ένας τίτλος που είχε περάσει από το μυαλό μου αρκετές φορές. Από τις λίγες φορές που γνωρίζω εξ αρχής τον τίτλο μιας ιστορίας μου. Υπόσχομαι στο επόμενο βιβλίο μου να βάλω ελληνικό. Τουλάχιστον θα προσπαθήσω.

Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία που περιγράφετε.

Φανταστείτε μια φυλακή, όπου  όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ζωντανοί αργοπεθαίνουν στις σκέψεις σας. Δεν υπάρχουν όνειρα για τους καταδικασμένους, μόνο εφιάλτες. Και το πόσο δυνατός είναι κάποιος να αποδράσει από τον εφιάλτη θα το ανακαλύψετε σε αυτή τη νουβέλα.

Τι σας ενέπνευσε ώστε να γράψετε τη συγκεκριμένη ιστορία του βιβλίου σας;

Η αλήθεια είναι πως την έγραψα στην καραντίνα, αλλά δεν ήταν αυτή η πηγή έμπνευσής μου. Ήταν όλα όσα άφησε πίσω της η καραντίνα.

Υπάρχουν κάποια μηνύματα που θέλετε οπωσδήποτε να περάσετε μέσω της ιστορίας που φιλοξενείτε σ’ αυτό;

Με κίνδυνο να ακουστώ απαισιόδοξη, δε νομίζω πως το μέλλον που προσμένουμε από παιδιά θα είναι ονειρικό. Ούτε ιπτάμενα αυτοκίνητα, ούτε νανομόρια που θα αναστέλλουν τη γήρανση των κυττάρων. Ούτε αιώνια ζωή, ούτε λίγο παραπάνω ευτυχία από αυτή που ικετεύουμε καθημερινά. Η φύση εκδικείται με όλους τους τρόπους και αυτό κλιμακώνεται. Η ζωή θα γίνει επιβίωση. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει κάτι το οποίο πεθαίνει τελευταίο. Η ελπίδα.

Θα εντοπίσει ο αναγνώστης στην ιστορία σας στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Θα ήταν ψέμα να πω πως κάποιος από τους χαρακτήρες δεν έχει κάτι από τη δική μου ψυχοσύνθεση.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Όταν μιλάμε για μυθιστορήματα δεν θεωρώ πως απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες. Το βιβλίο δεν έχει ηλικία.

Τελικά οι εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» είναι το δεύτερό σας σπίτι;

Είναι ένα σπίτι φιλόξενο που με αγκάλιασε στα πρώτα μου βήματα.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Στα άμεσα σχέδια μου βρίσκεται μια συνεργασία με ένα συγγραφέα. Προς το παρόν όμως θα διατηρήσω τη μυστικοπάθεια για την οποία άλλωστε χαρακτηρίζομαι και δεν θα αποκαλύψω λεπτομέρειες.

Θα υπάρξει κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές διάστημα;

Μια παρουσίαση των βιβλίων μου πραγματοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες στην πόλη μου.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Μην χάνετε την ελπίδα. Καλύτερες μέρες θα έρθουν.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

"Νόμιζε πως είχε υπολογίσει σωστά τα πράγματα. Ήταν χειρότερο από κάθε είδος πόνου, από κάθε είδος μοναξιάς. Δεν μπορούσε να χάσει και τους δύο γονείς του. Αλλά και πάλι, ένας μικρός κόσμος είχε χαθεί. Όχι, δεν είχε απλά χαθεί. Είχε θυσιαστεί. Ο Έιβορ έκλαψε στην αγκαλιά του, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει όλο εκείνο τον πόνο που υπέφερε σιωπηλά. Τι θα του απέμενε; "

Κυρία Χρυσουλάκη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ!

Βιογραφικό:

Η Σελίνα Χρυσουλάκη γεννήθηκε στη Σητεία Κρήτης, όπου και εργάζεται σε κοσμηματοπωλείο, ενώ παράλληλα σπουδάζει ψυχολογία. Η αγάπη της για το διάβασμα και τη συγγραφή ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία και η αστείρευτη έμπνευσή της προς την επιστημονική φαντασία δεν άργησε να εκδηλωθεί. Πολλά από τα διηγήματά της έχουν κερδίσει σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες. Γοητευμένη άλλοτε από τη δυστοπία και άλλοτε από την ουτοπία? κυριευμένη από την ανάγκη να ξεφύγει από την πραγματικότητα, κατασκευάζει κόσμους τρομακτικά αληθινούς όπου το μέλλον κρίνεται σχεδόν πάντα δυσοίωνο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια