Μάριος Μητσόπουλος, Ισαβέλλα Πρίτσα και Σίμος Shelmerdine Κούλης: Μιλούν για για τη νέα ανθολογία τους «Η πτώση των Θεών ΙΙ»


Οι συγγραφείς Μάριος Μητσόπουλος, Ισαβέλλα Πρίτσα και Σίμος φιλοξενούνται σήμερα στις Τέχνες για να μας μιλήσουν για τη νέα τους ανθολογία που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» με τίτλο «Η πτώση των Θεών ΙΙ» προς τιμήν του Αμερικανού συγγραφέα της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ ήταν Αμερικανός συγγραφέας της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου και από τους πρώτους που έδωσαν στις ιστορίες τους έναν τόνο επιστημονικής φαντασίας. Αποτελεί, θεωρείτε, κατά κάποιον τρόπο έναν φόρο τιμής στο πρόσωπο του συγγραφέα το να εμπνέονται οι νέες γενιές συγγραφέων αυτού του ιδιαίτερου λογοτεχνικού είδους από το έργο του;

Μάριος Μητσόπουλος:

Γεια σας! Αρχικά να κάνω μια μικρή παρένθεση και να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Σίγουρα πρόκειται για έναν φόρο τιμής. Βέβαια, αν και αναγνωρίστηκε η
πραγματική αξία του Λάβκραφτ μετά θάνατον, δεν είναι ότι τον μνημονεύουμε για να τον τιμήσουμε μονάχα. Η πένα του θα είναι διαχρονική, όπως και το σκοτάδι που ανέβλυζε, και σε κάθε εποχή θα είναι επίκαιρος στα δρώμενα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Τα γραπτά του πάντα βρίσκονται στο προσκήνιο και όχι αδίκως.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Θεωρώ πως αποτελεί φόρος τιμής να παίρνουμε έμπνευση από έναν τόσο σπουδαίο συγγραφέα του τρόμου και του φανταστικού. Άλλωστε τα πρότυπά μας είναι που μας οδηγούν να χαράξουμε νέους δρόμους κι αν το λογοτεχνικό πρότυπο κάποιου είναι ο Λαβκραφτ, προφανώς και το συγγραφικό του έργο θα δείχνει ξεκάθαρα την πηγή έμπνευσης του συγγραφέα.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Για εμένα είναι ένα μέσο για εμβαθύνση στο Necronomicon current.


Στο οπισθόφυλλο της νέας Ανθολογίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» με τίτλο «Η πτώση των Θεών ΙΙ» αποκαλείται ο τιμώμενος συγγραφέας δάσκαλος. Ποιος άλλους χαρακτηρισμούς που σας έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό θα του αποδίδατε;

Μάριος Μητσόπουλος:

Νομίζω πολλά πράγματα θα μπορούσε να πει κανείς και ακόμη περισσότερους χαρακτηρισμούς να του δώσει. Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω κάτι βαρύγδουπο γιατί και το δάσκαλος λέει πολλά. Θα ήθελα μόνο να πω ότι ήταν ο απόλυτος συγγραφέας τρόμου.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Ο Λαβκραφτ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως τιτάνας του τρόμου και των σκοτεινών περιγραφών.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Last Of The Lost Ones.

Ποια τα θέματα που πραγματεύεστε στην παρούσα ανθολογία;

Μάριος Μητσόπουλος:

Το πρώτο και κυριότερο, για το οποίο ευθύνεται ο πατέρας του κοσμικού τρόμου, είναι ο φόβος για το άγνωστο και το τι κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες της αντίληψης. Πέρα από αυτά, όσον αφορά τη δική μου συμμετοχή, ασχολήθηκα λιγάκι και με ιστορικά θέματα, αλλά και με μια σύγχρονη ιστορία που θέλει να δείξει την υπερβολική εμπιστοσύνη του ανθρώπου στις δυνάμεις του και την αλαζονεία που τον διέπει.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Η συγκεκριμένη ανθολογία αποτελείεται από έργα με βασικό τους θέμα τον τρόμο, τον θάνατο και τις φαντασιακές περιπέτειες, τη ζωή και το θάνατο και τα φριχτά τέρατα του μυαλού, μα και του κόσμου.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Αποτελεί ένα μονοπάτι που μπορώ να επιλέγω θεματολόγια για αστρικές προβολές και διαλογισμό μέσα από τα όνειρα βασισμένα στη μυθολογία Κθούλου.

Μάριος Μητσόπουλος

Είναι εμφανής η επίδραση του Λάβκραφτ στα συγκεκριμένα διηγήματα της ανθολογίας και με ποιον τρόπο;

Μάριος Μητσόπουλος:

Η επίδραση είναι όντως εμφανής. Εξάλλου πρόκειται για έναν φόρο τιμής. Νομίζω το κυριότερο, το οποίο παρατήρησα και στις γραφές των άλλων παιδιών και ας μου συγχωρέσουν το θάρρος να μιλήσω για λόγου τους, είναι αυτό το ονειρικό παραπέτασμα που κρέμεται πάνω από το κάθε τι. Παραδείγματος χάριν ο χρόνος όπως τον κατανοούμε και τον χρησιμοποιούμε για να ρυθμίζουμε την καθημερινότητά μας είναι ένα ανθρώπινο εργαλείο, που δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τους κοσμικούς νόμους. Δεν είμαι φυσικός για να μπω σε ξένα χωράφια και να δώσω μια πειστική επεξήγηση, αλλά αυτή η υπόνοια ότι δεν είναι όλα όπως τα καταλαβαίνουμε και τα διαχειριζόμαστε στην πραγματικότητά μας, αφήνει δεύτερες σκέψεις στις οποίες μπορεί να φωλιάσει ο φόβος και δίνει ωραίες ιδέες για διηγήματα. Ανάλογα παραδείγματα σίγουρα υπάρχουν πολλά και σαφώς καλύτερα από αυτό στο οποίο στάθηκα.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Η επίδραση του Λαβκραφτ δεν φαίνεται μόνο θεματολογικά και υφολογικά στα διηγήματα της ανθολογίας αλλά και με δανεισμούς τεράτων και ορολογίας που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Λαβκραφτ, όπως Κθούλου και Μεγάλοι Παλαιοί.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Ναι, με αναφορές στους χαρακτήρες του και στη μυθολογική του παράδοση.

Η φανταστική λογοτεχνία του τρόμου έχει απήχηση στις μέρες μας; Τι πιστεύετε;

Μάριος Μητσόπουλος:

Σίγουρα έχει απήχηση. Πρώτα απ’όλα υπάρχουν διάφορα είδη τρόμου που μπορούν να ψυχαγωγήσουν πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν είναι ανάγκη να μιλάμε πάντα για τα υπερκόσμια γιατί και ο άνθρωπος μπορεί να γίνει το χειρότερο τέρας όλων και να μας δώσει συμπεριφορές που αρμόζουν μόνο σε εφιάλτες.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Η λογοτεχνία της φαντασίας γενικά στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο κοινό. Όσον αφορά τον τρόμο στη λογοτεχνία φαντασίας τότε το κοινό είναι ακόμα πιο περιορισμένο, ωστόσο υπάρχει και στηρίζει σταθερά νέα έργα.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Δεν γνωρίζω.

Ισαβέλλα Πρίτσα 

Μιλήστε μας περισσότερο για το περιεχόμενο των ιστοριών σας.

Μάριος Μητσόπουλος:

Συμμετέχω με ένα διήγημα που χωρικά τοποθετείται στη Νέα Αγγλία και είναι ένας φόρος τιμής στην πένα του Λάβκραφτ, που προσπάθησα να προσεγγίσω όσο περισσότερο μπορούσα (αν και για κανέναν δεν είναι εύκολο αυτό, οπότε δεν είμαι σε θέση να πω ότι τα κατάφερα). Προχωρώ σε μια σύγχρονη ιστορία αγάπης και μίσους με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο και επικεντρώνομαι και σε ιστορικά θέματα, στα οποία μπλέκω την πραγματικότητα με το φανταστικό.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Οι ιστορίες μου κυμαίνονται από τρυφερά παιδικά παραμύθια έως σπλάτερ τρόμου σε δυστοπικούς κόσμους. Προτιμώ να γράφω ο,τι με εμπνέει και ανάλογα με την περίσταση, πχ για ένα λογοτεχνικό κάλεσμα, προσαρμόζω τη θεματολογία μου και το ύφος μου, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Το διηγημά μου εμπεριέχει path-workings στο Necronomicon ρεύμα οπότε περιέχει τεχνικές που μπόρει να χρησιμοποιήσει ο αναγνώστης και να μετατοπίσει τη συνείδηση του γύρο απο την εμπειρία του Lovecraftian story.

Γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος για να κοσμήσει το εξώφυλλό του βιβλίου της ανθολογίας; Τι φανερώνει ως προς το περιεχόμενό του;

Μάριος Μητσόπουλος:

Ο Λάβκραφτ έχει γράψει διάφορα στυλ τρόμου και ποικίλες ιστορίες με διαφορετικά υπόβαθρα, αλλά όλοι γνωρίζουμε τους Μεγάλους Παλαιούς που έπλασε το μυαλό του. Υπερκόσμια όντα που όταν ευθυγραμμιστούν τα άστρα και οι πλανήτες, θα βγουν από ανήλιαγα μέρη του πλανήτη για να διαφεντέψουν τους ανθρώπους και τη γη την ίδια. Σε σχέση με τις δυνατότητες των ανθρώπων οι δικές τους κινούνται σε ένα θεϊκό επίπεδο και έτσι ο τίτλος προσδιορίζει ακριβώς τη μυθολογία Κθούλου.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Ο τίτλος όσο και η επιμέλεια της ανθολογίας ήταν επιλογές του εκδοτικού οίκου και δεν μένει παρά να διαβάσετε την ανθολογία για να μάθετε σε τι αναφέρεται.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Ιστορίες εμπνευσμένες απο το συγγραφικό έργο του Howard Phillips Lovecraft.

Σίμος Shelmerdine Κούλης

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Μάριος Μητσόπουλος:

Νομίζω η απάντηση που μπορώ να δώσω δεν είναι τόσο καθαρή. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για μικρές ηλικίες, τύπου 13-14. Μεγαλύτερα παιδιά ίσως θα βρουν κάτι περισσότερο να τους τραβήξει την προσοχή και να μην τα κάνει να τρομάξουν. Βέβαια, μεγάλο ρόλο παίζει το υπόβαθρο του κάθε ατόμου. Καμιά φορά ξεχνώ ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και γίνονται δέκτες εικόνων που ξεπερνούν τη λογοτεχνία σε βιαιότητα.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Υπάρχουν έφηβοι και έφηβοι. Οι έφηβοι που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με λογοτεχνία τρόμου και φαντασίας θα ήταν καλύτερο να διαβάσουν την παρούσα ανθολογία σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο όσοι ήδη είναι φαν της λογοτεχνίας τρόμου φυσικά και μπορούν να διαβάσουν κι ετούτο το βιβλίο.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

- Το διήγημα μου απευθύνεται σε άτομα που εχούν κάποια εμπειρία με Lovecraftian magic θεματολογία.

Είστε ικανοποιημένοι από την τελική εικόνα του βιβλίου; Ανταποκρίνεται στις αρχικές σας προθέσεις και διαθέσεις;

Μάριος Μητσόπουλος:

Σίγουρα έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά σε επίπεδο γραφιστικής επιμέλειας και η εικονογράφηση είναι εξαιρετική. Αυτό ίσως να αφαιρεί κάτι από το κείμενο αλλά, αν το συγχωρήσουμε, πιστεύω ότι είμαι ικανοποιημένος.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Παραπάνω από ικανοποιημένη θα έλεγα. Μου αρέσει αρκετά ο τρόπος που το συγκεκριμένο βιβλίο φαίνεται λες κι είναι ένα παλιό τετράδιο γεμάτο ξόρκια κι όχι μια ανθολογία κι αυτό νομίζω είναι που το κάνει ξεχωριστό. Σίγουρα ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές προθέσεις και διαθέσεις μου και με κάνει περήφανη που είμαι μέρος της συγγραφικής ομάδας.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

- Η αισθητική του βιβλίου είναι παρα πολύ καλή.

Το εκδοτικό σας σπίτι είναι γνωστό ότι στηρίζει και προωθεί τη λογοτεχνία του φανταστικού. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές»;

Μάριος Μητσόπουλος:

Σε γενικές γραμμές είμαι. Σίγουρα μπορεί να προκύψει κάποια διαφωνία ή απορία, αλλά θέλω να πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουμε όρεξη για συζήτηση και συνεργασία και έτσι όλα λύνονται. Αυτό που μου αρέσει με τις Συμπαντικές Διαδρομές είναι τα δημόσια καλέσματα και οι διαγωνισμοί. Πιστεύω ότι πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν συγγραφείς να γνωρίσουν την εκδοτική κατάσταση στη χώρα και να πατήσουν γερά για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Οι Συμπαντικές Διαδρομές μέχρι στιγμής έχουν εκδώσει 3 προσωπικά μου βιβλία και 4 ανθολογίες στις οποίες συμμετέχω και νομίζω πως αυτό απαντά στο αν είμαι ευχαριστημένη με τη συνεργασία που έχω μαζί τους. Θεωρώ πως δουλεύουν με μεράκι και αγάπη και πως στις εκδόσεις έχει σημασία να αγαπάς αυτό που κάνεις κι έτσι και ο συγγραφέας μπορεί να σε εμπιστευτεί, αλλά και ο αναγνώστης.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Η συνεργασία μας είναι άψογη.

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές διάστημα;

Μάριος Μητσόπουλος:

Όσον αφορά εμένα η απάντηση είναι δυστυχώς όχι. Αλλά αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο. Τόσο το βιβλίο, όσο και πολλές άλλες προσπάθειες θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, όπου θα μαζευτούν πολλοί νέοι άνθρωποι για να δείξουν τις δουλειές του. Οπότε αν ενδιαφέρεται κάποιος, μπορεί να περάσει και να ρίξει μια ματιά στο τι έχει να προσφέρει ο κάθε συμμετέχων (Στην Αθήνα 19/06/22 το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Rockwood και 24/06/22 θα ταξιδέψει στη Σητεία και το Nouvelle Boutique).

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Την Κυριακή 19/6/2022 παρουσιάστηκαν τα βιβλία μου στο φεστιβάλ των Συμπαντικών Διαδρομών « Όψεις του Φανταστικού »

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Όχι.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Μάριος Μητσόπουλος:

Αρχικά υγεία και δύναμη σε όλον τον κόσμο να κάνει αυτό που του αρέσει. Μακάρι να υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Από εκεί και πέρα, είθε τα πράγματα στο λογοτεχνικό τοπίο να φτιάξουν και το κράτος να μεριμνήσει όπως μπορεί για τους εκδοτικούς αι τους συγγραφείς. Με μια μικρή βοήθεια θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα πράγματα και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, μια ανάσα είναι απαραίτητη και για τους εκδότες, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επιχειρηματίες.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Υγεία, ευτυχία και καλές αναγνώσεις.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Να αναγνωρίζουμε την αρμονία γύρο μας με το ένστικτο. Έτσι γεμίζουμε ομορφιά και ταξιδεύουμε με τις σκέψεις..

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

Μάριος Μητσόπουλος:

Μπροστά του είχε ένα μονοπάτι που κατέληγε σε μια καλύβα. Τίποτα άλλο. Ήταν όλα παραδομένα στην απόλυτη σκοτεινιά. Προχώρησε και δεν μπορούσε να νιώσει τίποτα απολύτως. Δεν τολμούσε να κοιτάξει τα άκρα του γιατί ήξερε ότι μπορεί να τρελαινόταν με αυτό που θα έβλεπε. Είχε το βλέμμα καρφωμένο ευθεία μπροστά και αυτό μονάχα είχε σημασία. Μόλις πλησίασε αρκετά, η πόρτα άνοιξε από μόνη της και ένα καμπανάκι ήχησε πένθιμα. Μπήκε μέσα και εκείνη έκλεισε απαλά πίσω του, αλλά ένιωσε ένα τεράστιο κύμα να τον ωθεί μπροστά και να τον πετάει στα τέσσερα. Η ανάσα του κόπηκε και του φάνηκε πως όλη του η ύπαρξη μυρμήγκιαζε. Συγκέντρωσε το μυαλό του στον στόχο και στάθηκε όρθιος. Έκαιγε ολόκληρος και μία τρομερή ζαλάδα είχε επιτεθεί στη νόησή του. Σήκωσε το αριστερό χέρι και το τίναξε με όλη την οργή και δύναμη που έκρυβε μέσα του. Τα πάντα σταμάτησαν. Ένιωθε άνθρωπος ξανά. Κοίταξε τον εαυτό του σε ένα καθρέφτη και είδε ότι ήταν φυσιολογικός.

«Τα κατάφερες ξένε. Κάθε χρόνο και σε μια άλλη πόλη. Για μια νύχτα μόνο. Είχα δώδεκα χρόνια να δω άνθρωπο να τα καταφέρνει».

Μπροστά του εμφανίστηκε μια μορφή κρυμμένη σε κουρέλια, με μια κουκούλα να κρύβει εξ ολοκλήρου το πρόσωπο. Πίσω της, σαν όνειρο που ζωντανεύει, διάφορα βιβλία πήραν μορφή και γέμισαν μερικά παλιά και σάπια, ξύλινα ράφια.

«Ζήτα μου ένα βιβλίο και εγώ θα στο δώσω δίχως να ζητήσω αντάλλαγμα. Είναι η επιβράβευσή σου».

Ο άντρας χαμογέλασε. «Είσαι τίμιος Βιβλιοπώλη, αλλά αυτό που θέλω σίγουρα έχει και το αντίτιμό του».

«Μα τι είναι αυτό που ζητάς; Κάποιο απαγορευμένο Ευαγγέλιο; Μήπως η βίβλος κάποιας αίρεσης; Τα έχω όλα εδώ. Όλη την ιστορία του ανθρώπου γραμμένη με αίμα και μελάνι».

(Από την ιστορία Ένα χέρι για δυο ψυχές)

Ισαβέλλα Πρίτσα:

«Το σώμα μου είχε λιώσει. Είχε εξαφανιστεί θαρρείς και με τρόπο μαγικό, μα η ψυχή μου ήταν ακόμη εδώ. Στην αρχή θεωρούσα πως το σώμα είχε μείνει κι είχε χαθεί η ψυχή, όμως καθώς σάπιζα και έλιωνα κατάλαβα πως το βάρος που αισθανόμουν δεν ήταν το νεκρό μου κορμί αλλά αυτό που έκρυβε μέσα του, που επιτέλους είχε απελευθερωθεί.»

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Η συνείδηση μου άρχισε να καλύπτεται από το κοσμικό κενό και αρχικά μιλούσα σε μια αρχαία διάλεκτο που δεν μπορούσα να αντιληφθώ το νόημα των λέξεων.

Πολύ γρήγορα όμως κατάλαβα ότι έψελνα την επίκληση για το κάλεσμα του ΔΑΓΩΝ. Τα λόγια μου προέρχονταν από διαστάσεις άγνωστες στους ανθρώπους και μεταφέρονταν σε όλες τις συνειδήσεις των ανθρώπινων όντων.

Λεπάκα Ξουλ ΝΥΑΡΛΑΘΟΤΕΠ!!

Σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Μάριος Μητσόπουλος:

Εγώ σας ευχαριστώ και πάλι για το βήμα και την τιμή που μου κάνατε. Ό,τι καλύτερο εύχομαι σε σας και το σάιτ σας.

Ισαβέλλα Πρίτσα:

Εγώ σας ευχαριστώ.

Σίμος Shelmerdine Κούλης:

Dead but dreaming….

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια