Έκθεση: «Εκφάνσεις ύφανσης μέσα από έργα των συλλογών του MOMus» στη Θεσσαλονίκη

 


Έκθεση «Εκφάνσεις ύφανσης μέσα από έργα των συλλογών του MOMus»

8 Σεπτεμβρίου - 30 Οκτωβρίου 2022

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

(Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα: 18:00

 

Σε συνέχεια της διερεύνησης του πολυδιάστατου ρόλου του υφάσματος και των τεχνικών ύφανσης στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και σε ευθεία γραμμή με την πρόσφατη πρακτική του MOMus να συστήσει στο κοινό αποκτήματα των συλλογών του σε θεματικές εκθέσεις, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Εκφάνσεις ύφανσης μέσα από έργα των συλλογών του MOMus», από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του MOMus και ειδικά στο χώρο του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών στην Αποθήκη Β1 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, έργα και από τα τρία Μουσεία του MOMus (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μουσείο Φωτογραφίας) συνθέτουν μια νέα πρωτότυπη παραγωγή, η οποία επιχειρεί να ανανοηματοδοτήσει μέρος των συλλογών, αλλά και της ιστορίας της τέχνης, και να αναδείξει πολλαπλές όψεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας με σημείο αναφοράς το νήμα, το ύφασμα και τις διαδικασίες ύφανσης.

Η έκθεση εκκινά από την περίοδο του μοντερνισμού μέσα από έργα της ρωσικής πρωτοπορίας και διατρέχει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή από το 1960 ως και σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, χρονική αφετηρία της έκθεσης αποτελούν τα σχέδια με τις γεωμετρικές λεπτομέρειες για υφάσματα από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Η καλλιτεχνική πραγματικότητα από τη δεκαετία του 1960 και εξής εκπροσωπείται από έργα της σύγχρονης τέχνης –έργα ζωγραφικά, γλυπτά, κατασκευές, εγκαταστάσεις και βίντεο από τη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και φωτογραφικές σειρές από τη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας– περίπου 30 καλλιτεχνών. Τα έργα αυτά πρόκειται να οργανώσουν τον κεντρικό πυρήνα γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθούν νέες αφηγήσεις, που αναδεικνύουν πολλά διαφορετικά εκφραστικά μέσα και ενεργοποιούν ποικίλα θέματα πολιτισμικά, θέματα μνήμης, σωματικότητας, φύλου κ.ά. Οι δημιουργοί τους, που εμφανίζουν διαφορές καλλιτεχνικής εμπειρίας μέσα στον ιστορικό χρόνο, αποκαλύπτουν και διαφορές ως προς τη συνολική πολιτισμική πρόσληψη και καλλιτεχνική μετάπλαση του κόσμου, της κοινωνίας και της ιστορίας.

Μέσα από την πολλαπλότητα των συγκεκριμένων έργων τέχνης στόχος είναι να αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης του υφάσματος και της ύφανσης, καθώς και πτυχές ενός υλικού που ταυτίζεται με κάθε στάδιο στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και του πολιτισμού.

Τα εγκαίνια των δύο νέων εκθέσεων του MOMus («Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» και «Εκφάνσεις ύφανσης μέσα από έργα των συλλογών του MOMus») θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης). 

Η επίσκεψη των εκθέσεων θα είναι δωρεάν την ημέρα των εγκαινίων, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των χώρων, 11:00-21:00.  

Καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Ειρήνη Απέργη, Babi Badalov, René Bértholo, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Ksenia Ender, Λίζη Καλλιγά, Γιώργος Λαζόγκας, Nikolaj B. S. Larsen, Στάθης Λογοθέτης, Ειρήνη Μανωλαράκη, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Ευαγγελία Μπασδέκη, Βασίλης Παντελίδης, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Liubov Popova, Άρις Προδρομίδης, Ιωάννα Ράλλη, Λέα Ρουσσοπούλου, Alexei Siozov, Βασίλης Σκυλάκος, Λία Σμαράγδα, Θανάσης Τότσικας, Κατερίνα Τσακίρη, Γιώργος Τσακίρης, Έρση Χατζηαργυρού, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Ira Waldron

Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου - αν. διευθύντρια MOMus-ΠΚΤ, Δόμνα Γούναρη - επιμελήτρια MOMus-ΠΚΤ

 

Ξεναγήσεις στην έκθεση

Πέμπτη 15, 29 Σεπτεμβρίου & 06, 20 Οκτωβρίου, ώρα 18:00

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου & 15 Οκτωβρίου, ώρα 12:00

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270 (Τρίτη - Σάββατο 11:00-17:00) και στο email info.experimental@momus.gr .

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια