Ο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022



Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αισθάνομαι για άλλη φορά όπως και στις προηγούμενες παρουσιάσεις που είχαμε χαρά, περηφάνια και ανυπομονησία για την στιγμή εκείνη.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω. Συγκεκριμένα συμμετέχω για τέταρτη φορά και έχω παρουσιάσει μαζί με αυτή που θα γίνει τα πέντε από έξι μου προσωπικά βιβλία, αλλά και αρκετές άλλες ομαδικές ανθολογίες. Η γνώμη μου είναι θετική και είναι κάτι το οποίο επικροτώ και ενθαρρύνω για τον λόγο ότι είναι μια γιορτή της λογοτεχνίας, μια ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο συγγραφείς και αναγνωστικό κοινό, να γίνουν ζωντανές συζητήσεις και παρουσιάσεις.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!

Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.

Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Δεν το κρύβω και είναι άλλωστε γεγονός ότι είμαι κάτι περισσότερο από ευχαριστημένος για την στήριξη που ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» μας προσφέρει. Τόσο στην οργάνωση, την προώθηση αλλά και στην άμεση ανταπόκριση του στα διάφορα αιτήματα και συζητήσεις μας. Απόδειξη όλων αυτών είναι και η προσωπική μας συνεργασία τα τελευταία έξι χρόνια όπου μετρά έξι προσωπικά βιβλία και συμμετοχή σε πέραν των δεκαπέντε ομαδικών ανθολογιών.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Φανατικοί αναγνώστες καταλήγουν να γίνονται για αυτό είμαι σίγουρος, τόσο από προσωπική εμπειρία όσο και μέσα από συζητήσεις με διάφορους φίλους. Έχω την αίσθηση ότι ένας αριθμός ξεκίνα από περιέργεια ή ακόμη απλά και μόνο γιατί έχει βαρεθεί και έχει κουραστεί από τα διάφορα άλλα είδη λογοτεχνίας που κυκλοφορούν, αναζητώντας κάτι το διαφορετικό το οποίο και βρίσκει στη λογοτεχνία του φανταστικού.


Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλους τους συγγραφείς του εκδοτικού οίκου Συμπαντικές Διαδρομές τους γνωρίζω και δεν το κρύβω ότι αισθάνομαι ότι είναι και η δεύτερη μου οικογένεια. Έχουν δημιουργεί φιλίες αλλά και ανταλλαγή σκέψεων και συζητήσεων γύρο από την λογοτεχνία. Τους εύχομαι ότι καλύτερο επιθυμούν να το έχουν όχι μόνο στο λογοτεχνικό μέρος αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το δικό μου βιβλίο το οποίο είναι το έκτο στην σειρά έχει τον τίτλο «Η ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ Ο ΕΝΤΥΠΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» γίνεται μια προσπάθεια να ιχνηλατήστει μέσα από τον γραπτό τύπο (εφημερίδες) η πορεία της ψυχικής νόσου και περίθαλψης στην Κύπρο και η εξέλιξη της δια μέσων διαφόρων περιόδων με ιδιαίτερη έμφαση σε γεγονότα που στιγμάτισα τα διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα και την ψυχική νόσο στον προηγούμενο αιώνα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η ιχνηλάτησει προχώρα ακόμη περισσότερο βαθιά στο παρελθόν αγγίζοντας αρκετούς αιώνες πίσω.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι χωρισμένο σε συνολικά επτά θεματικές ενότητες. Η κάθε μια καταπιάνεται με διάφορα ιστορικά και όχι μόνο γεγονότα που αφορούν την ψυχική υγεία.

Η προσπάθεια για καταγραφή των ιστορικών δρώμενων στο χώρο της ψυχικής υγείας ήταν ένα δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα. Οι βιβλιογραφικές πηγές πολλές φορές ήταν ελάχιστες ενώ έχρηζαν περεταίρω διερεύνησης όσο επιστρέφαμε πίσω στο παρελθόν. Είναι γεγονός ότι ένα τέτοιο εγχείρημα χρειαζόταν καλή οργάνωση, προγραμματισμό, ψάξιμο αλλά και τεκμηρίωση διαφόρων γεγονότων του μακρινού αλλά και του πρόσφατου παρελθόντος.

Πιο συγκεκριμένα οι λόγοι που με ώθησαν στην συγγραφή του πιο πάνω βιβλίου ήταν πολλοί και διάφοροι. Καταρχήν η κάλυψη ενός μεγάλου κενού το οποίο να είναι τεκμηριωμένο και εμπλουτισμένο με στοιχεία για την ιστορία της ψυχικής νόσου στην Κύπρο και την ιστορική της πορεία. Επίσης θεωρώ ότι η σημασία που έχει η ιστορία για την ψυχική νόσο είναι πολύ μεγάλη.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω προσπάθησα να δώσω μια ευρύτερη πληροφόρηση παραθέτοντας στοιχεία και σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος για να μπορέσουμε όλοι μας να μετατρέψουμε σε πράξη την ρήση του Ιπποκράτη «κατάγραψε το παρελθών, διάγνωσε το παρών, πρόβλεψε το μέλλον».

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Το βιβλίο μου αναμένεται να παρουσιαστεί μαζί με άλλα βιβλία αξιόλογων Κύπριων συγγραφέων στην Λευκωσία την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου από τις 18:00μ.μ. έως 21:00μ..μ. στο Υφαντουργείο Λευκώνος 69. Εκεί είναι προγραμματισμένο να γίνει και μια σύντομη αναφορά και στο προηγούμενο βιβλίο μου με τίτλο «15+1 Ιστορίες τρόμου και Μυστηρίου» μιας και λόγο της κατάστασης που επικρατούσε τα προηγούμενα δυο χρόνια λόγο του κορονοιου δεν έγιναν παρουσιάσεις των βιβλίων από τον εκδοτικό μας οίκο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Όσο για τους αναγνώστες να τους ευχηθώ καλή ανάγνωση σε οτιδήποτε διαβάσουν με σεβασμό και αγάπη προς αυτόν που το έχει δημιουργήσει, τον συγγραφέα γιατί το κάθε βιβλίο είναι και ένα δικό μας παιδί, λοιπόν χαρείτε και απολαύστε το καινούργιο μου βιβλίο με τίτλο «Η ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ Ο ΕΝΤΥΠΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» μα προπαντός κρατήστε τα σφικτά στην αγκαλιά και στην καρδιά σας….

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια