Ο συγγραφέας Ελευθέριος Πλουτάρχου μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022



Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση που θα συμμετέχω σ’ αυτό το Φεστιβάλ, γιατί θα γνωρίσω αρκετούς άλλους Κύπριους συγγραφείς που έχουν συνεργαστεί με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και θα έχω επίσης ακόμα μια ευκαιρία να επικοινωνήσω δια ζώσης το έργο μου στο φιλαναγνωστικό κοινό που θα παρευρεθεί.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πολύ χρήσιμη, γιατί δίνει την ευκαιρία γνωριμίας και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους συγγραφείς και στον εκδοτικό οίκο αλλά και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το φιλαναγνωστικό κοινό. Ειδικά η φετινή διοργάνωση, λόγω των απαγορεύσεων και των περιορισμών των δύο τελευταίων χρόνων που επέβαλε η πανδημία, αποκτά ξεχωριστή σημασία, ειδικά για τους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!

Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.

Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Με τις Συμπαντικές Διαδρομές έχω συνεργαστεί για την έκδοση των δύο πρώτων μου βιβλίων. Αυτά μου έδωσαν την ώθηση ώστε να συνεχίσω να γράφω και να δημιουργώ. Αποτελεί γεγονός πως ο εν λόγο εκδοτικός οίκος στηρίζει έμπρακτα τους συγγραφείς του και ειδικά όσους ειδικεύονται στη λογοτεχνία του φανταστικού. Η διοργάνωση, εξάλλου, αυτού του φεστιβάλ αποτελεί μια απόδειξη για αυτό.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας νομίζω πως έχει φανατικούς αναγνώστες, όπως και κάθε είδος λογοτεχνίας. Βέβαια, τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών ποικίλουν κι αλλάζουν πολλές φορές κι αυτό είναι λογικό. Σίγουρα όμως, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, προκαλεί το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων αναγνωστών, ώστε να το γνωρίσουν καλύτερα κι έτσι το φεστιβάλ αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία γι’ αυτούς.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Γνωρίζω, βέβαια, κάποιους από τους συγγραφείς που συμμετέχουν. Ανυπομονώ να γνωρίσω και τους υπόλοιπους αλλά και το έργο τους. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στις παρουσιάσεις τους και καλή συνέχεια στη συγγραφική τους πορεία.


Μιλήστε μας για τα δικά σας βιβλία. Τι πραγματεύονται με δυο λόγια;

Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσω δύο έργα. Το πρώτο είναι το λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα» που έχει ως ήρωα τον Λεωνίδα. Ένα δεκάχρονο αγόρι που «ερωτεύτηκε» την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και κατάφερε να ταξιδέψει με τον δικό του παράξενο και φανταστικό τρόπο, μαζί με τον καλύτερό του φίλο Περικλή, για δεκατέσσερις μέρες πίσω στον χρόνο. Με την αφήγησή του σε μορφή ημερολογίου μεταφέρονται μικροί και μεγάλοι αναγνώστες στα Γεωμετρικά, στα Αρχαϊκά, στα Κλασικά και στα Ελληνιστικά Χρόνια. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους που διδάσκονται αυτή την ιστορική περίοδο στο σχολείο, σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που θέλουν να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την ιστορία της Ελλάδας στα Αρχαία Χρόνια με έναν ξεχωριστό και «λογοτεχνικό» τρόπο. Σε σελίδα του ιστολογίου μου υπάρχει υλικό και ιδέες αξιοποίησης του βιβλίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς:


Το δεύτερο βιβλίο είναι η ποιητική συλλογή «Των στίχων πανσπερμία». Περιλαμβάνει σαράντα ποιήματα που διακρίνονται κυρίως για τον απλό, λιτό και χωρίς επιτήδευση στίχο, καθώς και την αμεσότητα των μηνυμάτων προς τον αναγνώστη, μέσα από δυνατές ποιητικές εικόνες. Η χρήση στον τίτλο της μεταφορικής έννοιας της λέξης πανσπερμία αφενός αποτυπώνει την προσπάθειά μου να επικοινωνήσω ένα συνονθύλευμα σκέψεων και συναισθημάτων που προκαλούνται αναπόφευκτα από τα γεγονότα, τη συνύπαρξη και τις εμπειρίες. Αφετέρου εκφράζει την ποικίλη θεματολογία των ποιημάτων μου που είναι ενταγμένα σε πέντε ενότητες: Ενδοσκόπηση, Κοινωνικά, Μύθων Διδαχές, Προγόνων Γη και Ερωτικά.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση των βιβλίων σας και τι ώρα;

Θα παρουσιάσω τα βιβλία μου και στις τρεις πόλεις όπου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ ως ακολούθως: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, Λευκωσία, στις 18:00, Σάββατο 8 Οκτωβρίου, Λεμεσός, στις 17:30 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου, Λάρνακα, στις 18:00.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Εύχομαι στο αναγνωστικό κοινό που θα παρευρεθεί να περάσει όμορφα μέσα από τις παρουσιάσεις των βιβλίων και σε όσους διαβάσουν τα δικά μου βιβλία να ταξιδέψουν ευχάριστα τόσο στην Αρχαία Ελλάδα όσο και στην πανσπερμία των στίχων μου.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και ιδιαίτερα τον κύριο Σωτήρχο για τη συνεργασία, αλλά κι εσάς κυρία Πετρίδου γι’ αυτή τη συνέντευξη. Σας συγχαίρω συνάμα για το σπουδαίο έργο πολιτισμού που επιτελείτε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια