Ο συγγραφέας Ματθαίος Λιάσης μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Νιώθω υπέροχα γιατί μου ανοίγεται ένας νέος κύκλος και μια νέα εμπειρία που θα με οδηγήσουν σε νέα μονοπάτια. Νιώθω ενα μικρό άγχος, αλλά πιστεύω ότι θα τα πάω πολύ καλά. Ανυπομονώ πολύ να έρθει η ημέρα του φεστιβάλ για να παρουσιάσω το παραμύθι μου. Νιώθω πολύ ενθουσιασμένος

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Είναι η πρώτη φορά που συμμετάσχω σε Φεστιβάλ και θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Η γνώμη μου για το Φεστιβάλ θα είναι μια όμορφη διοργάνωση που θα δώσει ευκαιρία και σε μένα να παρουσιάσω για πρώτη φορά το παραμύθι μου. Πιστεύω ότι αυτή η διοργάνωση θα είναι όμορφη και δώσει μια ξεχωριστή βραδιά τόσο στους αναγνώστες όσο και σε εμάς στους συγγραφείς.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!

Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.

Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος και είναι υπεύθυνο εκδοτικός οίκος και μου προσφέρει όσα θα ήθελε ένα συγγραφέας. Από μόνο του δείχνει σεβασμό προς τους συγγραφείς. Γιατί όντως στηρίζει τα έργα των συγγραφών και τους βοηθά να το αναδείξουν στους αναγνώστες. Είναι πολύ σημαντικό το έργο που επιτελούν και πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί τους.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Πιστεύω πως έχει αρκετούς αναγνώστες που αγαπούν τον εκδοτικό οίκο γιατί τους αρέσει να βγάζουν προς τα έξω βιβλία με ποιότητα. Πιστεύω πως ναι έχει αρκετούς φανατικούς αναγνώστες που θέλουν να διαβάζουν τα βιβλία από τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Δεν γνωρίζω τους συγγραφείς προσωπικά. Η μόνη που γνωρίζω είναι την Μαριλένα Ξυψιτη μέσω Facebook. Εγώ εύχομαι μέσα από την καρδία μου σε όλους τους συγγραφείς να πάει καλά το βιβλίο τους. Να πετύχουν τον στόχο που έθεσαν και να κάνουν πολλές πωλήσεις τα βιβλία τους.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το βιβλίο μου είναι ένα μέρος των συναισθημάτων μας. Θα αγγίξει σε έναν πιο βαθύ συναισθηματικό προσεγγίσιμο στο πως νιώθει καθημερινά ο άνθρωπος. Πως μέσα από τα συναισθήματα του πως ενεργεί και πως λειτουργά. Μέσα από το παραμύθι μου θα γνωρίσουμε ως ήρωες τα συναισθήματα μας. Για να γνωρίσουμε καλύτερα τον συναισθηματικό κόσμο που εμείς σαν ανθρώποι δεν έχουμε προσέξει ούτε ερευνήσαμε ποτέ. Δίνει μια νέα ώθηση στον κόσμο να αρχίσει μέσα από το συναισθήματα του να ανακαλύπτει τον εαυτό του. Το λέω εκ πείρας γιατί πέρασα από πολλά βιώματα, και ένιωσα πολλά συναισθήματα στην ζωή μου που με βοηθήσαν, να ανακαλύψω εμένα και τις δυνατότητες μου σαν άνθρωπος. Ανακάλυψα ότι ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει το ασύλληπτο και πνευματικά και σωματικά. Η αγάπη είναι ένα δυνατό όπλο που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να φτάσει στο άπειρο. Καταλαβαίνουμε εδώ ότι το βιβλίο μου έρχεται να δώσει μια άλλη φρεσκάδα στην ανθρώπινη αντίληψη των συναισθημάτων, που θα βοηθήσει πολύ τον κόσμο να τα διαχειρίζεται καλύτερα έτσι ώστε να έχει μια πιο καλή ζωή.


Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Είμαι προγραμματισμένος να παρουσιάσω το δικό μου βιβλίο στις 7 Οκτωβρίου η ώρα 18:00 το απόγευμα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Το μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το βιβλίο μου ότι το κάθε αρνητικό που μας συμβαίνει στην ζωή μας, να το θεωρούμε σαν ένα θετικό προμήνυμα για κάτι καλύτερο και ότι μέσα από αρνητικές καταστάσεις προετοιμαζόμαστε για καλύτερες στιγμές. Γιατί οι αρνητικές καταστάσεις σε ενδυναμώνουν συναισθηματικά και ξέρεις πως θα το αντιμετωπίσεις. Αν δεν περνούσαμε από τέτοιες καταστάσεις, δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και πολλές φορές, πέφτουμε σε παγίδες λόγο της μη σωστής διαχείρισης των συναισθημάτων μας. Το παραμύθι μου συμβολίζει τον ερώτα αλλά και την απογοήτευση. Μέσα από την απογοήτευση έρχεται η ελπίδα. Μέσα από την ελπίδα έρχεται και η ευτυχία και η επιτυχία. Για αυτό θέλω να πω στον κόσμο, να μην νιώθει αρνητικά μόλις συμβεί κάτι κακό στην ζωή τους. Να το παλεύουν. Γιατί το παραμύθι μου δίνει αρκετά μηνύματα σε θέματα ανασφάλεια, άγχους, συχνούς πονοκεφάλους που εμείς τα δημιουργούμε. Το άγχος που το θεωρούμε ως κάτι κακό δεν είναι. Το άγχος η δουλεία του είναι να σου δώσει ενέργεια για να δράσης. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρεις να το χρησιμοποιείς σωστά. Αν είναι ανεξέλεγκτο δεν μπορείς να λειτουργήσεις σωστά με αποτέλεσμα να μην έχεις ενέργεια. Είναι όπως τα φάρμακα. Τα φάρμακα σου κάνουν καλό σωστά; Αν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιείς σωστά και πίνεις περισσότερες δώσεις θα σου κάνει κακό. Έτσι είναι και το άγχος και το καθετί που νιώθουμε καθημερινά στην ζωή μας. Όλα θέλουν με μετρό και με σωστές δόσεις για να έχεις μια καλή ζωή. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στον κόσμο. Ότι ναι θα φοβηθούμε θα πέσουμε κάτω, αλλά να έχουμε το θάρρος να σηκωθούμε ξανά μέσα από το άγχος μας να μπορούμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Να αγαπήσουμε εμάς τους ιδίους όπως είμαστε. Να κάνουμε φίλο εκείνο που θεωρούμε εμείς εχθρό. Γιατί αν εμείς κάνουμε εχθρό τον εαυτό μας και τα πάντα που έχουμε μέσα μας, τότε όλα θα πηγαίνουν στραβά. Αυτό είναι το μήνυμα μου προς τον κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια