Έφη Αργυροπούλου: "Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αίγλη ενός βιβλίου, τη μυρωδιά και την αφή του"

 


Η Έφη Αργυροπούλου πέρα από συγγραφέας είναι και δημοσιογράφος, αρθρογράφος και blogger. Συγκεκριμένα, είναι εμπνεύστρια και δημιουργός του site Working Moms. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της από τις εκδόσεις «Ιβίσκος», που φέρει τον τίτλο «Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά». Σήμερα, με αφορμή το βιβλίο της αυτό, φιλοξενείται στις Τέχνες με σκοπό να ταξιδέψουμε μαζί της στον όμορφο και παραμυθένιο της κόσμο.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Κυρία Αργυροπούλου, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό; 

Θα τον σύστηνα ως μία πολυάσχολη και υπερδραστήρια μαμά που τα τελευταία χρόνια κατάφερα να κάνω τα χόμπι μου επάγγελμα και νιώθω ο πιο ευλογημένος  άνθρωπος  στη γη! Είμαι δημιουργός του www.workingmoms.gr, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και πρόσφατα πιστοποιημένη life coach. 

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να στρέψετε το ενδιαφέρον σας σ’ αυτό το, ομολογουμένως, απαιτητικό είδος της λογοτεχνίας; 

Η συγγραφή προέκυψε στη ζωή μου ως ανάγκη. Ήθελα μέσα από τα δικά μου βιώματα να βοηθήσω και άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών τους. Γι’ αυτό άλλωστε και τα δυο μέχρι τώρα παραμύθια που έχω συγγράψει είναι βιωματικά και πραγματεύονται θέματα  που αντιμετώπισα τα δώδεκα χρόνια που έχω την ευλογία να είμαι μαμά. Έκτος από τα παιδιά μου, τα δέκα χρόνια που ασχολούμαι με το blogging, έρχομαι συνέχεια σε επαφή με μαμάδες και παιδιά και μου είναι πολύ οικείο να απευθύνομαι σ’ αυτά. Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου είναι πιο απαιτητική γιατί απευθύνεται στο πιο τρυφερό, ευαίσθητο αλλά και συνάμα δύσκολο κοινό, τα παιδιά. Αυτό για μένα είναι διπλή πρόκληση όταν μπαίνω στη διαδικασία να γράψω ένα παραμύθι. Δε μου αρέσουν τα εύκολα και δε μου αρέσει να μου χαϊδεύουν τα αυτιά, άρα νομίζω ότι απευθύνομαι στο πιο σωστό κοινό! 

Δεδομένου ότι τα παιδιά στη σημερινή εποχή μεγαλώνουν στην κοινωνία της απόλυτης τεχνολογίας, θεωρείτε πως μπορεί ακόμα το βιβλίο να έχει θέση στη ζωή τους; Έχει, δηλαδή, ακόμα τη δυνατότητα να ταξιδέψει την αθώα ψυχή τους και να πλάσει όμορφα και αρμονικά τον αμόλυντο κόσμο τους; 

Παραμένω ρομαντική και θεωρώ ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αίγλη ενός βιβλίου, τη μυρωδιά και την αφή του. Ένα παιδί μέσα από την ανάγνωση ενός παραμυθιού έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τη φαντασία του, να ονειρευτεί, να αλληλεπιδράσει, να ταξιδέψει σε μαγικούς κόσμους, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Σίγουρα και η τεχνολογία είναι απαραίτητη πια, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να χρησιμοποιείται με όριο και μέτρο, το οποίο θα ορίσει ο γονιός. Βέβαια, ξεκινώντας από τον ίδιο, ο οποίος θα πρέπει να είναι καλό παράδειγμα και πρότυπο για το παιδί του, κάνοντας και ο ίδιος σωστή και οριοθετημένη χρήση της τεχνολογίας. 

Ποιο βιβλίο κατά τη γνώμη σας, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν όλα τα παιδιά; 

Το καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, είναι ένα από τα δέκα βιβλία του περασμένου αιώνα που όρισαν την ελληνική λογοτεχνία για παιδιά, της έδωσαν χρώμα, σχήμα, διέξοδο προς το ουσιαστικό, το διαφορετικό, το πρωτότυπο και το όμορφο. Αυτό το βιβλίο έχει το μαγικό ότι ακόμα και πενήντα χρόνια μετά παραμένει επίκαιρο. 

Εσάς ποιο υπήρξε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο όταν ήσασταν παιδί; 

Το δικό μου αγαπημένο ήταν το «Ένα παιδί μετράει τα άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη. Όταν το είχα διαβάσει σαν παιδί ένιωσα πώς είναι να πιστεύω σε κάτι που αξίζει με πάθος και να το επιδιώκω με κάθε κόστος, πόσο αξίζει να τολμάω και να αγωνίζομαι για τα πνευματικά αγαθά. Ένα βιβλίο ύμνος για το σχολείο, το βιβλίο και τον δάσκαλο. Το βιβλίο που έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου, και ας έχουν περάσει πάνω από τριάντα χρόνια που το έχω διαβάσει. 

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για να δημιουργήσετε τους δικούς σας παραμυθένιους κόσμους; 

Η απόλυτη έμπνευσή μου προς το παρόν είναι τα παιδιά μου, που μεγαλώνουμε μαζί και τις περισσότερες φορές με διδάσκουν, δεν τους διδάσκω εγώ όπως είθισται να κάνουν οι γονείς. Τα παιδιά μου είναι η έμπνευσή μου, η κινητήριος δύναμή μου, ο λόγος που παραμένω δημιουργική. 

Σας διακατέχει το άγχος, αν θα γίνει το έργο σας αποδεκτό από τα παιδιά; 

Όχι, δε θα έλεγα ότι με διακατέχει το άγχος αν θα γίνει αποδεκτό. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που ελέγχω το άγχος στη ζωή μου και δεν το αφήνω να με μπλοκάρει. Η ανυπομονησία που έχω είναι το αν θα το δεχτούν με αγάπη, αν θα τους αρέσουν οι ήρωές μου και έστω αν με κάποιον τρόπο θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αυτό που λαχταρώ είναι να μου μεταφέρουν οι μαμάδες όμορφα σχόλια των παιδιών τους και το τι αποκόμισαν κατά την ανάγνωση του παραμυθιού. 

Πέρα από τη συγγραφή έχετε δημιουργήσει και την ψυχαγωγική ιστοσελίδα www.workingmoms.gr που απευθύνεται σε μαμάδες. Μιλήστε μας και γι’ αυτή σας την ενασχόληση. Πώς σχετίζεται με τη συγγραφική σας δραστηριότητα; 

Πριν από δέκα χρόνια δημιούργησα την ψυχαγωγική ιστοσελίδα www.workingmoms.gr η οποία απευθύνεται σε γονείς, αλλά κατά κύριο λόγο σε μαμάδες. Ένα portal με ποικίλα θέματα για την οικογένεια και τα παιδιά. Η συγγραφική μου δραστηριότητα σχετίζεται άρρηκτα με το site, γιατί εκεί φιλοξενώ τα βιωματικά μου κείμενα που λατρεύουν να διαβάζουν οι μαμάδες και με τα οποία ταυτίζονται, εμπνέονται και συγκινούνται, γιατί μέσα από τα περισσότερα έρχονται αντιμέτωπες με δικές τους ιστορίες και βιώματα της μητρότητας.

Ας επιστρέψουμε όμως πίσω στα παιδιά. Θεωρείτε ότι είναι καλοί αναγνώστες; Δείχνουν το ενδιαφέρον που θα ’πρεπε για την ανάγνωση παραμυθιών διδακτικού περιεχομένου; 

Παρ’ όλο που με την εμφάνιση της τεχνολογίας στη ζωή τους, μπορεί να διαβάζουν λιγότερο, εγώ αυτό που παρατηρώ και συναντώ είναι ότι τα παιδιά δείχνουν ακόμα ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων, αλλά θέλουν λίγο περισσότερο την ώθηση και την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος. Τα παιδιά συνήθως λειτουργούν βάσει των βιωμάτων τους. Αν δηλαδή στο οικογενειακό περιβάλλον αγαπούν τη μάθηση οι γονείς, τότε θα επηρεαστούν θετικά και τα παιδιά. Αν αντίθετα οι γονείς είναι όλη μέρα μπροστά από μια τηλεόραση και με ένα κινητό στο χέρι, ίσως αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ενασχόληση των παιδιών με τα βιβλία. Αν κρίνω από την απήχηση των δικών μου δύο παραμυθιών που έχουν κυκλοφορήσει και αφορούν διδακτικό περιεχόμενο, είμαι αισιόδοξη ότι το ενδιαφέρον τους παραμένω ζωντανό. 

Το δεύτερο βιβλίο σας κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ιβίσκος» και φέρει τον τίτλο «θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά». Μιλήστε μας γι’ αυτό. 

Το βιωματικό παραμύθι "Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά" είναι ένα γλυκό παραμύθι το οποίο πραγματεύεται τον παιδικό ύπνο. Με την ανάγνωση του παραμυθιού θέλω να αναδείξω το πόσο ωφέλιμο είναι για το παιδί αλλά και για όλη την οικογένεια να κοιμάται στο κρεβάτι του. Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών και που βίωσα και η ίδια με τον μεγάλο μου γιο. Μπορεί φαινομενικά να είναι η εύκολη λύση, αλλά ουσιαστικά ταράσσει τις ισορροπίες της οικογένειας και την ψυχολογία του ίδιου του παιδιού. 

Πρόκειται για ένα διδακτικό παραμύθι που μαθαίνει στο παιδί γιατί είναι ωφέλιμο να κοιμάται στο κρεβάτι του και όχι μαζί με τους γονείς του. Πιστεύετε ότι με την ανάλογη συζήτηση και επαρκή υποστήριξη το παιδί μπορεί να μάθει να ανεξαρτητοποιείται από πολύ μικρή ηλικία; Αυτό το μήνυμα περνάτε μέσα από το βιβλίο σας στον μικρό αναγνώστη; 

Σωστά, θεωρώ ότι το παιδί με τη σωστή και επαρκή υποστήριξη μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί και να μεταβεί ομαλά στο κρεβάτι του. Δεν είναι κάτι ακατόρθωτο, με πολλή συζήτηση, ενσυναίσθηση, καθοδήγηση ειδικών, ανάγνωση βιβλίων και πολλή αγάπη, μπορεί το παιδί να κοιμάται μόνο του, το οποίο θα του κάνει μόνο καλό σε όλους τους τομείς της ζωής του. 

«ΓΟΝΙΟΣ ΔΕ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ, ΓΙΝΕΣΑΙ». Είναι το δεύτερο κατά σειρά μήνυμα που θέλετε να περάσετε αυτή τη φορά στο μεγάλο αναγνώστη, τον γονιό; 

Γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι και είναι ο πιο όμορφος και απαιτητικός ρόλος. Κανείς δε γεννιέται με το εγχειρίδιο του τέλειου γονιού, όλοι κάνουμε λάθη και μέρα με τη μέρα, από ένστικτο, με ενημέρωση, ανάγνωση άρθρων - βιβλίων, συμβουλές ειδικών, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ γονέων, αλλά και από την τριβή με τα παιδιά μας, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τα αναθρέψουμε με αγάπη και ασφάλεια. 

Το βιβλίο σας συνοδεύεται από μια υπέροχη εικονογράφηση. Θεωρείτε πως ο συνδυασμός ιστορίας και εικόνας είναι απαραίτητος για την κατανόηση του παραμυθιού, αλλά και για τη διατήρηση του ενδιαφέροντός του από την αρχή ως το τέλος της αφήγησης; 

Η εύστοχη και όμορφη εικονογράφηση είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα παιδικό παραμύθι. Όσο υπέροχο και αν είναι το κείμενο, αν δε συνοδεύεται από μια ενδιαφέρουσα εικονογράφηση, δεν μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του παιδιού ειδικά στις μικρές ηλικίες. Και στα δύο μου παραμύθια μου, η ταλαντούχα εικονογράφος μου Ευτυχία Στυλιανέα έχει δώσει έμφαση στις εικόνες, με τα ζωντανά χρώματα και τους χαρακτηριστικούς ήρωες. Έχει καταφέρει να ζωντανέψει τα βιβλία μου, όπως ακριβώς τα είχα ονειρευτεί και ακόμα καλύτερα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. 

Το βιβλίο σας επίσης συνοδεύεται και από ένα υπέροχο μελωδικό νανούρισμα. Πώς προέκυψε αυτός ο συνδυασμός και γιατί; 

Όταν διάβαζα στα παιδιά μου παραμύθια, από τότε που ήταν πολύ μικρά, σχεδόν πάντα στο τέλος σιγοτραγουδούσαμε ένα τραγουδάκι για να τα πάρει γλυκά ο ύπνος. Με αυτήν την έμπνευση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να συγγράφω το «Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά» και επειδή έχει θέμα τον παιδικό ύπνο, ονειρευόμουν να το συνοδεύει ένα γλυκό νανούρισμα. Έτσι απευθύνθηκα στην υπερταλαντούχα πρώτη μου ξαδέρφη Κωνσταντίνα Βρεττού, η οποία είναι Ιστορική Μουσικολόγος - Διπλωματούχος Πιάνου και εμπνεύστηκε ένα σύγχρονο νανούρισμα μέσα από τα μάτια και τις σκέψεις ενός παιδιού. Το μελοποίησε η ίδια σε συνεργασία με τον Λεωνίδα Πετρόπουλο, ο οποίος το ερμήνευσε παρέα με τη Βάσια Βουγιούκλη. 

Μετά το τέλος της ιστορίας σας ακολουθούν συμβουλές προς τους γονείς από ειδική ψυχολόγο, αλλά και η άποψη ενός εξειδικευμένου σύμβουλου ύπνου. Τέλος συμπεριλαμβάνετε στο βιβλίο σας και δικά σας βιωματικά tips για να κοιμούνται τα παιδιά εύκολα το βράδυ. Ομολογουμένως, αρκετά ενδιαφέρουσες όλες οι πληροφορίες για τον αναγνώστη που επιθυμεί να εντρυφήσει ακόμα περισσότερο στο θέμα για το οποία κάνετε λόγο, δηλαδή την ανεξαρτητοποίηση του εαυτού. Τελικά, όλα μπορούν να διορθωθούν όταν ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού. Το επιβεβαιώνουν και οι «ειδικοί» άλλωστε. Γιατί όμως οι γονείς και κυρίως οι νέοι γονείς φοβούνται να αποχωριστούν τον πρώτο καιρό τα παιδιά τους; 

Το παραμύθι εκτός από τη γλυκιά ιστορία, συνοδεύεται όπως αναφέρατε κι εσείς από συμβουλές ψυχολόγου και σύμβουλου ύπνου, αλλά και από τα δικά μου βιωματικά tips εμπνευσμένα από τα τέσσερα χρόνια που έκανα συγκοίμηση με τον μεγάλο μου γιο. Είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για την ομαλή μετάβαση του παιδιού στο κρεβάτι του. Οι  νέοι γονείς είναι ακόμα πιο συνδεδεμένοι με τα παιδιά τους και πολλές φορές ακόμα και από δική τους ανασφάλεια κοιμούνται μαζί τους. Φαινομενικά μπορεί να είναι η εύκολη λύση, αλλά μακροπρόθεσμα προκαλεί προβλήματα και στο παιδί αλλά και στην ισορροπία όλης της οικογένειας. Πολλές μαμάδες θεωρούν ότι αν κοιμούνται με το παιδί αυτό νιώθω πιο ασφάλεια, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τα τέσσερα χρόνια που κοιμόμουν με τον Κωνσταντίνο ένιωθα συνέχεια κουρασμένη, το παιδί έβγαζε ανασφάλειες και ήθελε να με ακουμπάει αλλιώς δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Είχαμε αποξενωθεί με τον μπαμπά του και με την πάροδο των χρόνων συνειδητοποίησα ότι το να κοιμόμαστε μαζί δεν ήταν ωφέλιμο για κανέναν μας και είχαν μπερδευτεί ακόμα και οι ρόλοι στην οικογένειά μας. 

Το βιβλίο σε ποιες ηλικίες απευθύνεται κυρίως; 

Το νέο μου παραμύθι «Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά» που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιβίσκος, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών. 

Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου; 

Οι εκδόσεις Ιβίσκος για εμένα δεν είναι απλά ένα εκδοτικό σπίτι, είναι οικογένεια μέσα στην οποία νιώθω ασφάλεια, ο εαυτός μου, μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα, να ζητήσω ό,τι θέλω, έχουμε άριστη επικοινωνία και αμοιβαίο σεβασμό. Ένας καλός και αξιόπιστος εκδοτικός οίκος σαφώς συμβάλλει στην καλύτερη προώθηση, ανάδειξη και διανομή του βιβλίου. 

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές διάστημα; 

Η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου μου θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου 2022 στο Public στο Σύνταγμα, στις 19,00 το απόγευμα. Στο προσεχές διάστημα, μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και όλο το 2023 θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σε σχολεία και εκπαιδευτικούς χώρους, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

Βεβαίως, θα σας παραθέσω ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα….. 

«Δε χρειάζεται να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι για να νιώθεις ασφάλεια. Η μαμά θα είναι στο διπλανό δωμάτιο και θα σε προσέχει το ίδιο, σαν να κοιμάστε μαζί. Τίποτα δε θα αλλάξει! Ένας ακόμα λόγος που είναι τέλεια να κοιμάσαι στο δωμάτιό σου.. συνέχισε να του εξηγεί.. είναι ότι σιγά-σιγά θα γίνεις πιο ανεξάρτητος, δυνατός και θαρραλέος! Θα νιώθεις πιο όμορφα με τον εαυτό σου, ακόμα και τις στιγμές που θα είσαι για λίγο μόνος. Θα γεμίσεις αυτοπεποίθηση που θα σου χρειαστεί και όταν σε λίγο καιρό θα πας στο σχολείο.

ΘΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΣΟΥΠΕΡ ΔΥΝΑΤΟΣ!» 

Κυρία Αργυροπούλου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.


Βιογραφικό:

Η Έφη Αργυροπούλου κατάγεται από την Κυπαρισσία και την Κεφαλονιά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική. Εργαζόταν για περίπου 16 χρόνια σε εταιρείες logistics αλλά ήταν κάτι που δεν την εξέφραζε ούτε την έκανε να νιώθει δημιουργική και χαρούμενη. Γι’ αυτό και τον Ιανουάριο του 2013 δημιούργησε την ψυχαγωγική ιστοσελίδα www.workingmoms.gr που απευθύνεται σε μαμάδες, στην οποία είναι διαχειρίστρια, αρθρογράφος και κριτικός βιβλίων.

Με τα βιωματικά της κείμενα έχουν ταυτιστεί και εμπνευστεί χιλιάδες μαμάδες που την ακολουθούν πλέον φανατικά για χρόνια!

Το «Θέλω να Κοιμόμαστε για Πάντα Αγκαλιά» είναι το δεύτερο παραμύθι της. Στο πρώτο, «Η Οδύσσεια του Μικρού Οδυσσέα», έμαθε στα παιδιά ότι ο αληθινός πλούτος είναι η αγάπη και η ευτυχία, όχι τα παιχνίδια και τα λεφτά.

Είναι single mom και έχει δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη, τα βραβεία της ζωής της.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια