Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ. Η σωτηρία του πλανήτη ξεκινάει από το πρωινό μας" του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Τζόναθαν Σάφραν Φόερ
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 328
Εκδόσεις: Κέδρος

Κανείς πέρα από εμάς δεν πρόκειται να καταστρέψει τη Γη και κανείς πέρα από εμάς δεν πρόκειται να τη σώσει. Οι πιο απελπιστικές καταστάσεις μπορούν να εμπνεύσουν τις πιο ελπιδοφόρες ενέργειες. Έχουμε βρει τρόπους να επαναφέρουμε τη ζωή στη Γη σε περίπτωση ολικής καταστροφής επειδή έχουμε βρει τρόπους να προκαλέσουμε την ολική καταστροφή που θα στοιχίσει τη ζωή στη Γη.

Εμείς είμαστε ο κατακλυσμός, εμείς είμαστε και η κιβωτός.

Μα δεν είναι ο πλανήτης αυτό που θέλουμε να σώσουμε. Θέλουμε να σώσουμε τη ζωή στον πλανήτη-τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους.

Τα ουσιαστικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα είναι η χορτοφαγική διατροφή, η αποφυγή των αεροπορικών ταξιδιών, η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων με αυτοκίνητο και η απόκτηση ενός απογόνου λιγότερου.

Καθόλου προϊόντα ζωικής προέλευσης για πρωινό ή μεσημεριανό.

Η εξάλειψη των προϊόντων ζωικής προέλευσης από το πρωινό και μεσημεριανό τραπέζι εξοικονομεί 1,3 τόνους  CO2 ετησίως.

Η βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία δεν «ταΐζει τον κόσμο». Η βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία οδηγεί τον κόσμο σε λιμοκτονία καταστρέφοντάς τον παράλληλα.

Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή χωρίς να αντιμετωπίσουμε την κτηνοτροφία. Τα εκτρεφόμενα ζώα είναι η κύρια πηγή εκπομπών μεθανίου. Επίσης τα εκτρεφόμενα ζώα είναι η κύρια πηγή εκπομπών οξειδίου του αζώτου. Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 91% της αποψίλωσης του Αμαζονίου.

Η κοπή και η καύση των δασών ευθύνεται τουλάχιστον για το 15% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου ετησίως.

Εάν οι αγελάδες ήταν χώρα, θα καταλάμβαναν την Τρίτη θέση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ!!!

Εκατό μόνο εταιρείες ευθύνονται για το 71% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.  Δεν είναι δίκαιο να επιρρίπτεται η ευθύνη στους απλούς πολίτες. Είναι αφελές να επιρρίπτεται η ευθύνη στους πολίτες ενώ οι πολιτικοί και οι επιχειρήσεις δεν κάνουν τίποτα.

Η ζωή στη Γη εξαρτάται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χωρίς αυτό, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ήταν κοντά στους -18 οC αντί για τους 15  OC. Το CO2    αντιστοιχεί στο 82% των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου είναι το δεύτερο και το τρίτο σε σειρά από τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Εκατομμύρια άνθρωποι, ίσως δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια, θα πεθάνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, ίσως δισεκατομμύρια, θα γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες.

Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να κινδυνεύουν επειδή τρώνε υπερβολικά πολύ φαγητό, όμως όλοι οι άνθρωποι κινδυνεύουμε επειδή τρώμε υπερβολικά πολλά προϊόντα ζωικής προέλευσης. Δεν χρειάζονται γνώσεις πυρηνικής φυσικής για να κατανοήσει κανείς το πρόβλημα, αλλά ούτε και για να το λύσει. Εάν δεν επιδείξουμε αλληλεγγύη κάνοντας μικρές συλλογικές θυσίες, δεν θα κερδίσουμε τον πόλεμο και  αν δεν κερδίσουμε τον πόλεμο, θα χάσουμε τον τόπο μας.

Υπολογίζουν οι επιστήμονες ότι μέχρι το 2030 θα φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε μια δεύτερη Γη για να ικανοποιήσουμε τις γήινες ανάγκες μας.

Χωρίς την αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες δεν μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη.

Από τότε που οι άνθρωποι αρχίσαμε να καλλιεργούμε τη γη πριν από περίπου δώδεκα χιλιάδες χρόνια, έχουμε αφανίσει το 83% των άγριων θηλαστικών και μισά φυτά…

Ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ έχει πει ότι οι φυσικοί μας πόροι εξαντλούνται με ανησυχητικό ρυθμό, αν θέλουμε να κρατήσουμε το είδος μας ζωντανό, θα πρέπει σε εκατό χρόνια από τώρα να έχουμε φτιάξει αποικίες στο διάστημα…

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πέντε μαζικοί αφανισμοί . Όλοι , εκτός από αυτόν που εξάλειψε τους δεινοσαύρους προκλήθηκαν από κλιματικές αλλαγές. Διανύουμε τη διάρκεια του Μεγάλου Θανατικού. Βρισκόμαστε σήμερα στο μέσο του έκτου μαζικού αφανισμού, γνωστού και ως ανθρωπόκαινου αφανισμού.

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα και είναι μια κρίση που πάντα θα μας αφορά όλους και που πάντα θα πρέπει ο καθένας μας να την αντιμετωπίζει μόνος του. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να τρώμε τα ίδια γεύματα και να συνεχίσουμε να έχουμε τον ίδιο πλανήτη. Θα πρέπει είτε να εγκαταλείψουμε κάποιες διατροφικές συνήθειες είτε να εγκαταλείψουμε τον πλανήτη.  Είναι τόσο απλό και κρίσιμο.

Εσείς που βρισκόσασταν όταν πήρατε την απόφασή σας;

Πώς μπορούμε εμείς, οι απλοί πολίτες, να κάνουμε το οτιδήποτε για μια κρίση που τη γνωρίζουμε αλλά δεν την πιστεύουμε, που την κατανοούμε ελάχιστα και για την οποία δεν διαθέτουμε εμφανείς τρόπους αντιμετώπισης;

Η αλήθεια είναι μία: Δεν νοιαζόμαστε.

Οπότε, τι γίνεται;

Για να θελήσει κανείς να αντιμετωπίσει την πλανητική κρίση, θα πρέπει να νοιάζεται για τον πλανήτη. Θα πρέπει να βλέπει τη Γη σαν το σπίτι του-όχι μεταφορικά, ούτε νοητικά, αλλά συναισθηματικά.

Όσοι αμφισβητούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής απορρίπτουν το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει το 97 % των επιστημόνων που ασχολούνται με το κλίμα: η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και απειλεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Ο πλανήτης θα μας εκδικηθεί. Μπορούμε όμως να γίνουμε η εκδίκηση του πλανήτη.

Το θέμα αυτού του βιβλίου είναι οι επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον.

Αυτό το βιβλίο δεν συνιστά ολοκληρωμένη ανάλυση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ούτε κατηγορητήριο ενάντια στην κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης. Στοχεύει να πυροδοτήσει τη νοητική ενέργεια η οποία θα οδηγήσει στην απόφαση που η πλανητική  κρίση μας επιβάλλει να πάρουμε.

Ο Τζόναθαν Σάφραν  Φόερ αφιέρωσε δύο χρόνια για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ώστε να πείσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη ζωή τους.

Με διορατικότητα, ενσυναίσθηση και τη σπιρτάδα που τον χαρακτηρίζει, ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ παρουσιάζει το πιο φλέγον ζήτημα της εποχής μας με τρόπο μοναδικό.

Διαβάστε το βιβλίο. Η σωτηρία του πλανήτη αρχίζει ακριβώς έτσι.


Ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ (γεν. 1977) είναι ένας από τους καλύτερους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Όλα έρχονται στο φως (υπό έκδοση), Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά (Κέδρος, 2018), Ιδού εγώ (Κέδρος, 2020) και τα δοκίμια Τρώγοντας ζώα (Κέδρος, 2020) και Το κλίμα είμαστε εμείς. Η σωτηρία του πλανήτη ξεκινάει από το πρωινό μας (Κέδρος, 2021). Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία. Tα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα έξι γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια