Βιβλιοπροτάσεις: Επιλέγουμε βιβλία για την Μικρασιατική καταστροφή



Πολλά είναι τα βιβλία που γράφηκαν για τη Μικρασιατική καταστροφή. Άλλωστε, τα εκατό χρόνια που πέρασαν από τότε έδωσαν το έναυσμα σε πολλούς συγγραφείς να εμπνευστούν περισσότερο από τη θεματολογία της και να μας παρουσιάσουν, τελικά, τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες. 

Σήμερα, λοιπόν, στις βιβλιοπροτάσεις των Τεχνών σας παραθέτουμε τέσσερα χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικά δείγματα βιβλίων, που κέντρο αναφοράς έχουν την Μικρασιατική καταστροφή, και που προτείνονται από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Βιβλίο πρώτο: 

Μικρασία, Το τραγούδι του αποχωρισμού, του Θοδωρή Παπαθεοδώρου.

Ένα αρκετά καλογραμμένο βιβλίο, με πολλές εικόνες, πλούσιες περιγραφές, με προσεγμένο ύφος και λεξιλόγιο, ενός έμπειρου και αγαπημένου συγγραφέα, που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας μιας περιοχής που κάποτε έσφυζε από ζωή. Ο συγγραφέας φωτίζει γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν και που μόνο λιγοστές πληροφορίες έχουμε γι' αυτά, τα οποία, δυστυχώς, συνέβαλαν σημαντικά στο να προκληθεί η Μικρασιατική καταστροφή.

Η αποτύπωση της ανέμελης κι ευχάριστης καθημερινότητας, μετά τη σφαγή στην Φώκαια, έρχεται να αντικατασταθεί με την καθημερινότητα μιας αποκρουστικής και ταπεινωτικής ζωής στη Σμύρνη, στην οποία πρωταγωνιστεί ο υπόκοσμος και η νύχτα. Σ' αυτήν ακριβώς τη νέα πραγματικότητα προσπαθούν να επιβιώσουν οι ηρωίδες αυτού του βιβλίου και να παλέψουν με τη φθορά και το σκοτάδι, προσδοκώντας να γνωρίσουν το φως που θα φέρει ο έρωτας, λίγο πριν το οριστικό τέλος.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο δεύτερο:

Γράμματα από τη Σμύρνη, του Θάνου Κονδύλη

Στο βιβλίο αυτό, παρότι ιστορικό μυθιστόρημα, κυριαρχεί η μυθοπλασία. Εδώ καταγράφεται η ζωή της γιαγιάς Πελαγίας, η οποία ερωτεύτηκε από πολύ νωρίς τον γιατρό της καρδιάς της, ενώθηκε μαζί του, αρκετά αργότερα, με τα δεσμά του γάμου, όμως, στο τέλος, τα γεγονότα, που προκάλεσαν τελικά τη Μικρασιατική καταστροφή, ήρθαν να ανατρέψουν την ευτυχία της, θέτοντας τα πολύτιμα όνειρά της σε άμεσο κίνδυνο. 

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που απεικονίζει με ακρίβεια την αίγλη της παλιάς Σμύρνης, αλλά και την αγριότητα του πολέμου, που, δυστυχώς, δε λογαριάζει τίποτα στο πέρασμά του. Ένα βιβλίο που συγκινεί, εξαγριώνει και διδάσκει τον αναγνώστη. Το πιο σημαντικό αποτύπωμά του: Ο έρωτας και το μεγαλείο του.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο τρίτο:

1922. Τα μυστήρια της Σμύρνης, του Θάνου Κονδύλη

Ένα αστυνομικού τύπου ιστορικό μυθιστόρημα, με έξυπνη μυθοπλασία, μπόλικο μυστήριο και ενδιαφέρουσα πλοκή, που αναφέρεται στα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της Σμύρνης, γραμμένο όμως κατάλληλα, ώστε να απευθύνεται σε παιδιά και σε έφηβους, ηλικίας 9 ετών και άνω. 

Ο πρωταγωνιστής - ήρωας του βιβλίου, ο δωδεκάχρονος Παναγιώτης και ο φίλος του Νικόλας, θα βρεθούν στα ξαφνικά αντιμέτωποι με μια δολοφονία. Το μυστήριο της δολοφονίας αυτής παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις στη συνέχεια και τότε, οι δύο έφηβοι αποφασίζουν να το διαλευκάνουν. Κανείς από τους δυο, φυσικά, δεν περιμένει να ανακαλύψει ότι πίσω από τα μυστικά των ανθρώπων που, εντελώς στα ξαφνικά εμφανίστηκαν στη ζωή τους, παραμονεύει η καταστροφή της Σμύρνης. 

Ο αναγνώστης μαθαίνει, δυστυχώς, μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ότι οι πλούσιοι της Σμύρνης και οι ανώτεροι στην ιεραρχία Έλληνες της πόλης αυτής γνώριζαν από πολύ πριν αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Κανείς, όμως, δε φρόντισε να σώσει το λαό της πόλης του εγκαίρως, παρά μόνο τον εαυτό του και την προσωπική του περιουσία.

Οι δύο έφηβοι, στο τέλος, κόντρα σε καθετί που απεικονίζει το μαρασμό και τον θάνατο, επιχειρούν να φτιάξουν από την αρχή μια νέα ζωή. Και αυτό είναι το μήνυμα που δίνεται στο τέλος της ανάγνωσης, ότι ακόμα και στην απόλυτη καταστροφή, η ζωή επιμένει να ανθεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο τέταρτο:

Το γαλάζιο που μας ενώνει, του Αντώνη Σέργη

Άλλο ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 9 ετών και άνω.

Εδώ η ιστορία μοιάζει εντελώς διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει και που αφορούν αυτού του είδους τη θεματολογία. Κι όμως, το τελικό συμπέρασμα που και αυτό το βιβλίο μεταφέρει στον αναγνώστη είναι ακριβώς το ίδιο. Ο πόλεμος οδηγεί στην καταστροφή, στην απόγνωση, στην ταπείνωση, στην προσφυγιά. Δεν ευθύνεται ο λαός για τη φυγή του, μα η ανάγκη και η απειλή του θανάτου. Γι' αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητος φιλοξενούμενος, αλλά ως ένας λαός που κουβαλά πάνω του μια ζωή που άφησε πίσω του για να καταφέρει σε έναν άλλον τόπο να επιβιώσει. 

Η ιστορία του βιβλίου περιληπτικά έχει ως εξής: Ο εντεκάχρονος Οδυσσέας (Ελύτης) περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές του στις Σπέτσες. Ξαφνικά η ηρεμία του ταράσσεται και ο ίδιος θυμώνει αρκετά με τους γονείς του, αφού εκείνοι  φιλοξενούν στο σπίτι τους μια οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων. 

Δυσκολεύεται πολύ να καταλάβει τους λόγους αυτής της φιλοξενίας στην αρχή. Έπειτα, όμως, ο σχεδόν συνομήλικος φιλοξενούμενός του θα τον βοηθήσει αρκετά σε αυτό. Ο Μικρός Οδυσσέας θα αντιληφθεί, τελικά, το τι σημαίνει πρόσφυγας και θα αλλάξει την προσωπική του ματιά ως προς το θέμα αυτό.

Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και διδακτικό βιβλίο, με πληθώρα εικόνων που ευαισθητοποιεί τον αναγνώστη και τον αφυπνίζει.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια