Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Άλμπατρος" της Αν Κλιβς | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς"

 


Συγγραφέας: Αν Κλιβς
Έτος έκδοσης: 2022
Σελ.: 432
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος


Ένα πτώμα βρίσκεται στην περιοχή των Δύο Ποταμών, ένα μέρος όχι τόσο ειδυλλιακό όσο υποθέτουν οι τουρίστες, στην παραλία Κρόου Πόιντ στο βόρειο Ντέβον της Αγγλίας, κοντά στο σπίτι του επιθεωρητή Μάθιου Βεν.

Ένας νέος  άνδρας με τατουάζ ένα πουλί άλμπατρος στον λαιμό του έχει μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου. Για να βρει τον δολοφόνο, ο πολυμήχανος… γκέϊ αστυνομικός, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα νοσηρά μυστικά της κοινότητας που άφησε πίσω του χρόνια πριν.

Ο Βεν απαρνήθηκε την κοινότητά του όταν κατάλαβε ότι δεν ήταν ικανός να τηρήσει τις αυστηρές εντολές μιας ευαγγελικής κοινότητας, τους Αδελφούς, διότι η μητέρα του ήταν μέλος αυτής της αυστηρής θρησκευτικής κοινότητας. Για τους γονείς του, η πίστη ήταν πιο σημαντική από τον γιο τους. Επειδή ο Μάθιου Βεν ήταν γκέϊ, ήταν πλέον μαύρο πρόβατο γι΄ αυτούς.

Ο Μάθιου έχει ακολουθήσει από τότε το δικό του μονοπάτι στη ζωή, παράτησε τις σπουδές του και έγινε ένας σπουδαίος ντετέκτιβ ενώ παντρεύτηκε τον άντρα της καρδιάς του τον Τζόναθαν ο οποίος είναι ο εμπνευστής του Γούντγιαρντ, ένα καταφύγιο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Μάθιου είναι ένας ευαίσθητος άντρας, με ανασφάλειες, πληγές από τη στάση των γονιών του, ανασφάλειες για τις επιλογές του αλλά και τις ικανότητές του, αγωνίες για το αν είναι αρκετός για τον σύντροφό του.

Παράλληλα με την δολοφονία του Σάιμον Γουόλντεν γίνονται και δύο απαγωγές ,δύο κοριτσιών  με μαθησιακές δυσκολίες (σύνδρομο Ντάουν). Της Λούσι Μπράντικ και της Κριστίν Σάπλαντ.  Πρέπει ο Μάθιου Βεν να ασχοληθεί με όλα αυτά.

Ο άνδρας που δολοφονήθηκε λέγεται Σάιμον Γουόλντεν. Ένας άστεγος αλκοολικός, καταθλιπτικός και βίαιος ψυχωτικός άντρας, που είχε καταστρέψει τη ζωή του. Είχε σκοτώσει ένα μικρό παιδί σε ένα τροχαίο δυστύχημα και υπέφερε από τύψεις. Όμως ήθελε να πετύχει κάτι σημαντικό, ήθελε να επανορθώσει. Είχε ανάγκη από εξιλέωση, είχε ανάγκη για λύτρωση. Είχε ανάγκη να κάνει το σωστό.

Αυτός ο καλός άνθρωπος ο Σάιμον φθάνει στο Μπάρνσταπλ του Ντέβον. Ήταν λυπημένος και ένιωθε χαμένος. Ένας άνθρωπος που εμφανίστηκε μεθυσμένος στην εκκλησία του ιερέα Έντουαρντ Κρέιβεν και τον βοήθησε. Όταν εγκαταστάθηκε στο σπίτι δύο νέων κοριτσιών, της Καρολάιν Πρις  και της Γκάμπι Χένρι, πίστεψε ότι βρήκε τη σωτηρία του. Η μία γυναίκα ήταν η κοινωνική λειτουργός που ανέλαβε την υποστήριξή του και η άλλη εργαζόταν στο Κέντρο ημερήσιας φροντίδας κοριτσιών με σύνδρομο Ντάουν, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γούντγιαρντ. Ο άνθρωπος αυτός, ο Σάιμον Γουόλντεν υπέφερε από ενοχές λόγω του τροχαίου, όμως πάλευε να ξαναπάρει τη ζωή του στα χέρια του. Ο Γουόλντεν δούλευε εθελοντικά στο Κέντρο Γούντγιαρντ, ένα καταφύγιο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όταν ο Γουόλντεν μαθαίνει ότι κάποιοι ευυπόληπτοι πολίτες και υψηλά ιστάμενοι είχαν συγκαλύψει μια σεξουαλική κακοποίηση μιας ευάλωτης γυναίκας στο Γούντγιαρντ, ήθελε να αντιδράσει και να τους ξεσκεπάσει. Ήθελε να σκαλίσει την υπόθεση. Ο Σάιμον Γουόλντεν διενεργούσε τη δική του έρευνα. Κανείς δεν του έδινε ιδιαίτερη σημασία. Ποιος ήταν άλλωστε; Ένας άστεγος αλκοολικός με ψυχολογικά προβλήματα. Ήξερε ο Σάιμον ότι αυτό  ήταν σημαντικό να έρθει στο φως η αλήθεια. Όμως έτσι θα κατέστρεφε όλο το σπουδαίο έργο στο Γούντγιαρντ. Γι΄αυτό ο Σάιμον Γουόλντεν έπρεπε να πεθάνει. Αν πέθαινε ,θα ήταν μια μορφή θυσίας. Θα ήταν για το καλό όλων. Έπρεπε το θέμα να κουκουλωθεί.

Χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους οι ισχυροί του Λάβακοτ και του Κέντρου Γούντγιαρντ,  χειραγωγόντας μια μαριονέτα, μαχαιρώσανε τον Σάιμον Γουόλντεν και κάνανε τις δύο απαγωγές.

Τα γεγονότα ξέφυγαν από τον έλεγχο.

Επρόκειτο για μια συνωμοσία ισχυρών προσώπων που είχαν χάσει την ανθρωπιά τους και νοιάζονταν περισσότερο για την υπόληψή τους παρά για τους ανθρώπους των οποίων είχαν αναλάβει τη φροντίδα.  Ήταν όλοι μπλεγμένοι σε κάποιο βαθμό.

Ένα ρούχο με λεκέδες από σπέρμα .Μια φούστα.

Ποιος ο ρόλος του ιερέα Έντουαρντ Κρέιβεν;

Ποιον εξαγόρασαν οι ισχυροί άντρες;

Οι δύο γυναίκες θα γλιτώσουν τον εφιάλτη της απαγωγής;

Μια γυναίκα με σύνδρομο Ντάουν, που φορούσε μοβ ζακέτα.

Η απαγωγή μιας λάθος γυναίκας.

Μια επικίνδυνη φουσκονεριά.

Αμφιλεγόμενες αποφάσεις, σεξουαλικά σκάνδαλα και αδικίες.

Ποιος ή ποια ήταν ο/η δολοφόνος;

Το βιβλίο αυτό, μιλά για τη διαφθορά και για τον ρόλο των ισχυρών ανθρώπων που προσπαθούν να κρύψουν μια εγκληματική ενέργεια. Μέσα από την πλοκή προκύπτουν πολύ δυνατά κοινωνικά ζητήματα κυρίως όσον αφορά τους άγραφους νόμους των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ηθικών εκβιασμών που δέχονται τα μέλη τους, αλλά και το αποτρόπαιο θέμα της αποπλάνησης παιδιών με διανοητική υστέρηση από ανθρώπους που υποτίθεται ότι βρίσκονται κοντά τους για να τους παρέχουν την ευκαιρία να γίνουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Το «Άλμπατρος» είναι ένα πολυδιάστατο, ογκώδες αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Με το που ξεκινάς την ανάγνωση η συγγραφέας σε αιχμαλωτίζει στον ιστό της γραφής της και δεν θέλεις να δραπετεύσεις αν δεν δεις πως θα εξελιχτεί αλλά και πως θα κλείσει η ιστορία. Το βιβλίο με μυστηριακή υποβλητική ατμόσφαιρα και δυνατή πλοκή είναι ποτισμένο με αγάπη αλλά και με την βία, καθώς και με την απανθρωπιά κάποιων ανθρώπων, που μπροστά στην ματαιοδοξία τους, είναι ικανοί για τα πάντα.

Ένα δυνατό, συναρπαστικό, ολοκληρωμένο μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές, φόνο, εξαφανίσεις, που προκαλούν ερωτηματικά και αμηχανία στις αρχές, αλλά και διαπροσωπικές σχέσεις που επηρεάζουν τις καταθέσεις, δεσμούς που καθορίζουν στάσεις και αποφάσεις και χαρακτήρες οικείους και ρεαλιστικούς που παρασύρουν τον αναγνώστη σε καλοδουλεμένη ιστορία με έντονο μυστήριο και ανατροπές.

Είναι από τα βιβλία που δε βρίσκεις ψεγάδια και καταλαβαίνεις πως η  συγγραφέας δούλεψε καιρό δίνοντας το είναι της. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με πληθώρα συναισθημάτων που βιώνεις κατά τη διάρκεια του λογοτεχνικού ταξιδιού. Σου προσφέρει συγκινήσεις απλόχερα και προβληματισμό για το πώς εσύ θα λειτουργούσες αν ήσουν πρωταγωνιστής της ιστορίας. Στο τέλος λυτρώνεσαι και παίρνεις απαντήσεις.

Νοσταλγικό και καθηλωτικό.

  • Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη σε σειρά 4 επεισοδίων. Στην Ελλάδα προβάλλεται από την Cosmote TV με τίτλο The long Call.
  • Οι κριτικές του στο goodreads πλησιάζουν τις 25.000.
  • Διακρίθηκε με το βραβείο Agatha Award for Best Contemporary Novel 2019.
  • Επιλέχθηκε από το Library Journal ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία της χρονιάς.
  • H τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές ως μια σύγχρονη συμπεριληπτική ιστορία, που τοποθετεί ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ντετέκτιβ Μάθιου Βεν (Ben Aldridge).

Διαβάστε το.


Η Αν Κλιβς είναι μέλος της ομάδας «Murder Squad» που απαρτίζεται από έξι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων και έχει στόχο την προώθηση του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους. Το 2006 η Αν κέρδισε το εξαιρετικά σημαντικό βραβείο λογοτεχνίας Duncan Lawrie Dagger στην κατηγορία Καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος για το βιβλίο της Μαύρα Φτερά. Ζει στο Νορθ Τάινσαϊντ της βορειοανατολικής Αγγλίας. Πολλά από τα μυθιστορήματα της Αν Κλιβς – συμπεριλαμβανομένων αυτών της σειράς Σέτλαντ και εκείνων με πρωταγωνίστρια την ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ, τα οποία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος– έχουν μεταφερθεί στη μικρή οθόνη, σε τηλεοπτικές σειρές του BBC και του ITV, όπως το Άλμπατρος. Το Άλμπατρος τιμήθηκε με το βραβείο Agatha Award για καλύτερο μυθιστόρημα το 2019 και επιλέχθηκε από το Library Journal ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς. Η Αν Κλιβς έλαβε το 2017 τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στην αστυνομική λογοτεχνία, για το σύνολο του έργου της, το CWA Diamond Dagger Award.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια