Θεμιστόκλεια Μωετζή: "Κάθε είδους έκφραση για εμένα είναι ευλογία"


 

Η Θεμιστόκλεια Μωετζή θεωρεί τη συγγραφή τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης. Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Το Μεγάλο Φάσμα των Εκδοχών» από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Σήμερα με αφορμή αυτή την πρώτη συγγραφική της προσπάθεια φιλοξενείται στις Τέχνες σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Μωετζή, για ποιο λόγο αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που καθόρισε τη λογοτεχνική σας πορεία;

Κάθε είδους έκφραση για εμένα είναι ευλογία. Η ελευθερία να εκφράζουμε τις απόψεις μας, τους προβληματισμούς και τις ιδέες βοηθά την ομαλή συνύπαρξη…

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των νέων συγγραφέων; Ποια είναι η δική σας προσωπική εμπειρία;

Θέλω να πιστεύω πως το αναγνωστικό κοινό στηρίζει κάθε προσπάθεια, τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα από πριν διότι έχουμε πρόσβαση στις νέες κυκλοφορίες με περισσότερους τρόπους. Ως αναγνώστες και ως συγγραφείς μπορούμε να βρούμε νέες διόδους επικοινωνίας μέσω του βιβλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, τελικά οι άνθρωποι διαβάζουν βιβλία μας μέρες μας;

Διαβάζουν, διαβάζουν και με τη συμβολή του διαδικτύου ηλεκτρονικά βιβλία, ωστόσο ίσως να έχει μειωθεί ο χρόνος που αφιερώνουν στην ενασχόληση αυτή καθώς το διαδίκτυο προσφέρει ένα σωρό άλλες..

Το δικό σας έργο τι το διαφορετικό προσφέρει στα γράμματα; Εξασφαλίζει μια ξεχωριστή ταυτότητα ανάμεσα στα τόσα άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά; Τι πιστεύετε;

Θαρρώ πως η ερώτηση αυτή θα πρέπει να γίνει σε κάποιον που αφιέρωσε χρόνο για να διαβάσει το βιβλίο μου…

Δέχεστε επιρροές από άλλους συγγραφείς στα έργα σας ή δεν το θεωρείτε απαραίτητο;

Ασφαλώς, άλλοτε συνειδητά άλλοτε ασυνείδητα, είμαι «μάρτυρας» της αλληλεπίδρασης όπως όλοι μας.


Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για σας;

Οτιδήποτε μπορεί να διεγείρει τις αισθήσεις μου.

Το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου αποτελεί την πρώτη εκδοθείσα συγγραφική σας προσπάθεια. Πρόκειται για μια νουβέλα που φέρει τον τίτλο «Το Μεγάλο Φάσμα των Εκδοχών» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Πώς προέκυψε η συγγραφή της; Ποιο ήταν το βασικό ερέθισμα που σας ενέπνευσε; 

Η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο προέκυψε από εξωτερικά ερεθίσματα και την μελέτη συγκεκριμένων πραγμάτων. Δεν σας κρύβω πως η «στέγη», εκείνο δηλαδή που προφύλαξε κάθε σκέψη και την βοήθησε να μετουσιαστεί στις αράδες ενός βιβλίου, ήταν μονάχα η «λέξη»: ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ

Πείτε μας λίγα λόγια για το περιεχόμενο της ιστορίας.

Η παιδική κακοποίηση κάθε έκφανσή της (συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική …) είναι κακοποίηση του ανθρώπινου είδους γενικότερα. Ρωγμή στην πρόοδο και αναχαίτιση της εξέλιξης.

Αφορά όλο το συμπαντικό χωριό, κάθε κοινωνία, αφορά το μέλλον της ανθρωπότητας, το βιβλίο αναφέρεται λοιπόν στην κακοποίηση της ψυχής και σε κάποια από τα παραπάνω.

Η γνωριμία του Μίλτου με τη Θεμιστόκλεια, είναι μια γνωριμία, μια πρώτη επαφή με τις εκδοχές του εαυτού τους.

Δεν μπορώ ωστόσο να αποκαλύψω περισσότερα διότι θα χαθεί το «μυστήριο» της ύπαρξης των ηρώων αυτής της μικρής ιστορίας.

Όπως αναφέρετε στο οπισθόφυλλο, «μέσα από την περιγραφή του εσωτερικού κόσμου των ηρώων αναδεικνύεται η αξία του Χάους και ωθούμαστε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας για το μυστήριο της ύπαρξης.» Τελικά η ιστορία σας αποτελεί καθαρά ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης για την γνωριμία και αποδοχή του εαυτού μας;

Ναι, παράλληλα ασφαλώς με προβληματισμούς για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων που προκύπτουν στα πλαίσια της συνύπαρξης σε αυτόν τον πλανήτη, το βιβλίο άλλωστε αναφέρεται στο έγκλημα της παιδεραστίας..

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για το εξώφυλλο του βιβλίου σας;

Αυθόρμητα, δεν ήταν επιλογή ήταν θα έλεγα εντολή της γενικότερης κοσμοθεωρίας μου, η οποία περιλαμβάνει πλήθος εναλλακτικών διαδρομών και ενδεχομένων, απέναντι σε κάθε αναγκαιότητα. Οι εναλλακτικές διαδρομές άλλωστε είναι και βασικό συστατικό της σύγχρονης επιστημονικής θεώρησης όλων των πραγμάτων.

Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου στο οποίο καθρεφτίζονται στοιχεία του εαυτού σας; Η ηρωίδα σας συγκεκριμένα φέρει το δικό σας όνομα. Μήπως αυτό υποδηλώνει κάτι περισσότερο από μια τυχαία επιλογή;

Θεωρώ πως στοιχεία από τον εαυτό μου υπάρχουν, εγώ το γράφω άλλωστε. Πόσο αμερόληπτα, απογυμνωμένα από εμπειρίες, συναισθήματα, επιχειρεί κάποιος να λογοτεχνίσει; Σίγουρα λοιπόν έχει και κάτι από εμένα. Εντούτοις η επιλογή του ονόματος ήταν και ένα τέχνασμα που έχει να κάνει με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Είναι εμφανές ότι μέσα από το βιβλίο σας επιθυμείτε να περάσετε συγκεκριμένα μηνύματα στον αναγνώστη. Επομένως ο ρόλος του πέρα από καθαρά ψυχαγωγικός είναι μήπως και διδακτικός;

Όχι, όχι διδακτικός, η διδαχή είναι κάτι για το οποίο δεν έχω καλές εντυπώσεις. Προτιμώ την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών, απόψεων και γνώσεων αν θέλετε στα πλαίσια όπως προανέφερα μιας γενικότερης αλληλεπίδρασης. Η διδασκαλία στο μυαλό μου έχει χάσει την αίγλη της διότι συνήθως οι εκφάνσεις της περιορίζουν τη σκέψη ενώ δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό.

Το βιβλίο απευθύνεται και σε εφήβους ή μόνο σε ενήλικους;

Αν και δεν έχω ειδικές γνώσεις πάνω σε αυτό που με ρωτάτε εγώ το χάρισα και στην μικρή μου κόρη ηλικίας 15 ετών ωστόσο δεν θα την παρότρυνα να το διαβάσει νωρίτερα.

Είστε ευχαριστημένη με το πρώτο σας εκδοτικό σπίτι;

Είμαι ευχαριστημένη, τα πράγματα από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μας κύλισαν ομαλά με ηρεμία και κατανόηση. Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ελκυστής!

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση βιβλίου το επόμενο διάστημα;

Προτίμησα για τώρα να απέχω από τη διαδικασία αυτή για λόγους πιο προσωπικούς.

Μια ευχή για το μέλλον;

Το μέλλον είναι τα τωρινά μας βήματα, οπότε να ευχηθώ βήματα σταθερά, δημιουργικά.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Απόσπασμα από το βιβλίο σ.77


Κυρία Μωετζή, σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτησή μας. Να είστε καλά και κάθε προσδοκία σας να γίνει πραγματικότητα.

Εγώ ευχαριστώ που τιμήσατε τη συγγραφική μου προσπάθεια με το χρόνο που της αφιερώσατε .Να είστε πάντα καλά!

 

Βιογραφικό:

Η Θεμιστόκλεια Μωετζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε αρκετό καιρό σε ελληνικά νησιά, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στο Πόρτο Ράφτη. Ο πνευματικός της “θεραπευτής” είναι η θάλασσα. Θεωρεί τη συγγραφή τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Απόφοιτη ΑΕΙ, του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, και κατέχει πρόσφατο πιστοποιητικό επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Θρησκευτικές και Πολιτισμικές Ετερότητες στην Ελληνική Κοινωνία».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια