Ο συγγραφέας Σαράντης Παπαδόπουλος μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς μου δίνεται η δυνατότητα έπειτα από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με την συγγραφή να μοιραστώ και εγώ τις ιστορίες μου και να κάνω γνωστό το έργο μου σε ένα ευρύτερο κοινό.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Μόνο καλά λόγια θα μπορούσα να πω για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Βλέπετε, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε ένα τέτοιο φεστιβάλ και δεν κρύβω πως ανυπομονώ να συμμετάσχω και εγώ σε αυτή τη γιορτή της μυθοπλασίας.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Φυσικά! Άλλωστε οι "Συμπαντικές Διαδρομές" με έχουν στηρίξει και σε υπόλοιπους διαγωνισμούς και πιστεύω πως υπάρχει μια άριστη συνεργασία μεταξύ μας. Είναι αρκετά σημαντικό να υπάρχουν τέτοιου είδους εκδοτικοί οίκοι καθώς το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος έχει αρχίσει να αποκτά αρκετή δημοτικότητα και μόνο από τέτοιου είδους δράσης μπορούν νέοι συγγραφείς να αναδείξουν τα έργα τους.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Πιστεύω πως οι Έλληνες αναγνώστες τώρα αρχίζουν να εξερευνούν καλύτερα το είδος και πως τώρα αρχίζει η λογοτεχνία του φανταστικού να αποκτά περισσότερους αναγνώστες. Σε αυτό δεν κρύβω όμως πως έχουν βάλει το λιθαράκι τους και οι πλατφόρμες μαζικής "καταλαβωσης" σειρών και ταινιών φαντασίας οι οποίες παρακινούν τους θεατές να ψάξουν για βιβλία με παρόμοιο περιεχόμενο.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Δυστυχώς δεν έτυχε. Παρ'όλα αυτά εύχομαι τα καλύτερα για όλους τους καθώς ο καθένας μας μπορεί να μπει στην θέση του άλλου. Οπότε δεν θα μπορούσα να μην τους ευχηθώ να πετύχουν ως συγγραφείς και να εκπληρώσουν φυσικά όσους συγγραφικούς στόχους έχουν.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το βιβλίο μου "Ιστοριες δίχως αύριο" περιλαμβάνει τέσσερις ιστορίες οι οποίες έχουν να κάνουν με άτομα που παλεύουν. Βλέπετε, ο καθένας μας δίνει καθημερινά την δική του μάχη από οποιοδήποτε πρίσμα το βλέπει ο καθένας, και αυτό είναι που δένει τις ιστορίες αυτές μεταξύ τους. Πάντα βέβαια με φόντο την φαντασία.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Η παρουσίαση είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου λίγο μετά τις δέκα το βράδυ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Θα ήθελα να μεταβιβάσω στα άτομα που πιθανόν να διαβάσουν το βιβλίο μου πως με τιμά ιδιαίτερα που το επέλεξαν. Είναι η μεγαλύτερη τιμή για τον κάθε συγγραφέα να διαβάζουν τις ιστορίες του και να χάνονται μέσα σε αυτές. Πιστεύω πως θα ικανοποιήσουν αρκετά άτομα αλλά και πώς θα προβληματίσουν κάποια άλλα, πάντα βέβαια υπό το πρίσμα της φαντασίας. Όσο για το αν άρεσε σε κάποιον ή όχι, κάθε κριτική είναι ευπρόσδεκτη μέσω των μέσων μαζικής δικτύωσης καθώς σε αυτές τις μέρες που ζούμε είναι εύκολο να βρεις κάποιον στο ίντερνετ και να επικοινωνήσεις μαζί του. Ε, λοιπόν ανυπομονώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια