Μαρία Σαρρή-Μπελλέ: "Δε θυμάμαι τον εαυτό μου να μη ζωγραφίζω"


Ένα μαγευτικό απόγευμα στη Βούλα στην Έκθεση Ζωγραφικής παρέα με την εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στα νησιά του Βοριοανατολικού Αιγαίου κυρία Μαρία Σαρρή-Μπελλέ.
Συνέντευξη στην Ευφροσύνη Λούζη


Γιατί διαλέξατε να κάνετε μια αναδρομική έκθεση;

Ο καλλιτέχνης έχει ανάγκη να δείξει την πορεία του, την εξέλιξη της δουλειάς του κι εγώ έχω μισό αιώνα καλλιτεχνικής διαδρομής.

Από ποια ηλικία ζωγραφίζετε;

Δε θυμάμαι τον εαυτό μου να μη ζωγραφίζω. Δε χρειάζεται να είναι ιδανικές οι συνθήκες για να δημιουργήσει ένας καλλιτέχνης. Συμβαίνει το αντίθετο θα έλεγα πολλές φορές. Οι δυσκολίες, τα προβλήματα οι αντίξοες συνθήκες, δυναμώνουν την φαντασία και είναι πρόκληση για τον δημιουργό.

Πιστεύετε πως η τέχνη σώζει;

Είναι μεγάλη κουβέντα! Η τέχνη είναι ψυχοθεραπεία! Είναι κατάθεση ψυχής! Βγαίνουν πολλά από μέσα μας αλλά και από την πραγματικότητα που βιώνουμε. Πιστεύω ότι τελικά η τέχνη συμπληρώνει μια προσωπικότητα, καθαρίζει το μέσα του ίδιου του δημιουργού και δίνει κάποια μηνύματα σε όλους όσους την βλέπουν!


Από τι έχετε δεχθεί επιρροές στη ζωγραφική σας;

Κατά περιόδους έχω δεχθεί επιρροές από διάφορα. Όπως την φύση, τον έρωτα, την αγάπη, την πίκρα, την χαρά, την στεναχώρια, ακόμα επηρεάζομαι από τον πόλεμο και γενικά από καταστάσεις που αγγίζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αλλά και η μυθολογία, η ιστορία μας, ένα τραγούδι, ένα ποίημα, το πως νοιώθουμε που βρισκόμαστε, όλα αυτά και πολλά άλλα επηρεάζουν τον δημιουργό. Να μην ξεχάσω τις δεκάδες βραχογραφίες που υπάρχουν στον χώρο της έκθεσης, τις λατρεύω και μου δίνουν τη αίσθηση ότι κάνω αποκρυπτογράφηση στην κάθε πέτρας. Αλλά την τελευταία περίοδο αφουγκράζομαι προσεκτικά τον εσωτερικό μου κόσμο.

Πιστεύετε ότι το να ζωγραφίσει κανείς καλά χρειάζεται το ταλέντο ή απλώς μια καλή τεχνική;

Ένα καλός καλλιτέχνης τα χρειάζεται όλα κυρίως υπομονή και επιμονή! Θεωρώ ότι το 1% είναι το ταλέντο και το 99% είναι τα υπόλοιπα όπως είχε πει και ο Goethe. To ταλέντο βέβαια χρειάζεται να το καλλιεργήσει με σπουδές, μελέτη και καλή επικοινωνία. Όμως εάν δεν υπάρχει αυτή η ώθηση του 1% ταλέντο μπορεί και τίποτα να μη συμβεί.

Τι θα θέλατε να μοιραστείτε με τους επισκέπτες σας;

Θα ήθελα να μοιραστώ την ευτυχία και την χαρά της δημιουργίας! Ο καλλιτέχνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα επιλέγει την απομόνωσης αλλά μετά νοιώθει την ανάγκη να επικοινωνήσει και να γνωρίσει κόσμο να παρουσιάσει σε όλους το απόσταγμα της ψυχής του.


Ποιο είναι το αγαπημένο σας μότο;

«Γηράκω αεί διδασκόμενος» και «Αν θες κάτι με όλη σου την ψυχή, το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να σε βοηθήσει να το πετύχεις» Και τα δύο αυτά τα θεωρώ πολύ σημαντικά στην ζωή μου. 

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Καταρχάς σχεδιάζω να κάνω μια μεγάλη Έκθεση στην Αμερική. Πρόκειται για μια σειρά που θα είναι η κατάθεση της ψυχής μου. Επίσης, σκοπός μου είναι να περάσω ηχηρά – διδακτικά μηνύματα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην νεολαία μας. Τέλος γράφω το έβδομο παραμύθι μου που αναφέρεται σε ένα κορίτσι κι ένα κοχύλι.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!


Βιογραφικό:

Η Μαρία Σαρρή γεννήθηκε και ζει στη Χίο. Είναι κόρη του Ιωάννη Καρακωνσταντή και της Κυριακής Ελευθερίου. Είναι σύζυγος του Νίκου Σαρρή και μητέρα πέντε παιδιών. Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες και η αγάπη για τη ζωγραφική, την μάγεψαν πολύ νωρίς. Υπηρετεί τη ζωγραφική σαν ιέρεια, κι αυτό αποτελεί για κείνη τρόπο ζωής. Κοπιάζει ψάχνοντας ασταμάτητα δημιουργώντας καινούργια μονοπάτια. Έχει πραγματοποιήσει δεκαεπτά ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα της κοσμούν αεροδρόμια και τουριστικά γραφεία της Ευρώπης. Ακόμα στολίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πρωθυπουργικό Γραφείο, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Πολλές φορές παρουσιάστηκε η δουλειά της από τα Μ.Μ.Ε. σε διάφορες χώρες, όπως: Αυστραλία, Η.Π.Α., Κύπρο, και φυσικά στην Ελλάδα. Εργάζεται ως καθηγήτρια ζωγραφικής. Το Σεπτέμβρίο του 1999 τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο για την προσφορά της στην Τέχνη, στη 2η Πνευματική Ολυμπιάδα, που διοργάνωσε η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη" στην Αθήνα. Το Μάρτιο του 2000 τιμήθηκε με 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό με θέμα "Προσωπικότητες του Αιώνα", κατά την εκδήλωση "Παναθήναια 2000", ενώ παράλληλα βραβεύτηκε για το ποιητικό της έργο στην "15η Γιορτή των Ποιητών" από την Επιτροπή Λογοτεχνών "Η Θεά Αθήνα" με 2ο βραβείο και αργυρό μετάλλιο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Επίσης το Μάιο του 2000 βραβεύτηκε από την "Academia Ferdinandrea" Catania Ιταλίας, με το βραβείο "Oscar 2000" και το Νοέμβριο με 1ο βραβείο "Giovanni Gronhi" στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό ποίησης - ζωγραφικής από την "Accademia Pontedera" Pisa Ιταλίας. Ακόμα το Νοέμβριο του 2000 τιμήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πνευματικό Κέντρο Δελφών με 2ο βραβείο ζωγραφικής - ποίησης από τις Δελφικές Αμφικτιονίες. Και το 2001 με 2ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό ποίησης στο Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής. Από το 2002 ως το 2007 συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Καθημερινή" ως εικονογράφος για τα περιοδικά "Popular Science", "ΟΙΚΟ", και "Κ". Έχει ακόμα συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρείες στα πεδία της ενδυματολογίας, των σκηνικών και της ζωγραφικής για σκηνικά, ενώ από το 2005 και έπειτα ασχολείται και με το σχεδιασμό, την εικαστική επιμέλεια και την ψηφιακή επεξεργασία τρισδιάστατων χαρτών. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ασχολείται με την δημιουργική αναπαλαίωση επίπλων με ιδιαίτερα πρωτότυπα και καλαίσθητα αποτελέσματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια