Στέλλα Σιδεράτου: "Το μυστικό της συνταγής της ευτυχίας για τον καθένα μας ξεχωριστά είναι μοναδικό"


Σήμερα στις Τέχνες έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε έναν άνθρωπο αρκετά ανήσυχο και δραστήριο, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας το βιογραφικό του. Είναι η συγγραφέας Στέλλα Σιδεράτου, η οποία αρκετά πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η συνταγή της ευτυχίας σε επτά ημέρες», από τις εκδόσεις «Ελκυστής»

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Σιδεράτου, καλώς βρεθήκαμε! Διαβάζοντας το βιογραφικό σας διαπιστώνω ότι είστε ένας άνθρωπος αρκετά ανήσυχος και πολυπράγμων. Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας και πώς θα τον παρουσιάζατε στο αναγνωστικό κοινό;

Καλώς σας βρήκα λοιπόν. Όπως το είπατε. Ένας άνθρωπος αρκετά ανήσυχος! Μου αρέσει να εξελίσσομαι και να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου σε διάφορους τομείς. Αυτό με κρατά ενεργή, ανοιχτόμυαλη, μου χαρίζει ζωντάνια, με κάνει να μην βαριέμαι και διευρύνει τους πνευματικούς μου ορίζοντες. Άλλωστε η γνώση δεν σταματά ποτέ! Κανείς δεν τα ξέρει όλα, η επιστήμη, η τεχνολογία, όλα εξελίσσονται. Έτσι και ο άνθρωπος θα πρέπει να εξελίσσεται. Έτσι είμαι κι εγώ, δεν μου αρέσει να μένω στάσιμη και αδρανής. Ακούω, διαβάζω και μαθαίνω!

Η συγγραφή πώς προέκυψε στη ζωή σας και γιατί; Γιατί τώρα;

Δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο. Μου αρέσει γενικότερα η συγγραφή. Μου αρέσει να γράφω κείμενα, άρθρα και να προσφέρω τις γνώσεις μου σε ανθρώπους που επιθυμούν να με ακούσουν, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Κάθε είδος βοήθειας πρέπει να προσφέρεται στον άνθρωπο.

Η επαγγελματική σας ενασχόληση και το αντικείμενο των σπουδών σας σας ωθεί κατά κάποιον τρόπο στη συγγραφή βιβλίων ανάλογου περιεχομένου. Θεωρείτε ότι είναι αναπόφευκτο το γεγονός όταν προέχει μέσα σας η επιθυμία της προσφοράς στον συνάνθρωπο, αυτόν που χρειάζεται οπωσδήποτε ψυχολογική βοήθεια, ενθάρρυνση κι ενδυνάμωση του εαυτού του;

Αγαπάω να βοηθάω ανθρώπους. Σίγουρα μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει των επαγγελμάτων μου, ως διαιτολόγο και φυσικοθεραπεύτρια. Μου αρέσει η επικοινωνία με τους ανθρώπους και η ανταλλαγή απόψεων. Αγαπάω να συμβουλεύω ανθρώπους, οι οποίοι μου το ζητούν. Άνθρωποι, όπως το είπατε κι εσείς, που χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια, ενθάρρυνση κι ενδυνάμωση του εαυτού τους. Άνθρωποι που χρειάζονται κάποιο κίνητρο για να πετύχουν το στόχο τους. Η επαγγελματική μου ενασχόληση και το αντικείμενο των σπουδών μου με ωθεί προφορικώς και γραπτώς στη μετάδοση γνώσεων αλλά και προσωπικών απόψεων ανάλογου και μη περιεχομένου.

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των συγγραφέων που γράφουν βιβλία ψυχολογίας κι αυτοβελτίωσης ή είναι λίγο επιφυλακτικό απέναντί τους; Υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ικανοποιητική «εμπορική κίνηση», ώστε να ενθαρρύνονται με τη σειρά τους και οι εκδοτικοί οίκοι για την έκδοση βιβλίων ανάλογου περιεχομένου;

Υπάρχουν αρκετές όψεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει εκείνο το κοινό που πιστεύει πραγματικά στα βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και ψάχνει να βρει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματά του ή τη σπίθα διαφυγής στις δυσκολίες που βιώνει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και εκείνο το κοινό, το πιο επιφυλακτικό, που θεωρεί πως τα βιβλία αυτά είναι και λίγο της “μόδας”, είναι η νέα τάση της εποχής, βάσει των τωρινών συνθηκών ζωής του ανθρώπου. Σίγουρα ‘όλα’ δεν μπορούν να αρέσουν σε ‘όλους’. Σε κάθε άνθρωπο ταιριάζει διαφορετικό είδος θεραπείας. Πιστεύω πως ο άνθρωπος πρέπει με κάθε τρόπο να βρίσκει τη λύση στα προβλήματά του. Η λύση μπορεί να έρθει από την ανάγνωση ενός βιβλίου ή την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ή από προσωπική προσπάθεια. Οι εκδοτικοί οίκοι δεν πρέπει να απορρίπτουν σε καμία περίπτωση αυτό το είδος βιβλίων που αφορούν ένα σημαντικό ποσοστό κοινού. Κάθε είδος βοήθειας πρέπει να προσφέρεται και να παρέχεται. Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα της επιλογής!

Τι να περιμένει ο αναγνώστης από ένα βιβλίο ψυχολογίας που θα το επιλέξει ως ανάγνωσμα;

Ο αναγνώστης πολλές φορές έλκεται από βιβλία που έχει ανάγκη να διαβάσει. Έλκεται από εκείνα τα βιβλία με στόχο να βρει απαντήσεις στα προβλήματα και τις δυσκολίες του.

Μπορεί το βιβλίο να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή με έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή;

Δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτη. Δεν υπάρχει η τέλεια θεραπεία. Είναι καθαρά υποκειμενικό! Ο κάθε άνθρωπος ψάχνει να βρει τη λύση βάσει των αναγκών του, είτε ψυχικών είτε οικονομικών, στην παρούσα χρονική φάση που βρίσκεται. Θεωρώ πως χρειάζεται ένας συνδυασμός. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι η προσωπική προσπάθεια. Η προσπάθεια που θα κάνει ο καθένας ξεχωριστά χωρίς την απόλυτη και μοναδική βοήθεια του ψυχολόγου, ψυχοθεραπευτή, βιβλίου κ.ά. Σημαντικό είναι ο άνθρωπος να τα ‘βρει’ με τον εαυτό του. Αυτό είναι το κλειδί της θεραπείας. Αν ο άνθρωπος το καταφέρει αυτό, τότε θα έχει αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημά του.


Το βιβλίο σας τιτλοφορείται: «Η συνταγή της ευτυχίας σε επτά ημέρες», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής» και είναι το πρώτο σας. Πώς προέκυψε η συγγραφή του και γιατί; Τι σας ενέπνευσε;

Με εμπνέει καθημερινά η εργασία μου. Μέσα από αυτήν, γίνομαι δημιουργική και εξελίσσομαι. Με εμπνέουν οι ασθενείς μου. Αγαπάω να επικοινωνώ μαζί τους. Αγαπάω γενικότερα την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Μου αρέσει να ανταλλάσσω απόψεις. Καθημερινά, ακούω τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους σχετικά με διατροφικά, φυσικοθεραπευτικά και γενικού περιεχομένου ζητήματα. Έτσι, σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να δώσω και κάποιες απαντήσεις γραπτώς!

Μιλήστε μας για το περιεχόμενό του.

Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία που κάτι έχουν να μου προσφέρουν. Μία γνώση! Θεωρώ λοιπόν πως “Η συνταγή της ευτυχίας σε επτά ημέρες”, κάτι έχει να σου προσφέρει. Στον καθένα ξεχωριστά θα προσφέρει αυτό που αναζητά και αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη. Ένα βιβλίο που προσφέρει απλόχερα ιδέες και λύσεις για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, εμπλουτίζει τις γνώσεις σου πάνω σε διατροφικά θέματα και το πιο σημαντικό από όλα, αποκαλύπτει το μυστικό. Ποιο μυστικό; Το μυστικό της συνταγής της ευτυχίας.

Μπορεί τελικά να υπάρξει συνταγή για την διεκδίκηση της ευτυχίας και μάλιστα τόσο επιτυχής και άμεση όσο μας υπόσχεται ο τίτλος του βιβλίου σας;

Κανείς δεν θα υποδείξει σε κανέναν τη συνταγή της ευτυχίας. Κανείς δεν γνωρίζει τη ζωή κανενός, τα προβλήματα και το παρελθόν του. Το μυστικό της συνταγής της ευτυχίας για τον καθένα μας ξεχωριστά είναι μοναδικό και βασίζεται στις επιλογές του.

Ποιο είναι το τελικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη μέσα από το βιβλίο σας αυτό;

Θα ήθελα, ο αναγνώστης, να κρατήσει βαθιά μέσα του και να κατανοήσει πως μπορεί να ευτυχήσει με απλά πράγματα στη ζωή του. Να σκέφτεται απλά. Να πράττει με απλότητα. Να λέει λίγα και ουσιαστικά πράγματα χωρίς υπερβολές.

Πόσο χρόνο σας πήρε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Μέσα σε λίγους μήνες, είχα ολοκληρώσει τη συγγραφή του βιβλίου μου. Γενικά, λειτουργώ στη ζωή μου με πρόγραμμα και πλάνο. Επομένως, όταν αποφάσισα πως θέλω να συγγράψω ένα βιβλίο και να εκφράσω τις απόψεις και τις γνώσεις μου γραπτώς, απλά ξεκίνησα να υλοποιώ το στόχο μου. Δεν είμαι αναβλητική καθόλου.


Από τις μέχρι τώρα εντυπώσεις του αναγνωστικού κοινού θεωρείτε ότι ο σκοπός του βιβλίου σας επετεύχθη; Νιώθετε ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα;

Είναι ακόμα πολύ νωρίς. Ωστόσο, δεν επιζητώ κάτι συγκεκριμένο. Δεν με απασχολούν οι πωλήσεις σαν νούμερο. Με ενδιαφέρει κυρίως η σωστή, σίγουρη και στοχευμένη προσέγγιση του αναγνωστικού κοινού για το βιβλίο. Να ξέρει ο αναγνώστης κάθε φορά το λόγο που αγοράζει το συγκεκριμένο βιβλίο. Τέλος, αν καταφέρω να βοηθήσω έστω και έναν άνθρωπο, τότε πράγματι θα είμαι ευγνώμων.

Το βιβλίο σας απευθύνεται μόνο σε ενήλικες ή και σε έφηβους;

Απευθύνεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα ανθρώπων.

Μιλήστε μας για το εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένη με τις εκδόσεις «Ελκυστής»;

Ευλογημένη αισθάνομαι που μου άνοιξε την πόρτα ο εκδοτικός οίκος «Ελκυστής» και μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία. Είναι σημαντικό να δίνονται ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς και να ακούγονται οι φωνές τους. Εξαιρετικός εκδοτικός οίκος με εξαιρετικούς ανθρώπους.

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση βιβλίου σας το επόμενο διάστημα;

Δεν έχω προγραμματίσει κάτι προς το παρόν.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Η αλήθεια είναι πως είναι ακόμα πολύ νωρίς. Απολαμβάνω το ταξίδι του τωρινού μου συγγραφικού έργου.

Μια ευχή για το μέλλον;

Εύχομαι για ένα πιο δίκαιο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Σχεδίασε την ημέρα σου ξεκινώντας από τα όνειρα της νύχτας. Κοιμήσου πάνω στο σύννεφο του ύπνου. Κοιμήσου με όνειρα γλυκά, όνειρα παραμυθένια, όνειρα παραδεισένια… Η επόμενη ημέρα είναι εκεί και περιμένει ΕΣΕΝΑ και τα ΟΝΕΙΡΑ σου για να γίνουν πραγματικότητα.


Κυρία Σιδεράτου, σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας και σας εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνετε.

Σας ευχαριστώ θερμά για τα όμορφα λόγια και τις ακόμα πιο όμορφες ευχές σας! Εύχομαι να συνεχίσετε το έργο σας με τρόπο δημιουργικό και να έχετε υγεία!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Στέλλα Σιδεράτου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας και του τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ακόμα, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Ρεφλεξολογία και τον Ηλεκτροβελονισμό. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει κύκλο σεμιναρίων στο TRX suspension training και στο pilates και τέλος, ειδικεύεται σε πολλά είδη μαλάξεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site: www.physio-diet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια