Επιλέγουμε βιβλία για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς


Το 2022 μας αποχαιρετά οριστικά και γίνεται πλέον παρελθόν. Ένα 2023 ξεκινά δυναμικά κι εμείς δεν έχουμε παρά να το υποδεχτούμε με αγάπη, χαμόγελο και μπόλικη χαρά. Ανταλλαγές δώρων, ευχές και προσδοκίες σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς πολλά υποσχόμενης από κάθε άποψη. Να λοιπόν η ευκαιρία που όλοι περιμένατε! 
Δείξτε την αγάπη σας προσφέροντας στους ανθρώπους σας ένα βιβλίο! Και φυσικά, δείξτε την αγάπη σας και στον ίδιο σας τον εαυτό! Εξάλλου, κι αυτός το αξίζει. 
Ακολουθούν κάποιες από τις προτάσεις μας για ένα όμορφο κι απολαυστικό ξεκίνημα της νέας χρονιάς.



Βιβλίο πρώτο
Δικαίωμά μου, της Θάλειας Ψαρρά
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Κοινωνικό Μυθιστόρημα


Πρόκειται για μία ιστορία που είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Το θέμα της αρκετά ρεαλιστικό και σκληρό, σαφώς και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση, ύπουλος χειρισμός. Η συγγραφέας επιδιώκει να καθηλώσει τον αναγνώστη, να τον συγκινήσει, να τον προβληματίσει, αλλά και να τον αφυπνίσει, πράγμα και το οποίο καταφέρνει.

Η ιστορία μιλάει για τη ζωή της Δανάης, η οποία βίωνε για είκοσι ολόκληρα χρόνια την κακοποίηση από τον σύζυγό της Λάμπρο. Ανοίγοντας πλέον τις πόρτες της ψυχής της εξομολογείται την ποινή που εξέτιε ζώντας δίπλα σε έναν άντρα αρκετά τοξικό, χειριστικό και ανήθικο, εγωπαθή και φιλόδοξο, μπλεγμένο σε πολλές σκοτεινές ιστορίες, που βίαζε καθημερινά το σώμα και την αξιοπρέπειά της μέσω του ξυλοδαρμού, της ταπείνωσης, της απαξίωσης, του τρόμου και της απειλής με σκοπό να διαμορφώσει εντός της μια ψυχικά αλλοπρόσαλλη προσωπικότητα προκειμένου να εξασφαλίσει με επιτυχία τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρείο.

Μέσα σε όλη αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα έρχεται να προστεθεί και ένας φόνος για τον οποίο κατηγορείται άδικα η Δανάη.

Στο τέλος πια, η Δανάη αντιδρά. Βρίσκει το θάρρος κι επιδιώκει τη λύτρωση. Αποφασίζει να μιλήσει για τη ζωή της αποδιώχνοντας από πάνω της το σκοτάδι και διεκδικώντας για τον εαυτό της το δικαίωμα για αξιοπρέπεια, γαλήνη κι ευτυχισμένη ζωή.

Ένα συγκλονιστικό και καλογραμμένο βιβλίο με αρκετή ένταση και δυνατή πλοκή που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο δεύτερο
Φαντάσματα από το παρελθόν, του Θανάση Μπασιάκου
Εκδόσεις: Ελκυστής
Κατηγορία: Μυθιστόρημα, θρίλερ περιπέτειας και μυστηρίου



Πρόκειται όπως ομολογεί κι ο ίδιος ο συγγραφέας για ένα καθηλωτικό θρίλερ περιπέτειας, αγωνίας και μυστηρίου.

Η ιστορία του μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, σε μια περίοδο πολιτικών ταραχών και καθημερινών σκηνών βίας και πολέμου. Ο συγγραφέας περιγράφει με απόλυτη γλαφυρότητα την πάλη δύο ανθρώπων που πασχίζουν να επιβιώσουν μέσα σε μία κοινωνία βρώμικη κι επικίνδυνη, στην οποία η λέξη δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν καθρεφτίζει τη σημερινή της αίγλη κι αξία. Άλλωστε, οι άνθρωποί της, υπηρέτες ενός σκληρού, άναρχου κι απάνθρωπου κράτους, ανήθικοι κι εγκληματίες καθώς είναι, καταφέρνουν να επικρατήσουν των πάντων οδεύοντας το ίδιο το κράτος τους στην παρακμή, στον εξαθλίωση και στην καταστροφή του μέσω της επιβολής της δικτατορίας. Το λυτρωτικό τέλος για τον αναγνώστη, αλλά και για τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της ιστορίας έρχεται στο τέλος της αφήγησης μέσα από πολλές ανατροπές που οπωσδήποτε εντυπωσιάζουν και καθηλώνουν.

Το μήνυμα που θα λάβει ο αναγνώστης μέσα από την ιστορία αυτή είναι η σημαντικότητα της πίστης στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην ελευθερία του ατόμου.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο τρίτο
Κόκκινο Είδωλο, της Ειρήνης Κουρουνιώτη
Εκδόσεις: Πηγή
Κατηγορία: Αισθηματικό Μυθιστόρημα


Η ιστορία του βιβλίου κάνει λόγο για την ξαφνική ανατροπή της ζωής μιας παντρεμένης 27χρονης αγγλίδας συγγραφέως βιογραφιών και την τροπή που αυτή παίρνει προς το χειρότερο κακό. Η προσωπική ζωή της Σύλβια Γουόκερ αναστατώνεται έντονα όταν συνειδητοποιεί πως ο άντρας της έχει απομακρυνθεί αρκετά από αυτήν χωρίς ωστόσο να γνωρίζει η ίδια τον λόγο. Η απόρριψη που δέχεται και η σταδιακή του απομάκρυνση από κοντά της φέρνουν μεγάλη κρίση στο γάμο τους με αποτέλεσμα η Σύλβια να χάσει ολοκληρωτικά τον εαυτό της και την εμπιστοσύνη της σε αυτόν. Η πάλη ανάμεσα στον καλό και στον κακό της εαυτό είναι αρκετά μεγάλη την ίδια ακριβώς στιγμή που ανώνυμα απειλητικά γράμματα αποστέλλονται στο σπίτι της με σκοπό την παντελή της ψυχολογική αποδυνάμωση. Ένα μεγάλο μυστικό συνδέεται με την εξέλιξη αυτής της ιστορίας η οποία θα οδηγήσει σε πολλές αναδρομές στο παρελθόν, σε κρυμμένα μίση, σε φιλίες, έρωτες και προδοσίες, σε μυστικά πάθη, που όλα στο σύνολό τους βάφονται με κόκκινο χρώμα πάνω σε έναν σπασμένο καθρέφτη.

Η συγγραφέας παρότι δίνει μεγάλη έμφαση στο συναισθηματικό κομμάτι της ιστορίας επιδιώκει να επικεντρωθεί περισσότερο στο ψυχολογικό προκειμένου να παρουσιάσει στον αναγνώστη την πολυσχιδή γυναικεία προσωπικότητα με τη σκοτεινή και την φωτεινή της πλευρά μέσω της αγγλίδας ηρωίδας της.

Ένα βιβλίο αρκετά ενδιαφέρον, ρεαλιστικό και καλογραμμένο που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο τέταρτο
Αυτό δεν είναι έρωτας, της Πάολα Τζανόνερ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Κοινωνικό - Αισθηματικό Μυθιστόρημα



Η ιστορία του βιβλίου μιλάει για μία ξαφνική γνωριμία μιας έφηβης με ένα πανέμορφο αγόρι. Κι ενώ όλοι περιμένουν το παραμυθένιο τέλος των παρόμοιων ερωτικών ιστοριών η συγγραφέας ανατρέπει τα δεδομένα αποδίδοντας ένα πολύ διαφορετικό τέλος που εκπλήσσει.
Ευχάριστη γραφή, φρέσκια νεανική ιστορία, που όπως διαβάζουμε και στην περιγραφή του βιβλίου απευθύνεται σε κορίτσια και μιλά για κορίτσια.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο πέμπτο
Ο τυπογράφος, του Τάκη Γεράρδη
Εκδόσεις: Γραφή
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά το 1982 και ολοκληρώνεται το 2006.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Χριστόφορος δουλεύει αχθοφόρος στη Λαχαναγορά του Ρέντη. Ωστόσο διαβάζοντας τη βιογραφία του Γουτεμβέργιου ονειρεύεται να εισχωρήσει σε έναν άλλον κόσμο, αυτόν των τυπογράφων. Πράγματι, πηγαίνει σε ένα τυπογράφο και μαθαίνει την τέχνη. Τυχαία γνωρίζεται με τον Αχιλλέα, που είναι νονός της νύχτας. Σώζοντάς του τη ζωή από βέβαιο θάνατο δημιουργείται μεταξύ τους μια αληθινή φιλία. Ακολουθεί ο ανηφορικός δρόμος του Χριστόφορου, ενώ πλανώνται ως το τέλος της αφήγησης τα ερωτήματα που θέτει ο ίδιος ο συγγραφέας:

Οι άνθρωποι φτιάχνουν τη ζωή μόνοι τους;
Ή αυτή είναι προδιαγεγραμμένη;
Κάνουν λάθη τα άστρα;

Πρόκειται στην ουσία για ένα οδοιπορικό στην Αθήνα μιας άλλης εποχής, στην οποία εμπλέκεται με αριστοτεχνικό τρόπο η μυθοπλασία με τον ρεαλισμό. Παράλληλα, δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στη φιλία και στις αληθινές σχέσεις, οι οποίες αντέχουν στον χρόνο, παρά τα όποια εμπόδια και τις αναποδιές που φέρνουν στο πέρασμά του οι καταστάσεις.


Έξυπνη πλοκή, πολλές ανατροπές και ολοζώντανοι διάλογοι που πραγματικά καθηλώνουν τον αναγνώστη διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο έκτο
SoftEarth, του Σωτήρη Κατσιμίχα
Εκδόσεις: Πηγή
Κατηγορία: Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας


Ο συγγραφέας επιχειρεί να μεταφέρει τον αναγνώστη στον εικονικό κόσμο του όχι και πολύ μακρινού μέλλοντος. Συγκεκριμένα τον μεταφέρει στην Ελλάδα του 2071 μ.Χ., εκεί όπου ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας επιχειρεί να εξερευνήσει τα όρια της ύπαρξής του με τη βοήθεια της νοημοσύνης του και της βαθιάς φιλοσοφικής του συγκρότησης.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης διαφαίνεται ξεκάθαρα μια προσπάθεια από μέρους του συγγραφέα να εμβαθύνει σε σημαντικά φιλοσοφικά θέματα, τα οποία όχι μόνο στο μέλλον, αλλά εδώ και αιώνες απασχολούν τον άνθρωπο και τον προβληματίζουν.

Ένα βιβλίο που πλέκει άριστα τη φιλοσοφία με την επιστημονική φαντασία, τη βαθιά στοχαστική ανάλυση με την εξερεύνηση και ουσιαστική γνωριμία του εαυτού.

Ένα πρωτότυπο από κάθε άποψη βιβλίο για απαιτητικούς αναγνώστες, γεμάτο ανατροπές και μπόλικο μυστήριο που καθηλώνει, προβληματίζει και εντυπωσιάζει τον αναγνώστη.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο έβδομο
Ο Υπασπιστής του Αυτοκράτορα, του Φίλιππος Πλιάτσικα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα


Το δεύτερο βιβλίο του Φίλιππου Πλιάτσικα υπηρετεί ξεκάθαρα το ιστορικό μυθιστόρημα. Παρ' όλα αυτά, το περιεχόμενό του δε στερείται συναισθηματισμού, ερωτισμού και κοινωνικού προβληματισμού. 

Συγκεκριμένα, οι δυο ιστορίες που αναπτύσσονται σ' αυτό επικεντρώνονται σε έναν μεγάλο έρωτα, ο οποίος όμως δεν ευτύχησε να ολοκληρωθεί ποτέ του. 
Οι δύο χρόνοι της εξιστόρησης αποτελούν ο τωρινός, το 2017 στην προκειμένη περίπτωση και ο παρελθοντικός, δύο αιώνες νωρίτερα, τέλη του 18ου αιώνα, τότε δηλαδή που ξεκίνησε η ερωτική ιστορία στην οποία αναφέρεται ο συγγραφέας.

Ξεδιπλώνοντας τις δυο ιστορίες του βιβλίου του ο συγγραφέας αναρωτιέται: Είναι η μοίρα των ανθρώπων, η τύχη, κάποιος θεός; Τι είναι αυτό που ορίζει τελικά τα βήματά τους;
Ο προβληματισμός του θα γίνει και προβληματισμός του αναγνώστη όταν θα διαβάσει και τη δεύτερη ιστορία του βιβλίου. Το παρόν έρχεται να φωτίσει τη σκοτεινιά του παρελθόντος, να αναδείξει τις προγονικές ρίζες και να ξεδιπλώσει γρίφους και καλά κρυμμένα μυστικά με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Ο επαναπροσδιορισμός του παρόντος έρχεται να διαγράψει μια νέα πορεία στο μέλλον και δικαιολογημένα.

Μεστή γραφή γεμάτη εικόνες, ιστορικά ντοκουμέντα, εντάσεις και παραστάσεις που αποπνέει έναν έντονο συναισθηματισμό και παρασύρει ευχάριστα τον αναγνώστη σ' ένα ταξίδι του νου πίσω στο χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο όγδοο
Λαθραία αλήθεια, της Αντιγόνη Μελισσάκη
Εκδόσεις: Ελκυστής
Κατηγορία: Συλλογή Διηγημάτων


Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων που κατηγοριοποιούνται σε πέντε ξεχωριστές θεματικές ενότητες. Οι ενότητες αυτές διακρίνονται μεταξύ τους με ένα σχετικό ποίημα που συμβαδίζει με το περιεχόμενο της κάθε ενότητας. 
Η θεματική της πρώτης ενότητας αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα διαφόρων περιόδων της ιστορίας. 
Η θεματική της δεύτερης ενότητας αφορά θέματα ψυχολογίας.
Η θεματική της τρίτης ενότητας αφορά διάφορα κοινωνικά θέματα.
Η θεματική της τέταρτης ενότητας επικεντρώνεται σε ιστορίες που διαδραματίζονται παράλληλα με κάποια ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας.
Η θεματική της πέμπτης ενότητας περιλαμβάνει μονολόγους ή και σκέψεις της γράφουσας που προβληματίζουν, ευαισθητοποιούν και αφυπνίζουν τον αναγνώστη.
Μια αξιόλογη πρόταση της συγγραφέως για τους λάτρεις αυτού του λογοτεχνικού είδους και όχι μόνο, καθώς τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι πολυποίκιλα και ελκύουν το ενδιαφέρον μεγαλύτερου μέρους του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια