H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας: Η νέα μεγάλη ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ



Μοντέρνα αγάπη δίχως αγκαλιά;
Πώς να ζήσω τώρα πια;
Με tinder και οθόνη το συναίσθημα,
Άραγε τελειώνει;
Ψηφιακοί δεσμοί, εγγύτητα που πια
Δεν επαρκεί!
Τι είναι η Modern Love;
Διεισδύει στη ζωή μας τώρα πια!

~Ευφροσύνη Λούζη~

Η έκθεση Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας διερευνά την έννοια του έρωτα, της αγάπης και των προσωπικών δεσμών την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου. Εξετάζει πώς η τεχνολογία στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζει τις σύγχρονες κοινωνίες, την εργασία και το λόγο. Πως διεισδύει στη ζωή μας, μετασχηματίζοντας το συναίσθημα και τις κοινωνικές σχέσεις και πως η εμπειρία του εικονικού καταλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου.


Η έκθεση Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας στρέφει το βλέμμα της στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν, από τη μία, διευκολύνει και απελευθερώσει την έκφραση διαφορετικών ταυτοτήτων και εναλλακτικών τρόπων ύπαρξης και κατασκευής του εαυτού, και παίζουν, από την άλλη, επιβαρυντικό ρόλο στην καλλιέργεια παθολογιών, όπως ο ναρκισσισμός, η εμμονή αυτοπροβολής, η ψηφιακή εξάρτηση και η εμπορευματοποίηση του συναισθήματος. Μελετά ακόμη πως η διαπλοκή της πραγματικότητας, του εικονικού και της φαντασίας δημιουργεί πολύπλοκες ψυχολογικές και διαπροσωπικές καταστάσεις και εμπλοκές. Καταγράφει κοινωνικά πρότυπα και προκλήσεις, καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά τις οικείες και κοντινές μας σχέσεις. Είναι μια έκθεση για την ενσώματη εμπειρία του ψηφιακού και την ασώματη εμπειρία της εγγύτητας στη σημερινή εποχή, μετά την πανδημία, στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας.


Σε μια εποχή που τείνει στην ατομικότητα, ενώ η έννοια του ιδιωτικού χώρου και της σημασίας του φθίνει πώς γίνεται να διαφυλάξουμε τις πιο πολύτιμες σχέσεις μας και να μετριάσουμε τη δημοσιοποίηση και την εμπορευματοποίηση των προσωπικών μας στιγμών που καλλιεργούν και επιβάλλουν οι εταιρίες τεχνολογίας; Πώς μπορούμε να αντισταθούμε στην εργαλειοποίηση των συναισθημάτων μας στα επιβεβλημένα πρότυπα, στην πίεση του περιβάλλοντός μας; Πώς θα προστατεύσουμε την ιδιωτικότητά μας όταν βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την πανταχού ψηφιοποίηση της καθημερινότητάς μας από μηχανισμούς που πολλές φορές υιοθετούμε απερίσκεπτα χωρίς να αναλογιστούμε τις συνέπειες της χρήσης τους;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια