Ο Kostas G. Schnippering απαντά στο ερωτηματολόγιο των Τεχνών


Μπορεί η ζωγραφική να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Πιστεύω πώς ναι. Θα παραθέσω δύο παραδείγματα που κατά την γνώμη μου δείχνουν πώς η ζωγραφική μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και αυτό με την σειρά του επιδρά στην καθημερινότητα μας και μεταφράζεται από ατομικό σέ γενικό επίπεδο.

Α. Πηγαίνοντας σέ μία γκαλερί μπορούμε να δούμε έργα ζωγραφικής, να μάθουμε για αυτά καί τόν καλλιτέχνη που τα έφτιαξε. Αυτή η γνώση μας εμπλουτίζει σαν ανθρώπους και μας κάνει πιο μορφωμένους.. Έστω και ο θαυμασμός για αυτά (τα έργα τέχνης) μας φτιάχνει τη διάθεση.

Β. Όταν βάζουμε ένα έργο πού μας αρέσει στο χώρο μας αυτομάτως μας φτιάχνει τη διάθεση και τη μέρα.
Αυτά όλα αν τα μεταφέρουμε από το ατομικό στο γενικό επίπεδο πιστεύω ότι βοηθούν να γίνει ο κόσμος μας λίγο πιο καλός και λίγο πιο ευχάριστος.

Γιατί απολαμβάνετε ένα έργο τέχνης;

Για την ομορφιά του.


Γιατί δημιουργείτε;

Για να μεταφέρω την ιδιαιτερότητα του ευρωπαϊκού αστικού τοπίου και περιβάλλοντος στην εικόνα μου.

Θυμάστε ποιος ήταν ο πρώτος πίνακας που θαυμάσατε στη ζωή σας;

Ο θόλος της Καπέλα Σιξτίνα.

Ποιο έργο τέχνης αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Τον μυστικό δείπνο του Τιντορέτο στην εκδοχή για την Βασιλική του San Giorgio Maggiore της Βενετίας. Η ασύμμετρη σύνθεση του, η ιδιαίτερη χρήση του φωτός από την οροφή, το φωτοστέφανο του Χριστού και μια σειρά αιωρούμενων αγγέλων, η τοποθεσία που μοιάζει να είναι βγαλμένη από πανδοχείο της Βενετίας κάνουν το έργο πολύ ιδιαίτερο, μυστηριώδες και μοναδικό στα μάτια μου.


Ποιο έργο τέχνης θα θέλατε να σας εμπνεύσει στο μέλλον;

Το έργο "The Sisters on a balcony" του Caspar David Friedrich.

Ποιον ζωγράφο θαυμάζετε περισσότερο;

Δύσκολο να πω μόνο έναν. Θα αναφέρω λοιπόν δύο.

Τον ζωγράφο της Αναγέννησης και ειδικότερα του Μανιερισμού Jacopo Tintoretto, που τον θεωρώ ίσως τον κορυφαίο όλων των εποχών και έναν δεύτερο για τον οποίο τρέφω ιδιαίτερο θαυμασμό επειδή ασχολούμαι ειδικά με την τοπιογραφία, τον ζωγράφο του Ρομαντισμού Caspar David Friedrich.

Ποιο καλλιτεχνικό κίνημα αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Πάλι θα απαντήσω με δύο κινήματα. Αγαπάω την Αναγέννηση για την εξιδανίκευση της ομορφιάς και το Ροκοκό για τα ειδυλλιακά τοπία μέσα στα οποία εκτυλίσσονται ανέμελες βουκολικές στιγμές.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην ομαδική μας έκθεση Janus Bifrons, η οποία αποτέλεσε για μένα την ιδανική ευκαιρία να προβάλω τις επιρροές που έχω από τα κινήματα αυτά.


Ποιο είναι το πιο διαχρονικό έργο τέχνης κατά τη γνώμη σας;

Θα έλεγα την Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι και αυτό για το μυστηριώδες χαμόγελο της και το σχεδόν εξωπραγματικό τοπίο στο φόντο.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να δημιουργήσει κανείς;

Προσωπικά ζωγραφίζω το βράδυ, αλλά νομίζω η έμπνευση δεν έχει συγκεκριμένη ώρα. Είναι όταν θα σου έρθει να πιάσεις το πινέλο.

Ποιον πίνακα θα θέλατε να είχατε ζωγραφήσει εσείς και γιατί;

Τον πίνακα "Venus with a mirror" του Τισιάνο για την εξιδανίκευση της γυναικείας ομορφιάς και τα πλούσια χρώματα στα υφάσματα.


Ποιες οι προσωπικές σας φιλοδοξίες στον εικαστικό χώρο;

Προσωπική μου φιλοδοξία είναι να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι σαν καλλιτέχνης, να εξασκούμαι σε νέες τεχνικές, να ανακαλύπτω νέα υλικά και νέους συνδυασμούς χαρτιών και υλικών. Φυσικά η αγάπη του κόσμου για την δουλειά μου είναι το μεγάλο κίνητρο για τα παραπάνω πού ανέφερα.

Τι σας ενέπνευσε στο τελευταίο σας έργο;

Πηγή έμπνευσης για το τελευταίο μου έργο ήταν μια ανάμνηση πού είχα από τον τόπο που μεγάλωσα, το νησί της Θάσου. Είχα πάει ένα χειμωνιάτικο απόγευμα για τρέξιμο και αντίκρυσα ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα το οποίο απαθανάτισα με το κινητό μου και το έκανα έργο τέχνης.


Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας πορεία;

Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία μου. Αν και μόνο πέντε χρόνια στο χώρο της τέχνης, έχω πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό, οι οποίες πήγαν πολύ καλά και μου δείξανε ότι υπάρχει ένα μέρος τού κόσμου πού αγαπάει τη δουλειά που κάνω και το αποδεικνύει και εμπράκτως. Αυτό όπως ανέφερα και προηγουμένως μου δίνει μεγάλη ηθική ικανοποίηση και δύναμη να συνεχίσω την δουλειά μου με ακόμα περισσότερη ένταση και πάθος.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Αυτό που θα ήθελα να κάνω κάποια στιγμή είναι την πρώτη μου ατομική έκθεση. Δεν το προσδιορίζω χρονικά. Όταν θα έχω τον απαραίτητο αριθμό έργων και θα νιώθω έτοιμος για κάτι τέτοιο. Επίσης, να πάρω μέρος σε ακόμα περισσότερες εκθέσεις στο εξωτερικό.


Ο Kostas G. Schnippering συμμετείχε στην εικαστική έκθεση "JANUS BIFRONSστον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι με το ακόλουθο έργο του.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια