Η Κοραλία Τσόγκα απαντά στο ερωτηματολόγιο των Τεχνών


Η Κοραλία Τσόγκα είναι η κόρη της Μαίρη Ραζή και του Σωτήρη Τσόγκα. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός.


Μπορεί η τέχνη του θεάματος να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο;

Είναι πέραν από κάθε φαντασία ένας κόσμος χωρίς τέχνη. Περιτριγυριζόμαστε από τέχνη χωρίς πάντα να το αντιλαμβανόμαστε. Όμως όπως βλέπουμε κι από τις τελευταίες εξελίξεις η τέχνη του θεάματος στην Ελλάδα δεν ανυψώνεται αλλά υποτιμάται με την ακύρωση των πτυχίων δραματικών σχολών, χορευτών και κινηματογραφιστών και την υποβάθμιση τους σε απολυτήρια λυκείου.

Γιατί θαυμάζετε την υποκριτική ως τέχνη;

Γιατί είναι ό,τι πιο κοντινό στα παιχνίδια που παίζαμε παιδιά. Τότε που με τόσο πάθος και αφοσίωση παραδιδόμαστε σε μια επινοημένη πραγματικότητα.

Γιατί υπηρετείτε την υποκριτική;

Μα για να μένω παιδί.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο θεατρικό έργο που παρακολουθήσατε στη ζωή σας;

Επειδή παρακολουθούσα από μικρή ηλικία πρόβες και είχα πολύ οικειοποιημένη την διαδικασία δεν μπορώ να θυμηθώ ποια ήταν η πρώτη παράσταση. Το θέατρο ήταν πάντα κομμάτι της κανονικότητας μου.

Ποιο έργο θεατρικού συγγραφέα αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Τείνω υποκειμενικά να αγαπώ το έργο με το οποίο ασχολούμαι λόγω δουλειάς. Με συντροφεύει μέχρι να καταπιαστώ με το επόμενο. Έτσι είναι όλη μέρα στο μυαλό μου η Γιαγιά Σμύρνη του Υάκινθου Μάινα που έχω σκηνοθετήσει φέτος.

Σε ποιο θεατρικό έργο θα θέλατε οπωσδήποτε να συμμετέχετε στο μέλλον;

Δεν με απασχολεί καθόλου. Όλες οι δουλειές και οι παραστάσεις που έχω λάβει μέρος ήταν πάντα κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχα στο μυαλό μου. Οι ωραίες συνεργασίες κάνουν θελκτικά τα έργα.

Ποιον θεατρικό συγγραφέα θαυμάζετε περισσότερο;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Κολλάω εμμονικά με διάφορους συγγραφείς κατά περιόδους.

Ποιον σεναριογράφο και ποιον σκηνοθέτη θαυμάζετε περισσότερο;

Θαυμάζω το θάρρος και το θράσος της παραγωγικότητας του Αλέκου Σακελλάριου. Πάνω από 60 σενάρια και σκηνοθεσίες όντας αυτοδίδακτος. Χωρίς να υπολογίζουμε τα 200 περίπου θεατρικά του και τα 2000 τραγούδια του. Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο προλάβαινε να κάνει στη ζωή του εκτός από το να γράφει. Προσπαθώ να τον έχω στο μυαλό μου όταν κωλυσιεργώ, αναβάλλω και υπεραναλυω τα πράγματα στη δουλειά.

Ποιον ηθοποιό θαυμάζετε περισσότερο;

Πως μπορεί κανείς να θαυμάζει μόνο έναν ηθοποιό; Από καθένα κάτι άλλο έχεις να πάρεις

Θέατρο, κινηματογράφος ή τηλεόραση; Τι σας ελκύει περισσότερο και γιατί;

Θέατρο. Με τα άλλα δύο μέσα έχω πολλή λίγη εμπειρία για να ξέρω τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες.

Ποιο ρόλο θα θέλατε να είχατε παίξει για πρώτη φορά εσείς;

Έχω δει στον ύπνο μου ότι έπαιζα μια ηρωίδα σε μια από τις τόσες χαμένες τραγωδίες που θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά!

Ποιο ρόλο θα θέλατε να παίξετε με την πρώτη ευκαιρία;

Όποιον μου προτείνουν. Είναι μεγάλη πρόκληση να παίζεις κάτι που δεν γνωρίζεις ή δεν έχεις αναμετρηθεί ποτέ.

Κωμωδία ή δράμα; Ποια η προτίμησή σας;

Δράμα. Η αλληλεπίδραση της κωμωδίας με πιέζει.


Πού σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

Όπως είπα έχω σκηνοθετήσει την παράσταση ΓΙΑΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ ένα μαγικό ταξίδι στις πιο παραμυθένιες μικρασιατικές ιστορίες. Επίσης στο θέατρο ΠΡΟΒΑ διδάσκω και είμαι υπεύθυνη στο θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, στην προετοιμασία δραματικών σχολών και στην δραματική σχολή.

Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας πορεία;

Στο σύνολο ναι, τα τελευταία χρόνια όμως έχω χειριστεί διαφορετικά τα πράγματα λόγω των συνθηκών.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Να δημιουργώ με πάθος και ενθουσιασμό.

Μια ευχή σας που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

Να χαιρόμαστε με τη χαρά του άλλου.


Περισσότερα για το βιογραφικό της Καραλίας Τσόγκα:

Σπουδές:

Ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης Μαίρης Ραζή η Πρόβα, Τμήμα Θεατρικών Τεχνών (B.A. in Theatre Arts) στο Deere

Ηθοποιός στις παραστάσεις:

Ωνάσης τα θέλω όλα (σκην.: Σταμάτης Φασουλής) Λωξάντρα (σκην.:Σωτήρης Χατζάκης) Η Αναζήτηση (σκην.: Νίκος Σακαλίδης) Η Αυλή των θαυμάτων (σκην.: Κοραής Δαμάτης) Το Ενυδρείο (σκην.: Άσπα Τομπούλη) Το τρίτο στεφάνι (σκην.:Θανάσης Παπαγεωργίου,) 7 λογικές απαντήσεις (σκην.: Νίκος Σακαλίδης,) Η Αλίκη στηχώρα των ψαριών (σκην.: Καλλιόπη Ευαγγελίδου) Μήδεια του Μποστ, Επείγονταπεριστατικά, Άσμα για το Σκιάχτρο της Λουζιτανίας, Φαύστα (σκην.: Θανάσης
Παπαγεωργίου)Το τραγούδι του νεκρού αδελφού του Μ. Θεοδωράκη (σκην.: ΘανάσηςΠαπαγεωργίου) Αίσωπος… κάτι θέλει να μας πει(σκην.: Κ.Ρουγγέρη) Εκκλησιάζουσες σαν παραμύθι (σκην.: Κάρμεν Ρουγγέρη) Η νύχτα της κυρίας Λουσιέν, Μια νύχτα, μιαζωή, Πάθει Μάθος Ευριπίδη-Σοφοκλή-Αισχύλου αποσπάσματα, Η Δράκαινα, Φλαντρώ, La Mama, Άσκηση πέντε δακτύλων (σκην.: Σ. Τσόγκας,) Το παραμύθι με τα 4 καπέλα (σκην.: Δ. Δεγαϊτης) Laughing through our tears musicals (σκην.: Cindy Trent)Τρωάδες του Σενέκα (σκην.: Φίλιππος Σοφιανός) Θεατρικό δρώμενο αναπαράστασης της διαδρομής του αποστόλου Παύλου στην Πνύκα (σκην: Άλκης Ζερβός),Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού(σκην.Παντελής Παπαδόπουλος)

Σκηνοθέτης των παραστάσεων:

Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες, Το δάσος του Αισώπου, Θες να βρούμε το όνομα μου; Η μηλιά που όλο γελά, Προς Αλεξανδρούπολη, Και ζήσαμε εμείς καλά, Παραμύθια φύτρωσαν στον κήπο (Θέατρο ΠΡΟΒΑ).
Βοηθός σκηνοθέτη στις παραστάσεις: Ομήρου Ιλιάδα, Ομήρου Οδύσσεια, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Περσέας και Ανδρομέδα, Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία, Το παραμύθι χωρίς όνομα, Οι άθλοι του Ηρακλή (σκην: Κάρμεν Ρουγγέρη)

Θεατροπαιδαγωγός και εμψυχώτρια στα θεατρικά εργαστήρια:

Του Κρατικού θεάτρου βορείου Ελλάδος, του Κ.Ε.Α. Α.Μ.Ε.Α., του θεάτρου "ΠΡΟΒΑ", της Κάρμεν Ρουγγέρη στο θέατρο Κιβωτός, στην Ιόνιο Σχολή και στο 4ο νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου

Τηλεόραση:

Κόκκινο Δωμάτιο (σκην: Α. Ρήγας), Επτά θανάσιμες πεθερές (σκην: Γ.Πετρινιώτης), Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες (σκην: Γ. Κωνσταντίνου).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια