8Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κεντρική έκθεση «Being as Communion» | Τροποποίηση προγράμματος

 


8Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κεντρική έκθεση «Being as Communion»

Τροποποίηση προγράμματος 04-05 Μαρτίου 2023

Αναβολή περφόρμανς & ακύρωση τελετής έναρξης 

 

Το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη μας αφήνει στο MOMus συγκλονισμένους και λυπημένους για όλους τους συνανθρώπους μας που έχασαν τραγικά τις ζωές τους, για τους τραυματίες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, για τις οικογένειες και τα οικεία τους πρόσωπα που θρηνούν ή αγωνιούν.

Υπό το βαρύ τριήμερο εθνικό πένθος και με μεγάλο σεβασμό στο κοινό αίσθημα οδύνης, τροποποιούμε τη δραστηριότητά μας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τις 4 & 5 Μαρτίου 2023 που είχε καταρτισθεί με αφορμή την έναρξη της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Being as Communion».

 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναβάλλεται η περφόρμανς #the head | On becoming an animal, ενώ ακυρώνεται και η τελετή των επίσημων εγκαινίων το Σάββατο 4 Μαρτίου.

Οι χώροι της κεντρικής έκθεσης θα ανοίξουν κανονικά για το ευρύ κοινό σύμφωνα με τις παρακάτω ώρες λειτουργίας.  

 

Το νέο πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: 

Πρόγραμμα 04-05 Μαρτίου 2023 

Σάββατο 04 Μαρτίου 2023

18:00

Προβολή «Foragers» της Jumana Manna, στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Χώρος: Ολύμπιον*

Η ταινία «Foragers» της Jumana Manna απεικονίζει τα δράματα γύρω από την πρακτική αναζήτησης τροφής για άγρια βρώσιμα φυτά στην Παλαιστινή/Ισραήλ με ειρωνικό χιούμορ και διαλογιστικό ρυθμό. Γυρισμένο στα Υψίπεδα του Γκολάν, τη Γαλιλαία και την Ιερουσαλήμ, χρησιμοποιεί μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και αρχειακό υλικό για να απεικονίσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών νόμων για την προστασία της φύσης σε αυτά τα έθιμα.

Το «Foragers» εξορμά προς το τοπίο των Υψιπέδων του Γκολάν, της Γαλιλαίας και της Ιερουσαλήμ, όπου ο ισραηλινός νόμος απαγορεύει τη συλλογή των φυτών 'akkoub (σίλφιον) και za'atar (θυμάρι). Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο ή έχουν δικαστεί, επειδή συνελήφθησαν να συλλέγουν αυτά τα αυτοφυή φυτά. Κατά τους Παλαιστίνιους, οι νόμοι αυτοί αποτελούν το οικολογικό πρόσχημα μιας νομοθεσίας που στην πραγματικότητα έχει σκοπό να τους αποξενώσει ακόμα περισσότερο από τη γη τους, ενώ οι επίσημοι εκπρόσωποι του ισραηλινού κράτους εμμένουν στην εμπειρογνωμοσύνη και το καθήκον τους ως προς την προστασία της φύσης.

Ακολουθώντας τη διαδρομή των φυτών αυτών από την άγρια φύση μέχρι την κουζίνα, και το κυνήγι των τροφοσυλλεκτών από τις περιπόλους στη φύση μέχρι τη δίκη τους, η ταινία «Foragers» αποτυπώνει την αγάπη, τη χαρά και τη γνώση που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, αλλά και την αντοχή αυτών των παραδόσεων στον χρόνο, σε πείσμα των νομικών απαγορεύσεων. Επαναπροσδιορίζοντας τους όρους και τους περιορισμούς της συντήρησης του περιβάλλοντος, η ταινία εγείρει ερωτήματα για την πολιτική του αφανισμού: για το ποιος καθορίζει τι θα εξαφανιστεί και τι θα επιβιώσει.

Η προβολή της ταινίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Being as Communion», σε συνεργασία με το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο ειδικό πρόγραμμα ταινιών με τίτλο «Γεωκουλτούρα».

Έργα της Jumana Manna εκτίθενται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Διάρκεια: 66’

*Ελεύθερη είσοδος για το κοινό με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ. 

 

Κυριακή 05 Μαρτίου 2023

12:00

Παρουσίαση «The Host, Operator and Initiator» των Campus Novel

Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Τι είδους ενδεχόμενα μπορεί να αναδείξει το χώμα ως παράγοντας συνδιαμόρφωσης στη σχέση ανθρώπινου – μη ανθρώπινου; Η εικαστική ομάδα Campus Novel πραγματοποιεί μια επιτόπια επιτελεστική έρευνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συστήνει ένα πολυτροπικό αρχείο που αφορά το χώμα και τη σημειολογία της συν-ύπαρξης.

Οι Campus Novel ακολουθούν μια «τοτεμική» διερεύνηση, από κάτω προς τα πάνω, από τις διαδικασίες ζωής στο υπέδαφος έως το δομημένο αστικό περιβάλλον. Οι συσχετίσεις που εντοπίζουν μεταξύ υποκειμένων, κοινοτήτων αλλά και μεταξύ διαφόρων ειδών, ανθρώπινων και μη, αποκτούν σχήμα σε ένα αρχείο που περιλαμβάνει τις ιδιο-συγκρασιακές αφηγήσεις της πόλης γύρω από τις επιρροές του αστικού κοσμοπολιτισμού στις ήδη εγκατεστημένες ταυτότητες της καταγωγής και της προέλευσης. Η υλικότητα της έρευνας των Campus Novel συστήνεται με τη μορφή μιας πολυεπίπεδης εγκατάστασης που αφορά την ίδια την ερευνητική διαδικασία, με ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές, επινοητικές καταγραφές, δεκάδες λίτρα γόνιμου χώματος και υπεδάφια ευρήματα.

Ως τόπος εκφοράς και προβολής των μικρό-μακρό ζητημάτων συνύπαρξης, η «ρευστή» εδαφικότητα της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται σε ένα παραδειγματικά γόνιμο πεδίο από όπου μπορούμε να «εξορύξουμε» οριακές μεθοδολογίες, νέα αξιακά δεδομένα και οντολογικές επαναπλαισιώσεις του ανήκειν. Εκεί όπου 1,6 τ.μ. ελεύθερου εδάφους αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο, οι διαχωρισμοί καταρρίπτονται, το τοπικό ανάγεται αναπόφευκτα σε πλανητικό, η παράδοση και η νεωτερικότητα ομογενοποιούνται και η κάθε μονάδα τελεί, συμπεριληπτικά, άλλοτε ως ξενιστής, άλλοτε ως τελεστής και άλλοτε ως μύστης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται  στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Being as Communion».

Η ομάδα Campus Novel συμμετέχει στην έκθεση με έργα της στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.  

 

Σάββατο 04 & Κυριακή 05 Μαρτίου 2023

Όλοι οι χώροι της κεντρικής έκθεσης «Being as Communion» είναι ανοιχτοί για το κοινό, στα παρακάτω ωράρια. Παρακάτω αναφέρονται και τα ονόματα των καλλιτεχνών ανά χώρο.

Από Δευτέρα 06 Μαρτίου ισχύει το κανονικό ωράριο λειτουργίας του κάθε χώρου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ https://biennale8.gr/kentriki-ekthesi/

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης*

Καλλιτέχνες: Gianfranco Baruchello, Φοίβη Γιαννίση, COYOTE, Cevdet Erek

*Μανόλη Ανδρόνικου 6

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο 04/03 & Κυριακή 05/03, 08:30-15:30. Μέχρι 31 Μαρτίου: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 08:30-15:30. Από 1 Απριλίου: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 08:00-20:00

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού*

Καλλιτέχνες: COYOTE, Cevdet Erek, Jumana Manna, Ahmed Morsi, Άγγελος Πλέσσας, Κώστας Ρουσσάκης

*Λεωφόρος Στρατού 2

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο 04/03 & Κυριακή 05/03, 08:30-15:30

Μέχρι 31 Μαρτίου: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 08:30-15:30. Από 1 Απριλίου: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 08:00-20:00

 

Γυάλινο Περίπτερο «Κήπου Γλυπτών»*

Καλλιτέχνης: Zheng Bo

Παραλία

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο 04/03 & Κυριακή 05/03, 10:00-18:00

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 12:00-18:00

 

Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ*

Καλλιτέχνες: COYOTE, Πάνος Σκλαβενίτης, Agnes Varda, Vessel (James Bridle & Navine G. Dossos)

Ελένης Ζωγράφου 2

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο 04/03 & Κυριακή 05/03, 11:00-18:00

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-14.30, Τετάρτη 09:00-20:00

 

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2)*

Καλλιτέχνης: Κώστας Ρουσσάκης

25ης Μαρτίου και Παραλία

Ωράριο λειτουργίας:

Σάββατο 04/03 & Κυριακή 05/03, 10:00-18:00

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00

 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης*

Καλλιτέχνες: Jumana Emil Abboud, Campus Novel, COYOTE, Hira Nabi, Γιάννης Παπαδόπουλος, Iva Radivojević, Corinne Silva

*Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)

Ωράριο λειτουργίας

Σάββατο 04/03, 10:00-22:00

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά

 

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης - Βίλα Καπαντζή*

Καλλιτέχνες: Aslı Çavuşoğlu, COYOTE, Piero Gilardi, Akira Ikezoe, Βάσω Κατράκη, Abraham Onoriode Oghobase, Ana Vaz, Θανάσης Χονδρός και Αλεξάνδρα Κατσιάνη

*Βασιλίσσης Όλγας 108

Ωράριο λειτουργίας:

Σάββατο 04/03, 10:00-21:00 & Κυριακή 05/03, 10:00-18:00

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-18:00

 

Επταπύργιο / Γεντί Κουλέ *

Καλλιτέχνες: Κώστας Ρουσσάκης, Ana Vaz, Πάκυ Βλασσοπούλου

*Επταπυργίου 130

Ωράριο λειτουργίας:

Σάββατο 04/03 & Κυριακή 05/03, 08:30-15:30

Μέχρι 31 Μαρτίου: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 8:30-15:30

 

Γενί Τζαμί*

Καλλιτέχνες: COYOTE, Alexandra Paperno

*Αρχαιολογικού Μουσείου 30

Ωράριο λειτουργίας:

Σάββατο 04/03 10:00-15:00 & Κυριακή 05/03 10:00-12:00

Παρασκευή και Σάββατο 10:00-15:00

 

Κήποι του Πασά

Καλλιτέχνες: COYOTE

Ανοιχτή πρόσβαση 

 

Κεντρική έκθεση «Being as Communion»

04 Μαρτίου – 21 Μαΐου 2023

«Being as Communion», το είναι ως κοινωνία, η επανεξέταση της ίδιας της ζωής ως κοινωνία στις βάσεις της συνέργειας, της συνύπαρξης, της κατανόησης, της ευχαρίστησης, της αλληλοϋποστήριξης, της φροντίδας, του μοιράσματος, της συμπεριληπτικότητας ως στάσεις ζωής, είναι ο τίτλος και συγχρόνως το εννοιολογικό πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα αναπτυχθεί από το Σάββατο 04 Μαρτίου έως τις 21 Μαΐου 2023 σε χώρους και μνημεία της πόλης, σε επιμέλεια της ιστορικού και επιμελήτριας σύγχρονης τέχνης, Μαρίας-Θάλειας Καρρά.

Η έκθεση «Being as Communion» ανατρέχει και φιλοξενεί τα έργα -νέες και παλαιότερες παραγωγές- 28 καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων που έχουν όντως δοκιμάσει εναλλακτικά μονοπάτια, προβάλλοντας αντίσταση στη ζωή και τις πρακτικές τους, που εστιάζουν σε ποικίλες μορφές συνδιαλλαγής μεταξύ διαφορετικών υποκείμενων, ζώντων και νεκρών, ειδών και περιβαλλόντων.

Πρωτοποριακά εγχειρήματα και πρωτοβουλίες, πράξεις ακτιβισμού, συνθήματα και θρήνοι που αντηχούν σε αστικά και μη τοπία, προσκλήσεις από νέον σε μια νέου τύπου οικογένεια, ανθρωποζωικά πλάσματα και άφυλα ανθρωποειδή, αειφόρες αρχιτεκτονικές προτάσεις μικρής κλίμακας είναι μόνο κάποιες από τις ιστορίες που αποτυπώνουν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Με τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες ερευνούν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε οικοσυστήματα που απειλούνται, τα πιθανά σενάρια βιώσιμης αλλά και ομαλής συμβίωσης, και τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να μάθουμε να μην επιβάλλουμε τον εαυτό μας στον κόσμο γύρω μας.

Τα έργα της έκθεσης ακουμπούν τις πολλαπλές στρώσεις της ιστορίας της πόλης και φιλοξενούνται σε δέκα διαφορετικές τοποθεσίες μουσεία, μνημεία και χώρους, συνδέοντας οικοδομήματα από κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της Θεσσαλονίκης: βυζαντινά, οθωμανικά, μοντέρνα, προτείνοντας παράλληλα μια πολυφωνική ανάγνωση αλλά και σύζευξη πολλών ισότιμων φωνών. Χωρίς έναν κεντρικό εκθεσιακό χώρο, η κεντρική έκθεση μπορεί να χαρακτηριστεί πολυπολική, καθώς ο κάθε χώρος λειτουργεί αυτόνομα επιτρέποντας στον επισκέπτη να φανταστεί ποικίλες συνδέσεις.

Ο τίτλος Being as Communion είναι δανεισμένος από το έργο του θεολόγου και Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, κατά κόσμον Ιωάννη Ζηζιούλα (Κοζάνη, 1931-Αθήνα, 2023), Και όπως διερωτάται η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Θάλεια Καρρά στο επιμελητικό της κείμενο: «(…) Ίσως να είναι ήδη πολύ αργά, και να έχουμε ήδη αποτύχει παντοιοτρόπως, όμως ακόμα και σε αυτή την παύση που κυοφορεί δυνατότητες (…) Σε ποιες ιστορίες θα ανατρέξουμε, όμως, για να ξαναμάθουμε, να ξανασκεφτούμε, να αρχίσουμε εκ νέου τις κοινές ζωές μας; (…)»

 

Καλλιτέχνες/ιδες: Jumana Emil Abboud, Πάκυ Βλασσοπούλου, Gianfranco Baruchello, Campus Νovel, Aslı Çavuşoğlu, Φοίβη Γιαννίση, COYOTE, Cevdet Erek, Zheng Bo, Piero Gilardi, Sky Hopinka, Akira Ikezoe, Βάσω Κατράκη, Jumana Manna, Ahmed Morsi, Hira Nabi, Abraham Onoriode Oghobase, Γιάννης Παπαδόπουλος, Alexandra Paperno, Άγγελος Πλέσσας, Iva Radivojević, Κώστας Ρουσσάκης, Corinne Silva, Πάνος Σκλαβενίτης, Agnès Varda, Ana Vaz, Vessel (Navine G. Dossos and James Bridle), Θανάσης Xονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη

 

Επιμέλεια: Μαρία-Θάλεια Καρρά

Βοηθοί επιμελήτριες: Φωτεινή Σαλβαρίδη, Μαντώ Ψαρέλλη

Συντονισμός παραγωγής: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Εβίτα Φανού

Συγγραφείς κειμένων καταλόγου: Tristan Bera, Φοίβη Γιαννίση, Μαρία-Θάλεια Καρρά, Oι Aρχιτέκτονες της φάλαινας

Σχεδιασμός καταλόγου: Studio Lalios Vazoura

 

Χώροι: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Επταπύργιο, Γενί Τζαμί, Κήποι του Πασά, Γυάλινο περίπτερο «Κήπου Γλυπτών» (παραλία), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2)

 

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

fb @ThessalonikiBiennale 

@MOMusMuseums

ig @thessalonikibiennale 

@momus_museums

yt Thessaloniki Biennale

MOMus Museums 

www.thessalonikibiennale.gr

www.momus.gr 

#Biennale8 #ThessalonikiBiennale #Geocultura #MOMus 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια