Τρεις δράσεις και δύο εκθέσεις στο MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα

 


Τρεις δράσεις και δύο εκθέσεις στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

(Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα) 

 

Μαθήματα γιόγκα, αυτοτελή εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και ένα εργαστήριο οπτικού εγγραμματισμού πρόκειται να πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο) «δίπλα» στην τρέχουσα περιοδική έκθεση «Down to Earth» και τη μόνιμη έκθεση του μουσείου με έργα της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά.

 

Αναλυτικά

·      Αυτοτελή μαθήματα παραδοσιακής γιόγκα με τη Ναταλία Λαδά

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

29 Μαρτίου, 05, 12 & 26 Απριλίου 2023, 19:00-20:30

Το σώμα, ο νους και η αναπνοή συναντιούνται με τα έργα τέχνης που εκτίθενται στην έκθεση «Down to Earth» σε μια σειρά αυτοτελών μαθημάτων παραδοσιακής γιόγκα με την εκπαιδεύτρια Ναταλία Λαδά.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα κινηθούν με ροή και θα συνδεθούν με την αναπνοή τους. Ξεκινώντας με μία αλληλουχία στάσεων γιόγκα σε ροή που δίνουν έμφαση στην αναπνοή και την επίγνωση των αισθήσεων του σώματος, η πρακτική θα ολοκληρωθεί με τεχνικές διαλογισμού και ηχοδιαλογισμού που προάγουν τη χαλάρωση αλλά και τη θεραπεία του φυσικού σώματος και νου.

Η Ναταλία Λαδά είναι μαθήτρια γιόγκα από το 2011 και πιστοποιημένη δασκάλα Yoga από το 2017. Έχει παρακολουθήσει παραπάνω από 1000 ώρες εκπαίδευσης της Yoga Alliance, σεμινάρια και εργαστήρια. Μεταξύ άλλων, εξειδικεύεται στην παραδοσιακή Hatha Yoga, τεχνικές διαλογισμού και θεραπευτική γιόγκα.

 

Δηλώσεις συμμετοχής

-Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717 ή το email reception.mam@momus.gr . Έως 10 συμμετοχές σε κάθε μάθημα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

-Κόστος συμμετοχής: 10€ για κάθε μάθημα

-Δεν απαιτείται πρότερη εμπειρία στη γιόγκα. Ενδείκνυται η συμμετοχή με άνετα ρούχα. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φέρουν το δικό τους στρώμα γιόγκα και μία πετσέτα.

 

 

·      Εργαστήριο οπτικού εγγραμματισμού «Στερεότυπα της ασφάλειας» με τη Βίκυ Καραΐσκου

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, 15:00-19:00

Πώς εννοούμε και πώς επιδιώκουμε την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας; Πώς και γιατί η εμπειρία μας έχει πείσει πως ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε, οι δομές, οι συνήθειες και οι συνθήκες μας εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο, ή, ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει, πως αλλάζουν πολύ δύσκολα;

Στο συμμετοχικό και διαδραστικό εργαστήριο «Στερεότυπα της ασφάλειας» υπό την οργάνωση και επιμέλεια της  Δρ. Βίκυς Καραΐσκου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και Διευθύντριας της Έδρας UNESCO για τον Οπτικό Εγγραμματισμό (Visual Literacy), οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πώς οι εικόνες που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, καθώς και αυτές που κληρονομήθηκαν από παλαιότερες γενεές, διαμορφώνουν συγκεκριμένους κανόνες και πλαίσια σκέψης.

Εικόνες, λέξεις, ήχοι, ιδέες, συνήθως αντιφατικά και, κυρίως, υποσυνείδητα, εκπέμπουν μηνύματα προς αποκρυπτογράφηση. Οπτικός Εγγραμματισμός (Visual Literacy) είναι η ικανότητα να διαβάζουμε κριτικά πίσω από τις οπτικές εικόνες του κόσμου μας, να ταξινομούμε μέσα από τον θόρυβο, να αναγνωρίζουμε τα διαφορετικά μηνύματα, να κατανοήσουμε τις ιδέες πίσω από αυτά και να αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη.

Ο Οπτικός Εγγραμματισμός μας βοηθά να αναγνωρίζουμε και να εξερευνούμε το πώς και γιατί διαμορφώνουμε τον τρόπο σκέψης μας και μαζί με αυτόν, τις επιλογές μας. Ακόμα πιο σημαντικό, μας βοηθά να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά αναπτύσσοντας ‘αντισώματα’ στην επίδραση των αφηγήσεων που κυριαρχούν γύρω μας.

 

Δηλώσεις συμμετοχής

-Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717 ή το email reception.mam@momus.gr Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

-Δωρεάν συμμετοχή·      Αυτοτελή εικαστικά εργαστήρια για παιδιά «Ξυπνάς την terra μέσα μου…»

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

Σάββατο & Κυριακή 01-02, 08-09 & 29-30 Απριλίου 2023, 12:00-14:00

Το ζήτημα επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και αποτελεί συγχρόνως έναν από τους βασικούς άξονες της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη με γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα». Στο ίδιο πλαίσιο, οι συμμετέχοντες στα νέα αυτοτελή εικαστικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών με τίτλο «Ξυπνάς την terra μέσα μου…» θα αφουγκραστούν τη γη (terra) και θα δημιουργήσουν τα δικά τους…terraτάκια, με πηλό, φύλλα, κλαδιά, χώμα, χαρτί και άλλα βιοδιασπώμενα υλικά.

 

Σχεδιασμός & υλοποίηση: Φαίδρα Βασιλειάδου, Επιμελήτρια – Μουσειολόγος, Θάνος Μακρής, Εικαστικός

 

Δηλώσεις συμμετοχής

·      Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717 ή το email reception.mam@momus.gr Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

·      Κόστος συμμετοχής: 5€ για κάθε παιδί

 

·      Έκθεση ««Down to Earth»,

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

έως τις 30 Απριλίου 2023 (μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά)

Έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών επιχειρούν να ερμηνεύσουν και να αποτυπώσουν τη σύνδεση, αλλά και την τραυματική διάσταση, τον «αφύσικο» και «παράδοξο» διαχωρισμό, την κυριαρχία του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Στην έκθεση επιχειρείται να συνδεθούν τα σύγχρονα δεδομένα, οι πραγματικότητες μιας τεχνολογικής, παγκοσμιοποιημένης και υπερκαταναλωτικής εποχής, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η κλιματική κρίση με την οικολογία, τους αρχέγονους μύθους, αλλά και το ζητούμενο της αναζήτησης και της ανάδυσης μιας νέας πνευματικής και βιωματικής σχέσης ανθρώπου-φύσης.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και οπτικές, δρουν πάνω στην ύλη, καταθέτουν τη δική τους εκδοχή και προτείνουν μια έκθεση «προσγειωμένη», επικεντρωμένη δηλαδή στις αξίες και τις διεργασίες της γης. Η τέχνη επιστρέφει στη «φύση» και τις σημερινές εννοιολογικές της διαστάσεις, η «φύση» εισχωρεί στη ζωή και την τέχνη, επιχειρώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση νέων τρόπων σκέψης και ύπαρξης, γίνεται γόνιμο πεδίο για μια εναλλακτική θέαση του κόσμου, για μια γόνιμη συμβίωση του κοινωνικού με το φυσικό.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη με γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα» του MOMus.

 

Καλλιτέχνες/ιδες: Στρατής Βογιατζής, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Μάριον Ιγγλέση, I broke the vase (Εύα Ματσίγκου - Νεφέλη Σάνη), Γιάννης Καστρίτσης, Άκης Κερσανίδης - Χρύσα Τζελέπη (anemiCinema), Κατερίνα Μόσχου, Βασίλης Νεμπεγλεριώτης, Σωτήρης Πανουσάκης, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Ιφιγένεια Σδούκου, Σοφία Τολίκα, Γιώργος Τσακίρης

 

Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Θούλη Μισιρλόγλου, Γιάννης Μπόλης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Κατερίνα Σύρογλου

 

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά

e. info.mam@momus.gr / τ. (+30) 210 3215717

fb @MOMusAlexMylona

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια