Ιβέτα Ναζλίδου: "Νιώθω σαν ένα πιο μεγάλο παιδί, που ζωγραφίζει με τα μικρότερα παιδιά"


Η σημερινή μας καλεσμένη στις Τέχνες είναι ζωγράφος, αλλά όχι μόνο αυτό. Παράλληλα διδάσκει την τέχνη της στα παιδιά κι έτσι γίνεται κι η ίδια παιδί. Μιλάμε για την Ιβέτα Ναζλίδου η οποία πρόσφατα επιμελήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Παραμύθια από παιδιά για παιδιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γλαρόλυκοι». Πάμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Ναζλίδου, καλώς βρεθήκαμε! Είστε ζωγράφος στο επάγγελμα και μάλιστα διδάσκετε την τέχνη της ζωγραφικής σε παιδιά. Εσείς πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας και πώς θα τον παρουσιάζατε στο κοινό;

Καλησπέρα! Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Είμαι ζωγράφος και ένα κομμάτι από τη δουλειά μου είναι να ζωγραφίζουμε με τα παιδιά. Δεν συνηθίζω να λέω ότι είμαι δασκάλα, επειδή νιώθω σαν ένα πιο μεγάλο παιδί, που ζωγραφίζει με τα μικρότερα παιδιά.

Τα έργα σας προκύπτουν από ερεθίσματα της στιγμής ή είναι το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου μηνύματος που θέλετε να περάσετε στον θεατή;

Τα έργα μου και αυτά που ζωγραφίζουμε με τα παιδιά είναι εμπνευσμένα από την πλούσια παιδική ψυχή - με πολλά χρώματα και φαντασία. Δεν βάζουμε περιορισμό και ζωγραφίζουμε τον παραμυθένιο απεριόριστο παιδικό κόσμο! Κάποια από τα έργα μας είναι εμπνευσμένα από τους μεγάλους ζωγράφους αλλά πάλι στα παιδικά μάτια. Όπως είναι οι ζωγραφιές στο βιβλίο ‘Παραμύθια από παιδιά για παιδιά’

Φαντάζομαι πως ως καλλιτέχνης σας ενδιαφέρει η κριτική των ειδικών. Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι μέχρι ποιο βαθμό σας απασχολεί αυτή η κριτική κι αν είναι ικανή να σας επηρεάσει στη μετέπειτα εξέλιξή σας;

Για μένα είναι σημαντικό και ενδιαφέρον με τα παιδιά να περνάμε όμορφα! Μέχρι στιγμής όλοι είμαστε ευχαριστημένοι - παιδιά, γονείς και εγώ! Πάντα είμαι ανοιχτή να ακούσω μια γνώμη και να βελτιώσω τη δουλειά μου.

Είναι οι ζωγράφοι αποκομμένοι από το πλήθος; Υπάρχει και σε σας αυτή η «μοναξιά» του καλλιτέχνη;

Είμαι αρκετά κοινωνική και το χρειάζομαι να είμαι έτσι. Αλλά στον κόσμο μου, μέσα στην καρδιά και στη ψυχή μου, δύσκολα αφήνω κάποιος να μπει.

Ποιοι ζωγράφοι επηρέασαν την καριέρα σας;

Ναι, βέβαια υπάρχουν! Ο Πικάσο, ο Γκούσταφ Κλιμτ, Καντίνσκι, Ανρί Ματίς.

Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό κίνημα που ακολουθείτε ως ζωγράφος ή που θέλετε να ακολουθήσετε στο μέλλον;

Μου αρέσει πολύ ο κυβισμός.


Υπάρχει κάποιος πίνακας που κρατάτε μόνο για εσάς;

Ένα από τα αγαπημένα μου έργα είναι το έργο «Γυναίκα με μπερέ και καρό φόρεμα» του Πικάσο - του 1937, πορτρέτο της νεαρής μούσας του Πικάσο, Μαρί-Τερέζ Βοκτέρ.

Οι ανησυχίες που έχετε ως άνθρωπος και η σύγχρονη κοινωνική, οικονομική, πολιτική αναστάτωση σας επηρεάζουν ως καλλιτέχνη; Θα δούμε αυτές τις ανησυχίες στα έργα σας;

Όχι, δεν ακουμπάω τέτοια πράγματα στα έργα μου. Προσπαθώ να είναι πάντα χαρούμενα και πολύχρωμα.

Η συγγραφή πώς προέκυψε στη ζωή σας και γιατί;

Πάντα μου άρεσε να γράφω. Μου αρέσει πολύ και το ψυχολογικό κομμάτι και σε κάποια στιγμή κατάλαβα ότι με τα παιδιά πρέπει να κάνουμε κάτι μαζί και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για βιβλίο.

Η επαγγελματική σας ενασχόληση συνέβαλε κατά κάποιον τρόπο στη συγγραφή του βιβλίου που κρατώ στα χέρια μου και που έχει άμεση σχέση με την τέχνη της ζωγραφικής;

Το βιβλίο «Παραμύθια από παιδιά για παιδιά» είναι ένα πρότζεκτ στο οποίο με τα παιδιά γράψαμε παραμύθια και μετά τα παιδιά ζωγράφισαν το βιβλίο. Έτσι έγινε ο συνδυασμός μεταξύ ζωγραφικής και συγγραφής.


Το βιβλίο τιτλοφορείται: «Παραμύθια από παιδιά για παιδιά» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γλαρόλυκοι». Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του είναι ιστορίες που τις έγραψαν και τις ζωγράφισαν τα ίδια τα παιδιά και που φυσικά απευθύνονται σ’ αυτά. Σωστά;

Ναι, σωστά!

Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου σας;

Τα παραμύθια είναι πολύ διαφορετικά. Φανταστείτε χιονισμένα δάση, μαγεμένες πόλεις, μαγικοί καθρέφτες, μαγικά διαμάντια… η φαντασία των παιδιών είναι απεριόριστη!

Ποια η δική σας συμβολή στο βιβλίο αυτό;

Εγώ βοήθησα στην καθοδήγηση των παιδιών και την οργάνωση του βιβλίου, όπως και στην εικονογράφηση του εξωφύλλου και οπισθόφυλλου.

Πώς έγινε η διαλογή των ιστοριών και των εικόνων του βιβλίου;

Η διαλογή έγινε μαζί με τις υπέροχες εκδόσεις «Γλαρόλυκοι».

Ποιο είναι το μήνυμα που περνάει στον αναγνώστη το βιβλίο αυτό;

«Δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από ένα βιβλίο» - Ernest Hemingway

Το βιβλίο σε ποιες ηλικίες απευθύνεται κυρίως;

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία! Πιστεύω ότι θα το απολαύσουν τα παιδιά αλλά και οι γονείς.


Από τις μέχρι τώρα εντυπώσεις του αναγνωστικού κοινού θεωρείτε ότι ο σκοπός του βιβλίου σας επετεύχθη; Νιώθετε ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα;

Νιώθω όχι απλά ικανοποιημένη αλλά πολύ ευτυχισμένη! Πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο και με τις εκδόσεις «Γλαρόλυκοι» κάναμε πολλά παιδιά να χαρούν και ‘ζωγραφίσαμε’ χαμόγελα στα προσωπάκια τους.

Σχεδιάζετε να επαναλάβετε το εγχείρημά σας αυτό με ένα νέο βιβλίο στο μέλλον;

Θα ήθελα πάρα πολύ το να γράφουμε με τα παιδιά να γίνει παράδοση. Ήδη είναι σε εξέλιξη μερικά καινούρια παραμύθια.

Μια ευχή σας που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

Να συνεχίσω τα πρότζεκτ μου με παιδιά. Να έχουμε έμπνευση και φρέσκες ιδέες που να πραγματοποιούμε με αγάπη και ενθουσιασμό. Μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά με τα παιδιά. Όπως έχει πει ο Ντοστογέφσκι - «η ψυχή γιατρεύεται όταν είσαι κοντά σε παιδιά»

Κυρία Ναζλίδου, σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας και σας εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνετε.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια