Νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


 Μόλις κυκλοφόρησαν

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 


Πολυφωνικές ιστορίες απλών και πιο σύνθετων ανθρώπων, σε διαφορετικές τονικότητες.
 
Περνούν από δίπλα μας γυναίκες και άντρες που μας σημαδεύουν ή μένουν απόμακροι, συναντήσεις απρόοπτες αλλά καθοριστικές, περνούν εποχές που κάνουμε σχέδια σε σύγκρουση με την πραγματικότητα και άλλες που μας φανερώνεται το νόημα πίσω από τα γεγονότα. Μιλάνε εδώ μέσα κορίτσια ερωτευμένα που τα βασανίζει ο πόθος, μοναχικές ψυχές που απογράφουν τις παρουσίες άλλων στη ζωή τους, συγγραφείς σε αναζήτηση έμπνευσης και άλλοι που συνειδητοποιούν από νωρίς τη μοίρα τους. Ζωντανεύουν ήρωες παλιών έργων και μυθιστοριογράφοι εμβληματικοί, δειλοί εραστές του καλοκαιριού που δεν συναντήθηκαν ποτέ, κι άλλοι που θέλουν ν’ αλλάξουν τη ζωή τους με κάθε κόστος.
Ένας κόσμος ποικίλος, κοιταγμένος κάθε φορά από άλλη οπτική γωνία, ιστορίες απλών και πιο σύνθετων ανθρώπων, σε διαφορετικές τονικότητες.
 
Ήρθα εδώ για να κρυφτώ. Να γίνω ένα με τα κατακίτρινα στάχυα που στοιβάζουν οι αγρότες στα χωράφια, δίπλα στο δωμάτιο που νοικιάζω, για να γίνουν ζωοτροφές. Ενδέχεται να με έχει ήδη κατασπαράξει ο Λύκος, εμένα μαζί με άλλες τρεις, ξέρω γω, και να νομίζω πως ζω ακόμη. Κοιτάζω έξω από το παράθυρό μου κάθε μέρα και η άσπρη θάλασσα, η Σίκινος απέναντι, τα γλαροπούλια, τα πεύκα γερμένα από τον βοριά που λυσσομανάει τον χειμώνα, όλο το τοπίο μού φαίνεται σαν ξεθωριασμένη καρτ ποστάλ, σαν ξέπνοο, σαν να μη με ενδιαφέρει ή να μη με αφορά. Μέσα μου καίνε φωτιές.
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Θέα Ακρόπολη.
 


 ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
Πάθος της Annie Ernaux 
μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη


Οι πόθοι και οι ταπεινώσεις μιας ανθρώπινης καρδιάς παγιδευμένης σε ένα σαρωτικό πάθος.
 
Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Annie Ernaux αφηγείται την παθιασμένη σχέση που έζησε για κάποιους μήνες με έναν παντρεμένο. Όλη της η ζωή περιστρέφεται γύρω από αυτόν τον ξένο άντρα. Λίγο μετά το τέλος της ιστορίας, θαρρείς και μπορούσε έτσι να την κρατήσει ακόμα λίγο, η συγγραφέας αποφασίζει να εξιστορήσει την προσμονή, τα τηλεφωνήματα, τις κοινές στιγμές, την εγκατάλειψη.
 
«Από πέρυσι τον Σεπτέμβρη, δεν έκανα τίποτε άλλο απ’ το να περιμένω έναν άντρα: να μου τηλεφωνήσει και να έρθει σπίτι μου».
 
Το Πάθος είναι ένα αριστουργηματικό βιβλίο για το ερωτικό πάθος αλλά και για τον τόσο ιδιαίτερο χρόνο της γραφής.
 
«H Annie Ernaux, ακόμα και σε ένα ολιγοσέλιδο κείμενο, ακόμα και σε μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση μιας ιστορίας που βίωσε η ίδια, λέει ένα και μόνο πράγμα: πως είναι μεγάλη συγγραφέας».
Le Monde
 
«Δύσκολα λησμονεί κανείς αυτό το βαθιά ειλικρινές βιβλίο. Λάμπει από γενναιοδωρία και τόλμη».
L’ Humanité
 
«Η μοναδικότητα της γραφής της Ernaux έγκειται στο ότι προσδίδει αξία σε γνώριμα συναισθήματα, μεταμορφώνοντας τη συνήθη έκφρασή τους».
New York Times Book Review
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της:


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
Σειρά: Germania
Αερογέφυρα του Harald Gilbers
μετάφραση: Βασίλης Τσαλής


Mπροστά στο χάος, δεν τα παρατάς: παλεύεις. Ένα θρίλερ υψηλής τάσης σε ένα Βερολίνο που καταρρέει από τον Ψυχρό Πόλεμο.
 
Η ΕΚΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ
Βερολίνο 1948: Η πόλη είναι αποκλεισμένη κατά τη διάρκεια ίσως της πιο επικίνδυνης φάσης του Ψυχρού Πολέμου, όταν µόνο τα αεροπλάνα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό των κατοίκων µε τα αναγκαία αγαθά. Μέσα σε αυτό το χάος, παιδιά που παίζουν στις όχθες του ποταμού Σπρέε βρίσκουν ένα κομμένο ανθρώπινο πόδι. Λίγες μέρες μετά, ανθρώπινα όργανα που, κατά πάσα πιθανότητα, προέρχονται από ένα δεύτερο θύμα εντοπίζονται μέσα σε ένα πλοίο.
Ο επιθεωρητής Οπενχάιµερ προβληματίζεται. Πολύ σύντομα, μέσα σε ένα μισογκρεµισµένο κτίριο, θα έρθει αντιμέτωπος µε ένα φριχτό σκηνικό: σε ένα τραπέζι κάθεται ένας άντρας, νεκρός, γυμνός και από ό,τι φαίνεται το σώμα του αποτελείται από διαφορετικά ανθρώπινα µέλη. Ο διαχωρισμός του Βερολίνου σε ζώνες κατοχής έχει δυσκολέψει πολύ τις έρευνες που είχαν γίνει σχεδόν αδύνατες όσο πλησίαζε ο Ψυχρός Πόλεµος. Και ο δολοφόνος φαίνεται να γνωρίζει ακριβώς ποια πλεονεκτήματα του εξασφαλίζει η τεταμένη κατάσταση…
 
«Με αυτήν τη σειρά ιστορικών αστυνομικών μυθιστορημάτων ο ιστορικός Harald Gilbers αναπαριστά μια συναρπαστική εικόνα του Βερολίνου κατά τη δεκαετία του 1940».
Märkischer Sonntag
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Στη ίδια σειρά κυκλοφορούν τα βιβλία:


ΙΣΤΟΡΙΑ
 


Μπείτε στο «κλίμα» και την ατμόσφαιρα των προγόνων μας. Η ιστορία ζωντανεύει με πρώτο πλάνο τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα.
 
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται κείμενα τα οποία προέρχονται κυρίως από αρχαίες πηγές και εστιάζουν σε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις που δεν βρίσκονται πάντοτε στα σύγχρονα βιβλία της Αρχαίας Ιστορίας. Πολλά από αυτά έχουν ανεκδοτολογικό χαρακτήρα και παρουσιάζουν το εντυπωσιακό, το περίεργο, το απροσδόκητο, ακόμα και το ευτράπελο, µε τρόπο απλό και κατανοητό.
 
«Θεµιστόκλειο» χιούμορ: Ο Θεμιστοκλής, για τον μικρό του γιο, στον οποίο είχε μεγάλη αδυναμία η γυναίκα του, έλεγε: «Ο γιος µου έχει τη μεγαλύτερη δύναμη μεταξύ όλων των Ελλήνων, γιατί τους Έλληνες κυβερνούν οι Αθηναίοι, τους Αθηναίους εγώ, εμένα η γυναίκα µου και αυτήν ο γιος της»!
Όταν μιλάει το κρασί…: Ο Φίλιππος Β΄ φαίνεται ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από τη συμβίωσή του µε την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Αλέξανδρου, και παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα. Στο συμπόσιο που ακολούθησε, ο θείος της νύφης Άτταλος, ενώ ήταν μεθυσμένος, ευχήθηκε στον Φίλιππο να αποκτήσει από τον γάμο του µε την Κλεοπάτρα έναν νόμιμο διάδοχο. Τότε ο Αλέξανδρος, που ήταν παρών, του πέταξε έξω φρενών ένα ποτήρι, λέγοντάς του: «Κι εγώ, ανόητε, σου φαίνομαι ότι είμαι νόθος;». Ο Φίλιππος, τότε, σηκώθηκε και τραβώντας το ξίφος του επιχείρησε να επιτεθεί στον Αλέξανδρο. Μεθυσμένος, όμως, καθώς ήταν, παραπάτησε και έπεσε κάτω. Κι ο Αλέξανδρος, περιφρονητικά, είπε: «Θαυμάστε έναν βασιλιά που ετοιμάζεται να περάσει από την Ευρώπη στην Ασία, αλλά δεν μπορεί να διαβεί από ανάκλιντρο σε ανάκλιντρο»!
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια