Νίκος Χαρ. Ασημακόπουλος: "Η έντυπη έκδοση δεν θα χάσει ποτέ την αξία της και τη μοναδικότητά της"


Σήμερα στις Τέχνες φιλοξενούμε τον ιστοριοδίφη, εκδότη, επιμελητή βιβλίων, και συγγραφέα Νίκο Ασημακόπουλο. Αφορμή της συνέντευξης που ακολουθεί αποτελεί η δεύτερη επαυξημένη έκδοση του βιβλίου του με τίτλο «Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821, Ιστορική καταγραφή των αγώνων των Σουλιωτών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βεργίνα».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Ασημακόπουλε, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να συγγράψετε το βιβλίο σας για τη Συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821;

Από τη μελέτη απομνημονευμάτων των αγωνιστών του 1821, τα οποία εξέδωσα από το 1995 έως το 2006, διαπίστωσα ότι οι Σουλιώτες πολέμησαν ηρωικά σε 59 μάχες καθ' όλη τη διάρκεια των εννέα χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εδραίωσή της. Η Ελληνική Πολιτεία όμως τους αδίκησε, διότι δεν συμπεριέβαλε την ηρωική τους δράση στα σχολικά βιβλία. Αυτός ήταν ο λόγος που με οδήγησε να συγγράψω το βιβλίο μου, με τίτλο: “Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821” στο οποίο καταγράφονται όλες οι μάχες των Σουλιωτών, από τις 6-12-1820 έως τις 2-5-1829, βάσει όλων των ιστορικών πηγών.

Στο βιβλίο σας αναφέρετε, ότι η δράση των Σουλιωτών, από τις 6 Δεκεμβρίου του 1820 έως τις 2 Μαίου του 1829, είχε τεράστιες επιπτώσεις στην εδραίωσή της Ελληνικής Επανάστασης. Μπορείτε να μας αναλύσετε το συμπέρασμά σας αυτό;

1ον. Οι περιφανείς νίκες των Σουλιωτών κατά τριών σουλτανικών στρατιών στην Ήπειρο κατά τον Δεκέμβριο του 1820, (Νίκη κατά της στρατιάς οχτώ χιλιάδων Τσάμηδων στα βουνά του Σουλίου και της στρατιάς επτά χιλιάδων Τουρκαλβανών του Άγου Βασιάρη στις 10 Δεκεμβρίου του 1820 καθώς και της στρατιάς πέντε χιλιάδων Τούρκων του Διοικητή της Ρούμελης Σελήμ πασά και του Βαλτατσή πασά στα Πέντε Πηγάδια κατα το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου), την περίοδο δηλαδή που είχαν συμμαχήσει με τον Αλή πασά, εξόργισαν σε τέτοιο βαθμό τον Σουλτάνο, ώστε αντικατέστησε τον αρχιστράτηγό του, Πασόμπεη, που πολιορκούσε στα Γιάννενα τον Αλή πασά, με τον διαβόητο Χουρσίτ Πασά, τον οποίον από τον Νοέμβριο του 1820 είχε διορίσει στην Τρίπολη Διοικητή της Πελοποννήσου, με αποστολή να καταπνίξει την κυοφορούμενη Ελληνική Επανάσταση. Η απομάκρυνση όμως του Χουρσίτ και της στρατιάς του από την Τρίπολη, την πιο κρίσιμη χρονική στιγμή που μετά από 3 μήνες θα ξέσπαγε η Ελληνική Επανάσταση, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο επιτυχημένο ξεκίνημά της στην Πελοπόννησο. Και αυτό το οφείλουμε στους Σουλιώτες.

2ον. Οι Σουλιώτες, με τις συνεχόμενες νίκες τους κατά των Σουλτανικών στρατευμάτων στην Ήπειρο καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της Ελληνικής Επανάστασης, ισχυροποίησαν τον Αλή πασά, ο οποίος κατάφερε να αντέξει δώδεκα μήνες ακόμη, καθηλώνοντας την τουρκική στρατιά στα Γιάννενα, στην πιο κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση της Ελληνικής Επανάστασης.

3ον. Μετά την καρατόμηση του Αλή πασά, στις 24 Γενάρη του 1822, ο Χουρσίτ, εξοργισμένος από την γενναία απάντηση των Σουλιωτών, οι οποίοι δεν καταδέχτηκαν να αμνηστευθούν μόνον εκείνοι χωρίς την αμνηστεία και των υπολοίπων Ελλήνων, εξεστράτευσε τον Μάιο του 1822 με 30.000 Τουρκαλβανούς κατά του Σουλίου. Οι Σουλιώτες όμως κατατρόπωσαν την τεράστια στρατιά του σε όλες τις μάχες που έδωσαν γύρω από το Σούλι, από τις 16 Μαίου έως στις 2 Ιουνίου του 1822, με αποτέλεσμα να μην εκστρατεύσει ο Χουρσίτ κατά της Πελοποννήσου αλλά ο Δράμαλης, του οποίου η στρατιά καταστράφηκε στα Δερβενάκια και στο Αγιονόρι. Τελικά στις 2 Σεπτεμβρίου του 1822, εξ αιτίας της πείνας και του λοιμού συνθηκολόγησαν και μεταφέρθηκαν στο λοιμοκαθαρτήριο της Κεφαλονιάς χωρίς να έχουν ηττηθεί σε καμία μάχη.

4ον. ΟΙ Σουλιώτες επέστρεψαν λίγο αργότερα από τα Επτάνησα και από το 1823 έως το 1829 έλαβαν μέρος σε όλες τις κρίσιμες μάχες της Ρούμελης και της Αττικής και λόγω της απαράμιλλης ανδρείας τους ήταν εκείνοι που έγερναν την πλάστιγγα της νίκης υπέρ των Ελλήνων, συντελώντας τα μέγιστα στην εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης.


Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό, ιστοριοδίφη, εκδότη, επιμελητή βιβλίων, ή συγγραφέα; Τι απ’ όλα αυτά υπερισχύει;

Υπερισχύει το εκδότης. Η ενασχόλησή μου με την ιστορία, σαν ιστοριοδίφης, ξεκίνησε το 1995, όταν άρχισα να εκδίδω τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821, τα οποία επιμελήθηκα και εμπλούτισα με γκραβούρες και πίνακες καθώς και με σχόλια. Με τη συγγραφή ασχολήθηκα μετά το 2012.

Αν σας έλεγαν να διαλέξετε ανάμεσα στην ιστορική μελέτη και την πεζογραφία προς τα πού θα κλίνατε περισσότερο;

Στην ιστορική μελέτη.

Είστε ο ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Βεργίνα». Μιλήστε μας γι’ αυτόν. Πώς προέκυψε η ίδρυσή του και το όνομά αυτού;

Το 1977 ήμουν ανερχόμενος εκδότης. Τη χρονιά αυτή έγινε η μεγάλη ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου στη Βεργίνα από τον καθηγητή Ανδρόνικο. Το γεγονός αυτό με συγκίνησε τόσο πολύ, που έκανα αίτηση στο υπουργείο εμπορίου και κατοχύρωσα το όνομα “Βεργίνα” σαν σήμα του εκδοτικού μου οίκου. Το πρώτο σημαντικό μου έργο ήταν το “ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ”, ένα φροντιστηριακό έργο 20 τόμων άλγεβρας, γεωμετρίας, φυσικής που κάλυπτε όλες τις τάξεις Γυμνασίου, Λυκείου, με επιμέλεια του Ακαδημαικού και καθηγητή του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Κων/νου Παπαιωάννου. Τη δεκαετία του 80 εξέδωσα και δεύτερο φροντιστηριακό έργο που ανέλυε τα κυριότερα μαθήματα για όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Από το 1995 επιμελήθηκα και εξέδωσα ιστορικά βιβλία για την Αρχαιότητα, για την άνοδο και πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας καθώς και όλα τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821. Από το 2000, ο εκδοτικός οίκος “Βεργίνα”εκδίδει λογοτεχνικά βιβλία που καλύπτουν όλα τα είδη της πεζογραφίας και της ποίησης, τα οποία επιμελείται η αδελφή μου, Ευγενία Ασημακοπούλου-Τσαλπαρά.

Τι είδους βιβλία βρίσκουμε στις εκδόσεις σας;

Όλα τα είδη.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα e-books; Θεωρείτε πως θα «κερδίσουν» σταδιακά την έντυπη έκδοση;

Τα e-books σταδιακά θα πάρουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς, αλλά η έντυπη έκδοση δεν θα χάσει ποτέ την αξία της και τη μοναδικότητά της.

Η εποχή της πνευματικής και οικονομικής κρίσης σας έχει επηρεάσει είτε ως συγγραφέα είτε ως εκδότη;

Η οικονομική κρίση μείωσε κατά πολύ τον τζίρο των εκδοτών, οδηγώντας πολλούς στα όρια της χρεοκοπίας. Ο εκδοτικός μου οίκος άντεξε, διότι είχε σωστή διαχείρηση. Η κρίση όμως αυτή δεν επηρέασε τη συγγραφική μου δράση.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα προβήκατε και σε δεύτερη επαυξημένη έκδοση του βιβλίου σας, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για να το αποκτήσει. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Δικαίωση.

Τι επιπλέον στοιχεία προσθέσατε στη δεύτερη έκδοση;

Προστέθηκε η πολιορκία του Αιτωλικού από τον Μουσταή πασά της Σκόδρας, η μάχη στο Σκαλί και η αναλυτική καταγραφή των ονομάτων όλων των Σουλιωτών οπλαρχηγών, υποσωματαρχών και μπουλουξήδων που συμμετείχαν ή σκοτώθηκαν στην 2η πολιορκία του Μεσολογγίου.

Τι το περισσότερο θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας που δεν το έχει αποκομίσει ήδη από τα υπόλοιπα μέχρι τώρα εκδοθέντα ιστορικά βιβλία του εμπορίου;

Θα μάθει για πρώτη φορά κάτι που αγνοούσε, διότι δεν το είχε διδαχτεί ποτέ. Ότι δηλαδή, η συνεισφορά των Σουλιωτών ήταν καταλυτική για την εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης και το συμπέρασμα αυτό θα το βγάλει και ο ίδιος, διότι θα πειστεί από όλες τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές, που είναι λεπτομεριακά καταγεγραμμένες στο βιβλίο μου, οι οποίες κατεκμηριώνουν την απαράμιλλη γενναιότητά και αυτοθυσία τους σε κάθε μία από τις 60 μάχες που έλαβαν μέρος.

Πόσο χρόνο σας πήρε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του;

Τέσσερα χρόνια.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Το βιβλίο μου θα συγκινήσει πολύ και τους εφήβους, διότι μέσα από την εξιστόρηση των θρυλικών αυτών μαχών των Σουλιωτών θα εμπνευστούν από την απαράμιλλη ανδρεία τους, η οποία ήταν η κινητήριος δύναμη που έγερνε την πλάστιγγα της νίκες υπέρ των Ελλήνων σε όλες τις κρίσιμες μάχες της Ρούμελης και τις Αττικής από το τέλος του 1822 έως το 1829.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Στον εκδοτικό οίκο Βεργίνα και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία.

Κύριε Ασημακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική.


Bιογραφικό:


O Νίκος Χαρ. Ασημακόπουλος, με οικογενειακή ρίζα από τα Λαγκάδια Γορτυνίας, γεννήθηκε στο Αλποχώρι Πύργου Ηλείας το 1949. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, ιστοριοδίφης και ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Βεργίνα». Ασχολείται με τις εκδόσεις βιβλίων από το 1977, αρχίζοντας από φροντιστηριακά βοηθήματα που καλύπτουν όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Από το 1995 επιμελείται και εκδίδει ιστορικά βιβλία για την Αρχαιότητα, την άνοδο και πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και ανανεωμένη έκδοση όλων των απομνημονευμάτων των αγωνιστών του 1821, προσθέτοντας σπάνιες γκραβούρες πορτραίτα αγωνιστών και πίνακες. Από το 2000 επιμελείται και εκδίδει λογοτεχνικά βιβλία που καλύπτουν όλα τα είδη της πεζογραφίας και της ποίησης. Eπίσης έχει γράψει και το μυθιστόρημα «Νικηφόρος Μονομάχος» (ανέκδοτο).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια