Θοδωρής Τσάτσος: Εξωγήινος | Νέο τραγούδι


Με αφορμή τον Μάιο, μήνα διαφορετικότητας:

Εξωγήινος | Θοδωρής Τσάτσος

Μουσική, ενορχήστρωση: Δημήτρης Ιλεμόσογλου
Στίχοι: Θοδωρής Τσάτσος

Από το δίσκο "Εξωγήινος" (2023)


Δίπλα σου ζω, κι ας με κοιτάς σαν εξωγήινο
δε θα μικρύνω, ποιος θες να γίνω;

 

Με αφορμή αυτό τον Μάιο που είναι ο ευρωπαϊκός μήνας διαφορετικότητας σας παρουσιάζουμε το τραγούδι «Εξωγήινος» από το ομότιτλο album του Θοδωρή Τσάτσο, σε δικούς του στίχους και μουσική του Δημήτρη Ιλεμόσογλου.

Ο ίδιος ο στιχουργός και ερμηνευτής μας εξηγεί τι σημαίνει για τον ίδιο ο «Εξωγήινος»:

Νομίζω πως σε πολλούς στιχουργούς συμβαίνει, να υπάρχει κάποιο θέμα που τους καίει να γράψουν κάτι για αυτό, κι όμως να περάσει καιρός μέχρι να το τολμήσουν. Τέτοιο τραγούδι είναι για μένα ο «Εξωγήινος». Είμαι τόσο μέσα στην πόλη και τη ζωή της με πολλούς τρόπους, κι όμως συχνά έχω την αίσθηση πως πολλοί με βλέπουν σαν εξωγήινο λόγω τη τυφλότητάς μου. Αυτή την αίσθηση ήθελα να αποδώσω και να μιλήσω για το πόσο αστείο είναι να διαχωρίζει κανείς τους άλλους, να τους κοιτά παράξενα, ακόμη και καχύποπτα, απλώς επειδή με μια πρώτη ματιά δεν του μοιάζουν. Ο Μάιος είναι ο ευρωπαϊκός μήνας διαφορετικότητας. Αν και με κάνουν να νιώθω αμήχανα οι διάφορες παγκόσμιες ημέρες, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω, πως δίνεται μια ευκαιρία να μιλήσουμε για πράγματα που συνήθως μας βολεύει να προσπερνάμε…"

Ακούστε το τραγούδι «Εξωγήινος» στο YouTube ΕΔΩ

Έπαιξαν οι μουσικοί Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο, effects, φωνητικά), Στέλιος Πασχάλης (τύμπανα) και Δημήτρης Ιλεμόσογλου (κιθάρες). Η ηχογράφηση και η μίξη πραγματοποιήθηκαν από τον Δημήτρη Τσεκούρα (Riot Studio) ενώ το mastering από τον Δημήτρη Σίντο. Οι φωτογραφίες είναι της Γιώτας Εφραιμίδου και η Ελένη Άννινου επιμελείται γραφιστικά τα εξώφυλλα του album.

Λίγα λόγια για τον Θοδωρή Τσάτσο

 

Ο Θοδωρής Τσάτσος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στην “Black Light”, μια κοινωνική επιχείρηση που απασχολεί κυρίως τυφλούς εργαζόμενους. Οργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε καταστήματα λιανικής πώλησης, ώστε να εξυπηρετούν σωστά πελάτες με οπτική αναπηρία. Επίσης γίνονται βιωματικά εργαστήρια σε σχολεία και εταιρίες, ώστε να εξοικειωθούν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού με την τυφλότητα και γενικά τις αναπηρίες.

Παράλληλα εργάζεται ως ψυχολόγος και είναι συνιδρυτής του εθελοντικού οργανισμού «Διαβάζω για  τους άλλους», ο οποίος προωθεί την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με απώλεια όρασης στη γνώση και τη λογοτεχνία.

Παρέα με τη Χρυσέλλα Λαγαρία επιμελούνται τη στήλη «Ζούμε, ρε!» των LiFO podcasts με συναρπαστικές ιστορίες από ΑμεΑ για άτομα με ή χωρίς αναπηρία.

Έχει γράψει τη  συλλογή διηγημάτων, «Εκτός οπτικού πεδίου» (εκδ. Εύμαρος) ενώ το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο «Το πιο δικό μου ψέμα» σε δικούς του στίχους και μουσικές των Γρηγόρη Πολύζου, Δημήτρη Ιλεμόσογλου, Κώστα Γάκη, Σπύρου Παρασκευάκου και Γιώργου Κυριάκου. Πρόσφατα, μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη πραγματοποίησαν συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο με τίτλο των παραστάσεων «Μαζί στο φως». Μουσικές παραστάσεις στο απόλυτο σκοτάδι για να βιώσουμε και ίσως κατανοήσουμε πώς είναι να ζεις με τυφλότητα.

 

Στίχοι:

Αυτό το βλέμμα κι ας μην το ’χω δει το ξέρω
χιλιάδες μάτια σαν κι εσένα με κοιτούν
δείχνουν συμπόνια και θαρρούν πως υποφέρω
δε με γνωρίζουν, μα ταμπέλες μου φορούν

Αυτό το βλέμμα που συνέχεια με καρφώνει
και πέφτει απάνω μου με οίκτο και στοργή
την κάθε αλήθεια μου φρικτά παραμορφώνει
και μου χρεώνει τη δική του την πληγή

Δίπλα σου ζω, κι ας με κοιτάς σαν εξωγήινο
δε θα μικρύνω, ποιος θες να γίνω;

Δίπλα σου ζω, κι ας με κοιτάς σαν εξωγήινο
δε σε συγκρίνω, εδώ θα μείνω

Αυτό το βλέμμα που τα βράδια με φυλάει
κι όταν χαράζει με κοιτάζει και γελά
το χω μαζί μου τη βλακεία να νικάει
και να με στέλνει στα όνειρα μου τα τρελά

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια