Ασημίνα Στασινοπούλου: "Προτιμώ να έχω την δική μου σφραγίδα στη γραφή"


Η Ασημίνα Στασινοπούλου πέρα από συγγραφέας είναι επίσης αρθρογράφος και blogger. Της αρέσει να δημιουργεί ιστορίες κι αυτό φαίνεται εξάλλου από το πλούσιο συγγραφικό της έργο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο, με τίτλο «Η φλόγα του πάθους» από τις εκδόσεις «Ελκυστής» κι εμείς βρήκαμε την ευκαιρία που ψάχναμε για να την φιλοξενήσουμε στις Τέχνες.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Στασινοπούλου, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Ονομάζομαι Ασημίνα Στασινοπούλου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι μητέρα ενός ανήλικου αγοριού που λατρεύω και είναι όλη μου η ζωή. Οι δυο μας δημιουργούμε καθημερινά ιστορίες, ώστε να μπορέσω να του περάσω τα μηνύματά μου για τον κόσμο όπου μεγαλώνει και να τον προστατεύσω και αυτό στάθηκε η αφορμή να γράψω και τα παιδικά μου παραμύθια.

Είμαι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχω τελειώσει δημόσια σχολή ΙΕΚ ως Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Αυτοματισμού Γραφείου. Έχω εργαστεί ως διοικητικός υπάλληλος στη γραμματεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Πολεοδομίας στη Νομαρχία Μεσσηνίας.

Από μικρή μου άρεσε να ταξιδεύω με την πένα μου και να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί.

Αυτό στάθηκε και η αφορμή να γίνω συγγραφέας και παράλληλα αρθρογράφος στη στήλη «Πένα» των Βιβλίων Ορίζοντες και στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών όπου μοιράζομαι τις απόψεις μου για τα βιβλία που τόσο πολύ αγαπώ.

Τι είναι αυτό που σας ωθεί να εκφράζεστε μέσω της συγγραφής;

Είναι η αγάπη μου για τα βιβλία. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα βρίσκω λίγο χρόνο από τις ενασχολήσεις μου για να χαθώ στις σελίδες τους και απολαύσω της ιστορία του συγγραφέα. Οπότε ήταν φυσικό κάποια στιγμή να δοκιμάσω και εγώ την τύχη μου στην γραφή. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση να δημιουργείς κάτι τόσο μοναδικό ώστε κάποια μέρα ξέρεις πως θα το διαβάσει κάποιος και θα είναι η κληρονομία σου στο χώρο της τέχνης.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Τα πάντα. Μια εικόνα. Μια είδηση. Είναι το κλικ που θα μου γίνει εκείνη την στιγμή και θα αρχίσω να γράφω για αυτό.

Δέχεστε επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς στα έργα σας;

Δεν θα το έλεγα. Αν και θαυμάζω πολλούς συγγραφείς τόσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προτιμώ να έχω την δική μου σφραγίδα στην γραφή. Τον δικό μου τρόπο που θέλω να πω την ιστορία μου στον αναγνώστη. Άλλωστε αυτό είναι που μας ξεχωρίζει σε αυτό τον χώρο.

Γιατί επιλέγετε να ασχοληθείτε με το μυθιστόρημα κι όχι με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος;

Αν και έχω γράψει και παιδικά βιβλία τα οποία έχουν λατρευτεί από τους μικρούς μας φίλους και μάλιστα Ο Δράκος Γιατρός έχει βραβευτεί και μεταφραστή στα αγγλικά και τα Ινδικά και κάνει φοβερή πορεία στο εξωτερικό με αποκορύφωμα σύντομα να το δούμε στην οθόνη, το μυθιστόρημα έχει άλλη χάρη. Στο μυθιστόρημα μπορείς να αφήσεις την φαντασία σου να σε οδηγήσει σε υπέροχα μονοπάτια και να δημιουργήσεις υπέροχες ιστορίες χωρίς περιορισμούς. Για αυτό άλλωστε λατρεύω τα μυθιστορήματα. Σου δίνουν μια ελευθερία που δεν δυο δίνετε πουθενά αλλού και μπορείς να γράψεις ότι βαθιά επιθυμείς μέσα σου.

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε στο χαρτί;

Δεν θα το έλεγα ότι υπάρχει κάποιο γεγονός όπου έχω νιώσει την ανάγκη να το μεταφέρω στο χαρτί. Προτιμώ να γράφω ιστορίες που ξέρω πως θα έχουν απήχηση και θα αρέσουν στο αναγνωστικό κοινό.

Ποιος θεωρείτε ότι, τελικά, είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο;

Για εμένα είναι η καλύτερη συντροφιά όταν θέλω να χαλαρώσω από την καθημερινότητα μου. Γενικά πιστεύω πως σκοπός της λογοτεχνίας είναι να σε μεταφέρει σε ένα κόσμο μυθοπλασίας όπου θα σε συγκινήσει. Θα σε κάνει να αγαπήσεις και γενικά θα σου βγάλει συναισθήματα που κρύβεις βαθιά μέσα σου.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Θέλω να πιστεύω πως η αγάπη για το διάβασμα δεν θα σταματήσει πότε όσες επιρροές και να δέχεται ο άνθρωπος στην καθημερινότητα του. Πάντα θα βρίσκουν χρόνο για να χαθούν στις σελίδες του.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που επιθυμεί ν’ ασχοληθεί με την συγγραφή;

Θα τον συμβούλευα να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο και να πιστέψει σε αυτό που κάνει. Μπορεί στα χέρια του να βρίσκεται ένα μελλοντικό διαμάντι για το αναγνωστικό κοινό.


Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο, με τίτλο «Η φλόγα του πάθους», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλό του η ιστορία σας αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στον έρωτα. Πείτε μας περισσότερα πράγματα για το περιεχόμενό της.

Η Ιόλη δεν περίμενε πως ο γοητευτικός άντρας που θα συναντούσε εκείνο το βράδυ θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της. Ήταν σίγουρη πως θα τον ξεπερνούσε και θα προχωρούσε στα σχέδιά της. Όμως, το πεπρωμένο της είχε άλλη άποψη. Ο Άρης από τη στιγμή που θα αντικρίσει την εντυπωσιακή μελαχρινή θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Θα την ερωτευτεί και θα ζήσει μαζί της έναν θυελλώδη έρωτα. Για χάρη της θα αλλάξει όλη την κοσμοθεωρία του.

Πιστεύω πως είναι μια δυνατή ιστορία αγάπης που δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο.

Γιατί επιλέξατε να μιλήσετε για τον έρωτα; Θεωρείτε ότι οι ερωτικές ιστορίες ελκύουν περισσότερο το αναγνωστικό κοινό;

Γενικά ο έρωτας είναι ένα θέμα που βρίσκει πάντα ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό γιατί κατά βάθος όλοι θέλουμε να ζήσουμε ένα τόσο δυνατό συναίσθημα στην ζωή μας.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας; Ποια είναι η φλόγα του πάθους για την οποία κάνετε λόγο;

Ο τίτλος προέκυψε στο τέλος του βιβλίου. Γενικά όταν γράφω μια ιστορία επιλέγω να αφήνω το τίτλο μετέωρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις που γράφω καθώς προχωράω την ιστορία μου. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η φλόγα του πάθους. Γιατί μια μικρή σπίθα ανάμεσα στο ζευγάρι την πρώτη μέρα γνωριμίας τους ήταν δυνατή για να τους ενώσει και να φουντώσει το πάθος τους.


Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου σας στο οποίο καθρεφτίζονται εμφανώς στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητας σας;

Θα έλεγα πως η Ιόλη είναι σαν και εμένα. Αθεράπευτη ρομαντική ψυχή. Που όταν βρει το ιδανικό ταίρι για εκείνη αφήνετε και ζει τον έρωτα της χωρίς περιορισμούς. Είναι άνθρωπος που εμπιστεύεται το άλλο της μισό ακόμα και στα δύσκολο και ξέρει πως πάντα θα είναι εκεί να βοηθήσει όταν χρειαστεί.

Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας μέσω του βιβλίου σας αυτού; Καθαρά και μόνο στην ψυχαγωγία του αναγνώστη, ή θέλετε να περάσετε και κάποια μηνύματα με έμμεσο ή άμεσο τρόπο;

Με την συγγραφή του συγκριμένου βιβλίου θέλω ο αναγνώστης να ερωτευτεί ξανά μέσα από την ιστορία του ζευγαριού μου. Να νιώσει το αίσθημα της αγάπης και του πάθους που ξεχειλίζει σε κάθε του σελίδα.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Το βιβλίο μου απευθύνεται σε ενήλικες καθώς μέσα του υπάρχουν αρκετές ερωτικές στιγμές του ζευγαριού και σαν μητέρα δεν θα ήθελα να διαβάσει κάποιος έφηβος.

Μιλήστε μας για το εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Ελκυστής»;

Οι εκδόσεις Έλκυστης είναι ένας εξαιρετικός εκδοτικός οίκος που είναι πάντα δίπλα στο συγγραφέα από την πρώτη μέρα συνεργασίας τους. Έχουν ένα υπέροχο δίκτυο συνεργατών από την επιμέλεια, γραφιστική μέχρι την προώθηση και το μάρκετινγκ κ.α που είναι πάντα κοντά σου και σε βοηθούν για το τέλειο αποτέλεσμα του βιβλίου σου. Είμαι αρκετά ικανοποιημένη και τους ευχαριστώ για όσο κάνουν για τα έργα μου που τους έχω εμπιστευτεί με τόσο αγάπη.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Ετοιμάζω το επόμενο παιδικό βιβλίο μου που ευελπιστώ να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και να βρει μεγάλη απήχηση από τους μικρούς μας φίλους όπως και τα προηγούμενα.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Εύχομαι μέσα από την καρδία μου κάθε όνειρο και ελπίδα να βρίσκουν το δρόμο τους και να εκπληρώνεται.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

Αυτήν τη γυναίκα θα την ακολουθούσε πάντα. Ήταν η ζωή του. Η πνοή του. Το λιμάνι του. Ήταν η σπίθα που χρειαζόταν για να ανάψει η φλόγα του πάθους την πρώτη μέρα που τους ένωσε και θα τους κρατούσε γερά δεμένους μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Κυρία Στασινοπούλου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.

Εγώ σας ευχαριστώ για την στήριξη σας στο έργο μου και σας εύχομαι πάντα τα καλύτερα.


Βιογραφικό:

Η Ασημίνα Στασινοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι μητέρα ενός ανήλικου τέκνου. Οι δυο τους δημιουργούν καθημερινά ιστορίες, ώστε να μπορέσει να του περάσει τα μηνύματά της για τον κόσμο όπου μεγαλώνει και να τον προστατεύσει.

Είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει τελειώσει δημόσια σχολή ΙΕΚ ως Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Αυτοματισμού Γραφείου. Έχει εργαστεί ως διοικητικός υπάλληλος στη γραμματεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Πολεοδομίας στη Νομαρχία Μεσσηνίας.

Από μικρή τής άρεσε να ταξιδεύει με την πένα της και να αποτυπώνει τις σκέψεις της στο χαρτί.

Είναι αρθρογράφος στη στήλη «Πένα» των Βιβλίων Ορίζοντες και στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών. Η ίδια διατηρεί δικό της blog, όπου μοιράζεται τις απόψεις της και τις προτάσεις της με το αναγνωστικό κοινό που την ακολουθεί από τα μέσα δικτύωσης.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Στα μονοπάτια του έρωτα (Εκδόσεις Ανατολικός, 2018), Ο δράκος πυροσβέστης (Εκδόσεις Οσελότος, 2018), Παιχνίδια Εξουσίας (Εκδόσεις Οσελότος, 2019), Στο νησί της φτου ξελευτερίας (Λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, Τεύχος 5, 2019), Ο δράκος Γιατρός (Εκδόσεις Οσελότος, 2020), Το σεντούκι του παππού (Λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, Τεύχος 8, 2020), Η γοητεία της έλξης (Εκδόσεις Ελκυστής, 2021), The dragon doctor (Εκδόσεις Ontime Books, αγγλική έκδοση, 2021), Μια καρδιά για δύο (Εκδόσεις Carmela’s Books, e-book, 2022).


Στοιχεία επικοινωνίας:

asimina25@yahoo.gr

www.facebook.com/Stasinopoulou.Asimina.Author

https://asiminasbooks.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια