Μαρία Διακάκη: "Λατρεύω να εκφράζομαι μέσω της γραφής"



Η συγγραφέας Μαρία Διακάκη φιλοξενείται σήμερα στις Τέχνες για να μας συστηθεί σε πρώτο πρόσωπο, αλλά και για να μας μιλήσει για το πρώτο της βιβλίο, το παραμύθι της με τίτλο «Η Λιχουδίτσα και τα Μαγικά Σοκολατάκια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γλαρόλυκοι». 

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Διακάκη, τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής παιδικών βιβλίων;

Πάντα μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και αυτό, σε συνδυασμό με τη ζωηρή μου φαντασία και την αγάπη μου για τα παιδιά, με ώθησε στο να γράψω το πρώτο μου παιδικό βιβλίο.

Πώς θα συστήνατε η ίδια τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Είμαι ένας άνθρωπος που λατρεύω να εκφράζομαι μέσω της γραφής. Έχω ασχοληθεί με συγγραφή σεναρίου, αφηγημάτων και παραμυθιών. Συγκυριακά, το πρώτο μου εγχείρημα που εκδόθηκε είναι παιδικό παραμύθι.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Πηγή έμπνευσης για μένα μπορεί να αποτελέσει κάποιο συμβάν που θα μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ή οτιδήποτε θα μου προκαλέσει έντονα συναισθήματα.

Έχετε νιώσει ποτέ την ανάγκη να μεταφέρετε στο χαρτί κάποιο προσωπικό σας βίωμα;

Μα φυσικά! Μάλιστα, κάπου εδώ να αποκαλύψω ότι το πρώτο μου ολοκληρωμένο έργο, αφορούσε μια προσωπική και πολύ σημαντική εμπειρία της ζωής μου, το οποίο, ίσως να είναι και το μοναδικό μέχρι στιγμής, που δεν θα εκδοθεί ποτέ στην original εκδοχή του.


Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο;

Ο σκοπός της λογοτεχνίας είναι υποκειμενικός. Κάποιοι περνούν ευχάριστα την ώρα τους, ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, κάποιοι εμψυχώνονται, κάποιοι ταυτίζονται, ενώ με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, ότι για όλους τους παραπάνω λόγους η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο είδος ψυχοθεραπείας τόσο για τον αναγνώστη όσο και για τον συγγραφέα.

Από πού αντλείτε γενικότερα έμπνευση για να πλάσετε τις ιστορίες σας;

Όπως προανέφερα, πηγή έμπνευσης γίνονται τα συμβάντα που μου προκαλούν συναισθήματα, σημαντικές για εμένα στιγμές.

Θεωρείτε ότι υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου;

Δε θεωρώ ότι υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας. Όταν σκέφτεσαι αντισυμβατικά, εκμεταλλευόμενος τη φαντασία σου και το ιδιαίτερο προσωπικό σου στυλ και ύφος, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα αυθεντικό και παρουσιάζει έναν κόσμο άρτιο, γνήσιο και γεμάτο συναισθήματα.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί συγγραφείς, πρότυπα για μένα. Συγκεκριμένα στο παιδικό - νεανικό βιβλίο, ξεχωριστή θέση έχουν η Ζωρζ Σαρρή, η Άλκη Ζέη και η Πηνελόπη Δ. Παρόλα αυτά δε νομίζω ότι διακρίνεται κάποια επιρροή των προαναφερθέντων στο παραμύθι μου.

Είναι απαιτητικοί αναγνώστες τα παιδιά;

Τα παιδιά είναι αφοπλιστικά ειλικρινή μέσα από την αθωότητα τους, βασικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι πια ξεχασμένα ή και άγνωστα σε πολλούς ενήλικες. Οπότε ναι, φυσικά και θεωρώ ότι τα παιδιά είναι απαιτητικοί αναγνώστες.


Κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο σας, που κυκλοφόρησε 2022 από τις εκδόσεις «Γλαρόλυκοι» και έχει τον τίτλο «Η Λιχουδίτσα και τα Μαγικά Σοκολατάκια». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

«Η Λιχουδίτσα και τα μαγικά σοκολατάκια» αποτελεί ένα διαδραστικό παραμύθι, αφού μέσα από την ιστορία της, περιγράφεται ο τρόπος παρασκευής των μαγικών αυτών γλυκών, με ευχάριστο και παιχνιδιάρικο τρόπο. Μάλιστα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μετά πράξη από τους αναγνώστες, καθώς στο τέλος του βιβλίου δίνεται η συνταγή.

Ο τίτλος της ιστορίας σας εισάγει κατευθείαν τον αναγνώστη στο τι πρόκειται να διαβάσει. Μάλιστα το εξώφυλλο του βιβλίου σας είναι τόσο όμορφο κι ευχάριστο που οπωσδήποτε ελκύει το ενδιαφέρον του, καθώς διαισθάνεται ότι το περιεχόμενό του θα τον διασκεδάσει και θα του προκαλέσει όμορφα συναισθήματα. Αυτή ήταν η αρχική σας επιδίωξη;

Ήταν βασικός μας στόχος και δικός μου και του εικονογράφου, του Παναγιώτη Τσαούση, ο οποίος απεικόνισε εξαιρετικά τον τίτλο του παραμυθιού. Εξάλλου... μια εικόνα, χίλιες λέξεις.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Τα μηνύματα είναι δύο! Το πρώτο μήνυμα που θέλω να περάσω είναι αυτό της διαφορετικότητας, αφού η πρωταγωνίστρια ξεφεύγει από τα δυτικά πρότυπα, μιας και είναι μελαμψή και παραπέμπει σε διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, όχι τόσο οικείους για εμάς. Το δεύτερο μήνυμα αφορά κυρίως τους ενήλικες, αφού τους προτρέπει να περνούν όμορφο και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά, στην προκειμένη περίπτωση μαγειρεύοντας μια πολύ αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων. Γιατί ποιος μπορεί να αντισταθεί άλλωστε στη σοκολάτα;


Όμορφες και τρυφερές εικόνες συνοδεύουν τις σελίδες του βιβλίου σας, όπως είθισται άλλωστε στα παραμύθια. Ο εικονογράφος Παναγιώτης Τσαούσης απέδωσε με την δική του τέχνη το νόημα της ιστορίας σας. Εσείς ως συγγραφέας της, θεωρείτε ότι τα κατάφερε 100%;

Όπως προανέφερα, ο Παναγιώτης με το ταλέντο του κι ένα μαγικό τρόπο κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί μέσω της τέχνης του, ακριβώς τις εικόνες που δημιούργησα στο μυαλό μου, όσο έγραφα το παραμύθι.

Παρότι οι χαρακτήρες του βιβλίου σας είναι φανταστικοί, θα εντοπίσει ο αναγνώστης σ’ αυτούς στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Ναι, νομίζω υπάρχουν αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα μου, που αποτυπώνονται στους ήρωες. Ενδεικτικά δύο από αυτά είναι το στοιχείο της προσφοράς και η αγάπη μου για τη μαγειρική.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε κυρίως;

Τυπικά οι ηλικίες που απευθύνομαι είναι σε παιδιά τριών έως επτά ετών. Άτυπα, απευθύνομαι σε “παιδιά” όλων των ηλικιών, αφού η διασκέδαση μέσω της μαγειρικής είναι δικαίωμα τόσο μικρών όσο και μεγάλων.


Είστε ευχαριστημένη με το εκδοτικό σας σπίτι;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από το εκδοτικό μου σπίτι! Εξάλλου το “προξενιό” μεταξύ εμού και του εκδοτικού οίκου, έγινε από έναν πολύ αγαπημένο μου φίλο, τον Νίκο Χατζηευστρατίου, οπότε και υπήρξαν από την αρχή έντονα τα αισθήματα της εμπιστοσύνης, της οικειότητας και της ασφάλειας. Μέχρι και σήμερα, μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε δυνατά και δημιουργικά όλοι μαζί παρέα.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε;

Και βέβαια! Η Λιχουδίτσα έχει να μας εκμυστηρευτεί ακόμα πολλές από τις μυστικές της συνταγές.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Σε αυτή τη σημαντική, για εμένα, ερώτηση, θα ήθελα να απευθυνθώ αποκλειστικά στα παιδιά αφού αυτά είναι το μέλλον μας. Τους εύχομαι λοιπόν να αγαπούν με όλη τους την καρδιά, να προσφέρουν ανιδιοτελώς στον συνάνθρωπό τους, να είναι ενωμένα σαν μια γροθιά. Να αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις αξίες τους, να σέβονται τη μάνα φύση και ίσως έτσι καταφέρουν να χτίσουν από την αρχή, σωστά, τον κόσμο που εμείς καταφέραμε να διαλύσουμε.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας. 


Κυρία Διακάκη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.

Κι εγώ σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και το βήμα που μου δώσατε σήμερα. Εύχομαι κάθε επιτυχία και σε εσάς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια