Σπύρος Πηγαδίτης: "Το διάβασμα είναι ένα κοκτέιλ βιταμινών για την ψυχή του ανθρώπου"


Ο συγγραφέας Σπύρος Πηγαδίτης φιλοξενείται σήμερα στις Τέχνες και απαντά στο ερωτηματολόγιό μας με αφορμή το αστυνομικό μυθιστόρημά του με τίτλο «Η συνομωσία του Δράκου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λυκόφως».
Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα..


Μπορεί η λογοτεχνία να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Η λογοτεχνία απελευθερώνει το μυαλό του ανθρώπου και υποσυνείδητα πολλές φορές τον προτρέπει να αλλάξει. Υπό αυτήν την έννοια, ναι, θα μπορούσε.

Γιατί διαβάζετε;

Για να θεραπεύω το μυαλό και την ψυχή μου από τις ασχήμιες και τις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Το διάβασμα είναι ένα κοκτέιλ βιταμινών για την ψυχή του ανθρώπου και, πιστέψτε με, δρα πολύ αποτελεσματικά. Απομακρύνει τη σκέψη μας από τη «μηχανή του κιμά» που μας περιμένει εκεί έξω.

Γιατί γράφετε;

Είναι μια εσωτερική ανάγκη που σε οδηγεί να βάλεις τις σκέψεις σου στο χαρτί. Το δικό μου μεγάλο κίνητρο ίσως ακουστεί απλοϊκό. Γράφω γιατί περνάω καλά και όσο περνάω καλά θα γράφω. Είναι εξάλλου τονωτικό για κάθε μου δραστηριότητα, επαγγελματική ή κοινωνική.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε στη ζωή σας;

Χρονολογικά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Θα σας πω όμως, πως το παιδικό βιβλίο που θα θυμάμαι πάντα, τόσο έντονα τα συναισθήματα που ένιωσα, ήταν ο Όλιβερ Τουίστ του Ντίκενς.

Ποιο βιβλίο αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Κόμης Μοντεχρίστος. Διαδραματίζεται σε μια συγκλονιστική εποχή και οι χαρακτήρες του βιβλίου αισθάνομαι ακόμα και σήμερα πως καλύπτουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης ψυχής. Πονηριά, αφέλεια, προδοσία, μεταμόρφωση, εκδίκηση, αθωότητα, λύτρωση. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα βιβλίο;

Ποιο βιβλίο θα θέλατε οπωσδήποτε να διαβάσετε στο μέλλον;

Έχω ήδη στο γραφείο μου προμηθευτεί δυο βιβλία που σκοπεύω να αρχίσω άμεσα: «Το άγριο χάραμα» της Ευαγγελίας Ευσταθίου που εκτιμώ ιδιαίτερα τη συγγραφική της πένα, καθώς και το αστυνομικό μυθιστόρημα «Δύο τοις εκατό» της Σίβυλλας Αργυροπούλου, που πρόσφατα είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω και να συζητήσω μαζί της.


Ποιον συγγραφέα θαυμάζετε περισσότερο;

Είναι πολλοί. Ενδεικτικά σας αναφέρω: Πηνελόπη Δέλτα, Διδώ Σωτηρίου, Καζαντζάκης, με σπουδαία εργογραφία και προσφορά στην ελληνική λογοτεχνία.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένα παιδί;

Μα φυσικά τον Μικρό Πρίγκιπα.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένας έφηβος;

Ας επανέλθουμε σε σπουδαίους Έλληνες συγγράφεις. Θα πρότεινα Άλκη Ζέη και «Το καπλάνι της βιτρίνας».

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένας ενήλικας;

Ο ενήλικας έχει διαμορφωμένες προτιμήσεις. Δεν έχει τόσο σημασία ποιο βιβλίο θα διαβάσει, όσο το να βάλει το διάβασμα στην καθημερινότητά του.

Ποιο λογοτεχνικό είδος αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Ιστορικά, αστυνομικά μυθιστορήματα και λογοτεχνία του φανταστικού. Με ταξιδεύουν, αλλά μου κρατούν και το μυαλό σε εγρήγορση.

Ποιο είναι το πιο διαχρονικό βιβλίο;

Ίσως το έργο που μας άφησε ο Θουκυδίδης να είναι το πιο διαχρονικό όλων. Τουλάχιστον στη σημερινή εποχή και στα δικά μου μάτια. Διαβάζοντάς τον, περιηγούμαι στο σήμερα.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για διάβασμα;

Οποιαδήποτε ώρα, αρκεί να είναι το μυαλό σχετικά ξεκούραστο.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για γράψιμο;

Εγώ γράφω μόνο τις πολύ πρωινές ώρες... Πολύ πρωινές όμως…. Μου φαντάζει αδύνατον να μπορέσω να γράψω αργά το βράδυ έχοντας συσσωρεύσει την κούραση μιας απαιτητικής ημέρας.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς;

Είναι τόσο πολλά και σπουδαία, που ντρέπομαι ακόμα και να τα αναφέρω σαν ευσεβή πόθο.


Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε το μυθιστόρημα «Η συνομωσία του Δράκου» και ποια είναι η υπόθεσή του;

Η ιδέα του βιβλίου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα στην υπόθεση του Δράκου του Σέιχ Σου. Το μυθιστορηματικό κομμάτι ξεκινάει από την τυχαία εμπλοκή ενός δικηγόρου στην υπόθεση δεκαετίες μετά. Ο κεντρικός ήρωας θα αναζητήσει με πάθος την αλήθεια, σε ένα περιπετειώδες οδοιπορικό δικαιοσύνης και κάθαρσης.

Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα συγγραφική σας πορεία;

Αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένος από δυο κομβικά σημεία της πορείας μου. Το πρώτο είναι η συνεργασία μου με την ομάδα των εκδόσεων Λυκόφως, για τον επαγγελματισμό και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Το δεύτερο είναι η σχεδόν καθημερινή επαφή με το αναγνωστικό κοινό, η αλληλεπίδραση μαζί του.

Ποιες είναι οι συγγραφικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Αισιοδοξώ πως το επόμενο διάστημα, το δεύτερο βιβλίο μου, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με δυνατό ιστορικό φόντο, που ολοκλήρωσα πρόσφατα, θα βρει το δρόμο του για τα βιβλιοπωλεία και θα αγαπηθεί εξίσου από τους αναγνώστες.


Βιογραφικό:

Ο Σπύρος Πηγαδίτης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1981 στην Αθήνα όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Το 2005 ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ομιλεί άριστα την Αγγλική γλώσσα καθώς επίσης τη Ρουμανική και την Τουρκική. Εργάζεται ως στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία. Συμμετέχει ενεργά σε πλήθος πολιτιστικών και εθελοντικών ομάδων. Το βιβλίο «Η συνομωσία του Δράκου» είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια