Βιβλιοκριτική: "Παιχνίδια Κληρονομιάς" της Jennifer Lynn Barnes | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφέας: Jennifer Lynn Barnes
Ημ/νία έκδοσης: 1 Ιουν 2023
Θεματική Κατηγορία: Αισθηματικό, Περιπέτεια, Μυστηρίου, Booktok
Ηλικία: 14+,16+,18+
Σελίδες: 456
Μεταφράστρια: Γαλάτουλα Τατιάνα
ISBN: 978-618-01-5001-8
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Ένα πολύ δυνατό και καθηλωτικό βιβλίο ξένης λογοτεχνίας για φέτος το καλοκαίρι, που απευθύνεται στο νεανικό κοινό και όχι μόνο, είναι σίγουρα το μυθιστόρημα «Παιχνίδια κληρονομιάς» της Jennifer Lynn Barnes.

Πράγματι, η συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά πώς να εθίζει και να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως την τελευταία σελίδα του έργου. Κι αυτό γιατί μιλάμε για ένα έργο αρκετά πλούσιο σε γρίφους και μυστήριο, έξυπνη πλοκή, γρήγορη και σχεδόν κινηματογραφική ροή, αυξημένη ένταση και σασπένς, που ερεθίζει δίκαια την περιέργειά του, καθώς απεγνωσμένα ζητά να γνωρίσει το τέλος της υπόθεσης. Δύσκολο, βέβαια, να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όπως θα διαπιστώσει αργότερα, μιας και το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος μιας σειράς βιβλίων που πρόκειται να ακολουθήσουν στη συνέχεια, επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Αρκετά ενδιαφέροντες και πειστικοί οι χαρακτήρες του έργου, και οι κεντρικοί ήρωες αλλά και οι δεύτεροι ρόλοι, δίνουν μια απόλυτα φυσική αίσθηση στον αναγνώστη ότι πράγματι η ιστορία του έργου, αν και φανταστική, θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από την πραγματικότητα.

Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα του έργου που με τη δύναμη της πένας της κατάφερε να μας παρουσιάσει ένα τόσο αξιόλογο έργο νεανικής λογοτεχνίας που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Επιγραμματικά, η υπόθεση του βιβλίου έχει ως εξής:

Η Έιβερι Κάιλι Γκραμπς είναι ένα κορίτσι που μεγαλώνει δύσκολα στη ζωή, καθώς μετά το θάνατο της μητέρας της και χωρίς τη συμβολή του πατέρα της αναγκάζεται να ανταπεξέλθει μόνη της στις δυσκολίες που συναντά μπροστά της, έχοντας ως μοναδική σύμμαχο και συνοδοιπόρο στο δρόμο της την ετεροθαλή αδερφή της Λίμπι, τη νέα της κηδεμόνα. Ούσα αρκετά έξυπνη και πεισματάρα, φιλοδοξεί να σπουδάσει και να πετύχει αυτό που πραγματικά έχει ονειρευτεί, να ταξιδέψει στον κόσμο που ονειρεύτηκαν οι δικοί της. Η ζωή όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνη. Μια αναπάντεχη κληρονομιά. Η Έιβερι κληρονομεί έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στο Τέξας, τον δισεκατομμυριούχο Τομπάιας Χόθορν. Κι εκεί φυσικά ξεκινούν τα νέα μεγαλύτερα προβλήματά της. Πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει την οικογένεια του εκλιπόντος, η οποία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την άγνωστη κληρονόμο που εισβάλει στην έπαυλή τους και συγκατοικεί μαζί τους, όπως ακριβώς ορίζει ο όρος της κληρονομιάς.

Αρκετοί κίνδυνοι ελλοχεύουν από δω και στο εξής, όμως, φαίνεται ξεκάθαρα, πως η Έιβερι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, στους κινδύνους και τις παγίδες που στήνονται για το κακό της.

Ποια όμως είναι η πραγματική σχέση της Έιβερι με την οικογένεια και τον εκλιπόντα Χόθορν; Η συνέχεια έπεται και στα επόμενα βιβλία της σειράς. Αναμένουμε!



Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Έιβερι δεν είχε τίποτα. Είχε, όμως, ένα σχέδιο: Να μείνει προσηλωμένη στον στόχο της, να δουλέψει σκληρά για να κάνει τη ζωή της καλύτερη. Και τότε ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος πεθαίνει και της αφήνει σχεδόν όλη την περιουσία του. Και κανείς, ούτε καν η Έιβερι, δεν ξέρει γιατί.
Εκείνοι είχαν τα πάντα. Τώρα η Έιβερι πρέπει να εγκατασταθεί στην έπαυλη που κληρονόμησε – μια έπαυλη που κατοικείται από μυστικά, κρυφούς κωδικούς και την οικογένεια του δισεκατομμυριούχου. Οι συγγενείς του ηλικιωμένου άντρα είναι αποφασισμένοι να ανακαλύψουν γιατί η Έιβερι κληρονόμησε την περιουσία που τους ανήκε.
Τώρα υπάρχει μόνο ένας κανόνας: Σε αυτό το παιχνίδι παίζονται όλα για όλα. Η Έιβερι σύντομα θα βρεθεί παγιδευμένη στο θανάσιμο παιχνίδι αυτής της παράξενης οικογένειας. Μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν, για να μη χάσουν την περιουσία τους;


Βιογραφικό:

Η ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΙΝ ΜΠΑΡΝΣ είναι συγγραφέας είκοσι και πλέον μυθιστορημάτων για εφήβους και νέους. Τα βιβλία της έχουν κατά καιρούς καταλάβει την πρώτη θέση στη λίστα ευπώλητων βιβλίων των New York Times. Έχει λάβει υποτροφία Fulbright και είναι κάτοχος πτυχίων ψυχολογίας, ψυχιατρικής και γνωστικής επιστήμης. Έχει κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και επί σειρά ετών έχει διατελέσει καθηγήτρια ψυχολογίας και δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. Η σειρά ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ έχει πουληθεί σε 28 χώρες και βρίσκεται ψηλά στις λίστες ευπώλητων βιβλίων. Το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς ήταν υποψήφιο το 2021 για το Βραβείο Edgar (Best young adult και Best juvenile).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια