Απόστολος Σπυράκης: "Το διάβασμα αποτελεί πάντα ένα καταφύγιο στις δύσκολες περιόδους"


Ο Απόστολος Σπυράκης, πέρα από 
καθηγητής αγγλικών και συγγραφέας, συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με ηλεκτρονικά περιοδικά που σχετίζονται με το βιβλίο. Αναπόφευκτα, όπως παραδέχεται κι ο ίδιος, οι συνεργασίες αυτές τον βοήθησαν ώστε να εξοικειωθεί περισσότερο με την έννοια της έκθεσης στο κοινό, να εξασκηθεί σε πολλά είδη γραφής και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του, που φέρει τον τίτλο «Ροζ Παλ Ντάλιες» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γράφημα». 

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Σπυράκη, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Είμαι ένας συγγραφέας που αγαπά τις ωραίες ιστορίες και προσπαθεί μέσα από τη λογοτεχνία να ανακαλύψει την ομορφιά και την ουσία του κόσμου που τον περιβάλλει.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Μια εσωτερική ανάγκη να βρω ένα τρόπο για να βγάλω στην επιφάνεια ό,τι αισθάνομαι με τρόπο καλλιτεχνικό. Να μιλήσω για πράγματα που με βασανίζουν.

Η επαγγελματική σας ενασχόληση, αλλά και οι συνεργασίες σας με ηλεκτρονικά περιοδικά που σχετίζονται με το βιβλίο σας έχουν επηρεάσει, θεωρείτε, τον τρόπο σκέψης και γραφής σας;

Οπωσδήποτε, μέσα από τη δουλειά μου συνάντησα περιπτώσεις και άκουσα ιστορίες που ένιωσα ότι θα πρέπει να καταγράψω. Σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά περιοδικά με βοήθησαν να εξοικειωθώ με την έννοια της έκθεσης στο κοινό, να εξασκήσω και άλλα είδη γραφής -γεγονός εξαιρετικά χρήσιμο - και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για σας;

Οτιδήποτε βλέπω γύρω μου, η παρατηρητικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του συγγραφέα. Κι ακόμα μια φράση, μια λέξη, μια ανάμνηση, μια εικόνα, μια απογοήτευση, ένας έρωτας βέβαια ή ένας θάνατος, όλα αυτά είναι πράγματα που δίνουν έναυσμα για να γράψεις ένα κείμενο .

Υπήρξε κάποια γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε αυτούσιο στο χαρτί;

Υπήρξαν αρκετά τέτοια γεγονότα για παράδειγμα η περιπέτεια της έκδοσης του προηγούμενου μου βιβλίου, μια εμπειρία οδυνηρή. Ήθελα να την αποδώσω με τρόπο εντελώς ξερό. Καμιά φορά έχεις τη διάθεση να μιλήσεις λίγο ωμα για κάποια πράγματα χωρίς φτιασιδώματα και λογοτεχνικά στολίδια.

Ποιος θεωρείτε ότι, τελικά, είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας ; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο;

Η λογοτεχνία όπως και οι άλλες καλές τέχνες, απεικονίζει τον κόσμο μέσα από ένα πρίσμα διαφορετικό, ίσως μεταφυσικό και δίνει χρώμα στην πεζή ζωή μας. Στον σύγχρονο άνθρωπο που κατατρύχεται από άγχη και ανασφάλειες η λογοτεχνία μπορεί να προσφέρει ένα όραμα ελπίδας, να βγάλει από μέσα του τα πιο αρχέγονα ένστικτα - όχι κατ’ ανάγκη αγαθά - να του δείξει μια διάσταση της ζωής που η επιστήμη δεν μπορεί να κατανοήσει.

Οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Ναι, διαβάζουν ιδίως τώρα το καλοκαίρι, μόλις γύρισα από την δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης όπου είδα πολλά νέα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, να φεύγουν με αγκαλιές βιβλία. Δεν είναι όλα ποιοτικά βέβαια αλλά το διάβασμα αποτελεί πάντα ένα καταφύγιο στις δύσκολες περιόδους.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Μου αρέσουν οι ρεαλιστές συγγραφείς όπως Τσέχωφ που δεν εξιδανικεύουν την πραγματικότητα όμως πιστεύουν πάντα στον άνθρωπο και στις αρχαίες αξίες που διέπουν τον πολιτισμένο κόσμο. Επειδή όμως ο συγγραφέας πρέπει να αφομοιώνει και σύγχρονες επιρροές ο έμπειρος αναγνώστης θα βρει μέσα στις αφηγήσεις μου και την επίδραση ντοκιμαντέρ και σειρών του διαδικτύου που μιλούν για τους μύθους που πλάθονται κάθε μέρα γύρω μας.


Αρκετά πρόσφατα, μόλις τον Ιούνιο του 2023, κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων σας με τίτλο «Ροζ Παλ Ντάλιες», από τις εκδόσεις «Γράφημα». Όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλό της, περιλαμβάνει είκοσι τρεις ιστορίες, που αντικατοπτρίζουν τόσο την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, όπου ζείτε κι εσείς, όσο και τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τους φόβους και τις ελπίδες του σύγχρονου ανθρώπου, που κατατρύχεται από τις αγωνίες και τα άγχη του καιρού μας. Πείτε μας περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν.

Οι Ροζ Παλ Νταλιες είναι μια επιλογή διηγημάτων που γράφτηκαν την τελευταία δεκαετία, και παρουσιάζουν την πρόοδο της σκέψης μου, την διάλυση των ψευδαισθήσεων μου, τις εναλλακτικές μορφές επιβίωσης που ακολούθησα, την πνευματική και συγγραφική μου εξέλιξη.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το διήγημα και όχι με το μυθιστόρημα;

Η φόρμα του σύντομου αφηγήματος μου ταιριάζει καλύτερα, μέσα σ’ αυτή τη φόρμα μπορείς να συμπυκνώσεις έναν ολόκληρο κόσμο. Το μυθιστόρημα αν και είναι δημοφιλές στις μέρες μας δεν μου ταιριάζει, πολλές φορές αναγκάζεσαι να πλατειάσεις και να παρασυρθείς γράφοντας χωρίς σκοπό και στόχο. Το σύντομο αφήγημα το ελέγχω καλύτερα κι έπειτα μ’ αρέσει να μιλώ για περισσότερα πράγματα, δεν θέλω να εστιάζω την προσοχή μου σε ένα μόνο θέμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πως πρόεκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας και τι υποδηλώνει;

Ο τίτλος προέρχεται από ένα διήγημα του βιβλίου- μια αληθινή ιστορία- και αφορά τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται στις κηδείες των μικρών κοριτσιών.

Υπάρχει κάποια ιστορία στο βιβλίο σας, της οποίας πρωταγωνιστής υπήρξατε εσείς ο ίδιος;

Περισσότερες από μία απλά μου αρέσει να μεταμφιέζομαι κάθε φορά όπως οι καρατερίστες ηθοποιοί που δοκιμάζουν συνεχώς διαφορετικούς ρόλους.

Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας μέσω του βιβλίου σας αυτού, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στη διαπαιδαγώγηση του αναγνώστη ή σε κάτι άλλο;

Σε όλα αυτά που αναφαίρετε και θα πρόσθετα ότι σκοπός μου είναι να εκφράσω έστω και λίγο, την εποχή και την πραγματικότητα γύρω μου με τρόπο λογοτεχνικό. Θα ήθελα ο αναγνώστης να ταυτιστεί μαζί μου, να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να γράψει εκείνος μια παρόμοια ιστορία, αν το πετύχω αυτό θα είμαι ευτυχισμένος.

Το βιβλίο σας μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Ναι, πολλοί Μαθητές μου έχουν διαβάσει τις ιστορίες μου και τους άρεσαν ή τις βρήκαν διασκεδαστικές . Νομίζω ότι οι έφηβοι σήμερα έχουν αναπτυγμένο κριτήριο, δέχονται τόσο πολλά ερεθίσματα, παρακολουθούν τόσα πράγματα στο διαδίκτυο, έχουν ασφαλώς άποψη.

Υπάρχουν κάποια μηνύματα που οπωσδήποτε θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη μέσα από τις ιστορίες σας;

Όχι δεν θέλω να περάσω οπωσδήποτε κανένα μήνυμα, θέλω ο αναγνώστης να έχει την ελευθερία και την άνεση να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει την άποψη μου, αυτή είναι βασική μου αρχή

Μιλήστε μας για το εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Γράφημα»;

Ναι είμαι πολύ ευχαριστημένος και για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να πάει τόσο καλά. Ο κύριος Τσαχουρίδης, ο εκδότης μου, μου φέρθηκε άψογα, είχε απόλυτη υπομονή μαζί μου και με καθοδήγησε σωστά όποτε χρειάστηκε ενώ ο φιλολογικός επιμελητής Κώστας Λίχνος σεβάστηκε πλήρως τη γνώμη μου και με προφύλαξε από πολλές παγίδες.

Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να μεταφραστεί το βιβλίο σας σε κάποια άλλη γλώσσα, την αγγλική ίσως; θα σας ενδιέφερε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Το έχω σκεφτεί και θα μου άρεσε όμως δεν είναι βασικός μου στόχος, μ’ ενδιαφέρει πιο πολύ το ελληνικό κοινό και η έκδοση αυτού του βιβλίου είναι συν τοις άλλοις μια προσπάθεια κατανόησης του. Θέλω να δω πως σκέφτονται οι έλληνες αναγνώστες, τι επιθυμούν, με ποιο τρόπο θα μπορούσα να τους προσεγγίσω καλύτερα.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Εύχομαι η ελληνική λογοτεχνία να καταφέρει να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται, οι πιο ταλαντούχες φωνές να ακουστούν περισσότερο και να γραφτούν τα ομορφότερα βιβλία.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.


Κύριε Σπυράκη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.


Βιογραφικό:

Ο Απόστολος Σπυράκης γεννήθηκε στην Νικήσιανη Παγγαίου Καβάλας το 1968 και από το 1987 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ και εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών στον ιδιωτικό τομέα. Έχει εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων («Το Φιλί», εκδ. Ιωλκός, 2011) ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε συλλογές («Αστυνομικές Ιστορίες», εκδ. 24 Γράμματα, 2020, «40 Αστυνομικές ιστορίες», εκδόσεις Λέμβος, 2022, «1821 Μέσα από τα μάτια σύγχρονων συγγραφέων», εκδ. 24 Γράμματα, 2022). Για περισσότερο από μια δεκαετία είναι τακτικός συνεργάτης του ενημερωτικού site για το βιβλίο και το πολιτισμό diastixo.gr όπου δημοσιεύονται κριτικές, μεταφράσεις και διηγήματά του. Κριτικές του επίσης έχουν δημοσιευτεί σε μια σειρά από περιοδικά και για εφτά χρόνια ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού περιοδικού Στίγμα Λόγου. Έχει συμμετάσχει σε ένα συλλογικό τόμο για τον φιλόσοφο Ρότζερ Σκρουτόν («Φωτίζοντας τον ελέφαντα στο δωμάτιο», εκδ. Παπαζήση, 2021) κι έχει εκδώσει ένα e-book με τον τίτλο «Η Κάθοδος των Δωριέων». Οι «Ροζ Παλ Ντάλιες» είναι το δεύτερο βιβλίο του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια