Ελένη Μαρούδη: "Το βιβλίο δεν είναι για μοναχικούς ανθρώπους αλλά γι΄ αυτούς που θέλουν να ζήσουν"


Η συγγραφέας Ελένη Μαρούδη, αν και πρωτοεμφανιζόμενη, είναι πολυγραφότατη. Κι αυτό γιατί, όπως ομολογεί η ίδια, η συγγραφή είναι ο δρόμος της. Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες με σκοπό να τη γνωρίσουμε καλύτερα, ενώ φέρνει μαζί της και το πρώτο της βιβλίο, το μυθιστόρημά της με τίτλο «Ο πρίγκιπας Άσγκαρ και τα κρυμμένα θηρία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διάνοια».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Μαρούδη, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Η κάθε λέξη που περπατάει και ηχεί στο μυαλό μου με κάνει να θέλω να δημιουργήσω μια ιστορία και μέσα από αυτή επιθυμώ να εκφραστώ. Η συγγραφή είναι ο δρόμος μου!

Εκ του αποτελέσματος και κρατώντας τυπωμένο το πρώτο σας μυθιστόρημα στα χέρια σας, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Θα έλεγα ότι είμαι αρκετά περιπετειώδης και απρόβλεπτη ζώντας σε ένα πολύχρωμο, αισθησιακό κόσμο, γεμάτο ανατροπές, έμπνευση αλλά και με πολύ όρεξη να δημιουργήσω νέους κόσμους και πολιτισμούς και να τους συστήσω στο κοινό μου.

Θεωρείτε ότι ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται την ανάγκη του γράφοντος να ικανοποιήσει πρωτίστως τις προσωπικές του ανάγκες αναζήτησης σκοτεινών σημείων του εαυτού του κι έπειτα τις αναγνωστικές απαιτήσεις εκείνου που είναι τελικά κι ο αποδέκτης του έργου;

Σίγουρα αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα. Ο συγγραφέας έχει την ανάγκη να εκφράσει κάποιες σκέψεις και ιδέες αλλά σίγουρα έχει και την ικανότητα να μπορεί να διαβάσει το μυαλό του αναγνώστη, να νιώσει τη βαθύτερη ανάγκη του και να τη τυπώσει στις λευκές σελίδες του και να ικανοποιήσει τη ψυχή του και το μυαλό του. Να τον κάνει να ταξιδέψει εκεί που ο αναγνώστης επιθυμεί!

Οι άνθρωποι με την ολοένα κι αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Το βιβλίο δε θα χάσει ποτέ τη δύναμη του. Σίγουρα υπάρχουν άτομα τα οποία προτιμούν να διαβάσουν μια γρήγορη πληροφορία αλλά υπάρχουν και άνθρωποι- και πιστέψτε με είναι πολλοί- που θέλουν να γεμίσουν γνώσεις και περιπέτεια. Και μέσα από το βιβλίο να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Το βιβλίο δεν είναι για μοναχικούς ανθρώπους αλλά γι΄ αυτούς που θέλουν να ζήσουν!

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Η παραμικρή έως και αδιάφορη για κάποιους λεπτομέρεια. Από το πως ανατέλλει ο ήλιος, από τα φωτά τα νύχτας, από έναν θόρυβο ακόμα και από την απόλυτη ησυχία!

Ποια πιστεύετε πως είναι η συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα του συγγραφέα, η φαντασία του ή η σκληρή δουλειά του;

Τη συγγραφή δε πρέπει να τη σκέφτεσαι, αλλά να τη νιώθεις. Να νιώθεις την ενέργεια της αλλά και την ενέργεια της κάθε λέξης να διαπερνά το σώμα σου. Αν θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρχει κάποια συνταγή τότε είναι όταν ο συγγραφέας γράφει με τη καρδιά του, με συναίσθημα και προσπαθεί να εξελίσσεται.

Δέχεστε επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Φυσικά! Υπήρξαν συγγραφείς που μου έδειξαν μέσα από τα βιβλία τους το μαγικό τρόπο της έκφρασης της συγγραφής!

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το μυθιστόρημα κι όχι με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος;

Ο Πρίγκιπας μου( Ο Πρίγκιπας Άσγκαρ) ξεκίνησε από ένα μικρό παραμυθάκι όμως είχε τόσα να μας πει που εξελίχθηκε σε μια μεγάλη ιστορία. Η αγάπη μου για τα παιδιά αλλά και για το φανταστικό, αυτό που δε ξέρεις αν μπορεί να υπάρξει και αναρωτιέσαι, αυτό με κέρδισε. Γιατί ίσως υπάρχει.


Το Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά σας με τίτλο «Ο πρίγκιπας Άσγκαρ και τα κρυμμένα θηρία», από τις εκδόσεις «Διάνοια». Ένα αρκετά ελκυστικό εξώφυλλο το κοσμεί και μια πολύ πρωτότυπη και περιπετειώδης ιστορία το καθιστά άκρως ενδιαφέρον, μια γεύση της οποίας μπορεί να λάβει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το οπισθόφυλλό του. Από πού εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη ιστορία;

Πιστεύω ότι ανήκω στους συγγράφεις που δε σταματούν να γράφουν . Οι ιδέες στο μυαλό μου έπαιζαν και ερχόντουσαν η μια μετα τη άλλη. Η αλήθεια είναι ότι για το συγκεκριμένο βιβλίο δεν εμπνεύστηκα από κάπου. Απλά ένιωσα την ιδέα να περπατάει στο μυαλό μου και να θέλει να βγει προς τα έξω. Είχε ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά και να φωνάξει είμαι εδώ και υπάρχω. Έτσι ο Πρίγκιπας μου ζωντάνεψε από τη πρώτη στιγμή που τον έπλασα.

Πείτε μας περισσότερα πράγματα για την υπόθεση του βιβλίου σας.

Το βιβλίο μιλάει για μια διαφορετική προσέγγιση των υπερφυσικών δυνάμεων. Η δύναμη του βιβλίου βασίζεται στη δύναμη που μπορεί να έχει η δυάδα όταν γίνεται μονάδα. Συγκεκριμένα οι ήρωες πάνε πάντα σε ταίρι και ποτέ δε μένει χωριστά ο ένας από τον άλλο. Μέσα από αυτές τις σελίδες εξελίσσεται η αγάπη και κυρίως η δύναμη της φιλίας. Είναι μια ιστορία που εξελίσσεται στο κόσμο του φανταστικού. Ίσως όμως και όχι, αν πιστέψεις την ιστορία του Πρίγκιπα.

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο για το βιβλίο σας;

Σε αυτόν τον τίτλο υπάρχει η ουσία του βιβλίου. Ο Πρίγκιπας Άσγκαρ – που είναι ο πρωταγωνιστής μας- είναι ο ήρωας από τη πρώτη στιγμή που γεννήθηκε, ενώ τα κρυμμένα θηρία, είναι οι φίλοι του. Μια ομάδα παιδιών που θα του σταθούν σε όλα και μαζί θα νικήσουν το κακό που σκέπασε το μέρος το οποίο ζουν. Σίγουρα με τη λέξη θηρία δεν εννοούμε κάποιο τέρας, αντιθέτως η δύναμη που κρύβουν μέσα τους, τους κάνει να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να αποδώσουν δικαιοσύνη στο όνομα του Πρίγκιπα.

Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου σας στο οποίο καθρεφτίζονται εμφανώς στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητας σας;

Αν υπήρχε κάποιο πρόσωπο θα ήταν το ταίρι του πρίγκιπα Άσγκαρ, η Ανέιρα, ο μπλε δράκος, το ταίρι του χρυσού δράκου δηλαδή, είναι σοβαρή και λιγομίλητη. Όταν αναλαμβάνει κάτι θέλει να το βγάλει εις πέραν και συγκεντρώνεται απόλυτα στο στόχο της! Όμως βαθιά μέσα της κρύβει ένα κομμάτι έρωτα που δε θα θέλει να το αποκαλύψει πριν όλα πάρουν το δρόμο της!

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Φυσικά και μπορεί να απευθυνθεί και στο εφηβικό κοινό. Είναι για όλες τις ηλικίες. Μέσα σε αυτό το βιβλίο υπάρχει η μαγεία, το καλό και το κακό, η αγάπη και η φιλία. Υπάρχουν φανταστικά πλάσματα και φανταστικοί κόσμοι που ο καθένας θα ήθελε να ταξιδέψει μέσα σε αυτά ανεξαρτήτου ηλικίας. Μέσα από αυτό το βιβλίο μαθαίνεις τα δύσκολα και πως να ανταπεξέλθεις και να βγεις νικητής με βασικό γνώμονα την ομαδικότητα.


Ποιες κριτικές έχετε λάβει μέχρι τώρα από τους αναγνώστες για το βιβλίο σας; Σας ικανοποιούν ή όχι;

Μέχρι στιγμής έχουν αγκαλιάσει το βιβλίο μου πολύ θετικά και με πολύ αγάπη! Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο με ιδιαίτερες ιδέες που θεωρώ ότι έλειπε από τη βιβλιοθήκη μας με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει διακρίνει αυτά που θέλω να προσφέρω και οι κριτικές να είναι θετικές! Είμαι πολύ ευχαριστημένη και ευτυχισμένη με αυτό το αποτέλεσμα. Τους ευχαριστώ πολύ!

Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να μεταφραστεί το βιβλίο σας σε κάποια άλλη γλώσσα, την αγγλική ίσως; Θα σας ενδιέφερε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Θα ήταν πολύ μεγάλη ευτυχία για μένα να μεταφραστεί στα αγγλικά και να μπορέσει να προωθηθεί και στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει και περισσότερες πιθανότητες το βιβλίο μου να πάρει σάρκα και οστά. Κάθε σελίδα, κάθε παράγραφος και κάθε λέξη κρύβουν ένα κομμάτι μαγείας και μυστήριου και θα ήταν η απόλυτη ευτυχία να το δω να ζωντανεύει.

Το βιβλίο σας όπως είπαμε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διάνοια». Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Το βασικό ρόλο τον έχει ο εκδοτικός οίκος. Αν ο ίδιος αγαπήσει το βιβλίο και πιστέψει σε αυτό τότε ναι, συμβάλει στην επιτυχέστερη προώθηση του βιβλίου.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Δε σταματάμε εδώ. Ο πρίγκιπας έχει πολλά να πει ακόμα. Υπάρχει και το δεύτερο μέρος του, ο Πρίγκιπας Άσγκαρ και τα βάθη ενός διαφορετικού κόσμου( δεν κυκλοφορεί ακόμα) και Ο Πόλεμος στον Ουρανό, κάποτε ένας δαίμονας κι ένας άγγελος ερωτεύτηκαν, το οποίο κυκλοφορεί το Σεπτέμβρη. Η συγγραφή είναι το άλλο μου μισό!

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Εύχομαι κάθε καινούργια μέρα να είναι ένα καινούργιο σκαλοπάτι για ευτυχία και αγάπη!

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 



Εκεί ο Άσγκαρ όσο μεγάλωνε τόσο ανακάλυπτε τη δύναμη του, εκεί πήγαινε για να μεταμορφωθεί. Όταν κανείς στη Ζαχτέρα δε μπορούσε να του εξηγήσει, εκείνος μόλις σχεδόν είχε ανακαλύψει μόνος του τη δύναμη που πραγματικά έκρυβε.

Όμως εκείνη η μέρα…τι είχε εκείνη η μέρα, τι ξεχωριστό μπορεί να είχε που να εγκατέλειψε κάθε μάχη στη μέση και να θέλει να πάει να κρυφτεί. Σα να τον έλουζε κρύος ιδρώτας, ένιωθε σαν άρρωστος. Ξάπλωσε ανάσκελα κάτω από ένα μεγάλο δέντρο που υπήρχε μέσα στο κρησφύγετο του και για λίγο έκλεισε τα μάτια σα να ήθελε να ξεκουραστεί. Όμως αυτό κράτησε μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Άνοιξε ξαφνικά τα μάτια του και είδε το σώμα του να αλλάζει δομή. Ο πόνος ήταν ανυπόφορος, τα ουρλιαχτά του ίσως ακούστηκαν μέχρι και το Γουένλοκ. Ψήλωσε τόσο, που το κεφάλι του βγήκε έξω από το ξύλινο σπιτάκι του, το σώμα του έγινε χίλιες φορές πιο δυνατό, μα όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Απόκτησε δύο φτερά και τέσσερα πόδια, η ράχη του γέμισε τεράστια αγκάθια κι ένα μεγάλο κέρατο ανάμεσα και λίγο πιο κάτω από τα μάτια του, όλο του το σώμα έγινε χρυσό. Μόλις είχε μεταμορφωθεί σε ένα χρυσό δράκο…. Έμεινε για λίγο στάσιμος και άρχισε να επεξεργάζεται το νέο του σώμα. Ένιωσε ότι η ανάσα του είχε κοπεί. Ο πόνος που ένιωσε στο κορμί του ήταν έντονος. …

Η νύχτα ήταν παγερή και το χιόνι έπεφτε όλο και πιο πυκνό, πιο δυνατό και πιο κρύο. Ο τσουχτερός αέρας σφύριζε και γρονθοκοπούσε τα πάντα στο πέρασμα του…. Ένας βρυχηθμός ακούστηκε ξαφνικά μέσα στο βασίλειο, καθώς τα μαύρα σύννεφα είχαν αρχίσει να απλώνονται σε όλο το γκρίζο σκοτεινό ουρανό. Μια άλλη δύναμη εξελισσόταν εκεί κοντά. Μια φλόγα εμφανίστηκε και σχηματίστηκε ένας πύρινος μπλε δράκος. Ξαφνικά βγήκε από το σώμα της κι εκείνη έμεινε να κοιτάει σαστισμένη, γονατισμένη και καταϊδρωμένη από το πόνο που ένιωσε τη στιγμή τη απελευθέρωσης.

Κυρία Μαρούδη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό και καλλιτεχνικό σας έργο.

Ευχαριστώ πολύ κι εγώ με τη σειρά μου κ. Στέλλα. Καλή συνέχεια σε όλα!


Βιογραφικό:


Η Ελένη Μαρούδη μεγάλωσε και ζει στη Λίμνη Ευβοίας. Σπούδασε γεωπόνος κι έχει έναν αξιολάτρευτο γιο. «Ο πρίγκιπας Άσγκαρ και τα κρυμμένα θηρία» είναι το πρώτο της βιβλίο, ενώ βρίσκονται υπό έκδοση άλλα δύο: το δεύτερο μέρος του «Πρίγκιπα Άσγκαρ» και «Ο πόλεμος στον ουρανό».

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια