Μαρία Ψαθά: Το 40ημερο μνημόσυνό της - Η ζωή και το έργο της

 

Μαρία Ψαθά και Ζωή Λάσκαρη

Το 40ημερο μνημόσυνο της Μαρίας Ψαθά (Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, 11.15 πμ  στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών)

Μια πολύ δραστήρια και δυναμική γυναίκα στον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης έφυγε από κοντά μας: Η Μαρία Ψαθά κόρη του Τραπεζούντιου δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των Απάντων του, ακούραστη διαδότρια του έργου του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δήμητρα Παπαδοπούλου Μαρία Ψαθά και ο Γιάννης Κακλέας

Ο κόσμος του θεάτρου και της τέχνης  που την αγάπησε πολύ θα  τιμήσει την μνήμη της την ερχόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 11.15 πμ στο Α Νεκροταφείο Αθηνών στο 40ημερο μνημόσυνό της καθώς η κηδεία της έγινε κοντά στο Δεκαπενταύγουστο σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Η Μαρία Ψαθά κόβει την τούρτα για τα Αναμνηστικά Μετάλια Δημήτρη Ψαθά με τα οποία τίμησε τους μεγάλους πρωταγωνιστές των έργων του, Ντίνο Ηλιόποπυλο, Γιάννη Γκιωνάκη και Θύμιο Καρακατσάνη (ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια)

Η Μαρία Ψαθά αγαπημένη μητέρα του Οδυσσέα, της Λένας και της Λίζας και γιαγιά της Μαρίλης και της Έλλης φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ανήσυχο πνεύμα της την ώθησε από τα νεανικά της χρόνια στην δημοσιογραφία με άρθρα της στον Ταχυδρόμο και στο Βήμα και μετά την γέννηση των τριών παιδιών της στον εμπορικό τομέα όπου διέπρεψε ως διευθύντρια πωλήσεων πετρελαίου στον Όμιλο Γιάννη Λάτση. Μετά τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Δημήτρη Ψαθά αφιερώθηκε στην διάδοση του έργου του και διοργάνωσε εκατοντάδες αφιερωματικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βραδιές στις οποίες τίμησε την τίμησε τους σπουδαίους πρωταγωνιστές των έργων του Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θύμιο Καρακατσάνη, Άννα Παναγιωτοπούλου με τα Αναμνηστικά Μετάλλια Ψαθά που τα προσέφερε στην μνήμη του. Η Μαρία Ψαθά συνεργάστηκε με πολλούς θεατρικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες για  την παρουσίαση των διαχρονικών του έργων του πατέρα της όπως χαρακτηριστικά πιο πρόσφατα για την θρυλική «Μαντάμ Σουσού» που ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 2018 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνίστρια την Δήμητρα Παπαδοπούλου, με το «Ξύπνα Βασίλη» που παίχτηκε στο «Εθνικό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Γάλλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και με το «Ζητείται Ψεύτης» που ανέβηκε το 2019 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη κά.

Ιων Βορρές, Μαρία Ψαθά και Δημήτρης Χορν σε αφιέρωμα για τον Δημήτρη Ψαθά

Μαζί με την κόρη της Λένα Νίτσου ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» από τον οποίο κυκλοφόρησαν τα Άπαντα του Δημήτρη Ψαθά ανάμεσά τους τα αγαπημένα του βιβλία «Μαντάμ Σουσού», «Η Θέμις έχει Κέφια», «Η Θέμις έχει Νεύρα», «Ζητείται Ψεύτης», «Ξύπνα Βασίλη», «Φον Δημητράκης», «Φωνάζει ο κλέφτης, και οι συλλογές χρονογραφημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε βιβλίο μετά τον θάνατο του Δημήτρη Ψαθά με τους τίτλους «Στο καρφί και στο πέταλο», «Στου κουφού την πόρτα» και «Το εύθυμο καρνέ» καθώς και το επικό ιστορικό-αυτοβιογραφικό  χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου».

Κώστας Βουτσάς, Μαρία Ψαθά

Η Μαρία Ψαθά αναπαύεται τώρα στο Α Νεκροταφείο Αθηνών δίπλα στον αγαπημένο της πατέρα Δημήτρη Ψαθά που τόσο λάτρεψε, την μητέρα της Αγγελική Ψαθά και στην Τραπεζούντια γιαγιά της που απ αυτήν πήρε το όνομά της την Μαρία Χαραλαμπίδου - Ψαθά

Ο Φρέντυ Γερμανός, η Μαρία Ψαθά, ο Βαγγέλης Λειβαδάς και η Ρένα Βλαχοπούλου στην παρουσίαση των ΘεατρικώνΑπάντων του Δ. Ψαθά Ιανουάριος 1994 ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία

Η Ρένα Βλαχοπούλου με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και δεξιά η Μαρία Ψαθά στην τελευταία παράσταση της θρυλικής Χαρτοπαίχτρας(θέατρο Μπροντγουαιη, 1994)

Η Μαρία Ψαθά, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και η κόρη της Λένα Νίτσου την μέρα όπου ο Δ. Ψαθάς απεικονίστηκε σε γραμματόσημο

Ζέτα Μακρυπούλια, Μαρία Ψαθά και Ιεροκλής Μιχαηλίδης στο ρεμεικ του Ζητείται Ψεύτης του Δ. Ψαθά


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια