Χρύσα Χρονοπούλου-Πανταζή: Καλό δρόμο, ΑρετήΧρύσα Χρονοπούλου-Πανταζή
Μυθιστόρημα
TIMH: 12€ 
ΣΕΛΙΔΕΣ: 198 
ISBΝ: 978-960-615-597-0
Εκδόσεις: Αρμός


Καθισμένη στο κρεβάτι της με τα χέρια σταυρωμένα πάνω στα διπλωμένα της γόνατα η Αρετή από την Μηλιά των Τζουμέρκων αναλογίζεται τον δρόμο που υποχρεώθηκε να κάνει μετά από έναν θανατηφόρο γάμο. Νεαρή νύφη έφτασε στα Άγναντα να στεφανωθεί με έναν άντρα που δεν είχε ποτέ της δει, που δέκα μέρες πριν τον γάμο της αγνοούσε ακόμη και την ύπαρξή του, και να συμβιώσει με μια πεθερά που δεν ήθελε να μοιράζεται τον γιο της με καμία άλλη γυναίκα. Μέσα στο σπίτι αυτό έζησε προσβολές, ταπεινώσεις, ύβρεις και δοκίμασε άγριο ξύλο μέχρι θανάτου, με συνέπεια να χάσει το παιδί που κυοφορούσε και που τόσο πολύ το ήθελε μέσα στην δυστυχία της, με την ελπίδα πως σαν έλθει το μωρό, θα γίνει η ζωή της καλύτερη. Μετά από αυτό το γεγονός μόνον μια επιλογή είχε η άτυχη Ηπειρωτοπούλα. Να φύγει, να βγει στον δρόμο και όπου φτάσει. Το ίδιο εκείνο βράδυ χωρίς να υπολογίσει το πυκνό χιόνι, χωρίς να σκεφτεί τίποτε, άνοιξε την πόρτα της δικής της κόλασης και χάθηκε στο σκοτάδι. Τον δρόμο που πήρε η Αρετή από εκείνη την νύχτα θα ακολουθήσουμε και εμείς για να γνωρίσουμε μαζί της το ταξίδι που έκανε μέχρι να βρει τον εαυτό της, να εκτιμήσει τις δυνάμεις της και να κατακτήσει σταθερή και ασφαλή γωνιά, όπως το επιθυμούσε.

***

Η Χρύσα Χρονοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αγίους Αναργύρους Αττικής. Είναι Δρ. φιλοσοφίας και συγγραφέας. Ως καθηγήτρια φιλόλογος υπηρέτησε σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Ως επιστημονικός συνεργάτης δίδαξε στο ΕΚΠΑ, στην Α΄ έδρα των Παιδαγωγικών, γενική διδακτική και ειδική διδακτική για την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια. Ως συγγραφέας έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά παιδαγωγικά και ιστορικά και έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:

– Δούλοι και δουλεία στον Όμηρο. Πατάκης 1989, Ατραπός 2007.

– Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από μετάφραση, Αθήνα 1992.

– Με αφορμή ένα ποίημα του Καβάφη, δοκιμή Αγωνίας, Αθήνα 1993.

– Η διαθεματική διδασκαλία, Αθήνα 2004.

– Ιστολόγιον, συλλογή άρθρων, Αθήνα 2010.

– Ρόζα Ιμβριώτη της ζωής και του σχολείου, Εμπειρία Εκδοτική, Αθήνα 2011.

– Διδάσκω και μαθαίνω στο σχολείο, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2013.

– Όπου και όπως δει, Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο, σε συνεργασία με φιλολόγους, εκδ. Ownbook, Αθήνα 2015.

– Συνομιλώντας με την ποίηση, εκδ. Ήτορ, Αθήνα 2016.

– Σημεία και τέρατα της Μυθολογίας, εκδ. Ήτορ, Αθήνα 2017.

– Ήρωες και Δαίμονες, εκδ. Μπατζιούλας, Αθήνα 2018.

– Εσύ να με λες Ηγερία, εκδ. Εύμαρος, Αθήνα 2021.

Από το 2009 διατηρεί το ιστολόγιο: chryssablog.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια