Βιβλιοκριτική: "Ιστορίες του φεγγαριού" της Γεωργίας Κοκκινογένη | Γράφει η Έλενα ΑναστασιάδουΣυγγραφέας: Γεωργία Κοκκινογένη 
Εκδόσεις: Ιωλκός
ISBN: 9789606401497
Αριθμός Σελίδων: 80


Η συγγραφέας Γεωργία Κοκκινογένη με το βιβλίο της "Ιστορίες του Φεγγαριού" μας προτείνει μία αναπάντεχη διαδρομή γυναικείας ενσυναίσθησης μέσα στο χρόνο.

Η ματιά της ανιχνευτική και διεισδυτική αλλά και τρυφερή ταυτόχρονα, μας αποκαλύπτει με λεπτότητα, την εξέλιξη των ηρωίδων της μέσα στις καθημερινές, ασήμαντες ζωές γυναικών που βιώνουν αφάνεια, υποταγή στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής τους αλλά και σταδιακή απελευθέρωση και κοινωνική αποδοχή.

Φαινομενικά παράλληλοι βίοι γυναικών που αλληλοκαθρεφτίζονται, δηλώνοντας σιωπηρά τη γυναικεία τους υπόσταση ως αντικείμενο συναλλαγής και διαπραγμάτευσης.

Οι ηρωίδες της συγραφέως ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, όπου ματώνουν σε κάθε βήμα, αγωνιζόμενες να φτάσουν στην κορυφή, όπου ο πόνος αιώνων σιγά-σιγά μεταμορφώνεται σε λόγο ύπαρξης και προσωπικής ελευθερίας.Ο ασυνείδητα καταπιεσμένος πόνος γίνεται λόγος αλήθειας..της δικής τους αλήθειας..

Αλήθεια που διεκδικεί την ελευθερία και την κοινωνική αναγνώριση.

Το κοινωνικό κατεστημένο όμως, έχει βαθιές προεκτάσεις. Ασφαλής διέξοδος η κοινωνική προσφορά μέσα από την οικογένεια.

Για τις πιο προνομιούχες, η άσκηση μιας τέχνης βοηθάει στην κοινωνικοποίηση, στην αναγνώριση της αξίας και κυρίως στη συναισθηματική απελευθέρωση.

Η σταδιακή συνειδητοποίηση της θέσης της στον κόσμο, φέρνει εναρμόνιση και ξεκάθαρα θέλω.

Η γυναίκα, πλέον απελευθερωμένη από δεσμούς παρελθόντος αγαπάει, δημιουργεί, διδάσκει, οραματίζεται.

Γίνεται δασκάλα διαμορφώνοντας συνειδήσεις νέων μέσα από τέχνη και κυρίως χαρά που δίνει η αγάπη για τους ανθρώπους και την εργασία.

Η γυναίκα πλασμένη να δημιουργεί και να αγαπά βρίσκει τη δική της φωνή και διαδρομή.

Οι "Ιστορίες του Φεγγαριού" μας αποκαλύπτουν Φωνές γυναικών που ζουν και ανασταίνονται, προσφέροντας το δικό τους καλύτερο ''είναι''.. γιατί έτσι είναι.. πλασμένες..

Ε.Αναστασιάδου
Θεατρολόγος - Σκηνοθέτης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια