Βούλα Παπατσιφλικιώτη: "Μου αρέσουν τα λογοτεχνικά έργα που στις σελίδες τους φωλιάζουν έντονα συναισθήματα"


Σήμερα στις Τέχνες φιλοξενούμε τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Βούλα Παπατσιφλικιώτη. Το νέο της βιβλίο έχει τον τίτλο 
«Μέσα από τα μάτια της Ζωής!» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Περισσότερα όμως για την ίδια και το βιβλίο της στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Παπατσιφλικιώτη, πείτε μας δυο λόγια τον εαυτό σας και τις συγγραφικές σας ανησυχίες.

Από μικρή λάτρευα τα παιδιά και ήταν μια συνειδητή απόφαση να ασχοληθώ με επάγγελμα σχετικό με την ανατροφή τους. Έτσι σπούδασα βρεφονηπιοκόμος στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία γεννήθηκα, ζω και δραστηριοποιούμε μέχρι και σήμερα. Ένα παιδί με δυσκολία λόγου, που συνάντησα στην επαγγελματική μου πορεία, ήταν η αφορμή για το μεταπτυχιακό μου στη Λογοθεραπεία. Η δημοσιογραφία, ένα επάγγελμα όπου λάτρευα στα μαθητικά μου χρόνια, έχει γίνει συνοδοιπόρος ζωής μέσα από την καλλιτεχνική σελίδα “Duende-Art”, της οποίας είμαι δημιουργός & διαχειρίστρια. Γράφοντας ένα άρθρο για την μεγαλύτερη εφημερίδα των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», σχετικά με τα παιδιά, αποφάσισα ότι για να περάσεις ένα μήνυμα όσο πιο ανώδυνα γίνεται στις μικρές ψυχούλες πρέπει να γίνει μέσα από την διασκέδαση. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία μου στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και γενικότερα της συγγραφής.

Πολύ απλά όλες αυτές οι ιδιότητες είναι κρίκοι στη ζωή ενός ατόμου. Με βοηθάνε να εξελιχθώ και να στέκομαι όρθια σε μια εποχή που ισοπεδώνει ανθρώπους και συναισθήματα. Πάνω από όλα όμως παλεύω να είμαι άνθρωπος με το Α κεφαλαίο.

Γιατί γράφετε;

Πάντα υπάρχει η έντονη επιθυμία να επικοινωνήσεις και να μεταλαμπαδεύσεις απόψεις, όνειρα, σκέψεις, ιδέες και πεποιθήσεις. Σκοπός μου είναι έστω και μια λέξη μου μέσα στα λογοτεχνικά μου έργα να κάνει έναν μικρό ή μεγάλο αναγνώστη μου να χαμογελάσει και να δει την ζωή του με μια αισιόδοξη ματιά.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Πηγή έμπνευσης αποτελούν οι περιπλανήσεις μου στην λατρεμένη μου Θεσσαλονίκη και σε άλλους όμορφους τόπους του κόσμου μας, η επαφή και η παρατήρηση των ανθρώπων γύρω μου.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Μου αρέσουν τα λογοτεχνικά έργα που στις σελίδες τους φωλιάζουν έντονα συναισθήματα!

Σαν αναγνώστρια κάτι μπορεί να τρυπώνει στο μυαλό και την καρδιά μου. Σαν συγγραφέας όμως προσπαθώ να χτίσω ένα προσωπικό στυλ γραφής.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;

Πολλοί συγγραφείς είναι αγαπημένοι, θα αναφέρω τον Νίκο Καζαντζάκη.

Θα σας αναφέρω ενδεικτικά δύο από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία. Το πρώτο είναι ο «Ερωτόκριτος» από τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Κατάγομαι εν μέρει από την λατρεμένη Κρήτη. Ένα ιδιαίτερο έμμετρο μυθιστόρημα σε στίχους της Κρητικής διαλέκτου. Μου αρέσει που πέρα από την ερωτική πλοκή της ιστορίας αναδεικνύει θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο. Πολύτιμες αρετές, που στις μέρες μας έχουν ξεχαστεί. Το άλλο είναι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Μου αρέσει πολύ η ιστορία του μικρού παιδιού, γιατί λατρεύει το ταξίδι όπως και εγώ. Μεγαλώνοντας και συνεχίζοντας να έχω σαν συντροφιά τον «Μικρό Πρίγκιπα», σε στιγμές που επιθυμώ να δραπετεύσω νοητά από την πραγματικότητα, ανακαλύπτω πολύτιμα μηνύματα του βιβλίου που πρέπει να τα λαμβάνουν υπόψιν τους τα μεγάλα παιδιά.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας στις μέρες μας; Τι έχει να προσφέρει στον άνθρωπο;

Η λογοτεχνία καλλιεργεί την σκέψη, ακονίζει την αντίληψη, εξελίσσει την φαντασία, μας κάνει πάντα καλύτερους σαν ανθρώπους!

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία;

Δυστυχώς το διαδίκτυο έχει μπει έντονα στην καθημερινότητά μας. Αναζητούμε την γρήγορη πληροφορία, την εικόνα, την «μασημένη» σκέψη. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη αναγνώστες στο σήμερα, και αυτή η διαπίστωση αποτελεί μια ελπίδα για το αύριο της λογοτεχνίας!

Μία ακόμα μεγάλη σας αγάπη είναι η αρθρογραφία. Πώς συνδυάζονται αυτές οι ενασχολήσεις μεταξύ τους; Υπερισχύει η μία της άλλης στη δική σας περίπτωση; Αν ναι, ποια κυριαρχεί και γιατί;

Και οι δύο κατέχουν εξίσου την ίδια θέση στην καρδιά και την ζωή μου. Στην συγγραφή και την αρθογραφία κυριαρχούν οι λέξεις, οι σκέψεις και τα όνειρα, δηλαδή μικρά λιθαράκια για ένα καλύτερο αύριο!


Ας μιλήσουμε τώρα για το μυθιστόρημα σας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελκυστής» το 2023 και φέρει τον τίτλο «Μέσα από τα μάτια της Ζωής!». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Μέσα από τα μάτια της Ζωής». Η συγγραφή του ξεκίνησε πριν επτά χρόνια, τον Μάρτιο του 2016. Κάποιο βράδυ η ηρωίδα του βιβλίου βρήκε ένα μαγικό τρόπο, τρύπωσε στην ονειρική μου περιπλάνηση και μου αποκάλυψε την αρχή της ιστορίας του βιβλίου. Ένοιωσα σαν να έψαχνε μια “Αριάδνη”, που θα έπιανε τον μίτο της ζωής της, θα ανακάλυπτε την πορεία της και καταγράφοντας την θα την έκανε ένα αστέρι στην αιωνιότητα της λογοτεχνίας. Προσπάθησα λοιπόν να σταθώ αντάξια των προσδοκιών της. Έτσι ξεκίνησα την συγγραφή του συγκεκριμένου έργου, με λαογραφική, ιστορική και γεωγραφική μελέτη. Μέσα από τις σελίδες ενός ιδιαίτερου βιβλίου ταξιδεύουμε στην Πόλη των χρωμάτων, των αρωμάτων, των ήχων και εικόνων!

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για το μυθιστόρημά σας;

Μέσα από τα μάτια της Ζωής, της ηρωίδας του βιβλίου, ανακαλύπτουμε το χθες και το σήμερα της λατρεμένης Πόλης μα πάνω από όλα γνωρίζουμε τα πραγματικά νοήματα της ίδιας της ζωής.

Γράφετε στο βιβλίο σας: «Να θυμάστε πάντα ότι μόνο αν ανακαλύψουμε και αγαπήσουμε τις ρίζες μας, τότε και μόνο τότε θα έχουμε πιο καρποφόρο παρόν και μέλλον!» Πως εξελίσσεται το ταξίδι των αναμνήσεων και των αποκαλύψεων για την ηρωίδα σας;

Το ταξίδι των αποκαλύψεων της ηρωίδας μου είναι σαρωτικό και άκρως ανατρεπτικό!


Είναι σημαντικός ο έρωτας στους ανθρώπους θεωρείτε;

Μέσα από τον ερώτα γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τα όρια μας. Είτε είναι ηλιοφάνεια είτε καταιγίδα πάντα εξελίσσει την προσωπικότητά μας!

Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Όπως προανέφερα ένα όνειρο πριν από εφτά χρόνια! Επίσης, η αγάπη μου για τις παραδόσεις μας και τις δικές μου ρίζες ήταν η αφορμή για την επιλογή της τοποθεσίας της ιστορίας και για να πραγματοποιηθεί η λαογραφική και ιστορική μελέτη.

Στο βιβλίο σας θα εντοπίσει ο αναγνώστης και στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας ή τα πάντα, όπως ομολογείτε και η ίδια στο εισαγωγικό σας σημείωμα, είναι προϊόν μυθοπλασίας;

Τα ονόματα και η ιστορία του βιβλίου είναι προϊόν μυθοπλασίας. Φυσικά όσοι με γνωρίζουν θα ανακαλύψουν στοιχεία της προσωπικότητάς μου στις γυναικείες ηρωίδες, χωρίς όμως να είναι κάτι κυρίαρχο ή ξεκάθαρο.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και από το εφηβικό κοινό. Η εξέλιξη της ιστορίας προάγει μηνύματα, αρετές και αξίες όπως η φιλία, η συγχώρεση, η αποδοχή της διαφορετικότητας κ.α. που θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια για την ενήλικη ζωή τους.


Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Καταρχάς να αναφέρω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από την συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Ελκυστής. Συνεργαζόμαστε από το 2019 με την έκδοση του παραμυθιού μου «Μάθε τον Φόβο να νικάς!», το οποίο την επόμενη χρονιά μεταφράστηκε στην Αγγλική διάλεκτο. Σαν εκδόσεις στηρίζουν τον συγγραφέα και ταξιδεύουν το κάθε βιβλίο όσο πιο μακριά γίνεται!

Όλα εξαρτιόνται από τον εκδοτικό οίκο, με τον οποίο αποφασίζεις να συνεργαστείς. Υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι που στηρίζουν έναν συγγραφέα στην προώθηση του βιβλίου και άλλοι που αφήνουν αυτό την δράση εξολοκλήρου πάνω σου. Όσο όμως και να στηρίζει ένας εκδοτικός δεν έχει μόνο ένα βιβλίο να διαχειριστεί. Αυτό που λέω πάντα στους άλλους συγγραφείς είναι ότι μόνο εσύ γνωρίζεις το καλό του βιβλίου σου και μπορείς να αγωνιστείς για να το ταξιδέψεις όσο περισσότερο γίνεται. Είναι το λογοτεχνικό σου παιδί, θέλεις το καλύτερο για εκείνο και οφείλεις να του το προσφέρεις!

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Στόχος μου είναι μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και την φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Όλοι έχουν “εγκλωβιστεί” σε διαδικτυακούς χώρους και κόσμους μακριά από την ζεστασιά του αληθινού. Ας κάνουμε μια “αποσύνδεση” στo ψεύτικο και ας κοιτάξουμε τον συνάνθρωπο που έχουμε δίπλα μας! Όσο και να φαίνεται δύσκολο ας βάλουμε την ανθρωπιά, την σκέψη και την γνώση μπροστά και όλα θα γίνουν. Με το «μαζί» και όχι το «εγώ» μπορούμε να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο!

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

Ποτέ δε θα ξέρεις αν η κάθε μέρα σου θα έχει ήλιο, συννεφιά ή βροχή. Να μάθεις να τα προσμένεις όλα. Ψυχή μου, να είσαι ευγνώμων για τα καλά και για τα άσχημα που θα βρεις στο διάβα σου. Από όλα κάτι έχεις να πάρεις. Σε το λέω εγώ που είδες τι βίωσα. Να έχεις ελπίδα και αισιοδοξία στην καρδιά σου, και ένα χαμόγελο στα χείλη σου. Αυτά θα είναι τα όπλα σου για να αντιμετωπίζεις την ίδια τη ζωή. Μια μάχη είναι και κοίτα να την κερδίσεις συνολικά. Να μη σε πτοούν οι μικρές ήττες της καθημερινότητας.

Ακούστε επίσης:


Κυρία Παπατσιφλικιώτη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.


Βιογραφικό:

Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα. Είναι Δημοσιογράφος (μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημοσιογραφίας F.I.J.E.T.), δημιουργός και διαχειρίστρια της καλλιτεχνικής σελίδας “Duende-Art”, Παιδαγωγός και Συγγραφέας. Το παραμύθι της με τίτλο «Μάθε τον Φόβο να νικάς!» επανακυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ελκυστής. Το 2020 μεταφράστηκε στα Αγγλικά και κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδοτικό σε Ελλάδα και Κύπρο.

Συμμετέχει με διηγήματά της στις συλλογές διηγημάτων «Θέρος και Θεριά» (Εκδόσεις Ανάτυπο, 2016), «Οδός Αμαρτίας αριθμός 12» (Εκδόσεις Ανάτυπο, 2018) & «Συνέβη στη Θεσσαλονίκη» (Εκδόσεις Ελκυστής, 2023).

Είναι δημιουργός – δημοσιογράφος – διαχειρίστρια της καλλιτεχνικής σελίδας Duende-Art (www.duende-art.com).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια