O Στέλιος Πετράκης "Artist of the Day” στο Ethnocloud

 


Στέλιος Πετράκης "Artist of the Day” στο Ethnocloud -

Τη μεγαλύτερη παγκοσμίως διαδικτυακή πλατφόρμα

για τις Μουσικές του ΚόσμουΤο Ethnocloud είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως διαδικτυακή πλατφόρμα για τις μουσικές του κόσμου. Φέρνει σε επαφή χιλιάδες καλλιτέχνες του κόσμου με διευθυντές φεστιβάλ, θεάτρων και εκδηλώσεων, με έδρα στο Τορόντο του Καναδά. Πριν λίγες μέρες επέλεξε ως «Καλλιτέχνη της Ημέρας» τον Στέλιο Πετράκη, γράφοντας ένα εγκωμιαστικό άρθρο, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας εκτός από τον ίδιο, τη μουσική της Κρήτης και την εντεινόμενη επιρροή που αυτή ασκεί στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Στον κόσμο της παραδοσιακής και παγκόσμιας μουσικής, λίγοι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει να συνδυάσουν την πλούσια κληρονομιά της πατρίδας τους με μια σύγχρονη και καινοτόμο προσέγγιση τόσο απρόσκοπτα όσο ο Στέλιος Πετράκης. Με καταγωγή από την Κρήτη, ο Πετράκης έχει γίνει συνώνυμο της αναζωογόνησης της κρητικής μουσικής, φέρνοντάς την στην παγκόσμια σκηνή με ένα μείγμα αυθεντικότητας και μοντέρνας αίσθησης.

Το ταξίδι του Πετράκη στη μουσική ξεκίνησε από τη γενέτειρά του, τη Σητεία, όπου άρχισε να σπουδάζει λύρα σε ηλικία οκτώ ετών. Η πρώιμη εξερεύνηση του στις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Βαλκανίων έχει διαμορφώσει βαθιά το στυλ του, επιτρέποντάς του να εμφανιστεί με αξιότιμους εκπροσώπους από διάφορους μεσογειακούς μουσικούς πολιτισμούς. Πέρα από τον ρόλο του ως μουσικού, ο Πετράκης είναι επίσης διάσημος οργανοποιός, φτιάχνοντας τα δικά του όργανα στο εργαστήριό του στο Ηράκλειο, κάτι που προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα αυθεντικότητας στη μουσική του.

Η πρόσφατη επιτυχία του άλμπουμ του «Σπονδή» με το Κουαρτέτο Στέλιος Πετράκης είναι απόδειξη της αυξανόμενης επιρροής του στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Αυτό το άλμπουμ, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλούσιο σύνολο οργάνων, όπως λύρα, λαούτο, σάζι και κρητικό τσέλο, βρέθηκε στην κορυφή των 40 κορυφαίων μουσικών charts του EthnoCloud (στην κατηγορία «Μεσογειακή επιρροή») τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022. Αυτό το επίτευγμα δεν αναδεικνύει μόνο τη μουσική ικανότητα του Πετράκη αλλά και σηματοδοτεί την αυξανόμενη απήχηση της κρητικής μουσικής στην παγκόσμια σκηνή.

Η προσέγγιση του Πετράκη στη μουσική και την κατασκευή οργάνων είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση αλλά ανοιχτή στην καινοτομία. Ενσωματώνει μια ποικιλία οργάνων στη μουσική του, όπως τα λαούτα τα μαντολίνα και το σάζι, ένα τουρκικό όργανο. Η αφοσίωσή του στη διατήρηση των παραδοσιακών ήχων, που όμως προσαρμόζεται παράλληλα στις σύγχρονες ανάγκες, είναι εμφανής στην επιλογή του να κατασκευάσει όργανα που αντανακλούν τόσο ιστορικά όσο και σύγχρονα σχέδια. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Πετράκης χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά όπως το ξύλο κέδρου 120 ετών για τα όργανά του, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή του για βιωσιμότητα και σεβασμό για την κληρονομιά.

Η επιρροή του μέντορά του, του Ιρλανδού μουσικού και συνθέτη Ross Daly, δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί στην καλλιτεχνική εξέλιξη του Πετράκη. Η καθοδήγηση του Daly όχι μόνο έδωσε στον Πετράκη τεχνικές γνώσεις, αλλά του άνοιξε τα μάτια σε έναν κόσμο μουσικών παραδόσεων, εμπλουτίζοντας τη δική του μουσική έκφραση. Αυτή η καθοδήγηση υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση της μοναδικής μουσικής ταυτότητας του Πετράκη.

Στη μουσική του, ο Πετράκης στοχεύει να δημιουργήσει μια ήρεμη και ανοιχτή κατάσταση, πιστεύοντας ότι η μουσική μπορεί να ανοίξει πόρτες στην κατανόηση πέρα από αυτό που μπορούν να μεταφέρουν οι λέξεις. Στόχος του είναι να δώσει τον καλύτερο εαυτό του μέσα από τη μουσική, μια φιλοσοφία που έχει απήχηση στο κοινό σε όλο τον κόσμο. Οι ερμηνείες του, όπως αυτή στο TEDx Heraklion, αποτελούν απόδειξη της ικανότητάς του να προκαλεί μια σειρά συναισθημάτων, από χαρά και ενέργεια μέχρι λυρισμό και συναισθηματισμό.

Καθώς συνεχίζει να εμφανίζεται σε καταξιωμένους χώρους και να συνεργάζεται με διαφορετικούς καλλιτέχνες, ο Στέλιος Πετράκης αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του πώς η παραδοσιακή μουσική μπορεί να διατηρηθεί και να επεκταθεί καινοτόμα. Το έργο του όχι μόνο τιμά την πλούσια μουσική κληρονομιά της Κρήτης αλλά την ανοίγει και σε νέο κοινό, διασφαλίζοντας τη ζωντάνια της για τις επόμενες γενιές.

Ο Στέλιος Πετράκης δεν είναι απλώς ένας μουσικός, αλλά ένας πολιτιστικός πρεσβευτής, φέρνοντας τις ψυχικές μελωδίες της Κρήτης στην παγκόσμια σκηνή, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα και το βάθος των μουσικών του ριζών. Η ιστορία του είναι μια ιστορία πάθους, καινοτομίας και αφοσίωσης, καθιστώντας τον μια κομβική φιγούρα στον κόσμο της παραδοσιακής και παγκόσμιας μουσικής.»

 

https://ethnocloud.com/Ethnocloud/?blog=2166&utm_source=EthnoCloud&utm_medium=featured_home_page&utm_campaign=Stelios_Petrakis

&

www.ethnocloud.comΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια