Βιβλιοκριτική: "Στην πιθανή περίπτωση" της Rebecca Yarros | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Ημ/νία έκδοσης: 7 Δεκ 2023
Θεματική Κατηγορία: Αισθηματικό, Booktok
Είδος: Μυθιστόρημα
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 472
Μεταφραστής: ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ISBN: 978-618-01-5409-2
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Η Rebecca Yarros μετά από μια δυνατή και καθηλωτική ιστορία φαντασίας, την «Τέταρτη Πτέρυγα», επιστρέφει και μας παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό, αλλά εξίσου υπέροχο βιβλίο ρομαντικής λογοτεχνίας, με στρατιωτικό θέμα (έχει γράψει και στο παρελθόν βιβλία με ανάλογο περιεχόμενο και γνωρίζει καλά τις πτυχές του πολέμου), με τίτλο «Στην πιθανή περίπτωση». Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», σε μετάφραση του Νεκτάριου Καλαϊτζή.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Ίζι και ο Νέιτ έχουν μια τυχαία συνάντηση σε ένα αεροπλάνο που τους αλλάζει τη ζωή. Κι ενώ τους δένει μια ακατανίκητη έλξη απ’ την αρχή, ο χωρισμός τους είναι μονόδρομος στη σχέση τους, με κάποια περιστασιακά κι όμορφα διαλειμματα στην πορεία του χρόνου.

Ο Νέιτ υπηρετεί στο στρατό στο Αφγανιστάν και η Ίζι είναι πολιτικός που τα βήματα της μετά από χρόνια την οδηγούν επίσης εκεί. Η νέα αποστολή του Νέιτ είναι να προστατέψει την Ίζι. Ανάμεικτα συναισθήματα κατακλύζουν πλέον και τους δυο και μια άβολη θέση, καθώς είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν. Τι θα υπερισχύσει όμως;

Η ιστορία κινείται τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν και ψυχογραφεί άριστα τους δυο χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν.

Προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων στον αναγνώστη, όπως αυτά του θυμού, του εκνευρισμού και της αγωνίας μα και της έντονης συγκίνησης, καθώς η ανατροπή που του επιφυλάσσει στο τέλος συγκλονίζει και αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Συμπερασματικά, είναι ένα βιβλίο που μιλά για την αγάπη και τις δεύτερες ευκαιρίες της, για τη δύναμη που μπορεί να αποφέρει στον άνθρωπο η παρουσία της, είτε του εκδηλωθεί εντελώς στα ξαφνικά, είτε υπάρχει και ζυμώνεται μέσα του για χρόνια, είτε ακόμα απειλείται η ελευθερία του είτε όχι, αλλά και για τις θυσίες που μπορεί να κάνει εξαιτίας της μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η ασφάλεια του κόσμου ακέραιη και η ελπίδα ζωντανή ότι στο τέλος θα νικήσει αυτή και μόνο αυτή. Η ανιδιοτέλεια και η πιστή αφοσίωση για το κοινό καλό και την ασφάλειά του είναι ένα ακόμα βασικό μήνυμα που περνιέται στο τέλος της ιστορίας ως τροφή για σκέψη.

Αξίζει να διαβαστεί!


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

H Rebecca Yarros, η συγγραφέας του Fourth Wing, μας χαρίζει ένα σαρωτικό ρομάντζο για την ακαταμάχητη δύναμη των συναντήσεων που επιφυλάσσει η μοίρα.
Όταν η Ίζι Άστορ επιβιβάζεται στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο σπίτι της, δεν περιμένει και πολλά. Όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα συνηθισμένο ταξίδι επιστροφής από διακοπές: με πολυκοσμία, συνωστισμό και άγχος.

Αλλά μετά βλέπει τον άντρα που κάθεται στη διπλανή της θέση, ο οποίος κάθε άλλο παρά συνηθισμένος είναι. Ο Νέιτ Φίλαν έχει σκούρα μαλλιά, γαλανά μάτια και μια σκληροτράχηλη γοητεία στην οποία η Ίζι δεν μπορεί να αντισταθεί. Η έλξη είναι ακατανίκητη. Η Ίζι ποτέ πριν δεν πίστευε στο πεπρωμένο, αλλά τώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμή του.

Η ζωή τους αλλάζει. Αυτοί οι ίδιοι αλλάζουν. Ο Νέιτ σταδιοδρομεί στον στρατό, ενώ η Ίζι αρχίζει να ασχολείται με την πολιτική. Παρόλο που στις λίγες, περιστασιακές συναντήσεις τους τα επόμενα χρόνια ελκύουν ο ένας τον άλλο σαν μαγνήτης, η στιγμή δε φαίνεται ποτέ κατάλληλη για κάτι περισσότερο.

Ξαφνικά όμως θα ξαναβρεθούν στο Αφγανιστάν, όπου έχει ανατεθεί στον Νέιτ να προστατέψει τη ζωή της Ίζι.

Θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ασφαλή. Και για να κερδίσει την καρδιά της.


Η REBECCA YARROS έχει γράψει μέχρι στιγμής δεκαπέντε μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί στην πρώτη θέση της λίστας μπεστ σέλερ των New York Times, της USA Today, των Sunday Times και της Wall Street Journal, συμπεριλαμβανομένου του Fourth Wing, και είναι πάντα έτοιμη να μας χαρίσει έντονες συγκινήσεις. Έχει τιμηθεί, επίσης, με το Colorado Romance Writers’ Award of Excellence, στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, για το βιβλίο της Eyes Turned Skyward, από τη σειρά μυθιστορημάτων της Flight and Glory. Της αρέσουν οι στρατιωτικοί ήρωες κι έχει ευτυχήσει να είναι παντρεμένη με τον δικό της επί είκοσι ένα χρόνια. Είναι μητέρα έξι παιδιών και ζει στο Κολοράντο με την οικογένειά της, το πεισματάρικο αγγλικό μπουλντόγκ τους, τα πάντα έτοιμα για καβγά τσιντσιλά τους και τη Μέιν Κουν γάτα τους, που κάνει κουμάντο σε όλους. Η ίδια και ο σύζυγός της ήταν αρχικά ανάδοχοι γονείς της μικρότερης κόρης τους, την οποία κατόπιν υιοθέτησαν. Η Ρεμπέκα σήμερα βοηθάει με πάθος παιδιά που χρειάζεται να βρουν ανάδοχους γονείς και τους γονείς που τα αναλαμβάνουν, μέσα από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση One October που έχει ιδρύσει. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ ετοιμάζεται επίσης το μυθιστόρημά της Things we leave unfinished, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια