Βιβλιοκριτική: "Με δανεικά τακούνια" της Τζότζο Μόις | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου



Συγγραφεας: ΤΖΟΤΖΟ ΜΟΪΣ
Ημ/νία έκδοσης: 8 Φεβ 2024
Θεματική Κατηγορία: Κοινωνικό, Χιούμορ
Σειρά: Ξένη λογοτεχνία
Είδος: Μυθιστόρημα
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 464
Μεταφραστής: Χρύσα Μπανιά
ISBN: 978-618-01-5473-3
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ένα ακόμα καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο, ενδιαφέρον και καθηλωτικό βιβλίο παρεξηγήσεων και ανατροπών είναι το νέο βιβλίο της συγγραφέως Τζότζο Μόις με τίτλο «Με δανεικά τακούνια». Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Χρύσας Μπανιά.

Η υπόθεση της ιστορίας είναι αρκετά πρωτότυπη, χιουμοριστική πολλές φορές και διασκεδαστική, ενώ κάποιες άλλες συγκινητική, ρεαλιστική, ρομαντική και μυστήρια. Το σίγουρο είναι ότι περνά στον αναγνώστη πολλά μηνύματα, ακόμα κι αν καμιά φορά δε φαίνονται ξεκάθαρα στην πρώτη ανάγνωση.

Σε γενικότερο πλαίσιο στρέφεται γύρω από τη δύναμη των διαπροσωπικών σχέσεων, την απογοήτευση, την προδοσία και την προσωπική εκμετάλλευση, τις διακρίσεις, τον πειρασμό και την τόλμη για το φαινομενικά παράλογο, την ενδυνάμωση, αλλά και την αποφασιστικότητα του ταλαιπωρημένου για την αποκατάσταση της ψυχικής του υγείας.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι άριστα σχηματισμένοι, τόσο που ακόμα και μέσα από τις ατέλειές τους παρουσιάζουν ξεκάθαρα στον αναγνώστη τη δική τους ξεχωριστή εικόνα, τη δική τους ξεχωριστή ιστορία ζωής, τον ξεχωριστό αγώνα επιβίωσης και την ξεχωριστή προσπάθεια για την επίτευξη των προσωπικών τους σκοπών.

Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας μέσα από την όμορφα και έξυπνα δοσμένη πλοκή της ιστορίας στοχεύει στην προβολή της αξίας της γυναικείας φιλίας και συντροφικότητας, στην αξία της επανεκτίμησης του τι έχει πραγματική σημασία στη ζωή του ανθρώπου και της υποστήριξης της προσωπικής φωνής και των προσωπικών θέλω του για την καταπολέμηση της καταπίεσης, της υποτίμησης και της ψυχολογικής φθοράς.

Εύλογα προκύπτει στον αναγνώστη το εξής ερώτημα: Είναι σημαντικό το δέσιμο στους ανθρώπους, ακόμα και μέσα από το σχηματισμό απίθανων δεσμών φιλίας; Η συγκυρία της ξαφνικής αλλαγής του δίνει την ευκαιρία να αισθανθεί, κυρίως μέσω των ηρωίδων του βιβλίου, πώς μαθαίνει κανείς να συμπεριφέρεται φορώντας τη ζωή και τη θέση κάποιου άλλου.

Ένα υπέροχο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

ΚΙ ΑΝ ΦΟΡΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ, ΠΟΙΑ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΣΑΙ;
Η Νίσα Κάντορ ζούσε μια κοσμοπολίτικη ζωή μες στα πλούτη ώσπου ο σύζυγός της, αφού την αποκόπτει από όλα αυτά, της ανακοινώνει ότι θέλει διαζύγιο. Η Νίσα είναι αποφασισμένη να μη χάσει τα προνόμιά της, αλλά στο μεταξύ πρέπει να σταθεί στα πόδια της με κάποιον τρόπο – αν και δεν έχει ούτε καν τα ψηλοτάκουνα τα οποία φορούσε μέχρι πριν από λίγο.
Κι αυτό επειδή η Σαμ Κεμπ –στη σκοτεινότερη στιγμή της ζωής της– πήρε κατά λάθος την τσάντα του γυμναστηρίου της Νίσα. Ωστόσο η Σαμ δεν μπορεί να ασχοληθεί με μια τσάντα γυμναστηρίου, καθώς παλεύει να συντηρήσει την οικογένειά της. Όταν, μάλιστα, δοκιμάζει τα κόκκινα κροκό δωδεκάποντα που βρίσκει μέσα στην τσάντα, η αυτοπεποίθησή της τονώνεται και συνειδητοποιεί ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγή – και η αλλαγή αφορά την ίδια.
Με το χαρακτηριστικό χιούμορ της Τζότζο, τη ζεστασιά και την ανυπέρβλητη αφηγηματικότητά της, αυτή η ιστορία παρεξηγήσεων και ανατροπών εστιάζει στο πώς κάτι μικρό, όπως ένα ζευγάρι τακούνια, μπορεί να αλλάξει τα πάντα.



Η ΤΖΟΤΖΟ ΜΟΪΣ γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Αφού έκανε διάφορες δουλειές, όπως δακτυλογράφος του συστήματος Μπράιγ, σπούδασε στο Royal Holloway and Bedford New College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 1992 παρακολούθησε σεμινάριο δημοσιογραφίας στο City University με υποτροφία της εφημερίδας The Independent, για την οποία εργάστηκε δέκα χρόνια ως βοηθός συντάκτη και ως ανταποκρίτρια σε θέματα πολιτισμού. Από το 2002, όταν εκδόθηκε το πρώτο μυθιστόρημά της, ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕΣ ΠΙΣΩ, ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ, ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ, ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΓΩ και ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΑΣΤΗ ΣΟΥ. Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ έχει πουλήσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια