Βιβλιοκριτική: "Γυάλινος θρόνος" της Sarah J. Maas | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου



Ημ/νία έκδοσης: 25 Ιαν 2024
Θεματική Κατηγορία: Περιπέτεια, Φαντασία, Booktok
Είδος Μυθιστόρημα
Ηλικία: 14+,16+,18+
Σελίδες: 480
Μεταφραστής: Έλλη Συλογίδου
ISBN: 978-618-01-5335-4
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Το πρώτο βιβλίο που έγραψε η συγγραφέας Sarah J. Maas και μάλιστα στα δεκαέξι της χρόνια κυκλοφορεί πλέον με νέο και πολύ εντυπωσιακό εξώφυλλο. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» σε μετάφραση της Έλλης Συλογίδου και ήδη έχει κλέψει τις καρδιές των αναγνωστών από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. Ο «Γυάλινος Θρόνος» στην ουσία αποτελεί το πρώτο μέρος της ομότιτλης σειράς της συγγραφέως, η οποία έχει πουλήσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Πρόκειται στην ουσία για ένα πολύ σκοτεινό μυθιστόρημα φαντασίας, περιπετειώδες, επικό θα λέγαμε, ρομαντικό επίσης, πρωτότυπο, αρκετά ανατρεπτικό, περιγραφικό και απολαυστικό, με καλοσχηματισμένους χαρακτήρες που εισχωρεί βαθιά στην ιστορία που περιγράφεται ωθώντας και τον ίδιο τον αναγνώστη να κάνει το ίδιο. Και παρόλο που είναι πολυσέλιδο, η γρήγορη ροή της ιστορίας το καθιστά άκρως ενδιαφέρον, καθηλωτικό και ευκολοδιάβαστο.

Η κεντρική ηρωίδα είναι η Σελέινα Σαρντόθιεν, μια νεαρή κι ανεξάρτητη γυναίκα πολεμίστρια, μια επικίνδυνη ασασίνος, που έχει εκπαιδευτεί από τον Βασιλιά των Δολοφόνων, τον πιο διαβόητο δολοφόνο που έχει δει ποτέ η Άνταρλιν. Η Σελέινα εκτίει την ποινή της στα αλατωρυχεία της Εντοούβιερ σε φρικτές συνθήκες διαβίωσης. Προκειμένου να κερδίσει χάρη για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και κυρίως την ελευθερία της, ο Διάδοχος του θρόνου Ντόριαν της ζητά να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό. Η Σελέινα όμως όταν μεταφέρεται στο γυάλινο κάστρο του Ρίφτχολντ δεν παλεύει μόνο για την ελευθερία της, αλλά και για τη ζωή της. Όταν αντιλαμβάνεται ότι οι ανταγωνιστές της σκοτώνονται με φρικτό τρόπο, επιχειρεί να βρει τον δολοφόνο.

Η επιτυχής προσέγγιση της πρωταγωνίστριας, η οποία ομολογουμένως παρουσιάζεται αρκετά αντιπαθής στον αναγνώστη, ειρωνική αλλά ταυτόχρονα πολύ έξυπνη και δυναμική, βοηθά τη συγγραφέα να ξεδιπλώσει όλα της τα συναισθήματα, να παίξει μαζί τους και να τα αναδείξει.

Το βιβλίο αφήνει πολλά ερωτηματικά στο τέλος, όχι τυχαία, καθώς υπόσχεται έμμεσα στον αναγνώστη να τα απαντήσει στο δεύτερο μέρος της σειράς, το οποίο και αναμένουμε.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Σε έναν τόπο δίχως μαγεία, μια ασασίνος καλείται να παρουσιαστεί στο κάστρο. Δεν τρέφει την παραμικρή συμπάθεια απέναντι στον μοχθηρό βασιλιά, ο οποίος κυβερνά από τον γυάλινο θρόνο του, όμως δεν έχει έρθει ως εδώ για να τον σκοτώσει. Έχει έρθει για να κερδίσει την ελευθερία της. Αν κατορθώσει να νικήσει είκοσι τρεις φονιάδες, κλέφτες και πολεμιστές, όλοι τους αντίπαλοι στον ίδιο διαγωνισμό, η Ασασίνος θα αποφυλακιστεί προκειμένου να υπηρετήσει ως Υπέρμαχος του Βασιλά.
Το όνομά της είναι Σελέινα Σαρντόθιεν.
Ο διάδοχος του θρόνου θα την προκαλέσει. Ο λοχαγός της φρουράς θα την προστατέψει. Και μια πριγκίπισσα, από χώρα μακρινή, θα γίνει φίλη της. Όμως κάτι σάπιο φωλιάζει στο κάστρο, κάτι που έχει διαθέσεις φονικές. Από τη στιγμή που οι αντίπαλοί της αρχίζουν να πεθαίνουν υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ο ένας μετά τον άλλον, ο αγώνας της Σελέινα για την ελευθερία μετατρέπεται σε μάχη για την επιβίωση και, παράλληλα, απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεριζώσει αυτό το κακό προτού φέρει τον όλεθρο στον κόσμο.
Συναρπαστικός και δυναμικός, ο Γυάλινος Θρόνος είναι το πρώτο βιβλίο της ομότιτλης σειράς, που σημείωσε διεθνή επιτυχία και καθήλωσε τους αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο.


Η ΣΑΡΑ ΤΖ. ΜΑΑΣ είναι συγγραφέας ευπώλητων σειρών φαντασίας που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε τριάντα επτά γλώσσες. Τα βιβλία της έχουν κατακτήσει τις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ και έχουν αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες. Η σειρά ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ πρόκειται να γίνει τηλεοπτική σειρά. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η συγγραφέας σήμερα ζει στην Πενσιλβάνια, μαζί με τον σύζυγό της, τον γιο τους και τον σκύλο τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια