Ο Σύλλογος "Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη" στο Σπίτι της Κύπρου για τη διάλεξη «Ένδοξες σελίδες πελοποννησιακής Ιστορίας του 21’ - Φως σε τοπικούς, αφανείς ήρωες»

 


«Στο Σπίτι της Κύπρου παρουσίασε ο Σύλλογος Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη τη διάλεξη «Ένδοξες σελίδες πελοποννησιακής Ιστορίας του 21’ Φως σε τοπικούς, αφανείς ήρωες»


Η όμορφη εκδήλωση στο φιλόξενο χώρο στο Σπίτι της Κύπρου το απόγευμα  18.30 ώρα της Τρίτης 5 Μαρτίου άρχισε με το καλωσόρισμα του κ. Τάκη Βοϊλα, ο οποίος ανέγνωσε το βιογραφικό της εξαίρετης Φιλολόγου, Εκπαιδευτικού και Δοκιμιογράφου της Μαρίας Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου της οποίας η συγγραφική δραστηριότητα είναι μεγάλη ,αφού η ίδια έχει συμμετάσχει σε μελέτες και άρθρα και ήταν για τρίτη φορά καλεσμένη στο σπίτι της Κύπρου.

Στη συνέχεια, τον χαιρετισμό απεύθυνε η ακάματη πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Δροσίνη κα. Ελένη Βαχάρη, η οποία ευχαρίστησε το σπίτι της Κύπρου για τη φιλοξενία μιας και πολύ συχνά εντάσσει εκδηλώσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη ενώ μας προϊδέασε ότι θα ακολουθήσει μια άψογη παρουσίαση!

Έπειτα, εκ μέρους του Δήμου της Κηφισιάς χαιρέτισε και η αντιδήμαρχος κα. Ελένη Βάρσου, η οποία υπογράμμισε ότι είναι διδακτικό για όλους να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι αργότερα δήλωσε πως είναι μεγάλη η τιμή που βρίσκεται σε μια τέτοια παρουσίαση για την Ελληνική Επανάσταση τώρα που συμπληρώθηκαν τα 200 χρόνια. Επίσης, δήλωσε ότι είναι σημαντική η δράση του Συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη», διότι το Μουσείο Δροσίνη αποτελεί έμβλημα για την Κηφισιά. Τόνισε μάλιστα πως «Ο  Δήμαρχος και η διοίκηση βρίσκεται κοντά στο Μουσείο που αποτελεί ιστορικό μνημείο για το δήμο μας».

Μετά τους χαιρετισμούς το λόγο πήρε η κα. Μαρία Σπυροπούλου- Θεοδωρίδου η οποία ανάμεσα σε όλους ευχαρίστησε τον κ. Αναστάσιο Στέφο, αντιπρόεδρο της Π.Ε.Φ. καθώς επίσης αντιπρόεδρος και του Συλλόγου οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη που έδωσε το παρόν. Παρούσα ήταν και η εξαίρετη κα. Φωκά.

Και η αφήγηση ξεκίνησε σαν παραμύθι! Η κα. Σπυροπούλου- Θεοδωρίδου μας μίλησε γενικά για την Ελληνική Επανάσταση και το πλήθος ζητημάτων που προκύπτουν απ’ αυτήν. Διερωτάται από ποιες αξίες εμπνεύστηκε ο ελληνισμός και γιατί πήραν τα όπλα οι Έλληνες το 1821. Ισχυρίζεται ότι είναι ανάγκη να προβάλλουμε τόσο τους ήρωες του 1821, όσο και τους μικρούς αφανείς ήρωες των μικρών και άγνωστων χωριών. Οι κύριες πηγές της αποτέλεσαν ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο Ιωάννης Φιλήμων, ο Τζώρτζ Φίνλευ και ο Κόκκινος ενώ εμπλέκονται και αναδεικνύονται ήρωες μεταξύ άλλων, οι Σισίνης, Βιλαέτης, Πλαπούτας, Γιαννιάς.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι η αφήγηση περιλάμβανε ανάλογα προς τα γεγονότα δημοτικά τραγούδια τα οποία απάγγειλε η κα. Ελένη Παπαδουλή και συνοδευόταν από προβολή. Τέλος, η όμορφη εκδήλωση έληξε σε κλίμα χαράς με τους προσκεκλημένους να βαστούν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ανά χείρας!

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια