Βιβλιοκριτική: "Αναζητώντας την Αλάσκα" του Τζον Γκριν | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Ημ/νία έκδοσης: 21 Μαρ 2024

Θεματική Κατηγορία: Κοινωνικό
Είδος: Μυθιστόρημα
Ηλικία: 14+
Σελίδες: 328
Μεταφραστής: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη
ISBN: 978-618-01-5190-9
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Ένα από τα παγκοσμίως πολύ αγαπημένα βιβλία νεανικής λογοτεχνίας είναι το "Αναζητώντας την Αλάσκα" του πολυβραβευμένου Τζον Γκριν. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ξανά στα ελληνικά, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις «Ψυχογιός και σε μετάφραση της Σέβης Σπυριδογιαννάκη.

Η υπόθεση του βιβλίου έχει ως εξής:

Ο Μάιλς Χάλτερ αναζητά το σπουδαίο στη ζωή του, καθώς γοητεύεται με τις τελευταίες λέξεις διάσημων προσώπων. Καθώς φεύγει από το σπίτι του και κλείνεται εσωτερικός σε ένα σχολείο (οικοτροφείο), αναζητώντας αυτό που αποκάλεσε ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ «Μεγάλο Ίσως», γνωρίζει την Αλάσκα Γιανγκ, που, όπως φαίνεται στην πορεία της ιστορίας, αναδεικνύεται ως το κορίτσι των ονείρων του. Το κοινό τους ταξίδι στο οικοτροφείο ξεκινά, δίνοντας στον αναγνώστη την αίσθηση πως θα τους οδηγήσει σε μια επικείμενη καταστροφή, η οποία και παραμονεύει συνέχεια, ίσως όμως στο τέλος τους εξασφαλίσει την κατάκτηση του Μεγάλου Ίσως.

Η ροή της ιστορίας είναι αρκετά ομαλή και σε συνδυασμό με την υπέροχη γραφή του συγγραφέα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος της αφήγησης. Οπωσδήποτε προκαλεί τον ενθουσιασμό του, άλλες φορές τη θλίψη, αλλά και το θυμό του. Το σίγουρο είναι ότι δεν περνά αδιάφορη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης που αν και αν και δεν καταφεύγει σε ένα «ευτυχισμένο» τέλος, όπως θα περίμενε κανείς, εντυπωσιάζει. Κι αυτό γιατί το τέλος για τον κάθε χαρακτήρα της ιστορίας διαφέρει, αφού ο καθένας από αυτούς επιδιώκει ένα ξεχωριστό τέλος για τον εαυτό του, σύμφωνα με τους δικούς του όρους και κανόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας πετυχαίνει να σκιαγραφήσει άψογα τους χαρακτήρες του, οι οποίοι διακρίνονται για το πνεύμα τους, την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία τους και την ιδιαιτερότητά τους.

Εν κατακλείδι, το «Αναζητώντας την Αλάσκα» είναι ένα διαχρονικό και πολυαγαπημένο βιβλίο, με έξυπνες δόσεις χιούμορ, με όμορφες φράσεις και πνευματώδεις, με μια όμορφη και γρήγορη πλοκή και φυσικά με σασπένς που σίγουρα θα λατρέψει ο αναγνώστης. Το περιεχόμενό του όχι μόνο του προκαλεί τροφή για σκέψη, όχι μόνο τον οδηγεί στην ταύτιση του με τους χαρακτήρες του έργου, αλλά οπωσδήποτε συμβάλει στον αναστοχασμό και στον επαναπροσδιορισμό των όσων μέχρι σήμερα θεωρούσε δεδομένα και αμετάκλητα. Το μήνυμα που μένει στο τέλος είναι: Εκτιμήστε το κάθε λεπτό της ζωής σας, γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο και τις περισσότερες φορές ανατρεπτικό.

Συγχαρητήρια στις εκδόσεις «Ψυχογιός» για την έκδοσή του, όπως επίσης και στη μεταφράστρια Σέβη Σπυριδογιαννάκη για την εξαιρετική απόδοσή του στα ελληνικά.

Αξίζει οπωσδήποτε να διαβαστεί!


Η υπόθεση της ιστορίας (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):

Πρώτο ποτό. Πρώτη φάρσα. Πρώτοι φίλοι. Πρώτη αγάπη. Τελευταία λόγια.
Ο Μάιλς Χάλτερ, που γοητεύεται από τα τελευταία λόγια διάσημων προσώπων, νιώθει να πνίγεται από την προστατευμένη ζωή του στο σπίτι. Φεύγει εσωτερικός σʼ ένα σχολείο προς αναζήτηση αυτού που ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ αποκαλούσε το «Μεγάλο Ίσως». Πολλά είναι αυτά που περιμένουν τον Μάιλς στο Κάλβερ Κρικ, ανάμεσά τους και η Αλάσκα Γιανγκ, η οποία θα τον τραβήξει στον λαβύρινθό της και θα τον εκτοξεύσει στο Μεγάλο Ίσως.

Το ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ καταγράφει με εξαίσιο τρόπο τον ανεξίτηλο αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια ζωή πάνω σε μιαν άλλη. Κλασικό πλέον έργο της σύγχρονης λογοτεχνίας, αυτό το εντυπωσιακό ντεμπούτο σηματοδότησε την έλευση του #1 ευπώλητου συγγραφέα Τζον Γκριν ως μιας πρωτοποριακής, φρέσκιας φωνής στη σύγχρονη μυθοπλασία.
στη σύγχρονη μυθοπλασία.

Ο ΤΖΟΝ ΓΚΡΙΝ είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο Printz (2006) και το Βραβείο Edgar (2009), ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα ευπωλήτων των New York Times. Δύο φορές ήταν μεταξύ των τελικών υποψηφιοτήτων για το Λογοτεχνικό Βραβείο των L.A. Times, ενώ το 2014, με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ, επιλέχθηκε από το περιοδικό Time ως ένας από τους εκατό πιο σημαίνοντες ανθρώπους στον κόσμο. Σε συνεργασία με τον αδελφό του, Χανκ, έχει δημιουργήσει πολλά διαδικτυακά οπτικοακουστικά προγράμματα, όπως το Vlogbrothers και το εκπαιδευτικό κανάλι Crash Course. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 55 χώρες, ενώ έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 24 εκατομμύρια αντίτυπα. Ο Τζον ζει με την οικογένειά του στην Ιντιανάπολη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια